lauantai 31. maaliskuuta 2018

Bagua fengshui parvekkeelle Turkuun

Kuten aiemmin kerroin, olen suunnittelemassa fengshui parveketta Piha&Puutarha -messuille Turkuun. Lupasin silloin kertoa baguasta enemmänkin, sillä sitä käytetään fengshuissa työkaluna niin sisätiloissa kuin pihallakin. Ja tietysti myös parvekkeilla.

Bagua fengshui parvekkeelle...

On olemassa kaksi baguaa, joista toista käytetään yleensä sisätiloissa ja toista puutarhassa. Puutarhan baguan näet Puutarha Studion nettisivuilta. Kumpaa sitten kannattaa käyttää parvekkeella, niin riippuu itse parvekkeesta ja sen koosta.
Nyt messuilla olevaan parvekkeeseen valitsin sisätiloissa käytettävän baguan, koska parveke on messuhallissa.
Eli baguassa on edustettuna 8 eri elämän aluetta, mitkä kaikki ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä. Ne vain painottuvat hieman eritavalla eri ihmisillä.



Bagua sijoitetaan aina ilmansuuntien mukaan parvekkeen pohjapiirroksen päälle.

Tiedämme monin tutkimuksin, että ympäristö vaikuttaa meihin ihmisiin, vaikka emme sitä tiedostaisikaan. Lisäksi fengshuissa monet asiat katsotaan symboliikan kautta eli ei ole samantekevää, mitä parvekkeelle laittaa. Bagua työkaluna osoittaa eri elämänalueiden kohdat parvekkeella. Jos kohta on täynnä rojua, niin symboliikan kautta voisi päätellä, että se elämänalue kaipaa parannusta. Ja sen on sitten itsepohdiskelun paikka.
Koska fengshuin tehtävä on tukea ihmistä ja auttaa häntä olemaan onnellinen elämässään, niin tilanteisiin on korjauskeinot. Ensimmäinen keino on tietysti, poistaa roinat parvekkeelta 😊

Baguan alueista Runsaus...

Jos ongelmakohtana on Runsauden eli vaurauden alue, niin roinan poiston jälkeen kohta tehdään runsaanoloiseksi. Mitä se voi olla, niin riippuu parvekkeesta. Jos käyttää kasveja, niin se voisi olla runsaita ja värikkäitä sommitelmia.

Baguan alueista Maine...

Maineen-alue symboloi intohimoa ja innostusta eli sisäistä tulta. Jos tuntuu, että innostus on kadonnut elämästä, on syytä tarkistaa tämä alue kotoa, siis etelän sektori.
Parvekkeella tällä Maineen alueella voisi olla punaisia kukkia tai vaikka kynttilälyhty ruokkimaan omaa innostusta.

Baguan alueista Parisuhde...

Yksi loistavimmista ja helpoimmista fengshuin apukeinoista on sijoittaa tälle alueelle kaksi "rakastavaista", kuten kuvan pienet linnut. Tässä saa olla tarkkana, että ne todellakin symboloivat rakastunutta pariskuntaa. Eli ilmeet kannattaa tarkistaa. Ja jos haluaa käyttää kasveja, niin kaksi vaaleanpunaista pelargoniaa sopii hyvin, tai intohimoa kaipaaville kaksi tulenpunaista ruusua.

Feng shui parvekkeella -luento Piha&Puutarha -messuilla...

Pidän Feng shui parvekkeella -luennon perjantaina 6.4. klo 15.00 A-Hallin Puutarhalavalla. Kerron siellä lisää fengshui parvekkeista ja annan helppoja vinkkejä.


Tämä Piha&Parveke -messuille tuleva fengshui parveke on siis minun ja parveke.fi -sivuston Johannan kiva yhteinen projekti. Olen perjantaina messuilla koko päivän ja mielelläni tapaisin teitä lukijoita, aivan kuten Johannakin. Joten tulkaahan moikkaamaan, jos tunnistatte meidät 😊

Fengshui parvekeesta tulee myös Johannan ja minun some-kanaviin postauksia #parvekekoira #parveketurku . Eli pääset sitä kautta näkemään parvekkeen ja muitakin messukuulumisia.

Parvekekoiralle nimi...

Fengshui parvekkeellamme on tietysti oma parvekekoira. Koira vaan kaipaa nimeä itselleen. 
Pääset ehdottamaan nime parveke.fi/parvekekoira sivulla ja samalla osallistut hyvien parvekeaiheistan palkintojen arvontaan. Arvonta suoritetaan ke 4.4.2018


Iloista pääsiäisen jatkoa!

Terkuin Sari

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Toivepostaus - Helpot pääsiäiskukka-asetelmat

Blogiyhteistyö: Huiskula 
Tässä teille toivepostaus pääsiäiskukista eli "Miten saisi tavallisista pääsiäiskukista tehtyä kauniita asetelmia. Ja helposti! Ja että tarvikkeet löytyisi lähikaupoista. Ja tällainen tavallinen harrastajakin osaisi ne tehdä." Tartuin siis haasteeseen.

Keltaiset kerrotut tulppaanit ja höyhenet...

Kannussa on kaksi nippua tulppaaneja, jotka sidoin kumirenksulla yhdeksi nipuksi. Ne asettuvat siten paremmin maljakkoon. Siitä näkyy kuva Tuoksuvat tulppaanit kahdella tavalla -postauksessa. Tulppaanien lehtien väliin pujotin pitkiä ruskeita höyheniä. Eli ne eivät osu maljakon veteen.

Helmililjat ja rairuohot lasikippoon...

Nämä helmililjat ovat niin keväisiä että sopivat hyvin pääsiäiskukiksi. Tällä kertaa laitoin ruukullisen niitä lasimaljaan, koska minulla oli jo valmiina pienissä lasikipoissa rairuohoa. Alusvadiksi valitsin siksi myös lasisen kalalautasen. Kasvit pääsevät hyvin esiin, kun astiat ovat saman värisiä. Tämä on kyllä makuasia 😀


Helmililjojen juuripaakusta täytyi poistaa vähän multaa pohjalta, jotta sen sai lasimaljaan kauniista ja tukevasti. Hieman raju toimenpide kasville, joten kastelin lopuksi.

Aluslautaselle tuli pienempiä ruskeavalkoisia höyheniä ja paperimassaisia munia. Helmililjojen sekaan pääsi myös yksi tipu. Tämän tyyppisiä asetelmia voisi tehdä useamman pitkän ruokapöydän keskelle. Ne eivät vielä paljon tilaa. Rairuoho kestää muuten kauniina pidempään kuin viljat, sillä nämä on kylvetty jo 2.3.  Kuvia postauksessa Kissanruohoa vai pääsiäisruohoa
"Rairuohomatosta" on helppo leikata paloja pienempiin astioihin. Se kestää sen hyvin, kunhan muistaa kastella.

Kevätesikko, kissanruoho ja höyheniä...

Löysin ihan aitoja kevätesikoita (Primula veris) siis niitä, mitä kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomessa. Aivan ihania, ja kuulemma nämä ovat Suomessa kasvatettuja! 

Nämä kevätesikot on niin yksinkertaisen kauniita, että laitoin ne pyöreälle tarjottimelle. Edessä on vanhassa kuparikattilassa kissanruohoa, mikä on kylvetty 22.3. ja oranssisissa tuikkukipoissa on taas niitä pitkiä ruskeita höyheniä. 

Esikot ja keltainen lahjapaperi...

Vanha tuttu konsti saada tavallisista ruukkukukista näyttäviä asetelmia on kääriä niiden ruukkujen ympärille paperia. Nyt minulla sattui olemaan keltaista lahjapaperia, mikä sopi loistavasti keltaisiin esikoihin. Paperi oli sen verran jäykkää, että ruttasin sitä ensin kunnolla. Muuten, ruukkujen alla on pienet aluslautaset, jotta pöytäliina ei kastu.

Helppoa ja näyttävää 😊


Pääsiäiskukkien hoito-ohjeet..

Kaikki sipulikukat (tulppaanit, narsissit, helmililjat) kestävät pidempään viileässä. Eli ne kannattaa siirtää ainakin yöksi viileälle ikkunalle, tai vaikka jääkaappiin. 
Niitä ei myöskään kannata pitää auringonpaisteessa tai muun lämmönlähteen vieressä.
Esikoita on hyvä muistaa kastella usein, vähän pienemmällä vesimäärällä.


Säilytä kasvit pihalle...

Kun helmililjojen ja muiden ruukussa kasvavien sipulikukkien kukat ovat lakastuneet, ne kannattaa säilyttää lehtineen. Keväällä kun maa on sulaa, ne voi istuttaa pihalle. Tällöin sipulit irrotetaan toisistaan ja istutetaan niin, että multaa tulee sipulin päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran.
Kevätesikotkin voi istuttaa pihalle keväällä. Ne saattavat kasvaa puolivarjoisalla paikalla useamman vuoden. 

Tämän postauksen tulppaanit ja helmililjat on kasvatettu Huiskulan Puutarhalla Turussa, ja sain ne Huiskulasta blogijuttujen tekoon. Kiitos paljon heille!

Ihanaa pääsiäisen aikaa kaikille!

Terkuin Sari

maanantai 26. maaliskuuta 2018

Kellarista keltaiset sipulikukat ja upea jouluruusu parvekkeelle

Nämä ovat kyllä nyt niin pääsiäisen keltaisia kuin voi vaan olla! Aiempina vuosina olen saanut sipulikukkaruukut tuotua kellarista jo helmikuun puolella tai viimeistään maaliskuun alussa. Mutta tänä vuonna tämä pitkittynyt talvi pakkasineen on siirtänyt sitä maaliskuun loppuun. Ja vieläkin ne pitää suojata yöpakkasilta.
Vasemmalla on narsissit, keskellä keltakukallinen hyasintti ja oikealla keltakukallisia krookuksia, jos siis ette tunnistanut näitä keltaisuuksia 😉

Itsekasvatetut sipulikukat kevätkukkina...

Näitä sipulikukkia on erittäin helppo kasvattaa kevätkukaksi, kunhan on kellari tai muu viileä ja pimeä tila. Ja vaikka ne nyt ovat noin keltalehtisiä, niin vihertyvät kyllä aika pian.
Vanhempi postaus sipulikukkien hyödöstä... Sipulikukkaruukut kellariin.
Jännästi buharantulppaanin lehdet vihertyivät nopeasti. Ne ovat nuo oikealla olevat kiemuraiset ja kapeat. On siis vähän erikoisempi ns. kasvitieteellinen tulppaani.

Joululta kotimainen vaaleanpunainen jouluruusu...

Tämä suoloinen vaaleanpunakukkainen jouluruusu säilyi näin hyvänä kellarissa. Ihan uskomatonta!

 Pääsiäisruoho on itänyt...

Näin nopeasti ne viime torstaina kylvetyt kissanruohon eli kauran siemenet itivät. Otin siis kuvan tänään maanantaina. Multana siinä on sammalkasvualustaa.

Mitä kuuluu Fengshui-parvekkeen suunnittelulle...

Laitan siitä Turun Piha&Puutarha -messuille tulevasta Fengshui-parvekkeesta postauksen viikonloppuna. Eli kerron fengshui baguasta, ja mitä muuta jännää meille on tulossa sinne.


Kevätterkuin Sari


Ps. Päivitin eilen monta tapahtumaa listalle Puutarhamessut ja -tapahtumat 2018, klik. .

torstai 22. maaliskuuta 2018

Mitä kuuluu Kasvusammaleen kesäbegonialle, ja kylvöjä

Blogiyhteistyö: Biolan 

Tältä näytti kesäbegoniat tänään, ennen leikkausta. Yllättävän hyvin ovat säilyneet viileähkön huoneen ikkunalla. Ne kasvavat edelleen siinä samassa Biolanin Kasvusammaleessa, johon ne istutin kesällä. Olikin erittäin mielenkiintoista ottaa taimet ruukusta ja katsoa, millaisia juuret ovat kasvaessaan pelkässä sammaleessa.

Kesäbegonian juuret olivat hyvin hentoja ja ne erottui sammaleen karkeasta rakenteesta heikosti, joten niistä ei ole nyt kuvaa. Juurta oli niin paljon, että ne muodostivat hyvän paakun. Päädyin siihen, että otin varovasti irtokasvualustan juurten ympäriltä ja laitoin taimet takaisin samaan ruukkuun. Lisäsin ruukun pohjalle sekä juuripaakkujen reunoille ja  päälle uutta Kasvusammalta. Kuvassa vasemmalla lautasella on sitä vanhaa Kasvusammalta ja oikeanpuoleisella lautasella uutta pussista otettua.
Kuten kuvasta näkyy, niin olipas kasvualusta kuivaa... ja silti kesäbegoniat näyttivät noin terhakoilta!

Vielä tässäkään vaiheessa en ollut kastelut. Osoittaa kyllä hyvin sammalkasvualustan merkittävän edun!

Sammalkasvualustan edut:

  • Sammalkasvualustan ilmava rakenne pysyy tasaisesti ruukussa ja myös märässä sammaleessa. Se on juuristolle erityisen tärkeää!
  • Sammalkasvualusta ei kuivu rutikuivaksi nopeasti, vaan sammaleeseen on imeytynyt vettä, jota kasvit voivat vielä käyttää. Sen itsekin huomasin, että sammal tuntuu nihkeältä vaikka se huutaa kastelua 😊 TÄMÄ ON SUPER HYVÄ JUTTU!
  • Rahkasammaleessa on myös tutkitusti ominaisuus ehkäistä homeen kasvua. Eli sammalkasvualustaan ei kasva hometta, mikä on isot etu tietyille kasveille.
  • Sammal on kevyttä, eli säkkien kantaminen on kevyttä puuhaa.
  • Näin bloggaajalle ihana ominaisuus sammaleessa on myös se, ettei sammal sotke käsiä niin kuin multa tekee. Eli istutuspuuhan jälkeen vain karistaa sammaleet käsistä, niin kädet ovat riittävän puhtaat kameran käyttöön.
  • Sammal, joka otetaan Suomen ns. kitusoista, on ekologista, koska sammal kasvaa takaisin ja sammaleen otto ei rasita ympäristöä eikä ilmastoa. Sen sijaan turve ei uusiudu ja aiheuttaa päästöjä ympäristöön. Eli sammaleessa on niin paljon hyvää, että se tulee tulevaisuudessa korvaamaan turvetta kasvualustana ja multaseoksissa.


Kasvusammal ja kesäbegonian pistokkaat...

Biolanin tämän kevään uutuus on Kasvusammal, joka on käyttövalmista kasvualustasammalta eli valmiiksi lannoitettu ja kalkittu. Sain sitä testailtavaksi jo viime kesänä ja nyt testailen vähän lisää.

En ole aiemmin lisännyt begoniaa pistokkaista, joten nyt sitäkin piti kokeilla, kun leikkasin kesäbegoniaa pienemmäksi. Ja multana käytin tietty tätä Kasvusammalta sekä toiseen ruukkuun  Kylvö-ja taimimultaa... jännä nähdä, miten lähtevät kasvuun.

Pääsiäisruohon kylvöä sammalkasvualustaan...

Ja koska pääsiäinen lähestyy, kylvin myös kissanruohoksi tarkoitettua kauraa. Sen pitäisi kasvaa nopeasti vihreäksi. Eli jos pääsiäisruoho on vielä kylvämättä, nyt pika pikaa kylvämään 😊
Nämä kauran siemenet kylvin tietysti myös Kasvusammaleeseen. Kuvan oton jälkeen, peitin siemenet kokonaan.

Kirjopeipin taimien koulimista Kasvusammaleeseen...

Kokeilut ja testailut on niin kivoja, että piti vielä koulia kirjopeipin taimet kumpaankin kasvualustaan. Vasemmanpuoleisessa on Kasvusammalta ja oikealla Kylvö- ja taimimultaa.

Sain Biolan Kasvusammalen Biolanilta testailuun. Kiitos heille,  että pääsin taas testailemaan!
Blogipostaus tammikuulta Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.


Koulitut taimet ja pistokkaat laitoin sivupöydälle, johon aurinko ei paista. Lisäksi pistokasruukkujen päälle laitoin muovin, jotta ilmankosteus on parempi. Toki muovi on niin, että ilma vaihtuu sen alla.

Vielä jäi osa taimista koulimatta, kun piti lähteä kurssille opettamaan. Homma jatkuu siis huomenna ja sunnuntaina 😊


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Herkän kaunis viinikärhö, ja pagodikärhö

Tämä viinikärhö on niin kaunis ja viehkon siro köynnös, että sitä tulee kuvattua paljon. Ja joka kevät hieman jännään, alkaako se kasvattaa versoja vai ei. Kun näen siinä terhakat alut, niin melkein hypähdän ilosta. Pihallamme on toinenkin siro köynnös, nimittäin pagodikärhö.

Viinikärhö kasvaa keinua pitkin, tai oikeammin keinuun pingotettuja metallilankoja pitkin.



Viinikärhön hoito-ohje...


Viinikärhö (Clematis viticella) viihtyy auringosta puolivarjoon tuoreessa multamaassa. Sitä kannattaa hieman lannoittaa, jotta kasvu on rehevää. Viinikärhö kukkii pitkään eli yleensä heinäkuun jälkipuoliskolta syyskuun alkupuolelle. Se menestyy jopa IV-vyöhykkeellä, kun taas siitä jalostetut tarhaviinikärhöt menestyvät yleensä I-II(III).
Eli ihan turhaan jännitän keväällä sen kasvuunlähtöä 😁


Pagodikärhö...

Olen kylvänyt siemenistä helmikuussa 2012 tämän pagodikärhön. Tässä välillä se onkin vaihtanut nimen pagodikoreankärhöksi  (Clematis koreana var. carunculosa). Lajikenimi oli `Korean Beauty`. Se on kasvanut hyvin, mutta viime vuosina sen versot ovat katkenneet tai syöty talvella. Joten se kasvattaa kyllä uudet versot, mutta ne eivät ole ehtineet kukkia. Nämä kuvat ovat parin vuoden takaa syksyltä.


Lumikellot kurkkaa jo, jee!

Nyt on kevät, kun nämä lumikellot ovat tulleet näkyviin 😍

 Kevätterkuin Sari


Ps. Vastaan edellisiin kommentteihin heti, kun ehdin. Pahoittelen, että aikani on nyt niin kortilla. Opiskelen tällä hetkellä työn ohella, joten toivottavasti ymmärrätte aikapulan 😊

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Kevät uuden aloituksen aikaa fengshuissa


Nyt kannattaa hyödyntää kevään, lisääntyvän valon sekä kohta kasvavan kuun tuoma energia ja aloittaa jokin uusi asia. Tai tietysti ensin on hyvä raivata sille tilaa eli poistaa jotain. Fengshuissa kevät 4.2.-4.5. on luomisen ja aikaan saamisen aikaa sekä puu-elementin aikaa. Siispä taidan minäkin aloittaa jotain Suurta.

Sisäkasvien kesähuolto ja mullan vaihto Kuukalenterin mukaan...

Sunnuntaina 18.3.2018 alkaa hyvä ajankohta mullan vaihtoon, kylvöihin ja pistokkaiden ottoon. Samalla kun vaihtaa kukkiin mullat ja pyyhkii pölyt lehdiltä, on hyvä heittää huonokuntoiset kompostiin. Eli tehdä tilaa uusille 😀


Ihan pakko oli laittaa pari kuvaa kevätkukkijoista viime vuodelta, kun edelleen lumi peittää maan. Pitkä sääennustekin lupaa vain pakkasten jatkuvan. Nyt nämä kevätkuvat ovat superihania!

Puu-elementti fengshuissa...

Kevään lisäksi myös kaikki kasvit ja puut katsotaan puu-elementin edustajiksi. Etenkin muodoltaan pilarimaiset puut ovat vahvasti puu-elementtiä. No mikä merkitys sillä sitten on?  Jossain tapauksissa pihalle on hyvä saada vahvaa puu-elementtiä, harmonisoimaan kokonaisuutta. Ja aina pihalla on myös hyvä olla kaikkia viittä elementtiä edustettuna.

Esimerkiksi pilari- ja kartiotuijat ovat juuri tällaisia kokonaisuuden harmonisoijia, mikäli ne ovat sijoitettu oikein. Jossain toisessa kohtaa ne eivät harmonisoi eikä kokonaisuus toimi fengshuin mukaan. Juuri eräs opiskelija sanoi hienosti "fengshuin sijoittelun taito tekee ympäristöstä kauniin näköisen". Olen siitä samaa mieltä!

Ja jos pihalla ei ole lainkaan puita, edes pieniä rungollisia pensaita, jotain hyvin oleellista puuttuu. 
Vai mitä mieltä olette? Tuntuuko piha jotekin vajaalta, jos siellä ei ole puita?

Mikäli pihalla on näin isoja puita, on siellä silloin erittäin vahvaa puu-elementtiä.

Jos puutarha fengshui kiinnostaa enemmänkin, niin vielä muutama mahtuu mukaan Fengshui puutarhassa -kurssille Helsinkiin. Kurssista lisää Puutarha Studion nettisivuilta.


#fengshuiblogihaaste

Tämä postaus kuului #fengshuiblogihaasteeseen. Meitä on kaksi bloggaavaa fengshui-konsulttia ja haastoimme toisemme kirjoittamaan samasta aiheesta kerran kuukaudessa. Tämän maaliskuun aiheena on puu-elementti.
Puun vireää kasvuaikaa - My feng shui life -blogi Virpi Karjalainen
Kevät uuden aloituksen aika fengshuissa - Sarin puutarhat -blogi Sari Weckström


Edelliset #fengshuiblogihaaste jutut:

Helmikuun fengshui aiheen oli Koiran vuosi - Puutarhurin valmistautumista Koiran vuoteen
Tammikuun fengshui aiheena oli vesi-elementti - Miksi talvella mustat kukat ja vesi ei aina miellytä?
Joulukuun fengshui aiheena oli punainen - Punainen väri jouluna ja fengshui
Marraskuun fengshui aiheena oli jii - Kerrottu syklaami ja jin-aika
Lokakuun fengshui aiheena oli metalli - Miksi syksyllä valkoiset kukat ei miellytä?
Syyskuun fengshui aiheena oli roina - Roinaa, roinaa eli haravoidako vai ei?



Mukavaa viikonloppua!
Fengshuiterveisin Sari

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Lehtoakileija - helppo kylvää siemenestä

Ajatukset ovat jo niin keväässä, ja mitä lumen alta tuleekaan näkyviin. Yksi kevään pihahommista on harventaa lehtoakileijojen taimia. Ne on erittäin helppoja kylvää siemenistä ja voivat myös itsekin kylväytyä , jos siemenkotia ei leikkaa pois. Meidän pihan akileijat voivat hyvinkin olla lähes 70 vuotta vanhaa alkuperää. Lehtoakileija on siis perinnekasvi, ja yksi suosikeistani.


Lehtoakileijojen värikirjoa...



Lehtoakileijoja on monen sinisensävyisiä ja kukan muotokin hieman vaihtelee.


Tämä tumma violetti lehtoakileija on huippukaunis. Se kasvaa kukkaniityllä, joten sen suunnittelin siirtäväni akileijapenkkiin turvaan 😊

 Tässä toinen kuva kukkaniitystä, johon on kylvetty lehtoakileijaa.

Akileijapenkki...

Lehtoakileija on perinnekasvien tapaan vähään tyytyvä. Se viihtyy parhaiten multavassa ja läpäisevässä maassa auringosta puolivarjoon. Lehtoakileija kestää yllättävän hyvin kuivemmallakin paikalla. Kukinta osuu kesäkuulle.
Tässä näkyy osa siitä akileijapenkistä, jota pitäisi hieman harventaa. Nyt nämä taimet ovat niin tiheässä, etteivät  yksittäiset akileijat pääse kasvamaan isommiksi mättäiksi. 


Lehtoakileijan siementen kylvö...

Akileijan siemenet itävät paremmin jos ne saavat kylmäkäsittelyn. Luonnollisimmin se käy kylvämällä siemenet syksyllä pihalle.
Toinen tapa on kylvää ne rasiaan, jossa on multaa, ja pitää rasiaa noin kuukauden jääkaapissa. Kylmäkäsittelystä lisää vanhemmasta postauksesta Siementen kylmäkäsittely 

Akileijan siemenkotia, juuri ennen kuin siemenet putoavat maahan. Minkä väriset kukat siementaimeen tulee, sitä ei tiedä etukäteen. Esimerkiksi valkokukkaisesta kerätyt siemenet voivat tuottaa vaikka sinikukallisia ja vaaleanpunakukallisia lehtoakileijoja.  Ehkäpä siksi nämä ovatkin niin mielenkiintoisia 😊

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari


perjantai 9. maaliskuuta 2018

Kastelukiteet mikromuovia, oho!

Tämän postauksen kirjoittamista olen miettinyt jo varmaan vuoden verran. Viimeinen sykäys tähän oli se, että näin synteettisiä kastelukiteitä mainostettavan luontoystävällisinä. Näinhän ei ole, sillä ne ovat synteettisiä polymeerejä eli muovia. Monet asiantuntijat toistavat sitä, että muovi ei häviä luonnossa mihinkään, vaan pilkkoutuu yhä pienemmäksi ensin mikromuoviksi ja sen jälkeen nanomuoviksi. 

Kastelukiteet kannattaa korvata biohiilellä...

Kastelukiteissä on se ongelma, että syksyllä multa kipataan kompostiin tai maahan, jolloin kastelukiteet eli polymeerit pääsevät maahan, pohjavesiin, jokiin ja järviin. 
Onkin siis aika outoa käyttää vielä nykyään synteettisiä kastelukiteitä. Ne voisi korvata vettä huokosiinsa varastoivalla biohiilellä, jossa on myös monia muita hyviä ominaisuuksia kasveille. Lisäksi biohiili on hyväksytty luomuviljelyyn, kun taas kastelukiteet ei ole hyväksytty luomuun.
Ja vauvan vaipoissa on myös näitä synteettisiä polymeerejä, sekä muita aineita. Eli niitä ei kannata laittaa puutarhaan.
Edit- Osa pussimullasta sisältää juuri näitä synteettisiä kastelukiteitä! Lue siis pussin teksti.

Tekonurmi on myös muovia ja lisää mikromuovia...

Tekonurmikot eli muovinurmikot kuluvat käytöstä ja harjauksista. Pienet irronneet mikromuovit kulkeutuvat sadeveden mukana viemäriin ja sitä kautta suoraan vesistöön. Vaikka vesi menisi jätepuhdistamon läpi, ei nykyiset puhdistusprosessit pysty poistamaan mikromuovia.
Toki sadevesi voidaan imeyttää myös suoraan maahan tai viheralueille, mutta silloinkin mikromuovit pääsevät luontoon ja pohjavesiin.


Puutarhaharrastaja ja muu mikromuovi?

Näin harrastajana ja ammattilaisenakin haluan itse välttää mikromuovin muodostumista. Esimerkiksi väärin käytetyistä suodatinkankaista ja juuriestematoista tulee heti mikromuovia. Onneksi sitä osaan välttää 😊 
Olen pohtinut tuleeko muovisista kastelukannuista mikromuovia. Ainakin meidän vanhimmat kastelukannut eivät näytä ohenneen ja ne siirretään sisälle syksyllä. Ja jos nyt kastelukannu menisi rikki, heittäisin sen sekajätteeseen, sillä meilläpäin sekajäte menee polttolaitokseen. Vai voisikohan sen laittaa jonkinlaiseen muovin keräykseen... enpäs tiedä. 
Mitähän muuta muovista valmistettua on puutarhassa, siis mikä kuluu käytössä? 
Nyt ei tullut muuta mieleen.


Fengshui ja luontoystävällisyys...

Toinen syy, miksi nyt tästä lähdin kirjottamaan oli se, että fengshuissa kunnioitetaan luontoa ja koetetaan olla vahingoittamatta sitä. Sillä jos luonto voi hyvin, ihmisetkin voivat hyvin... ja toisin päin. Tästä aiheesta onkin ollut mielenkiintoisia keskusteluja viime kursseillani 😊

Upeaa keväistä viikonloppua!

Terkuin Sari