maanantai 5. kesäkuuta 2023

Luonnon monimuotoisuus kotipihalla - suuntana omavaraisuus

Luonnon monimuotoisuus voi näkyä kotipihalla monellakin eri tavalla, pihasta riippuen. Mikäli haluaa marjoista ja hedelmistä hyvän sadon tai hyötykasvien rehevän ja terveen kasvun, luonnon monimuotoisuutta on hyvä lisätä omalla pihalla. Kerron tässä postauksessa, mitä me olemme tehneet pihallamme.

Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.


Kukkanurmikko tärkeä pölyttäjille ja monimuotoisuudelle...

Tällaisena kylmänä ja tuulisena keväänä pölyttäjiä on vähemmän liikkeellä. Moni jännittääkin, miten hedelmäpuiden, marjapensaiden ja mansikan kukat pölyttyvät, kun pörriäisiä ei näy. Voi olla, että hedelmä- ja marjasato jää pieneksi sen takia.

Onneksi pölyttäjiä on aina liikkeellä jonkin verran niillä pihoilla, joissa pölyttäjiä on normaalisäällä runsaasti. 

Sen takia meillä on kukkanurmikko ja taas tänäkin keväänä lisäsin siihen kukkivia kasveja. Se on kätevä siinä mielessä, että se toimii pelinurmikkona, koska sitä leikataan ruohonleikkurilla. Se sopii loistavasti pienellekin pihalle, ja siitä näkee hyvin käärmeet, jos niitä pihalla liikkuu.

Kukkanurmikko siis kukkii, vaikka sitä leikataan ruohonleikkurilla, ja siinä on lähes tautotta kukkia pörriäisille.
Kukkanurmikolla voi siis olla luonnonkasveja ja puutarhakasveja, ja tietysti ne valitaan kasvupaikan mukaan. 
Se lisää luonnon monimuotoisuutta pihalla runsaamman kasvivalikoiman ja hyönteisten määrän lisääntymisen ansiosta. Se on myös ekologisempi vaihtoehto nurmikolle, koska sitä ei tarvitse kastella ja muukin hoito on vähäisempää.

Meillä on pörriäisille ja perhosille myös paljon isoja kukkivia puita ja pensaita sekä perennoja ja yksivuotisia kukkia. Piha on siis tosi kukkarunsas.

Luonnonkasveja kotipihalla - luonnon monimuotoisuus...

Meillä on luonnonkasveja myös pihan kasviryhmissä ja ihan perennapenkeissäkin. Ja sitten on tämä ihana lehtomaitikkaniitty, jota varjelemme. Se on kaunis ja hyvä pörriäisille.

Meidän pihalla oli myös kämmeköitä yhdessä kohtaa, mutta siruetanat ovat ne tuhonneet. Näin näyttää käyneen lähialueenkin kämmeköille. 

Linnunpönttöjä pikkulinnuille eli kirvojen poistajille...

Pihalla kannattaa suosia pikkulintuja, koska ne syövät paljon kirvoja ja toukkia kasveista. Etenkin hedelmäpuiden versoissa niitä näkee herkuttelemassa kirvoilla.

Mitä se pikkulintujen suosiminen sitten tarkoittaa, niin niille sopivien linnunpönttöjen ripustamista puihin. Ne voi ripustaa niin korkealle, että pystyy tyhjentämään ne ilman tikkaita eli 1,5 - 2 metrin korkeudelle. Pöntöksi kannattaa valita sellainen, että se on helppo tyhjentää. Karkeapintainen puu on paras materiaali, ainakin pöntön sisäseinäpinnoiksi, jotta linnunpoikaset pystyvät kiipeämään ulos pöntöstä.

Tietysti lintujen juoma-allas on myös tärkeä. Siinä pikkulinnut käyvät juomassa ja kylpemässä. 
Tässä juoma-altaassa on puhdasta vettä, allas vain on ottanut väriä. Ollaan huomattu, että jos se on ihan puhdas, linnut eivät siihen tule. Mutta heti kun veteen on pudonnut lehti, altaassa alkaa käydä aika vilske. Joten siksi allas voi näyttää meidän ihmisten silmiin tosi likaiselta, vaikka linnuille se on täydellinen😊
Siinä käy juomassa myös pihan muutkin eläimet, kuten siilit, oravat, mustarastaat, harakat...

Syksyinen lehtikate maanpinnalla maanhoitoa...

Luonnon monimuotoisuuteen ja kasvien hyvinvointiin liittyy maanhoito. Mitä enemmän maassa on mikrobitoimintaa eli maan pieneliötoimintaa sen parempi. Tästä on viime aikoina onneksi jo puhuttu paljon.

Meillä on ollut yhdessä kohtaa lehtikate jo vuosia. Sinne saadaan kätevästi vietyä puiden isommat lehdet. Ne siis saa maatua mullaksi matojen ja maan muiden pieneliöiden avustuksella.
Mustarastaat käyvät pöyhimässä lehtikatetta ja löytävät sieltä herkkupaloja. Katealueella näkee välillä myös siilin vipeltävän pensaan suojiin.

Mitä enemmän maassa on maanmikrobitoimintaa, sen paremmassa kasvukunnossa maa on. Mikrobitoimintaa lisää maatuva kasvijäte, biohiili, luonnonlannoitteet jne.. 

Meillä on kasvimaalla ja uusilla marjapensailla biohiiltä mullassa sekä olemme jo vuosia lannoittaneet ainoastaan luomuviljelyyn hyväksytyillä lannoitteilla. Lisäämme myös puutarhajätekompostia aina välillä kasvimaalle. Hoidamme siis näin kasvimaan maata ja kuivanakin kesänä olemme saaneet hyvin satoa, vaikka loppukesästä emme enää ole voineet kastella.

Kokeeksi lisäsimme lehtikatetta myös kasvimaalle. Vähän jännään, lisääkö se siellä siruetanoita. Sen näkee vasta, kun ilmat lämpiävät, sillä kylmällä ilmalla siruetanat pysyttelevät piilossa.

Puutarhajätteen avokompostit ja risukate...

Avokompostit eli kompostikasat lisäävät myös luonnon monimuotoisuutta. Kompostissa on hyvät oltavat monille hyönteisille, kuten sarvikuonokkaan isoille vaaleille toukille.
Kuvassa meidän lepäävä puutarhakompostikasa, joka on peitetty oksasilpulla. Risuaita ei sovi meidän pihalle, joten tämä risukate korvaa sen. Se saa olla tässä vuoden eli keväästä seuraavan vuoden kevääseen. Siinä on varmasti monenlaisia hyönteisiä ja lahottajia, jotka viihtyvät lahoavassa puussa. 

Tämän lisäksi muutaman ison pensaan alle on jätetty pensaan kuivat oksat sekä isoissa puissa on myös kuivia oksia. Niistä poistamme vain esteettisesti häiritsevät oksat, ja toki vaaralliset, jos sellaisia olisi.

Luonnon rytmit puutarhatöiden ajoittamisessa...

Itse koen luonnon monimuotoisuutena myös luonnon rytmit. Kun pihan hoidon ajoittaa luonnon rytmien mukaan, silloin toimii yhteistyössä luonnon kanssa.
Yksi tällainen luonnonrytmi on kuun liikkeet. Monenlaisten töiden ajoittaminen kuun mukaan onkin hyvin vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa.

Esimerkiksi huomenna ja ylihuomenna 7.6.2023 on hyvät Kitkemispäivät iltapäivästä. Kun hyvinä Kitkemispäivinä kitkee rikkaruohoja, ne usein lähtevät juurineen ihan käsin vetämällä. Lisäksi kitketty alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. 
Näitä hyviä Kitkemispäiviä on vielä tulossa lisää, jos nyt ei ehdi kitkemään. Niistä on iso apu hankalien rikkaruohojen kitkemisessä. Tämän olemme todenneet monen monta kertaa.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/nokkoslannoitetta-puutarhaan

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2023/

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-kevat-luonnossa




Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/06/tuholaistorjunta.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/luonnonmonimuotoisuus-kotitarvetilalla

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17192

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/luonnon-monimuotoisuuden-vaalinta-ja-siita-hyotyminen-turvalliset-lannoitteet-ja-tuholaistorjunta-suuntana-omavaraisuus

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/06/05/puoliksi-villi-piha-eli-biodiversiteettia-torpan-tapaan






Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari






4 kommenttia:

  1. Oi, miten suloinen kuva linnuista kylpyaltaalla. Niin nätisti ovat siinä sovussa. Minäkin olen huolehtinut linnunpönttöjä pihalle. Taidan ottaa mallia tuosta teidän lintujen juoma-altaasta. Onko siinä savilautanen vai mikä se on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lintujen juoma-altaalla käy välillä aika loiske, kun linnut siinä kylpee. Kun otin kuvaa, en edes huomannut, että mukana oli myös punarinta.
      Juoma-allas on ihan tavallinen muovinen iso kukkaruukun lautanen ja lautasella on iso kivi. Ota ihmeessä mallia siitä, sillä tällainen maassa oleva juoma-allas tuntuu olevan pihan eläinten suosiossa :)

      Poista
  2. Linnunpönttöjä ei vaan voi olla koskaan liikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Omakotitaloalueilla sen takia pihalla on hyvä olla monta puuta, jotta saa ripustettua monta linnunpönttöä :)

      Poista