lauantai 31. joulukuuta 2016

Tammikuun ekat kylvöt, jee!

Blogiyhteistyö:Biolan
Onpa hassua tehdä tammikuun kylvöt jo näin joulukuun puolella. Pitkän pohdinnan jälkeen tämä päivä on yksi parhaimmista tammikuun kylvöpäivistä, kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan.
HUOM. näin aikaisin kylvetään vain tosi pitkän esikasvatuksen vaativia kasveja!

Nyt kylvin näitä super ihania rimpsureunaisia orvokkeja, jotka kukkivat viime toukokuusta marraskuulle asti. Siemenpussin olin tietysti hankkinut jo syksyllä valmiiksi, viime keväästä viisastuneena 😉

Siemenet hajakylvönä:

Kipoksi valitaan puhdas astia ja mullaksi laadukasta kylvömultaa.
Ensin kastelin mullan kosteahkoksi ja sitten tasoitin sen pinnan pienellä pullolla. Siemenet ripottelin  mullan pinnalle noin puolen sentin välein ja lopuksi peitin siemenet mullalla. Sitten sumutin mullanpinnan kosteaksi, laitoin nimilapun päivämäärineen ja sujautin kylvöastian läpinäkyvään muovipussiin.

Siemenpussin ohjeet kannattaa aina lukea huolella. Näille rimpsureunaisille orvokeilla oli ohjeessa "itää n. 15-18 asteessa 14-21 vrk." Eli voi mennä lähemmäs kuukausi, ennen kuin siemenet lähtevät kasvuun.


Laadukas kylvömulta:

Siemenet kannattaa aina kylvää uuteen multaan, joka on rakenteeltaan ilmavaa ja niukkaravinteista.
Biolanin Kylvö- ja taimimullassa on lisäksi juurtumista ja kasvua edistävää mykorritsaa ja hyötymikrobeja. Tässä ammattitason luomu mullassa on kylvökset onnistuneet tosi hyvin.
Multa, jossa on näitä "eläviä" mykorritsoja ja hyötymikrobeja, kannattaa käyttää vuoden sisällä. Sitä vanhemmassa multapussissa mykorritsojen ja hyötymikrobien teho on heikentynyt selvästi.
Multapussi on hyvä aina sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä. Tämänkin pussin voisin viedä vaikka kylmään pihavarastoon odottamaan helmikuun kylvöjä.
Sain Kylvö- ja taimimullan Biolanilta, kiitos taas heille avusta!

Tammikuussa kylvettävät siemenet:

 • Jättiverbena
 • Orvokki kevätkukaksi
 • Pelargonit
 • Osa chileistä
 • Mansikat
Nämä voi myös kylvää helmikuussa, jolloin kukinta alkaa myöhemmin. 
Liian aikaisin ei kannata aloittaa esikasvatusta, koska pitkään sisällä pidettävät taimet kasvavat heikoiksi. Tässä vähän koetan hillitä teidän kylvöintoa... nyt on vasta vuodenvaihde!

Onneksi minulla on hyvin valoisa ikkunalauta, jossa vähän ikkunasta falskaa. Siinä voi kasvatella viileää kestäviä esikasvatettavia, mutta ei lämpöä rakastavia chilejä. Luonnonvalo riittää.

Jos on huonot kasvatustilat, on ehkä järkevämpää unohtaa esikasvatus. Tosin kylvöpuuhat on jo itsessään niin kivaa touhua, ettei haittaa vaikka taimista ei tulisikaan ihan priimaa.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 

Hauskaa ja innostavaa uutta vuotta!

Terveisin Sari

Saapas nähdä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan blogiin 😊
tiistai 13. joulukuuta 2016

Hyasintteja lasimaljoissa

Blogiyhteistyö. Huiskula
Hyasinteilla on kauniit valkeat juuret, ja näillä sinisillä hyasinteilla hienon tummat sipulit. Joten halusin ne nyt näkyviin. Ei auttanut muu, kuin pestä hyasintin juuret.


On muuten tosi komeat juuret. Nämä hyasintit ovat kotimaisia, viljelty Turussa Huiskulan Puutarhalla. Kiitos Huiskula hyasinteista!

 Otin kuvan heti, kun sain sipulit aseteltua maljoihin. Muutama juuri ei millään suostunut pysymään alhaalla. Illalla ne ovat jo niin "väsyneitä", että ne tottelee paremmin.

Lasimaljaan kannattaa laittaa vettä, sillä sipulikasvien kukinto vioittuu, jos kasvi kärsii kuivuudesta. Ja tietysti viileässä hyasintit kestävät pidempään. Toisaalta nämä ovat niin edullisia, että muutaman voi ostaa vaikka joka viikko :)

Samat hyasintit ennen juurien pesua... Musta trendikäs joulun väri, klik

Hauskaa joulun odotusta!

Terkuin Sari

Ps. Vauva-amarylliksessä on nyt eka nuppu, jee!

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Merilevää sisäkukille

Blogiyhteistyö: Biolan

Aina näin talviaikaan kastelen sisäkukat merilevävedellä. Eli laitan merileväuutetta kasteluveteen jokaisella kastelukerralla, yleensä marras-tammikuun ajan. Sitä vettä annan sitten kaikille kasveille.

 Pelargonit erityisesti pitävät merilevävedestä. Tämäkin iso australianvillipelargoni kasvattaa edelleen lehtiä. Tosin talvinen hämäryys tekee lehdistä pieniä. Tärkeintä onkin, että se säilyy hengissä kevääseen :)

Jopa joulukukat saavat merilevää. Tässä sipulista kasvatettu upea amaryllis `Nymph` tänään kuvattuna.

Miksi merilevää sisäkukille:

 • siinä olevat aineet auttavat kasvia kestämään hetkellisesti huonoja kasvuoloja
 • vahvistaa juuristoa
 • vahvistaa lehtiä ja kukkia
 • auttaa ravinteiden otossa
 • siinä on hivenravinteita ja mm. aminohappoja
Eli merilevää kannattaisi käyttää myös kesälläkin :)
Biolan Merileväuute on luomua, joten se sopii myös syötäville kasveille kuten chilille.

Olen saanut Biolan Merileväuutteen Biolanilta blogijuttujen tekoon. Kiitos taas avusta!

Terkuin Sari

torstai 1. joulukuuta 2016

Joulukukka-aamiaisella


Olipa huikeaa aloittaa päivä joulukukka-aamiaisella! Sai syödä rauhassa huippu ihania herkkuja, ja ihastella trendikkäitä joulukukka-asetelmia. Eikä ollut kiirettä mihinkään :)

Paikkana oli Roots Helsinki.

Joulukukka-aamiaisen kukka-asetelmat oli loihtinut bloggaaja Viena K.
Aamiaisen tarjosi Kauppapuutarhaliitto ja joulukukat olivat tietysti kotimaisia #kauniistikotimainen.


Jouluterveisin Sari

maanantai 28. marraskuuta 2016

Viehko atsalea... tuleva trendiväri?

Blogiyhteistyö: Huiskula
 Pitkään kukkiva atsalea on yksi suosikeistani. Se on varma ja helppo, kunhan vaan muistaa kastella sitä säännöllisesti. Kukkien värit ovat yleensä valkoinen, vaaleanpunainen ja punainen. Nyt löysin tällaisen trendikkään värisen atsalean.

Tuleva trendiväri?

Se näyttää kauempaa lämpimän punaiselta, väri muistuttaa lohenpunaista. Tätä väriä vaaleana ja tummana on näkynyt niin sisustuksissa, vaatteissa kuin kukissa. Taitaa olla siis tuleva trendiväri. Minusta tämä on aivan ihana.
Läheltä katsottuna, kukissa näkyy myös kylmänpunaista.

Takana näkyy viime kevään atsalea, joka oli kesän parvekkeella viherkasvina. En raaskinutkaan heittää sitä pois pakkasten tultua, vaan se saa olla nyt sisällä viherkasvina. Saa nähdä, kauanko se pysyy kauniina. Kummatkin ovat muuten kotimaisia eli Suomessa viljeltyjä.

Atsalean hoito-ohjeet:

Atsalea, viralliselta nimeltään ruukkuatsalea, vaatii säännöllistä kastelua, sillä se kuluttaa paljon vettä. Sitä ei kannata päästää kuivahtamaan, joten käytännössä sitä kastellaan yleensä 2-3 päivän välein. Ylimääräinen vesi kaadetaan aina pois lautaselta.
Ruukun voi myös hetkeksi upottaa veteen. Kasteluveteen voi laittaa joskus mietoa lannoitetta, etenkin jos atsaleaa hoidetaan kuukausia.
Pisimpään atsalea kukkii viileässä huoneessa, mutta viihtyy ihan hyvin huoneenlämmössäkin.
Se pitää valoisasta paikasta. Sitä ei kannata laittaa lähelle kynttilöitä ja lämpöpattereita, eikä suoraan auringon paisteeseen. Atsalea rakastaa kosteaa huoneilmaa.

Sain tämän viehkon kotimaisen atsalean Huiskulalta. Kiitos taas heille! 

Talvista viikon alkua!

Terkuin Sari

torstai 24. marraskuuta 2016

Ensi keväälle huikeita uutuuksia

Sain tiistaina olla mukana lehdistötilaisuudessa, jossa Biolan esitteli ensi kevään uutuustuotteet. Täytyy kyllä todeta, että Biolan on edelläkävijä ekologisissa puutarhamullissa. Aivan huippu uudistus heillä tulee Kesäkukkamultaan.

Biohiili korvaa kastelukiteet, jee!

Kastelukiteet ovat ihan järkyttävän epäekologisia. Ne ovat polymeerejä eli muovintapasia petrokemian jalosteita. Niiden maatumiseen menee vähintään 3 vuotta ja maatuvako ne edes koskaan kokonaan. Joten eivät kuuluu puutarhaan!
Biohiilen tiedetään sitovan vettä kasvien käyttöön kastelukiteiden tapaan. Biohiilellä on myös muita maata ja kasveja parantavia ominaisuuksia. Aiheesta on paljon tutkimuksia. Siksi onkin ihan huippua, että Biolan vaihtoi kastelukiteet biohiileen. Toivottavasti muutkin mullanvalmistajat tulevat perässä.

Biohiilen ansiosta Biolanin uusi Kesäkukkamulta soveltuu nyt luomuviljelyyn. (kastelukiteet eivät kuulu luomuviljelyyn!) Kerron myöhemmin lisää biohiilestä. Se on kuuminta hottia!
Kesäkukkamullan koostumusta on myös muutenkin uusittu. Se on nyt kevyempää ja ilmavampaa.

Rahkasammalta myös harrastelijoiden multaan:

Ammattiviljelijöiden multaseoksissa on pitkään ollut rahkasammalta, joka tuo mm. ilmavuutta multaan. Sammal on selvästi parantanut kasvien juurten kasvua. Nyt Biolan tuo rahkasammalen myös kuluttajien multaan eli uusittuun Yrttimaa -kasvusäkkiin.
Siinä käytetty rahkasammal kerätään soilta, ja tietenkin Suomesta. Näimme kuvasarjan alueesta, josta sammalta oli kerätty. Jo muutaman vuoden jälkeen sammal oli kasvanut takaisin ja vettä ei juurikaan ollut näkyvissä. Sammal onkin nopeasti uusiutuva luonnonmateriaali.
Toivottavasti saan tätä testaukseen, sillä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta uutuudelta. Nimittäin jos ammattiviljelijät suosivat sammalta, siinä täytyy olla paljon hyviä ominaisuuksia.
Yrttimaa -kasvusäkki sopisi hyvin meidän salaattiviljelmään, sen kastelualtaan päälle, tai niille itse kylvetyille pelargoneille.

Uusi Nurmikon Sammalsyöppö onkin lannoite?!?

Tämä Nurmikon Sammalsyöppö on ihan uusi tuote Biolanilla, ja kuulemma asiakkaiden pyynnöstä. Tuote on lannoite, jonka ravinteet tuhoavat sammalen nurmikosta. Kuulostaa ihan uskomattomalta! Siinä on myös hyötymikrobeja ja orgaanista ainesta, mitkä edesauttavat kuivuneen sammalen maatumista. Ja kuulemma ei värjää yhtään betonikiveystä, eikä vioita nurmikkoa.
Tämä ei olekaan luomutuote, mutta kylläkin ekologinen, sillä sisältää kiertoravinteita. Se tarkoittaa sitä, että ravinteet ovat jotain teollisuuden sivutuotetta (ennen sitä olisi sanottu teollisuuden jätteeksi).

Mitä kuuluu jouluruusuille:

Vanha jouluruusu pihalla on tehnyt jo pienet nuput. Taitavat kuitenkin kukkia vasta huhtikuussa :)

Parvekkeen jouluruusu kukkii edelleen. Pakkasjaksona peitin sen vanukankaalla. Tämä on niin super ihana!
Sain tänään kotimaisia jouluruusuja... niillä on tosi isot kukat, jotka oikein loistavat paperitähden valossa. Laitan niistä joulublogin puolelle, kunhan saan kuvattua ne päivänvalossa.
Huomaan, että jouluruusut ovat selvästi lemppareitani :)
Lisää jouluruusuista Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.

Ihanaa loppuviikkoa!

Terkuin Sari


sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Porkkanan syyskylvö tehty!

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö


Sopivasti lumet sulivat, ja pääsin kylvämään porkkanan siemenet syyskylvönä. Nyt peukut pystyyn, että siemenet itävät aikaisin keväällä ja saan näistä hyvän porkkanasadon :)

Porkkanan syyskylvö:

Porkkanan siemenet kylvetään mahdollisimman myöhään syksyllä, jotta ne eivät lähde kasvamaan ennen kevättä. Loka-marraskuu on hyvä ajankohta etelässä. Siemeneksi kuulemma kannattaa valita lajike, joka sopii porkkanan talvivarastointiin. Ei siis makeaa ja aikaisin kehittyvää lajiketta.


Oli tosi hankala löytää noita varastoporkkanan siemeniä kaupoista. Onneksi Korpikangas Siemen-Frö tuli taas apuun. Heillä nettikauppojen tapaan on runsas siemenvalikoima, ja jotain löytyy näin sesongin ulkopuolellakin.

Syyskylvön etuna pidetään sitä, että siemenet lähtevät aikaisemmin keväällä kasvuun, kuin keväällä kylvetyt. Ja kuivilla mailla kasvuun lähtö on silloin, kun maa on vielä kosteaa talven jäljiltä... sopii siis täydellisesti meidän multavalle hiekkamoreenimaalle.
Jännä nähdä, miten käy.

Tarhaorvokin siemenet:

Katsoin juuri ensi vuoden kuukalenteria ja tarhaorvokin siementen kylvöajankohta on tammikuun alussa. Onneksi minulla on jo siemenet hankittuna. Jos ei olisi, niin ne pitäisi metsästää nyt pika pikaa ennen joululomia.
Eilen otin tämän kuvan niistä rimpsureunaisista tarhaorvokeista, jotka kylvin tammikuussa. Kukkivat vieläkin.

Tulipas keväinen fiilis, vaikka talvi ei ole vielä edes kunnolla alkanut :)

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

Terveisin Sariperjantai 18. marraskuuta 2016

Sisäkasvit ja fengshui


Viherkasvit ja ruukkukukat eli sisäkasvit ovat tärkeitä kodin viihtyisyyden luojia fengshuissa. Niiden merkitys korostuu näin talviaikaan, kun sisällä oleskellaan paljon. Siksi onkin ilahduttavaa, että sisäkasvit ovat nyt myös tosi trendikkäitä. Ja valikoima on aivan huikea!

Sarja Fengshui sisäkasvit:

Osa viherkasveista ja ruukkukukista on erittäin suositeltavia kotiin, ja osan sijoittamista kannattaa harkita huolella, siis fengshuin oppien mukaan katsottuna. Aloitankin täällä blogissa sarjan, jossa kerron sisäkasveista fengshuin näkökulmasta.

 Kaktukset kuuluvat siihen ryhmään, joita ei kannata laittaa mihin tahansa :)

Ilmaa puhdistavat kasvit:

Yksi tärkeä ryhmä Fengshui sisäkasvit -sarjassa on ilmaa puhdistavat kasvit. Niitä pidetään  fengshuissa erittäin arvokkaina ja suositeltavina.  Joten ne kuuluvat jokaiseen kotiin ja toimistoon, tietenkin tilanteen mukaan.

Loistava ilmaa puhdistava kasvi on lohikäärmepuu eli traakkipuu. Palaan tähän vielä tarkemmin lohikäärmepuun omassa postauksessa.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Talvisuojaturvetta ryhmäruusuille

Blogiyhteistyö: Biolan
Muutama päivä sitten oli vihdoinkin aikaa tehdä talvisuojauksia ryhmäruusuille. Tai oikeastaan olen eniten huolissani pensaspionin talvehtimisesta, sillä se on siirretty pari vuotta sitten. Se kasvaa tässä samassa ryhmässä.

Koska lunta oli 10 cm, harjasin sitä luudalla pois. Yllätyksekseni huomasin, että maa oli ihan sula lumen alla! Laitoin turvetta vain osalle, jotta sain otettua nämä kuvat. Nimittäin talvisuojaturve suositellaan laitettavan vasta, kun maan pinta on jäässä.
Todennäköisesti kerään turpeen saaviin, ennen kuin vesisateet saapuvat. Ja levitän sen uudelleen, kun tulee pakkaset ja maanpinta jäätyy.

 Sain Biolanilta testaukseen  Biolanin Puutarhan Talvisuojan, mikä on suunniteltu juuri talvenarkojen kasvien talvisuojaukseen. Se on puhdasta turvetta, jota on lämpökäsitelty vettähylkiväksi.
Viime vuodesta viisastuneena, olemme pitäneet säkit lämpimässä varastossa. Nyt turve oli hyvin irtonaista ja helpompi levittää.
Tässä on pensaspioni, noin 20 cm turvekerroksen alla.

Talvenarkojen kasvien talvisuojaus talvisuojaturpeella:

Kun maanpinta on kevyesti jäätynyt, levitetään vettähylkivää talvisuojaturvetta kasvien maan pinnalle.
 • ryhmäruusuille, jalokärhöille ja muille talvenaroille puuvartisille 20 cm kerros
 • talvenaroille perennoille  noin 10 cm kerros
Keväällä, kun maa alkaa sulaa, turve poistetaan. Puhtaan turpeen voi käyttää maanparannukseen vaikka kasvimaalle tai kompostiseoksiin. Sen vedenhylkivyys on heikentynyt, joten siitä ei ole enää talvisuojaukseen.

Kokemuksia viime talvelta:

Ryhmäruusut taisivat kaikki talvehtia. Sen sijaan uusista laventeleista vain se säilyi hengissä, jolle oli laitettu kunnolla talvisuojaturvetta. Muut kuolivat. Turpeesta näytti siis olevan laventeleille selvää hyötyä, kun sitä laittoi riittävästi.
Todella vanhat laventelit säilyivät hengissä, vaikkakin oksat paleltuivat melkein maanpintaa myöden. Niille oli laitettua vain vähän talvisuojaturvetta, koska olivat ennen talvehtineet ilman talvisuojauksia. Viime talvi olikin tosi ankara.

Saas nähdä, kauanko kestää ennustettu vesisadejakso. Ja milloin pääsen jatkamaan talvisuojaturpeen levittämistä. Toivottavasti ainakin jouluna olisi jo pakkaskelit :)

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari


maanantai 7. marraskuuta 2016

Pieni kuukalenteri ja kastelupäivät


Saan tosi paljon palautetta kuun mukaan kastelusta. Kuulemma viherkasvit ja sisäkukat ovat alkaneet voida paljon paremmin ja osa on saanut haasteellisemmatkin kukat kukkimaan.
Itse sain poistettua kirvat lankaköynnöksestä, siitä tosi vanha juttu Kuun mukaan kastelu estää kirvat?!?

Pieni kuukalenteri ja kastelupäivät

Pieni kuukalenteri löytyy tästä eteenpäin tämän blogin sivupalkista. Siihen laitan Kastele ja Älä kastele -päivät. Kastelupäiviä voi myös seurata Puutarha Studion Facebook sivulla, jossa muistutan, kun on aika kastella eli on kastelupäivät.

Jos haluaa laajemmin tietää sopivia ajankohtia eri puutarhatöille yms, kannattaa ostaa Wanhan ajan Kuukalenteri. Myyn niitä Puutarha Studion nettikaupassa.

Edit- Postauksesta Kuukalenteri puutarhurin apuna, löytyy lisää tietoa muutamasta  puutarhahommasta, johon on helppo hyödyntää kuun vaiheita..

Blogialustan vaihto

Jatkossa kirjoitan enemmän täällä, ja siirryn vähitellen pois Asuntomessujen blogialustalta. Vaihto tapahtuu hitaasti.
Vähän kyllä hirvitti avata tätä blogia, sillä vanhat postaukset teksteineen on ihan karseita. Toisaalta niistä näkee bloggaajan taitojen kehityksen :)

Nyt on pieni blogitauko, koska uusi kamera ei ole vielä saapunut ja vanha kamera ei enää jaksa kuvata hyviä kuvia. Pieni tauko taitaa tehdä bloggaajallekin hyvää :)

Mukavaa viikkoa!
Terkuin Sari

maanantai 31. lokakuuta 2016

Yllätys... täällä ollaan taas!

Parvekkeella kukkii upeasti tummanpunainen jouluruusu. Toivottavasti kovat pakkaset pysyvät vielä poissa, jottei jouluruusua tarvitse ottaa sisälle. Parvekkeella kukinta kestää paljon pidempään. 

Jouluruusun hoito syyskukkana:

Mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä, eli jouluruusu ei pidä siitä, että multa on jatkuvasti litimärkää.  Kukinta kestää pidempään puolivarjossa, mutta myöhään syksyllä sitä voi jo pitää täydessä auringossakin ulkona.
Kovat pakkaset vioittavat kukkia, joten se kannattaa suojata peitteellä pakkasöiksi. Talveksi sen voi siirtää kellariin ja istuttaa pihalle keväällä.

Itse kasvatettu murattisyklaami:

Samoin murattisyklaami kukkii edelleen. Nämä näkyvät kivasti olohuoneeseen ikkunan läpi. Tämän murattisyklaamin mukula on vanha, ja talvet se majailee kellarissa.

Linkit muihin syyskukkiin:

Palaan siis takaisin tänne bloggeriin

Nyt on niin monenlaista muutosta ilmassa, että tämä bloggeriin siirtyminen tuntuu tosi pieneltä muutokselta.
Olen mielessäni suunnitellut kirjoittavani enemmän puutarhan fengshuista ja kuun vaiheista puutarhan hoidossa sekä tietenkin luonnonmukaisemmasta puutarhan hoidosta. Muuten jatkan samalla tyylillä kuin ennenkin.

Toiveita blogiaiheista?

Onko teillä toiveita, mistä kirjoittaisin tänne? Keväällä on tulossa ainakin muutama pihan luomutorjunta-aine testaukseen. Niitä odotan jännityksellä :)

Terkuin Sari