perjantai 30. kesäkuuta 2023

Vanha kärhö kukkii ruukussa

Vanha kärhö kukkii pihalla ruukussa nyt parhaillaan. Se on siis se sama patiokärhö, josta kirjoittelin viime kesänä. Siinä ei ollut lajikenimeä ja niitä oli eri värisiä eli ne myytiin patiokärhöinä. Nimi tulee ehkä siitä, että ne ovat matalia ja viihtyvät ruukussa. Arvelin sen olevan talvenarka, joten se vietti talven kellarissa.

Vanha kärhö ja kolmiokäenkaali ruukussa...

Tältä vanha kärhö näyttää nyt. Sille laitettiin toukokuussa uusi tuki, sillä alkuperäinen oli tosi matala. Samalla otin ruukusta kolmiokäenkaalit pois ja lisäsin uutta pintamultaa. Lopuksi istutin tummalehtiset kolmiokäenkaalit takaisin ruukun toiselle puolelle. 
Tosi rehevästi kolmiokäenkaalit ovat lähteneet kasvuun uudessa mullassa.

Kärhö kukkii nyt komeasti...

Tältä kärhö näyttää toiselta puolelta. Kellarissa sen versot talvehtivat hyvin ja siksi se kukkii jo nyt näin komeasti. Muutama verso jätettiin roikkumaan ruukun reunalle, kun ne näyttivät niin kauniilta.


Siinä on vielä paljon nuppuja ja lisää näyttää kasvavan. Sen sanotaankin kukkivan läpi kesän, hyvällä hoidolla.

Patiokärhön hoito-ohjeet näet Patiokärhö kukkii jo -postauksesta.

Patiokärhö vuosi sitten...

Tältä patiokärhö näytti vuosi sitten, kun istutin sen tähän piharuukkuun. Se oli silloin vielä niin pieni, että istutin ruukkuun pari punakukallista orvokkia kolmiokäenkaalien lisäksi.  Eli aika hyvin kärhö kasvatti versoja viime vuonna ja nyt keväällä.
Kuvassa näkyvä köynnössäleikkö oli sillä jo taimiruukussa. 

Parvekkeella sinikukallinen kärhö...

Koska ihastuin viime kesänä patiokärhöön, niin nyt minulla on myös parvekkeella tällainen matalakasvuinen kärhö `Cezanne`.  Olen istuttanut sen isompaan ruukkuun, jotta se on helpompi kastella. 
Näillä paahtavilla helteillä pidän sitä varjossa, koska parvekkeella on todella kuuma auringossa. Jännä nähdä, miten se jaksaa kasvattaa uusia nuppuja. Todennäköisesti sille tulee kukintatauko, koska se ei saa nyt suoraa auringonpaistetta. Tämäkin on niin ihanan värinen😊



Mukavaa viikonloppua!


Terveisin Sari

keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Altakastelu paahteisen kesän pelastus

Altakastelu on kyllä taas paahteisen kesän pelastus. Monet hyötykasvit vaativat mullan tasaista kosteutta ja tänä kesänä meidän pihalla se on toteutunut vain altakastelun tyyppisissä ratkaisuissa. Edelleenkään ei siis ole satanut ja on tosi paahteisen kuumaa. Ollaan kyllä moneen kertaan todettu, että onneksi on nämä kastelualtaat.

Kastelualtassa altakastelu - paahteisen kesän pelastus...

Kuvassa kasvusäkin alla oleva tumma laatikko on nimeltään Kasteluallas ja siellä on vettä. Kastelualtaan päällä on tietysti muovikansi, jonka päällä multasäkki on. Vesi nousee multaan kastelualtaassa olevista kolmesta muoviputkesta, jotka on täytetty mullalla. Multasäkin pohjassa on siis reiät, joista muoviputkien yläpäät ulottuvat säkin multaan. Eli toimii samaan tapaan kuin sisäkasvien altakasteluruukut. 


Kastelualtaan kulmassa on suppilo, josta kaadetaan sinne vettä. Kuvassa suppilosta pilkottaa punainen koho, joka osoittaa veden määrän. Kun kastelualtaaseen lisää vettä reilusti, punainen koho nousee näkyviin. Siitä näkee jatkossa heti, pitääkö lisätä vettä vai ei. 

Tämä kuva on otettu kesäkuun alkupuolella, kun istutimme säkkeihin ensimmäiset kasvit. Nämä multasäkit ovat Biolanin Kasvusäkkejä, joissa on koko kasvukaudeksi lannoite säkin toisessa reunassa. Ja taasen toisessa reunassa on merkattuna istutuskohdat kasveille, joten sille puolelle leikkasimme säkkiin yhtenäisen aukon taimille. 
Kuvassa aukon reunaan on istutettuna samettikukat, hämäämään rusakoita.
Lisää kuvia näistä Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa. Nämä kastelualtaat on olleet meillä ainakin 9 vuotta. Aika menee kyllä hurjan nopeasti.

Tasaista kastelua vaatii tietyt kasvit...

Tomaatti kuuluu niihin kasveihin, jotka vaativat tasaista kastelua eli multa ei saa päästä kuivumaan. Toki multa ei myöskään saa olla jatkuvasti märkää. 
Tomaatit halkeavat herkästi jos multa pääsee kuivumaan ja sitten sitä kastellaan. Joten siksi sille on tärkeää tasainen mullan kosteus eli tasainen kastelu.

Nämä kastelualtaiden tomaatit on avomaan kirsikkatomaatteja, joita voi kasvattaa amppelissa. Siksi ne näyttävät näin runsasversoisilta ja matalilta.

Muita kasveja, joiden viljelyssä monella on ongelmia paahteisena kesänä on esim. salaatit ja basilika. Niiden maku kärsii heti, jos multa pääsee kuivahtamaan liikaa. Sen takia kasvatamme niitä vain näissä kastelualtaissa, jossa multa ei koskaan pääse kuivahtamaan liikaa... ei edes paahteisena kesänä 😊

Altakastelu kasvatusaltaassa - paahteisen kesän pelastus...

Viime kesänä kokeilin ekaa kertaa tätä kasvatusallasta. Tämä toimii kuten altakasteluruukut eli mustan laatikon alaosassa on irrallinen pohjalevy, jonka päälle laitetaan multa. Tälläkin on kulmassa veden lisäämiseen suppilo ja koho, joten on helppoa arvioida vesisäiliön täyttämisen tarve. 
Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa on kuvia siitä viime kesältä, kun otin sen käyttöön.

Tämä on siis lasitetulla parvekkeella, jossa tänä kesänä on ihan huikeita lämpötiloja, vaikka lasit on avattuna. Kasvatusaltaassa on kahta eri salaattia ja ne voivat hyvin sekä esikasvatettu kirsikkatomaatti, jota on myös pihalla kastelualtaissa. Laatikon vasemmassa reunassa on esikasvatettu timjami. 

Oikeassa reunassa kasvaa vanha ruohosipuli, joka talvehti hyvin. Tässä on edelleen se sama multa, jonka laitoin siihen viime vuonna. Olen lisännyt vain hieman uutta pinnalle.

Tänään istutin tähän ihan kokeeksi mansikan taimen. Jännä nähdä, miten mansikka pärjää kuumassa. Paljon helpottaa aina se, että kasvilla on vettä saatavana ja ettei multa pääse kuivahtamaan liikaa. 

Tämä kasvatusallas on nyt niin täynnä, että salaattia on pakko syödä usein, jotta sen lehdet ei peitä muita kasveja. 
Ostin tämän mansikan taimen meidän Nurmijärven torilta, Ruotin puutarhan torikojusta. Oli aika maukkaan näköisiä ja isoja taimia 😊  Heillä on edelleen hyvä valikoima taimia, etenkin Ruotin puutarhan puutarhalla, jossa myös voi käydä ostoksilla... pienenä vinkkinä.


Kasvimaa rutikuiva...

Meillä on siis edelleen maa rutikuivaa ja ukkosateitakaan ei ole tullut. Sateeton kausi on ollut nyt niin pitkä, että kaivoissa vesi on tosi alhaalla, ne on lähes tyhjiä. Siksi päätimme, ettemme kastele kasvimaata lainkaan. 

Tältä näyttää nyt kasvimaalle siemenistä kylvetyt mangoldit. Ne on edelleen vihreitä, vaikka niitä ei ole kasteltu kertaakaan. 
Onkin jännä seurata, miten kaikille kylvetyille kasveille käy kasvimaalla, sillä maassa on biohiiltä. Se voikin olla selitys sille, miksi mangoldit ovat pysyneet vihreinä ja elossa, vaikkakin edelleen minikokoisina. 
Ja saa nähdä, lähtevätkö ne kunnon kasvuspurttiin, kun sateet saapuvat. Toivotaan niin!


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 23. kesäkuuta 2023

Juhannukseksi ekat tomaatit

Saimme ekat tomaatit juhannukseksi näistä esikasvatetuista kirsikkatomaateista. En muista, että koskaan olisi tullut tomaatteja jo näin aikaisin. Toki on ollut tomaatille ihanteellisen lämmintä ja aurinkoista. Itse kasvatetut tomaatit on aina vaan yhtä herkullisia, etenkin nämä ensimmäiset. Ja niitä on kiva syödä näin juhannuksena pihalla, kun ilmassa leijailee ihana tuoksu ja on lämmin kesäilta.


Avomaan kirsikkatomaatit kypsyi juhannukseksi...

Tämä lajike `Garden Pearl` on siis avomaalle tarkoitettu kirsikkatomaatti, joka sopii ruukkuun ja amppeliin. Se jää matalahkoksi ja on runsasversoinen. Jossain lähteissä suositellaan varkaiden poistoa ja toisissa lähteissä, ettei tästä lajikkeesta tarvitse poistaa varkaita. 

Joten olen nyt antanut sivuversojen eli varkaiden kasvaa. Ehkä harvennan niitä myöhemmin, saa nähdä.

Eli nämä on ne, joiden taimet esikasvatin ihan ikkunalla ilman kasvivaloa. Kuvia niistä toukokuun alussa Miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään hedelmää? -postauksessa. Kaikki kylvöt, istuttamiset yms. on tehty tarkkaan kuun mukaan ja taimet on lannoitettu luomulannoitteilla. Nyt ne siis kasvaa kasvusäkissä, jossa on valmiina luomulannoite koko kesäksi.

Ensimmäinen kuva on parvekkeelta, jossa tomaatti kasvaa kasvatusaltaassa. Alla oleva kuva on taasen pihalta. Kastelualtaan päällä olevassa kasvusäkissä on kaksi tomaatin tainta ja reunassa samettikukat. Tästä hyvin näkee, miten runsasversoinen tomaattilajike on... ja täynnä kukkia sekä raakileita. Kypsät tomaatit nimittäin ehdittiin jo kerätä 😊


Nämä samettikukatkin esikasvatin ikkunalla. Tänä vuonna päädyin takaisin näihin upeisiin Sperli`s Chameleon ryhmäsamettikukkiin. Kukkien väri muuttuu tummanpunaisesta kellertävänpunertavaan. Lajike on todella runsaskukkainen ja kivan matala.
Lisää kuvia lajikkeesta heinäkuulta muutaman vuoden takaa Jännän värinen samettikukka Chameleon -postauksessa.


Patiokärhö avasi kukkansa juhannukseksi...

Talven kellarissa säilytetty punainen patiokärhö avasi kukkansa sopivasti juuri juhannukseksi. Sen kukat on upean tummanpunaiset. Laitan siitä ehkä oman postauksen, jossa se näkyy koko komeudessaan.
Se oli viime vuoden toukokuussa parvekkeella, josta kuvia Patiokärhö kukkii jo -postauksessa. Kesäksi se istutettiin pihalle isoon termoruukkuun, jossa se myös vietti talven kellarissa. Eli sen oksat säilyivät hengissä ja nyt ne kukkivat.

Pihajasmike luo tuoksuvaa juhannusta...

Meillä kukkii nyt isot pihajasmikkeet ja tuoksu on mitä huumaavin. Siis aivan ihana! Helteet lakastuttivat jo perinteisemmän tuoksuvan juhannuskasvin eli juhannusruusun kukat. 
On kyllä super mahtavaa, että pihalla kukkii upeasti ja vielä tuoksuvasti, oli kesän sää millainen tahansa. Tai oli säästä johtuen kukat etuajassa tai myöhässä. Aina kukkii ja tuoksuu 😊


Oikein ihanaa, tuoksuvaa ja rentoa juhannusta!


Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Kuumuutta kestävät ruukkuneilikat

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Nämä kuumuutta ja paahdetta kestävät ruukkuneilikat on suosikkejani edelleen. Ne on helppoja ja varmoja kukkijoita aurinkoisella parvekkeella, terassilla, piharuukuissa ja kukkapenkeissä. Nyt ihastuin tähän jännän kirjavaan ruukkuneilikkaan. Kuvan reunassa näkyy tähtijasmiinin valkoiset kukat eli se kukkii edelleen ja tuoksuu niin ihanasti.


Kirjavat ruukkuneilikat isompaan ruukkuun...

Ruukkuneilikat, kuten lähes kaikki kesäkukat, kannattaa aina istuttaa isompaan ruukkuun. Joten nyt istutin kaksi kirjavaa ruukkuneilikkaa isompaan muoviruukkuun. Näin multa ei pääse kuivumaan liikaa ja neilikat kukkivat runsaammin.

Tässä kuvassa näkyy hyvin, miten paljon uusia lehteviä versoja on kasvamassa näissä ruukkuneilikoissa. Uusista versoista kasvaa myös ne uudet kukkavarret.

Vaaleanpunertava ruukkuneilikka tuoksuu ihanasti...

Samoin istutin tämän vaaleanpunertavan ruukkuneilikan hieman isompaan ruukkuun. Halusin istuttaa tämän omaan ruukkuun, en siis kirjavakukkaisten kanssa yhteen, koska tämän kukissa on ihana tuoksu. Näin sitä on helppo siirrellä parvekkeen pöydältä toiselle, jotta pääsee nauttimaan sen suloisesta tuoksusta.


Vapuksi istutetut ruukkuneilikat kukkivat edelleen...

Ruukkuneilikat on siitä kivoja, että ne kestävät kevään viileyttä, kesähelteitä ja syksyn viileyttä sekä sadetta. Ne siis kukkivat hyvällä hoidolla keväästä syksyyn. Toki pakkasta ne eivät kestä.

Tältä tänään näytti se vapuksi tehty istutus, jossa on pari tuoksuvaa `Pink Kisses` ruukkuneilikkaa ja keskellä yksi tähtisilmä. Niissä on nyt paljon nuppuja tulossa. 
Lisää kuvia istutuksesta huhtikuun lopulta Ensimmäiset kesäkukat vapuksi -postauksessa.


Ruukkuneilikan hoito-ohje...

Ruukkuneilikka eli tarhaneilikka viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Sitä kastellaan säännöllisesti ja mullan pinta saa kuivahtaa hyvin kevyesti ennen kastelua. Se kestää kyllä mullan rajummankin kuivahtamisen, mutta silloin nuput usein kuivuvat pilalle.
Ruukkuneilikkaa kannattaa lannoittaa esim. kasteluveden mukana tai varastolannoituksena, jotta se jaksaa kasvattaa uusia kukkia.

Vanhat kukat leikataan varsineen pois. Uudet kukat nimittäin kasvavat uusista lehtevistä versoista. Joskus kukkavarren alaosastakin voi kasvaa sellainen verso. Jos sitä ei näy kukkavarressa, kannattaa kukkavarsi leikata pois.



Sain tämän jutun ruukkuneilikat Huiskulasta, mistä kiitos heille! Ne ovat Huiskulan omaa tuotantoa eli kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla.


Oikein ihanaa juhannusviikkoa!


Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Luonnonkukkia omalla pihalla

Luonnonkukkia on yllättävän paljon meidän pihalla, kuten kuvan verikurjenpolvi. Osa luonnonkukista on kukkanurmikossa, muutama ihan kukkapenkissä ja sitten kukkaniityltäkin löytyy useita. Meidän  tontin rajalla on vanhat ojat ja niissä kasvaa kukkivia luonnonkasveja. Eli yllättävän paljon luonnonkukkia, kun oikein tarkastelee pihaa vähän tarkemmin.


Verikurjenpolvi on luonnonvarainen kasvi...

Verikurjenpolvi on suosittu ja paljon käytetty perenna. Harva tietää, että tämä sen perusmuoto, siis jalostamaton, on Suomessa luonnonvarainen kasvi Ahvenanmaalla ja lounaisessa ulkosaaristossa sekä paikoitellen rannikollakin.

Se onkin sitkeä ja kuivuutta kestävä kasvi myös perennana. Siitä lisää vanhemmassa postauksessa Helppo verikurjenpolvi kestää kuivuutta.


Imikkä tekee jo siemeniä...

Imikkä on luonnonvarainen kasvi lehdoissa. Otin siitä kuvan tänään eli se tekee jo siemenkotia. Imikkä onkin kevään kukkija eli se kukki jo toukokuussa, siitä alempi kuva.



Keltakurjenmiekka viihtyy ojassa...

Tämän keltakurjenmiekan lisäksi ojassa kasvaa myös rentukkaa, mutta se on jo lakastunut. Keltakurjenmiekka on lähes metrin korkuinen ja kukkii nyt parhaillaan. Sen lehdistö on kaunis läpi kesän ja sitä käytetäänkin myös perennana. 
Tässä ojassa on vettä keväällä ja sateiden jälkeen, mutta nyt oja on tietysti kuiva. Keltakurjenmiekka kestää vettä, sillä se kasvaa luontaisesti myös matalassa vedessä.

Lehtomaitikka aloittelee kukintaa...

Luonnonkukista yksi suosikeistani on tämä lehtomaitikka, joka vasta aloittelee kukintaa. Sekin on luonnonvarainen lehtomaiden kasvi. Kukat ovat värikkäät eli pieni kukka on keltainen ja verson latva violetti. 
Tämä meidän lehtomaitikkaniitty on tosi värikäs, kun kukinta on komeimmillaan. Siitä kuvia vanhemmassa postauksessa Lehtomaitikka - upea luonnonkukka
Se on siis yksivuotinen eli pudottaa aina syksyllä siemenet maahan, joista kasvaa uudet versot seuraavana vuonna.

Mustarastas ja käpytikka pihan vakiolintuja...

Mustarastaat viihtyvät lehtomaitikkaniityn luona, kuten kyllä muuallakin meidän pihalla. Kun olin ottanut tämän kuvan, pujahti mustarastas lehtomaitikoiden sekaan piiloon. Taustalla oleva kasvi on siis lehtomaitikkaa ja se näyttää vain vaalealta, koska valo osui siihen eritavalla.

Nyt pestiin tämä lintujen juoma-allas ja heti kun metsälehmuksesta oli pudonnut veteen pari lehteä, siinä alkoi taas käydä lintuja. Hyvin kelpasi vesi myös käpytikallekin 😊
Lisää kuvia juoma-altaasta ja pikkulinnuista Lintujen juoma-allas - vettä pihan eläimille -postauksessa.


Tänään 18.6. on yhteispohjoismainen Luonnonkukkien päivä


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 16. kesäkuuta 2023

Suuri Kitkemispäivä - paras kitkemispäivä

Suuri Kitkemispäivä osuu kerrankin hyvään hetkeen eli viikonlopulle. Ja sää on myös sopivasti sateeton. Aiempina vuosina osa otti Suuren Kitkemispäivän vapaapäiväksi, siis kun se osui arkipäivälle. En yhtään ihmettele, sillä se on ehdottomasti kaikkein paras kitkemispäivistä.


Suuri Kitkemispäivä su 18.6. aamupäivästä!

Suurena Kitkemispäivänä on erittäin tärkeää muistaa, että silloin kitketään vain aamupäivällä. Ei siis enää iltapäivän puolella. Etenkin tänä vuonna kannattaa tässä olla tarkka. 
Olen huomannut itse, että meidän pihalla Suuren Kitkemispäivän teho loppuu siinä klo 12 tietämillä, vaikka sen sanotaan jatkuvan klo 13.00 asti. Tämä on luonnonrytmi, joten siihen vaikuttaa mm. pienilmasto.

Paras päivä kitkemiseen..

Suurena Kitkemispäivänä rikkaruohot lähtevät herkimmin pitkällä juurella, siis ihan käsin vetämällä. Samoin kitketty alue pysyy pisimpään rikkaruohottomana, kun sen on kitkenyt Suurena Kitkemispäivänä. Tämä siis liittyy puutarhanhoidon ajoittamiseen kuun mukaan.


Miten hyvin sait kitkettyä rikkaruohoja?

Olisi tosi kiva kuulla, miten koit tämän Suuren Kitkemispäivän? 

Olisi myös kiva nähdä, kuinka pitkiä voikukan tai muun kasvin juuria sait maasta?
Voit laittaa kuvia niistä Puutarha Studion facebook sivulle vaikka tähän Suuri Kitkemispäivä -postaukseen, jonka jaan sinne. 
Tai voit  mainita @puutarha_studion tai käyttää #kitkemispäivät instassa. Tänne blogin kommentteihin kun ei saa liitettyä kuvia.



Jos tarvitset kitkemiseen lisäoppia kitkemistekniikoista, kuun mukaan kitkemisestä tai vinkkejä kitkemistyökaluista, löydät tietoa Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta.


Mielenkiintoista viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari

 

keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Puupioni, juhannuspioni ja tarhapioni kukkii

Puupioni, juhannuspioni ja tarhapioni aloittavat meillä ensimmäisenä kukkimisen pioneista. Kuvassa on upea isokukallinen puupioni, jonka kukintaa jännitämme joka kevät. Nimittäin sen kukintaan vaikuttaa paljon talven ja kevään sää. Nyt se siis kukkii niin komeasti, että sitä tulee ihailtua vähän väliä.


Puupioni on pihan kukkien kuningatar...

Tämän puupionin kukat on isot ja väriltään hehkuvat, joten se on tähän aikaan meidän pihan kukkien kuningatar. Etenkin kun sen kukinta ei ole mitenkään varmaa, sillä jos puupionin puuvartiset versot kuolevat talvella tai aikaisin keväällä, se ei kuki silloin kesällä. 
Eli nyt sen versot talvehtivat hyvin ja kevään pakkasyöt eivät vioittaneet sen nuppuja, koska suojasimme ne varmuuden vuoksi.

Puupionillemme on löytynyt mieluisa paikka, sillä tässä se on selvästi rehevöitynyt. Jos vertaa tätä kuvaa muutaman vuoden takaisiin kuviin, niin huomaa heti, miten paljon isompi se on nyt. Vanhempia kuvia Puupioni kukassa, vau! -postauksessa.
 

Harmaanvihreälehtinen juhannuspioni...

Juhannuspioni kukkii myös näin aikaisin. Meillä on niitä parikin pihalla, mutta tosi pieniä. Ne ovat selvästi kärsineet, kun olemme kaivaneet siitä ympäriltä. Olen miettinyt näiden siirtämistä, mutta jättänyt ne kuitenkin paikalleen, sillä kohta on niille hyvä. Pitää vain rauhoittaa nyt niiden ympäristö maan kaivamiselta. 
Nämä harmaanvihreälehtiset juhannuspionit ovat pihamme alkuperäisiä kasveja ja ne kuuluvatkin suomalaisiin perinnekasveihin.


Perinteinen tarhapioni `Rubra Plena`...

Tarhapioni `Rubra Plena` aloittelee kukintaa. Se on myös vanha perinnekasvi ja todella sitkeä. Kun aurinko ei paista sen kukkiin, kukat näyttävät paljon tummemmilta. Eron huomaa hyvin viime kesänä otetuista kuvista Sitkeä tarhapioni - perinnekasvi -postauksesta.
Tämä tarhapioni kasvaa meillä puoliluonnontilaisen alueen reunalla. Sieltä aina kasvaa heinää sun muuta tämän sekaan ja kitken niitä pois. Näyttää ihan siltä, että tarhapioni ei ole moksiskaan kitkemisistä tai rikkaruohoista. Se on tosi sitkeä perenna, sillä sen kohdassa on aika vähän multaa ja mullan alla hyvin kivikkoista maata. Toki tätäkin pionia lannoitamme luujauholla keväisin, mikä varmasti vaikuttaa runsaaseen kukintaan.


Terveisin Sari




sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Voiko nyt istuttaa kuun mukaan?

Voiko nyt istuttaa taimet, vaikka kuun mukaan ei ole enää hyvä aika eli kasvava kuu? Tätä on nyt niin moni kysynyt minulta eri somekanavissa, että päätin kirjoittaa siitä tänne blogiinkin. Paras kesäkukkien istutusaika oli siis toukokuun puolella, mutta silloin sää oli liian kylmä. Ja nyt sään lämmetessä moni haluaisi istuttaa taimet heti, sillä kesäkuun parhaaseen istutusaikaan on vielä pitkä aika. Siis voiko taimet istuttaa nyt ulos?

Kuun mukaan huonona aikana istuttaminen...

Ensi viikko on kaikkein huonoin istutusaika koko kesäkuussa, kuun mukaan. Se on ns. kituviikko, jolloin kasvit lähtevät heikompaan kasvuun. Jos silloin istuttaa, niin taimet eivät toki kuole, mutta kasvu ja sato on heikompaa, mitä hyvään aikaan istutetuilla kasveilla.

Meidän pihalla istutimme taas tänäkin vuonna taimet kasvusäkkeihin kastelualtaiden päälle. Istutus tehtiin alkuviikosta, yöpakkasten takia. Muuten olisimme istuttaneet taimet jo edellisellä viikolla, parhaaseen istutusaikaan.

Eli kuun mukaan istutettaessa valitaan parhaat istutuspäivät kullekin kasvilajille ja ainakin vältetään huonoimpia istutusaikoja. Tietysti huomioidaan myös sääennuste ja kuinka viileää kukin kasvi kestää.


Tämä kirsikkatomaatti on avomaatomaatti ja sopii ruukkuun tai amppeliin. Säkeissä on tomaatin lisäksi esikasvatettuja samettikukkia, jotta rusakot eivät söisi persiljaa ja salaattia säkeistä. Se on ollut hyvä konsti.

Loput taimet aiotaan istuttaa reilun viikon päästä, kun on ensin käyty taimiostoksilla 😊

Kaupan salaatin jämä istutuslaatikkoon...

Parvekkeen planter kasvatusaltaaseen aion etsiä vielä pari yrttiä, muuten siellä on jo avomaatomaatti, viime vuodesta säilynyt ruohosipuli sekä esikasvatettu timjami.
Kaupan salaatista jäi niin terhakkaan näköinen jämä, että istutin senkin tähän kasvatusaltaaseen toukokuun hyvänä istutuspäivänä. Se lähti heti uuteen kasvuun ja kohta siitä saa jo syötävää.

Kuun mukaan hyvänä päivänä istuttaminen...

Kaikki kukat, tomaatit, yrtit jne. istutetaan kasvavalla kuulla. Sieltäkin voi katsoa päivät vielä tarkemmin kullekin kasvilajille. 
Kun taimet istuttaa kuun mukaan hyvänä päivänä, ne lähtevät juurtumaan ja kasvattamaan versoja. Silloin myös kukinta ja sato on runsaampaa. Monet ovat huomanneet tämän käytännössä ja siksi halutaan istuttaa taimet aina hyvinä istutuspäivinä.

seuraava kasvava kuu 19.6.-2.7.2023


Itse jätin tämän ihanan matalan `Cezanne` kärhön istuttamisen seuraavalle kasvavalle kuulle. Tämä on niin sykähdyttävän värinen ja ruukkuun täydellinen, joten en istuta sitä nyt vähenevällä kuulla.

Samoin muutama uusi kesäkukka odottaa vielä viikon istuttamista. Ne pärjäävät hyvin sen ajan, kunhan muistaa kastella niitä ja lannoittaa hieman. Taidan siirtää ne puolivarjoon kun ennustetut helteet alkavat.

Puutarhanhoidon ajoittaminen kuun mukaan...

Kuun mukaan voi ajoittaa kaikki puutarhanhoitotyöt, istuttamiset, kylvöt, kitkemiset, leikkaamiset, lannoituksen, maanparannuksen, kasvihuoneen pesun jne.
Tiettyjä hyviä päiviä on vain muutama kuukaudessa, joten ne on hyvä merkata omaan kalenteriin ajoissa. Muuten ne menee ohi huomaamatta.

Puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.


Mikäli kiinnostaa oppia lisää aiheesta, siitä löytyy verkkokurssi www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolla.


Puutarhaterveisin Sari