sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Pirtsakat kukat kevään juhlaan

 Blogiyhteistyö: Huiskula

Valitsin kukkien värit hyvin nopeasti,  sen enempää ajattelematta, miten ne laittaisin juhlapöydän koristeeksi. Hauskasti huomasin kotona, että värit sopivat aika hyvin myös tähän vanhaan isotädin pöytäliinaan. Joten osan kukista laitoin pikkupulloihin, koska niitä voi laittaa ryhmiin lähelle lautasia. Ja keskelle pöytää tein maljakkoon kimpun. Maljakkona on muuten amaryllismaljakko 😉



 Kukkina on siis oransseja ruusuja, punertavia isokukallisia neilikoita ja keltaisenoransseja freesioita. Freesian terälehtien ulkopuolella on jännä violetti raita.
Maljakkoveteen laitoin tietysti leikkokukkavirkistettä. Se pitää veden puhtaampana ja lisää kukkien kestävyyttä. Yöksi nostan kukat viileään, lasitetulle parvekkeelle. Tällä kertaa en jääkaappiin, sillä se täynnä herkkuja 😊

Nyt kotona leijailee suloinen kukkien tuoksu, näistä freesioista ja neilikoista. Ihanaa!
Kukat sain Huiskulasta, iso kiitos taas heille!


Hauskaa ja kukkaisaa Wappua!

Kevätterkuin Sari

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Tulppaanit on nyt syöty

Pari päivää sitten aamulla oli kuin suoraan sadusta... kaunis lumi peitti maan ja siniset krookukset sekä vihreät lehdet pilkistivät lumen läpi. Siellä seassa käyskenteli suloinen bambi, siis metsäkauris.


Mutta mitä se tekikään....

... se söi kaikki tulppaanit. Nyt meidän koko pihan tulppaaneista on jäljellä enää 10%. Siis apua, mikä ahmatti! Tosin saattoi hyvinkin olla, että sen kaverit ovat vähän auttaneet. Yleensähän nämä metsäkauriit kulkevat pienissä laumoissa.

Siinä meni meidän kymmeniä vuosia vanhat  "tavistulppaanit" eli Darvin `Appeldoorn`-tulppaanit. Saa nähdä, miten niille käy, jaksavatko kukkia ensi keväänä.

Vähän kyllä harmittaa. Tässä on mietinnässä verikarkotteen tekeminen tai jotain muuta helppoa. Aitaa emme kuitenkaan halua lähteä tekemään.

Onneksi metsäkauris jätti krookukset syömättä. Nämä vaaleat pastellit ovat lemppareitani.

Siemenistä levinneet kirjokevättähdet sekä posliinihyasintit saivat myös olla rauhassa. Näitä täytyykin lisätä pihalle. Jos kauriit tai rusakot jatkossa popsivat osan sipulikukista, niin ainakin nämä kukkivat sitten.

Olisi kiva kuulla, onko teillä eläimet syöneet sipulikukkia? Ovatko olleet näin valikoivia, kuin meillä?

Hyvää vappuviikonloppua!

Terkuin Sari



tiistai 25. huhtikuuta 2017

Toukokuun kylvöjä

Torstaina alkaa taas hyvä ajankohta kylvää kukkien ja vihannesten siemeniä kuun vaiheiden mukaan. Joten jo ennakoin ja otin esille kaikki tarvittavat siemenet, mullat, ruukut, turvepelletit sekä nimisäleet. Kaikki löytyikin jo kaapeista, eikä multaakaan tarvitse ostaa lisää.

Toukokuussa kylvettävät siemenet esikasvatukseen:

Yleensä toukokuussa kylvetään sisälle näiden kasvien siemenet, jotta kukinta tai sato alkaa kesällä aikaisemmin. Täällä eteläisessä Suomessa osan niistä voisi myös kylvää touko-kesäkuun vaihteessa suoraan pihallekin.
  • krassit
  • tuoksuherneet
  • auringonkukat
  • ruusupapu
  • kasvihuonekurkku
  • avomaakurkku
  • meloni
  • maissi
  • parsakaali
  • lehtikaali
  • kesäkurpitsa
 Aion kylvää kesäkurpitsaa ja tummaa lehtikaalia.

Vanhat taimi- ja hyasinttiruukut on pesty huolella, joten niihin kylvän osan taimista. Kun kylvää samaa kasvia kahta eri lajiketta, niin toisen voi kylvää värikkäisiin ruukkuihin ja toisen tavallisiin. Näin taimet eivät pääse sekoittumaan. Taimia kun ei erota toisistaan pieninä, ovat niin saman näköisiä.

Tuoksuherneitä ja jättiverbenaa... kesämuistoja:


Tuoksuherneiden ja jättiverbenan yhdistelmä on mykistävän kaunis! Taas tänäkin kesänä ne saavat kasvaa yhdessä kasvimaalla. Nyt valitsen tuoksuherneen väriksi jokin toisen. Vähän vaihtelua sentään pitää olla 😊

Ruukkuun kylvetyt retiisit olivat itäneet tänään, jee! Porkkanan taimia sen sijaan ei vielä näy. Ruukku on edelleen parvekkeella, jossa on noin 5 astetta lämpimämpää kuin pihalla.

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

Sateisin kevätterveisin,

Sari

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Pientä kuvasatoa Tampereen puutarhamessuilta

Käväisin eilen Tampereen Supermessuilla, ja etenkin sen puutarhapuolella. Tässä teille kuvia messuilta. Olisi kiva kuulla teiltä, jotka kävitte messuille, mitä piditte niistä ja mitä kivaa sieltä löysitte 😊

"Metsä puutarhassa - puutarha metsässä"

Ensimmäinen kuva oli myös tältä samalta teemapihalta. Tämä oli minusta tosi viehättävä teema.



Lisää teemapihoja:

 Suomi 100 ja keltavalkoiset kukat 😉


Halattavia eläviä puita:


Halattavat puut oli kyllä loistoidea! Katsokaas tämänkin puun asua, miten hieno se on. Ja halattavia näytti riittävän koko ajan 😊

Kotimaisia taimitarhoja:

Messuilla oli monta kotimaista taimitarhaa myymässä taimiaan. Siellä oli harvinaisempiakin taimia ja isoja taimikokoja.
Kuvassa hauska uutuus Barkholtin Taimistolla haltiankukasta (x Heucherella hybr.). Vanhemmat lehdet ovat tummat ja uudet kellertävämmät. Kuulemma kellertävät lehdet tummuvat vähitellen vanhetessaan.


Pionien kotikin oli tuttuun tapaan messuilla.

Yrttientaimia suoraan viljelijöiltä:

Myös yrttien ja tomaatin taimia näkyi myynnissä, osa jopa luomuna.
 Kuvassa Lemunkartanon puutarhan osastolta tummalehtinen persianvesipippuri.


Kunnon puutarhahanskat:

Olin jonkun aikaa etsinyt nitriili käsineitä torjunta-aineiden käyttöön. Niitä on ollut yllättävän vaikea löytää. Hanska Heikki onneksi pelasti tilanteen, ja hanskat oli tosi edulliset!

Minipuutarhaan kevätostoksia:

Käsityötorilta löytyi näin suloinen puutarha lyhtyyn tehtynä. Ihana!

Messuterkuin Sari



tiistai 18. huhtikuuta 2017

Juuresten kylvö, ja musta orvokki

Kävin tänään meidän Nurmijärven kirkonkylän torilla kukkamyyjän kojulla, ja en voinut vastustaa näitä mustia orvokkeja. Ne sopivat niin hyvin taustalla näkyvän loistokevätesikon kaveriksi kuin olla ja voi. Vielä en istuttanut näitä samaan ruukkuun, sillä kuun vaihe sopii nyt paremmin juuresten kylvöön.

Juuresten kylvö ja perunan istutus:

Vähenevän eli laskevan kuun eka viikko on hyvää aikaa kylvää juuresten siemenet ja istuttaa perunan alut maahan. Kuukalenterin mukaan tänään ja huomenna on juuripäivät, mitkä ovat erityisen hyviä juuresten kylvöön.
Koska ulkona on järkyn kylmä ja kastelualtaat multasäkkeineen vielä odottavat varastossa, päätin kokeeksi kylvää retiisejä ja pyöreitä porkkanoita lasitetulle parvekkeelle. Sehän on melkein kuin kasvihuone.
Porkkanalla on tosi pienet siemenet. Onneksi siitä löytyy myös kylvönauhaa, jos porkkanan harventaminen ei ole mielipuuhia 😋

 Etsin kätköistä matalaa ja leveää ruukkua, mutta sellaista ei ollut vapaana. Joten altakasteluruukku saa nyt ajaa saman asian. Siinä on juuri sopivasti multatilaa, sillä retiisi ja pyöreä porkkana ovat aika pieniä palleroita. Ja ruukkuun jäi vielä varaa lisätä multaa.
HUOM! käytän ruukkua näille ihan normaalin ruukun tapaan eli kastelen aina multaan.
Tässä onkin jännä multa testauksessa. Saas nähdä, lähteekö siemenet kasvuun.
Ruukun vasemmalla puolella on tumman liila orvokki, mitkä näkyvät paremmin Parveke kukkii jo -postauksessa. Nuo muut ovat niitä mustia orvokkeja.

Mustat orvokit:

 Nämä mustat orvokit ovat niin super kauniita! Kävi kyllä tuuri, kun huomasin ne torimyyjän kojussa.

Oikeastaan ei taida olla täysin mustaa kukkaa olemassakaan, vaan ne ovat hyvin tumman liiloja tai tumman viininpunaisia. Sen huomaa yleensä vasta auringonpaisteessa.
Kuvissa vilahtava loistokevätesikko on myös mustakukkainen, tai oikeastaan hyvin tummanpunertava. Super kaunis sekin!

Aurinkoisin terkuin,
Sari
P.S. seuraavaksi postaankin sitten kuulumisia Mikkelin asuntomessualueelta ja Tampereen puutarhamessuilta.
P.P.S. jos huomaatte minut, niin nykäiskäähän hihasta. Blogin lukijoita on aina kiva tavata kasvotustekin 😊

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Vanhat Tete-a-Tete narsissit pihalla


Ensimmäiset Tete-a-Tete narsissit availevat nyt nuppujaan. Nämä ovat viime kevään pääsiäisenä kukkineita ruukkunarsisseja, jotka istutettiin toukokuussa kukkapenkkiin. Sipulikukat ovatkin siitä kivoja ruukkukukkia, että ne voi kukkien lakastuttua istuttaa pihalle monivuotisiksi kevätkukiksi. Sopivat siis mainiosti myös ekoihmisten valinnaksi 😊



Krookuksia ja kirjopikarililjoja:

 Nämä krookukset ovat kasvaneet tässä jo vuosia ja kivasti levinneet isoksi mättääksi.

Muutama uusi kirjopikarililjakin on jo nupussa. Meillä on vanhojakin, jotka ovat levinneet siemenistä sinne tänne.

Sipuliruukkukukat kannattaa istuttaa pihalle!

Kaikki ruukkukukkana myytävät Tete-a-Tete ja isokukalliset narsissit sekä krookukset, helmililjat, tulppaanit, kirjopikarililjat, hyasintit yms kannattaa aina säilyttää kukkien kuihduttua. Niitä voi pitää viileässä tilassa tai kokeeksi muuallakin. Lehdet saa leikata pois vasta, kun ne ovat täysin kellastuneet.
Keväällä sipulit sitten istutetaan pihalle aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle, multamaahan. Sipulit on hyvä irrottaa ensin erilleen.
Yleisohje istutussyvyydestä: multaa tulee 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli jos sipuli on 3 cm korkea, sen päälle tulee multaa 6-9 cm. Lopuksi kastellaan.
Sitten ne kukkivat seuraavan vuoden keväänä 😊

Iloista pääsiäistä!

Terkuin Sari

torstai 13. huhtikuuta 2017

Parveke kukkii jo

Vaikka on näin viileä kevät, niin parveke kukkii nyt jo runsaasti. Nämä narsissit ja helmililjat ovat olleet lasitetulla parvekkeella kaksi viikkoa. Siinä ajassa osa narsissien kukista avautui. Puhtaan valkoinen on `Geneve` ja kerrottukukkainen on `Westward`, jossa on muuten jännä tuoksu. Kaikki nämä kuvan sipulikukat ovat kotimaisia eli viljelty kukkaan Suomessa.

Kimalainenkin oli jo liikkeellä, vaikka on näin kylmää.

 Itse sipulista kasvatetut hyasintit:

Parvekkeella tuoksuu niin suloisen ihanasti nämä hyasintit. Olen ne itse hyötänyt eli kasvattanut sipulista kukkiviksi.  Sain näiden sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon.
Hyasintit kevätkukkina ovat pitkään olleet suosikkejani. Onneksi niitä löytyy nyt myös myymälöistäkin, mutta silti kasvatan ne edelleen itse. Se on niin kivaa puuhaa 😊

Muita huhtikuun parvekekasveja:

 Mustassa kennossa kasvaa ne siemenistä kylvetyt rimpsureunaiset orvokit. Eivät ihan vielä kuki, mutta toivottavasti jo toukokuussa. Niillä vähän lehdet lurppaa kuvassa... kaipasivat vettä. Violettikukkaisen orvokin ostin meidän torimyyjältä.

 Häneltä löytyi myös näitä oransseja hyasintteja. Vau, mikä väri! No, pakkohan sellainen oli ostaa 😉

Tämä tummakukkainen loistokevätesikko kukkii edelleen. Kukat kestävät tosi pitkään viileässä, joten parveke on sille paras paikka . Siirrän sen aurinkoisina päivinä sivummalle, jotta kuuma aurinko ei pääse lakastuttamaan kukkia.

 Kyllä nyt parvekkeella kelpaa istuskella korituoleissa ja ihastella kukkarunsautta... ja upeita tuoksuja 😊

Iloista pääsiäisen aikaa kaikille!

Kukkaterkuin Sari

Ps. nämä kukat kestävät ainakin pari astetta pakkasta. Nyt on luvattu pakkasöitä, joten saas nähdä, miten pakkanen tulee lasitetulle parvekkeelle. Seuraan siis sääennustetta ja lämpömittaria.

tiistai 11. huhtikuuta 2017

Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin?

Rakastan pelargoneja, etenkin niiden helppoutta ja varmaa hehkuvaa kukintaa. Ja olenkin jo vuosia talvettanut parhaimmat pelakuut. Täällä blogissa on usein kyselty, milloin pelakuut kannattaa ottaa kellarista ikkunalle. Joten tässä nyt postaus kokemuksistamme 😊 
Nämä lohenpunaiset pelakuut olen kylvänyt itse siemenistä. Viime kesän ne kasvoivat multasäkissä kastelualtaan päälle, kuva 22.9.2016.
Ylin kuvan on näistä pelakuista pari päivää sitten.

Tässä isoissa ruukuissa kasvaneet pelakuut myös pari päivää sitten. Nämäkin olivat talven viileässä kellarissa, jossa on pieni ikkuna. Ne on otettu valoon ja huoneenlämpöön 29.3. eli puolitoista viikkoa sitten, heti uudenkuun jälkeisenä päivänä. Uutta lehtien kasvua on jo kivasti.
Alla kesäisiä kuvia näistä.

Tältä toinen isoista ruukuista näytti 22.9.2016. Ruukkuun on istutettu monta tainta, jotka myös olen kylvänyt siemenistä joitakin vuosia sitten. Nämä kukkivat ihan käsittämättömän runsaasti vielä syksylläkin. Syynä lienee hyvä multa ja lannoite 😊

Tässä vielä lähikuvaa isojen ruukkujen pelakuista. Niiden lehdet ovat tummankirjavat. Väritys tulee kunnolla näkyviin vasta pihalla kasvaessaan. 

Pelargonien siirto talvetuksesta valoon ja lämpöön:

Milloin on siis paras aika ottaa pelargonit talvisäilytyspaikasta valoon ja lämpöön? Kannattaa ensin arvioida, milloin pelakuut saa siirrettyä ulos. Ne eivät kestä yhtään yöpakkasta!
Meillä ne istutetaan ulos yleensä toukokuun loppupuolella. Koska siihen asti pelargoneja pidetään olkkarin eteläikkunalla, ne otetaan sisälle vasta huhtikuun alussa. Jos ne ottaisi aikaisemmin, pelargonit ehtisivät kasvattaa tosi pitkiä versoja, joita kova tuuli sitten katkoisi pihalla.
Jos ei ole etelän valoisaa ikkunaa, niin siirtäisin sisälle ottoa lähemmäs toukokuun alkua.
Sen sijaan jos pelakuille on hyvin valoisa ja viileä viherhuone, ne voi ottaa sinne jo maaliskuun alussa.

Kokeilemalla ja "kantapään kautta" oppii löytämään parhaan ajankohdan 😊

Teimme niin, että istutimme vasta nyt pelargonit isoista astioista omiin ruukkuihinsa. Näin ne mahtuvat paremmin kapealle ikkunalaudalle. Multana käytimme astiassa olevaa vanhaa multaa.
Leikkasimme pisimmät oksat lyhemmiksi niin, että jäljelle jääneissä versoissa on pieniä lehden alkuja. Kastelimme mullan kohtuudella. Ja tästä eteenpäin niille annetaan aina kasteluveden mukana lannoitetta.

Toukokuussa pelargonit pääsevät pihalle takaisin isoihin ruukkuihin. Vasta silloin niille laitetaan uusi multa. Ja pelargonit pitää muuten totuttaa ulkoilmaan ennen sitä.

Kellariin jäi vielä monta pelargonia, jotka pääsevät toukokuun lopulla suoraan pihalle, ilman esikasvatusta sisällä. Sen takia ne aloittavat kukkimisen vähän myöhemmin kuin nämä muut.

Huoneen ikkunalla talvehtineet pelargonit:

Erikoispelargonit, jotka ovat vaateliaampia hoidoltaan, talvetan ihan huoneen ikkunalla. Ne ovat kukkineet jo kuukauden verran.  Tänä keväänä en leikannut näitä juuri lainkaan, koska saavat kasvaa pituutta. Sen sijaan multa on jo vaihdettu, Mustaan Multaan.

Tämä kirjavalehtinen pelargoni on tosi vaikea talvisäilytettävä. Yleensä sen versoista on kuollut jopa puolet, mutta nyt se näyttää näin komealta. Se oli viime talven etelän ikkunalla, viileähkössä huoneessa.  Alla kuvaa siitä kesällä.


Australianvillipelargoni talvehti hyvin:

Tämä australianvillipelargoni on kyllä tosi villi! Se näyttää nyt tältä, enkä ole vielä edes vaihtanut sille multaa. Huhtikuun lopulla olisi aika tehdä sille jotain 😊
Se on myös ollut valoisalla ikkunalla viileässä huoneessa. Hoitona merilevävedellä kastelu kuun vaiheiden mukaan.

Pelargonien talvisäilytys -postauksessa lisää ohjeita talvetuksesta.
Pelargonien mullanvaihto ja kevätleikkaus -postauksessa kuvia leikatuista pelakuista.

Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan  eli nykyään käytämme pelargoneille biohiiltä sisältävää Kesäkukkamultaa. Siten kastelujen väli pitenee kivasti.

Seuraava mullanvaihdon aika alkaakin torstaina 27.4.2017. Siihen mennessä on sitten hankittava multapussit ja villipelakuulle uudet ruukut. Onneksi tässä on vielä aikaa.

Terkuin Sari


Ps. joku jo kyseli daalian mukuloiden istutusajasta ulos pihalle. Se on vasta toukokuussa tai kesäkuun alussa, riippuen paikasta ja kevään etenemisestä.

Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postaus muutaman vuoden takaa 😉