tiistai 11. huhtikuuta 2017

Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin?

Rakastan pelargoneja, etenkin niiden helppoutta ja varmaa hehkuvaa kukintaa. Ja olenkin jo vuosia talvettanut parhaimmat pelakuut. Täällä blogissa on usein kyselty, milloin pelakuut kannattaa ottaa kellarista ikkunalle. Joten tässä nyt postaus kokemuksistamme 😊 
Nämä lohenpunaiset pelakuut olen kylvänyt itse siemenistä. Viime kesän ne kasvoivat multasäkissä kastelualtaan päälle, kuva 22.9.2016.
Ylin kuvan on näistä pelakuista pari päivää sitten.

Tässä isoissa ruukuissa kasvaneet pelakuut myös pari päivää sitten. Nämäkin olivat talven viileässä kellarissa, jossa on pieni ikkuna. Ne on otettu valoon ja huoneenlämpöön 29.3. eli puolitoista viikkoa sitten, heti uudenkuun jälkeisenä päivänä. Uutta lehtien kasvua on jo kivasti.
Alla kesäisiä kuvia näistä.

Tältä toinen isoista ruukuista näytti 22.9.2016. Ruukkuun on istutettu monta tainta, jotka myös olen kylvänyt siemenistä joitakin vuosia sitten. Nämä kukkivat ihan käsittämättömän runsaasti vielä syksylläkin. Syynä lienee hyvä multa ja lannoite 😊

Tässä vielä lähikuvaa isojen ruukkujen pelakuista. Niiden lehdet ovat tummankirjavat. Väritys tulee kunnolla näkyviin vasta pihalla kasvaessaan. 

Pelargonien siirto talvetuksesta valoon ja lämpöön:

Milloin on siis paras aika ottaa pelargonit talvisäilytyspaikasta valoon ja lämpöön? Kannattaa ensin arvioida, milloin pelakuut saa siirrettyä ulos. Ne eivät kestä yhtään yöpakkasta!
Meillä ne istutetaan ulos yleensä toukokuun loppupuolella. Koska siihen asti pelargoneja pidetään olkkarin eteläikkunalla, ne otetaan sisälle vasta huhtikuun alussa. Jos ne ottaisi aikaisemmin, pelargonit ehtisivät kasvattaa tosi pitkiä versoja, joita kova tuuli sitten katkoisi pihalla.
Jos ei ole etelän valoisaa ikkunaa, niin siirtäisin sisälle ottoa lähemmäs toukokuun alkua.
Sen sijaan jos pelakuille on hyvin valoisa ja viileä viherhuone, ne voi ottaa sinne jo maaliskuun alussa.

Kokeilemalla ja "kantapään kautta" oppii löytämään parhaan ajankohdan 😊

Teimme niin, että istutimme vasta nyt pelargonit isoista astioista omiin ruukkuihinsa. Näin ne mahtuvat paremmin kapealle ikkunalaudalle. Multana käytimme astiassa olevaa vanhaa multaa.
Leikkasimme pisimmät oksat lyhemmiksi niin, että jäljelle jääneissä versoissa on pieniä lehden alkuja. Kastelimme mullan kohtuudella. Ja tästä eteenpäin niille annetaan aina kasteluveden mukana lannoitetta.

Toukokuussa pelargonit pääsevät pihalle takaisin isoihin ruukkuihin. Vasta silloin niille laitetaan uusi multa. Ja pelargonit pitää muuten totuttaa ulkoilmaan ennen sitä.

Kellariin jäi vielä monta pelargonia, jotka pääsevät toukokuun lopulla suoraan pihalle, ilman esikasvatusta sisällä. Sen takia ne aloittavat kukkimisen vähän myöhemmin kuin nämä muut.

Huoneen ikkunalla talvehtineet pelargonit:

Erikoispelargonit, jotka ovat vaateliaampia hoidoltaan, talvetan ihan huoneen ikkunalla. Ne ovat kukkineet jo kuukauden verran.  Tänä keväänä en leikannut näitä juuri lainkaan, koska saavat kasvaa pituutta. Sen sijaan multa on jo vaihdettu  Mustaan Multaan.

Tämä kirjavalehtinen pelargoni on tosi vaikea talvisäilytettävä. Yleensä sen versoista on kuollut jopa puolet, mutta nyt se näyttää näin komealta. Se oli viime talven etelän ikkunalla, viileähkössä huoneessa.  Alla kuvaa siitä kesällä.


Australianvillipelargoni talvehti hyvin:

Tämä australianvillipelargoni on kyllä tosi villi! Se näyttää nyt tältä, enkä ole vielä edes vaihtanut sille multaa. Huhtikuun lopulla olisi aika tehdä sille jotain 😊
Se on myös ollut valoisalla ikkunalla viileässä huoneessa. Hoitona merilevävedellä kastelu kuun vaiheiden mukaan.

Pelargonien talvisäilytys -postauksessa lisää ohjeita talvetuksesta.
Pelargonien mullanvaihto ja kevätleikkaus -postauksessa kuvia leikatuista pelakuista.

Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan  eli nykyään käytämme pelargoneille biohiiltä sisältävää Kesäkukkamultaa. Siten kastelujen väli pitenee kivasti.

Seuraava mullanvaihdon aika alkaakin torstaina 27.4.2017. Siihen mennessä on sitten hankittava multapussit ja villipelakuulle uudet ruukut. Onneksi tässä on vielä aikaa.

Terkuin Sari


Ps. joku jo kyseli daalian mukuloiden istutusajasta ulos pihalle. Se on vasta toukokuussa tai kesäkuun alussa, riippuen paikasta ja kevään etenemisestä.

Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postaus muutaman vuoden takaa 😉



12 kommenttia:

  1. No onhan kukkia! Komeita punaisia ja noin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin :) Ne kukkivat syystalvella vielä kellarissakin tosi pitkään. Ja todennäköisesti aloittavat kukkimisen kohta puoliin.

      Poista
  2. Hyvin ovat talvehtineet sinun pelargoniasi, ja todella komeaa kukintaa viime kesältä.
    Minä en ole vielä vaihtanut multia omilleni, kukassa ovat ja varmaan juuri sen takia. Yhtä lajia kasvatin tänä vuonna siemenistä ja Plantsusta kävin muutamia pistokkaita ostamassa. Tykkään pelakuista vuosi vuodelta yhä enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavalliset pelargonit ovat siitä ihania, että ne kukkivat heti, kun keväällä on pitkiä aurinkoisia päiviä. Jos leikkaa varsia lyhemmiksi, niin kukinta alkaa sitten myöhemmin, mutta kukkivat joka tapauksessa :)
      Siis huippukasveja!

      Poista
  3. Voi miten hienosti kukkivat jo huoneen ikkunalla olevat. Olenkin ajatellut, että milloin niille pitäisi vaihtaa mullat, en ole vielä vaihtanut, on sisällä vaan kaksi Prins.Nikolaita. Ehkä sitten odottelen pari viikkoa. Kukista ei ole tietoakaan. Myöhään kukkivat nekin vielä syksyllä. Katkaisin toisesta verson lasiin, mutta ei ole juuria näkynyt.
    Kyllä se vähän rajoittaa talvettamista, kun ei ole kellaria tms :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on myös Nikolai ja sekään ei vielä kuki. Tosin olen pitänyt sitä kauempana ikkunasta. Kävin just äsken tutkimassa, niin siellä on näkyvissä jo pieni nuppu :)
      Itse laitan pistokkaat aina multaan, koska saan ne onnistumaan niin paljon paremmin. Ja tietenkin kuun vaiheiden mukaan. Juurien kasvu voi välillä kyllä kestää. Pidetään peukkuja, että pistokkaasi tekee komeat juuret!

      Poista
  4. upeita ovat! Voi kun olisi itsellä paikka, missä pitää kasveja talven yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut talvettavat pelakuut ja daaliat kerrostalon kylmävarastossa, tai autotallissa, jossa lämpötila ei mene pakkaselle talvella.
      Onneksi taimet eivät ole kalliita, ja niitä raaskii ostaa keväisin, jos talvetus epäonnistuu tai ei ole paikkaa talvettaa.
      Muuten, kun talvettaa kasvit, niin joka kesä on sitten ne samat kukat. Vähän tylsää vaihtelunhaluisille luonteille ;)

      Poista
  5. Tulin sivuillesi vierailulle. Minua kiinnostaa myös kuun eri vaiheet puutarhan hoidossa. Kaikkea on tullut kokeiltua, vaikka kuukirja on ollut minulla vasta muutaman vuoden. On siirretty jopa yksi iso omenapuu sen ajankohdan perusteella, mitä se suosittelee.Ja onnistui. Viljelen myös kaiken syötävän luonnonmukaisesti. Kiinnostava tämä sinun blogisi. Ajattelin kirjoittaa juuri tästä omenapuun siirrosta myöhemmin blogillani. Minulla, kun on tämä blogin pitäminen vasta alussa. Mutta jos kiinnostaa käy blogiani kurkkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pistäydyit vierailulla :)
      Onpas sinulla mielenkiintoinen aihe tulossa blogiisi! Puiden siirto on välillä tosi haasteellista, etenkin jos juuripaakku on jo iso. Täytyypäs tulla kurkkaamaan blogiisi tässä kun ehdin.
      Kuun vaiheiden hyödyntäminen puutarhassa on ihan huippujuttu! En enää suosutisi tekemään pihahommia ilman kuukalenterin mukaan tehtyjä ajoituksia. Niistä on niin suuri hyöty!

      Poista
  6. Milloin puu kukkii ?

    VastaaPoista