torstai 22. maaliskuuta 2018

Mitä kuuluu Kasvusammaleen kesäbegonialle, ja kylvöjä

Blogiyhteistyö: Biolan 

Tältä näytti kesäbegoniat tänään, ennen leikkausta. Yllättävän hyvin ovat säilyneet viileähkön huoneen ikkunalla. Ne kasvavat edelleen siinä samassa Biolanin Kasvusammaleessa, johon ne istutin kesällä. Olikin erittäin mielenkiintoista ottaa taimet ruukusta ja katsoa, millaisia juuret ovat kasvaessaan pelkässä sammaleessa.

Kesäbegonian juuret olivat hyvin hentoja ja ne erottui sammaleen karkeasta rakenteesta heikosti, joten niistä ei ole nyt kuvaa. Juurta oli niin paljon, että ne muodostivat hyvän paakun. Päädyin siihen, että otin varovasti irtokasvualustan juurten ympäriltä ja laitoin taimet takaisin samaan ruukkuun. Lisäsin ruukun pohjalle sekä juuripaakkujen reunoille ja  päälle uutta Kasvusammalta. Kuvassa vasemmalla lautasella on sitä vanhaa Kasvusammalta ja oikeanpuoleisella lautasella uutta pussista otettua.
Kuten kuvasta näkyy, niin olipas kasvualusta kuivaa... ja silti kesäbegoniat näyttivät noin terhakoilta!

Vielä tässäkään vaiheessa en ollut kastelut. Osoittaa kyllä hyvin sammalkasvualustan merkittävän edun!

Sammalkasvualustan edut:

 • Sammalkasvualustan ilmava rakenne pysyy tasaisesti ruukussa ja myös märässä sammaleessa. Se on juuristolle erityisen tärkeää!
 • Sammalkasvualusta ei kuivu rutikuivaksi nopeasti, vaan sammaleeseen on imeytynyt vettä, jota kasvit voivat vielä käyttää. Sen itsekin huomasin, että sammal tuntuu nihkeältä vaikka se huutaa kastelua 😊 TÄMÄ ON SUPER HYVÄ JUTTU!
 • Rahkasammaleessa on myös tutkitusti ominaisuus ehkäistä homeen kasvua. Eli sammalkasvualustaan ei kasva hometta, mikä on isot etu tietyille kasveille.
 • Sammal on kevyttä, eli säkkien kantaminen on kevyttä puuhaa.
 • Näin bloggaajalle ihana ominaisuus sammaleessa on myös se, ettei sammal sotke käsiä niin kuin multa tekee. Eli istutuspuuhan jälkeen vain karistaa sammaleet käsistä, niin kädet ovat riittävän puhtaat kameran käyttöön.
 • Sammal, joka otetaan Suomen ns. kitusoista, on ekologista, koska sammal kasvaa takaisin ja sammaleen otto ei rasita ympäristöä eikä ilmastoa. Sen sijaan turve ei uusiudu ja aiheuttaa päästöjä ympäristöön. Eli sammaleessa on niin paljon hyvää, että se tulee tulevaisuudessa korvaamaan turvetta kasvualustana ja multaseoksissa.


Kasvusammal ja kesäbegonian pistokkaat...

Biolanin tämän kevään uutuus on Kasvusammal, joka on käyttövalmista kasvualustasammalta eli valmiiksi lannoitettu ja kalkittu. Sain sitä testailtavaksi jo viime kesänä ja nyt testailen vähän lisää.

En ole aiemmin lisännyt begoniaa pistokkaista, joten nyt sitäkin piti kokeilla, kun leikkasin kesäbegoniaa pienemmäksi. Ja multana käytin tietty tätä Kasvusammalta sekä toiseen ruukkuun  Kylvö-ja taimimultaa... jännä nähdä, miten lähtevät kasvuun.

Pääsiäisruohon kylvöä sammalkasvualustaan...

Ja koska pääsiäinen lähestyy, kylvin myös kissanruohoksi tarkoitettua kauraa. Sen pitäisi kasvaa nopeasti vihreäksi. Eli jos pääsiäisruoho on vielä kylvämättä, nyt pika pikaa kylvämään 😊
Nämä kauran siemenet kylvin tietysti myös Kasvusammaleeseen. Kuvan oton jälkeen, peitin siemenet kokonaan.

Kirjopeipin taimien koulimista Kasvusammaleeseen...

Kokeilut ja testailut on niin kivoja, että piti vielä koulia kirjopeipin taimet kumpaankin kasvualustaan. Vasemmanpuoleisessa on Kasvusammalta ja oikealla Kylvö- ja taimimultaa.

Sain Biolan Kasvusammalen Biolanilta testailuun. Kiitos heille,  että pääsin taas testailemaan!
Blogipostaus tammikuulta Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.


Koulitut taimet ja pistokkaat laitoin sivupöydälle, johon aurinko ei paista. Lisäksi pistokasruukkujen päälle laitoin muovin, jotta ilmankosteus on parempi. Toki muovi on niin, että ilma vaihtuu sen alla.

Vielä jäi osa taimista koulimatta, kun piti lähteä kurssille opettamaan. Homma jatkuu siis huomenna ja sunnuntaina 😊


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Tätä postausta olinkin jo hieman odotellut. Tuo sammal kuulostaa niin mielenkiintoiselta että pitänee itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvusammal on kyllä uskomattoman jännä kasvualusta. Vaikka se näyttää jo kuivalta, niin kasvi saa siitä vielä kosteutta. Näin selvästikin oli kesäbegonian kuvaushetkellä. Ilman muuta kannattaa kokeilla!
   Ja se säkki on muuten kivan kevyt kantaa ;)

   Poista
 2. Luin kasvusammaleesta jo aiemmin, joten kiinnostavaa saada lisäinformaatiota. Ajattelin sitä kokeilla. Lähitaajaman kaupoissa kasvusammalta ei vielä ollut. Seuraavaksi ajan toiseen suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut tosi mielenkiintoista päästä testailemaan tätä. Ja ainakin ruukkukasveilla siinä näyttää kasvit voivan hyvin ja jopa syksyllä istutetut kukkasipulit ovat myös lähteneet normaaliin kasvuun ja kissanruoho kasvaa hyvin :)
   Se on niin uusi tuote, että kestää hetken ennen kuin sitä löytyy pienempienkin paikkakuntien myymälöistä. Kannattaa aina kysellä myymälästä, niin osaavat sitä sitten myös tilata.

   Poista
 3. Kasvusammal ei näytä näin kuvien välityksellä yhtään sellaiselta kuin kuvittelin. Voisi kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pieneksi silputtua sammalta, jossa on eniten rahkasammalta. Minusta se muistuttaa ulkonäöltään lähinnä turvetta.
   Yksi sen hyvä ominaisuus on se, että kädet eivät likaannu ;)

   Poista
 4. Asun Biolan- tehtaan lähellä. Heillä on outlet- myymälä ( myös verkkokauppa ). Savimaanparannusmulta 50l säkki maksaa euron.
  Heti toukokuussa teen toiviomatkan sinne. Mielenkiintoinen tuo kasvusammal.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asutpas hyvällä paikalla ;) Outlet-myymälästä tekee varmasti hyviä löytöjä, ja hyvällä hinnalla.
   Kasvusammal on mielenkiintoinen, ja varmasti tulevaisuuden kasvualusta kun ekologisuus vielä enemmän nousee suosioon.

   Poista
 5. Tuo kasvusammal on mielenkiintoinen! Vaalea turvehhan on maatunutta rahkasammalta! Syvemmällä suossa tummaturve, pitempään maatunutta ja se on polttoturvetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammalkasvualustat tulevat varmasti kasvattamaan suosiotaan juuri ekologisuuden takia. Turve kun ei käytännössä ole uusiutuva materiaali ja sen nosto soilta tuottaa ympäristölle erilaisia haittoja. Sen sijaan sammalta voi nostaa taas uudelleen samasta paikasta jo 25-30 vuoden kuluttua, ja nosto ei aiheuta haittoja luonnolle. Turpeelle on jo pitkään etsitty korvaavia materiaaleja, ja tämä sammal vaikuttaa nyt loistavalta monessa mielessä.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen tuote. Pitääpäs selvittää, mistä sitä voi täältä päin hankkia. Mitenkähän se toimii erittäin pienten siementen kylvöissä, esim. lobelian tai kellokukkien? Ainakin lobelian pikkutaimien kastelu tuntuu mahdottomalta ilman että kaatuilevat. Joku kylvömultaa paremmin kosteutta pidättävä kasvualusta voisi ehkä helpottaa niiden kasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvusammal on mielenkiintoinen uutuus. En ole vielä kokeillut sitä ihan pienien siementen kylvöön. Jotenkin suosin kylvöille multaa, jossa on mykorritsaa ja hyötymikrobeja, mitkä edistävät kasvuun lähtöä. Täytyypäs ihan testimielessä kokeilla kasvusammalta taas uudelleen. Pienten taimien kastelu on haasteellista. Itse nostelen kaatuilevat varovasti pystyyn ;)

   Poista