keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Esikasvatuksissa tauko kuun mukaan

Nyt on esikasvatuksissa tauko kuun mukaan. Voi siis hyvin tehdä kaikenlaista muuta puuha kotona. Tietysti kannattaa valmistautua jo seuraavaan esikasvatusjaksoon eli hankkia siemeniä, jos niitä ei vielä ole. Samoin on hyvä tarkistaa mullan ja ruukkujen tarve, niin ei tule kiire, kun alkaa helmikuun kylvöt.

Pistokkaiden otossa ja istutuksissa tauko kuun mukaan...

Kun leikkasin sen ison värinokkosen pienemmäksi, niin otin siitä muutaman pistokkaan veteen. Ne on nyt tehneet juuret, mutta parhaillaan kuun vaihe on huono niiden istuttamiseen. Eli pistokaslisäyksessäkin on nyt tauko kuun mukaan.


Myös muissa esikasvatuksissa tauko kuun mukaan...

Nyt ei myöskään ole hyvä koulia pieniä kylvötaimia eikä istuttaa pikkutaimia isompiin ruukkuihin. Kuvassa on siemenistä kylvettyjä värinokkosen taimia. 

Huonekasvien mullanvaihto tauolla...

Koska taimien istutus on tauolla, niin myös huonekasvien mullanvaihtoa ei kannata nyt tehdä kuun mukaan. Tässä on siis pari viikkoa aikaa ostaa uutta multaa ja tarvittaessa isompia tai kauniimpia ruukkuja. 
Totesin tässä, että minun pitää etsiä sille isolle värinokkoselle altakasteluruukku, jotta sen multaa ei tarvitse kastella ihan joka päivä.
Kuvassa on pelargonin kylvötaimien istutus pikkuruukkuihin.

Kukkien ja chilien kylvöaika kuun mukaan alkaa 11.2.2024

Helmikuussa kannattaa kylvää pelargonin ja jättiverbenan siemenet, jos ei sitä tehnyt jo tammikuussa. Niillä on pitkä esikasvatusaika. Pelargoni on niistä helpompi, sillä sen kylvös ei vaadi kylmäkäsittelyä.
Pelargonin kasvatus siemenistä on helppoa -postauksessa ohjeet ja kuvat sen esikasvatukseen.

Kuun mukaan parhaat päivät eri kasvilajien kylvöihin löytyy taulukkona Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Helmikuun kylvöjä -postauksessa lisää kasveja, jotka voi kylvää siemenistä helmikuussa.

Lisää blogijuttuja taimien esikasvatuksesta...



Puutarhaterveisin Sari




sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Tuoksuva orkidea puikkokämmekkä `Berry Oda`

Ihanasti tuoksuva puikkokämmekkä `Berry Oda` kukkii nyt parhaillaan. Se kuuluu helppoihin orkideoihin, jotka saa menestymään ihan asuinhuoneessa. Se on ollut minulla reilun vuoden verran ja nyt se kukkii uudelleen levittäen huoneeseen ihanaa mietoa tuoksua.


Puikkokämmekkä `Berry Oda` miedosti tuoksuva orkidea...

Joillakin orkideoilla kukat tuoksuvat todella voimakkaasti, monelle aivan liian voimakkaasti. Sen sijaan tämän puikkokämmekän `Berry Oda` kukat  tuoksuvat miedosti ja välillä tuoksun huomaa vasta kukkaa nuuhkaisemalla. Itse kyllä haistan sen hieman kauempaa, sillä tuoksu on niin ihana.

Tämä talvi on ollut aika rankka tälle puikkokämmekälleni, koska se on lähellä lämpöpatteria. Kovina pakkasina patteri oikein hohkasi kuumuutta, mistä orkidea ei niin pidä. Siitä huolimatta se jaksoi kasvattaa nuppuvarsia, vaikkakin lyhyitä. Osa kukista on jo lakastunut ja osa vielä nupussa. Pääsen siis nauttimaan sen ihanasta tuoksusta vielä jonkin aikaa.


Uudet versot ja niiden juuret...

Tälle puikkokämmekälle kasvaa uusia versoja vanhojen versojen lehtihangoista. Uudet versot kasvattavat tietysti myös vaaleat juuret, jotka sojottavat kuin ilmajuuret. Nämä uudet versot myös kukkivat, eivät vanhat.


Voi olla, että otan uudet versot irti ja istutan ne omaan ruukkuun puikkokämmekälle sopivaan orkideakasvualustaan. Nyt nimittäin sen kaikki versot ovat ikkunaan päin ja ruukku ei pysy pystyssä ilman painavaa suojaruukkua. Se alkaa viedä myös aika paljon tilaa etenkin jatkossa.

Minulla on aiemminkin ollut `Berry Oda`, mutta ripsiäiset valtasivat sen, joten se päätyi kompostiin. Ehdin kuitenkin ennen sitä ottaa siltä useamman kerran alkuja. Lisää siitä eli sen uusien versojen eli keikien istuttamisesta Vanhan puikkokämmekän keikit- postauksessa.

Versojen istutuksen teen tietysti taas kuun mukaan hyvänä istutuspäivänä, kuten kaikki muutkin huonekasvien hoitotoimet. Myös kastelen tätä kuun mukaan Kastelupäivinä.

Muita tuoksuvia orkideoja...

  • Vanha tuoksuva perhosorkidea kukkii kauniin hempeänvärisin kukin. Senkin tuoksu on tosi mieto. Nyt parhaillaan se kasvattaa nuppuja.
  • Juhlavat puikkokämmekät -postauksessa on kuvia puikkokämmekkä `Irene Smile`, jonka kukissa oli hyvin vahva tuoksu. Kaikki puikkokämmekät eivät tuoksu ja osa vain miedosti.
  • Erikoisempi orkidea Zygopetalum kukki joulukuussa ja sen kukat tuoksuivat myös todella vahvasti. Se on vaateliaampi hoidon suhteen, sillä se viihtyy vain kosteassa huoneilmassa.
Huomasin tässä, että en olekaan kirjoittanut muista tuoksuvista orkideoistani. Minulla on nimittäin vielä kolme tuoksuvaa perhosorkideaa, joista yksi on suloisen pienikukallinen. Täytyypäs muistaa kuvata niitä, kun niiden kukat avautuvat.


Puutarhaterveisin Sari




perjantai 26. tammikuuta 2024

Kaunis piha ja kasviryhmän suunnittelu

Kokonaisuutena kaunis piha on minulla yhtenä tavoitteena sen uuden kasviryhmän suunnittelussa. Nyt vihdoinkin ehdin aloittaa ryhmän tarkemman suunnittelun. Nimittäin jos haluan esikasvattaa siihen perennoja, niin osa niistä voi vaatia kylmäkäsittelyn. Eli niiden kylvö alkaa kohta olla ajankohtaista. 


Vaaleanpunertavat tarhaidänunikot kasviryhmään...

Olen joskus kylvänyt siemenistä ekan kuvan vaaleanpunertavia tarhaidänunikoita. Tähän uuteen ryhmään suunnittelin siirtää ainakin yhden niistä. Ne on muuten helppoja kasvattaa siemenistä.

Ehkäpä odotankin kesäkuussa ensin näiden oranssien idänunikoiden kukintaa. Nimittäin näiden seassa saattaa olla vielä niitä vaaleanpunertavia tarhaidänunikoita, vaikka ollaan siirretty tästä jo monta niitä toiseen kohtaan. Niitä kun ei erota toisistaan kuin kukista.


Kaunis piha ja kasviryhmän suunnittelu...

Oman pihan suunnittelussa on se ihana puoli, että voi suunnitella siitä tosi kauniin - omasta mielestä. Siis sellaisen, joka näyttää mykistävän upealta ja siinä on juuri niitä värejä sekä väriyhdistelmiä, joista itse pitää.
Ja kun suunnittelee sen vielä niin, että pihan kokonaisuus on kaunis, niin piha näyttää kaikilta suunnilta katsottuna lumoavan kauniilta, jopa läpi vuoden. 
Tämä on siis tavoitteena uuden kasviryhmän suunnittelussakin😊

Viime marraskuussa mittasimme karkeasti kasviryhmän koon ja suunnittelimme sen muodon. Kohdassa on nyt kukkanurmikkoa, jonka poistamme. Toki otan talteen siitä arvokkaimmat kasvit, jos niitä kasvaa juuri tuossa kohtaa.

Tässä kuva nyt tulevan kasviryhmän suunnittelun alusta. Siihen on piirretty nuo kaksi olemassa olevaa pensasmaista kasvia sekä pihan toisesta kohtaa tähän siirrettävä syyshortensia.

Perennojen esikasvatus sisällä tai pihalla...

Tänään kun suunnittelin kasviryhmään kasveja, niin samalla selailin siemenhinnastoja. Etsin sellaista perennaa, joka varmasti menestyy tässä puolivarjoisalla paikalla ja joka sopii väreiltään tähän kohtaan.
Osa perennoista on erittäin helppoja kasvattaa siemenistä, joten tähän voisin hyvin jotain jännää uutta kasvia kasvatella. Taimien esikasvatus on niin kivaa puuhaa ja siitä tulee ihan kevätfiilis eli jotain on pakko päästä esikasvattamaan. Joten jatkan hieman vielä etsimistä.

Esikasvatuksen voi siis tehdä sisällä ikkunalla tai vaikka alkukesällä pihalla. Esimerkiksi Leikkokärsämö on helppo kasvattaa siemenistä eli ne kasvit, jotka ajattelin tähän uuteen kasviryhmään.

Vanhojen perennojen siirto uuteen kasviryhmään...

Niiden vaaleanpunertavien tarhaidänunikoiden lisäksi aion suunnitella tähän ryhmään muutamia muita jo pihallamme kasvavia kasveja. Eli siirrän ne toisesta kohtaa pihaa tähän uuteen ryhmään.
Siitä kirjoittelinkin jo syksyllä Alkaa uuden kasviryhmän suunnittelu -postauksessa.

Jo viime kesänä katselin tätä punaista kiinanpionia, miten ahtaat oltavat sillä alkaa olla tässä kuvan kohdassa. Sen voisi siirtää tästä uuteen kasviryhmään. Tai sitten jonnekin muualle, mutta sen siirtoaika on vasta syksyllä. 

Kokonaisuutena kaunis piha...

Kun olen saanut kasviryhmän suunniteltua alustavasti, niin aioin tarkistaa vielä, että se muodostaa pihan muun kasvillisuuden kanssa kauniin kokonaisuuden. Se kannattaa aina tehdä huolellisesti. Voi olla, että siinä vaiheessa vielä hieman muutan kasvien sommittelua.

Ja tietysti tarkistan myös sen, että kasviryhmästä ja sen ympäristöstä tulee helppohoitoinen. Ekologinen siitä tulee joka tapauksessa, sillä mm. monet sen kasvit on hyviä pörriäiskasveja.

Tämä kaikki on siis pihan suunnittelussa ihan tavallista ja sitä opetan myös kursseillani. Se ei ole lainkaan vaikeaa vaan super helppoa, kun etenee ohjeiden mukaan asia kerrallaan.


Pihan ja kasviryhmän suunnittelusta on useampikin verkkokurssi www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalla. Ne ovat siis yritykseni Puutarha Studion kursseja.
Sarin pihasuunnittelukurssilla on nyt talven ja kevään aikana myös livetapaamisia verkossa. Niissä pääsee keskustelemaan oman pihan suunnitteluun liittyvistä kysymyksistä. Keskustelut ovat olleet hyvin antoisia ja niistä saa lisärohkaisua omaan suunnitteluun.


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Amarylliksen sivusipuli ja vanhan mullanvaihto

Amarylliksen sivusipuli mietityttää monia ja olen saanut siitä kysymyksiäkin. Eli jättääkö se kasvamaan sipuliin vai pitäisikö se poistaa. Uuteen lokakuussa istutettuun amarylliksen sipuliin kasvoi nyt tällainen sivusipuli, joten siitä innostuin tekemään tämän postauksen. Ja samalla otin yhden lepojaksolla olleen amarylliksen mullanvaihtoon. Tuli kyllä ihana kevätfiilis😊


Amarylliksen sivusipuli - jätetäänkö vai poistetaanko se?

Kannattaako amaryllikseen kasvanut sivusipuli jättää vai poistaa, riippuu ihan siitä, halutaanko amarylliksen kukkivan jatkossa. Amaryllishän ei ole kertakäyttökasvi. 
Eli sivusipulin kasvu vie itse sipulilta voimia ja yleensä amaryllis kukkii silloin heikommin jatkossa tai ei lainkaan. Jos siis haluat amarylliksen kukkivan jatkossa, poista sivusipuli.

Jos taas haluat kasvattaa sivusipulista uutta amaryllista, sivusipulia ei kannata poistaa pienenä. Sen siis annetaan kasvaa isommaksi, ennen kuin se irrotetaan emosipulista.
Kuvassa sipulin oikeassa kyljessä näkyy sivusipulin lehtien alut.

Halusin nyt poistaa sivusipulin, joten laiton juuripaakun kyljelleen ja otin varovasti multaa pois sivusipulin päältä. Napsautin sivusipulin irti ja se lähti helposti.
Laiton amarylliksen takaisin ruukkuun niin, että juuripaakku pysyy mahdollisimman ehjänä. 

Vanha ja uusi amaryllis sekä irrotettu sivusipuli...

Oikealla on se uusi lokakuussa istutettu amaryllis ja sen irrotettu sivusipuli, joka päätyi kompostiin. Kuvasta huomaa hyvin, miten iso uusi sipuli on verrattuna vuosia vanhaan sipuliin. Postauksen eka kuva on vanhasta sipulista ennen mullanvaihtoa.

Vanhan amarylliksen mullanvaihto lepojakson jälkeen...

Otin siis vuosia vanhan amarylliksen sipulin lepojaksolta. Sen kasvualustaa ei ole kasteltu moneen kuukauteen, joten se oli jo rutikuivaa. Silti juuret näyttivät edelleen näin hyviltä.

Koska se on ollut useamman vuoden samassa sammalkasvualustassa, oli aika vaihtaa sille uusi kasvualusta. 
Ensin kastelin sen juuripaakun ja sen jälkeen vanha kasvualusta lähtikin hyvin pois. Tältä juuret näyttivät sen jälkeen. Pitkiä juuria voi leikata lyhemmiksi, koska se kasvattaa uudet juuret.

Tässä vanha sipuli on juuri istutettuna eli edelleen sipulin yläosa jäi selvästi mullanpinnan yläpuolelle. Kastelin sen hyvin ja nyt jään mielenkiinnolla seuraamaan, jaksaako se vielä kasvattaa kukkavanan.
Nimittäin välillä yllättävän pienikin sipuli jaksaa kukkia, kunhan sillä on riittävän pitkä lepojakso.


Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittamisen ohjeet kuun mukaan on bonus-materiaalina Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion. 

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi kurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Iso värinokkonen piti jo leikata pienemmäksi

Tämä upea kesällä ruskehtavalehtinen värinokkonen oli kasvanut jo niin isoksi ja toispuoleiseksi, että se kaatui heti, kun multa alkoi kuivua. Olin ajatellut leikkaavani sen vasta helmikuussa, mutta nyt oli pakko leikata se pienemmäksi. Se nimittäin putosi jo kerran pöydältä lattialle. Onneksi siitä ei katkennut kuin pieni oksa.


Toispuoleinen iso värinokkonen...

Sen putoamisen jälkeen laitoin ison kiven ruukun reunalle painoksi. Kuten kuvasta näkyy se on kasvanut ihan toispuoleiseksi, vaikka olen kääntänyt sitä säännöllisesti.

Värinokkonen piti leikata pienemmäksi...

Koska on vasta tammikuu ja luonnonvaloa vielä vähän, uusi kasvu on hentoa. Siksi leikkasin sen nyt karkeasti pienemmäksi, sillä kuun mukaan siihen oli hyvä aika. Leikkaan sen uudelleen helmi-maaliskuussa samalla kun teen sille mullanvaihdon. Ja tietysti nekin teen kuun mukaan. Siihen aikaan siitä saa myös paljon tukevampia pistokkaita.

Tällainen se oli viime maaliskuussa...

Tältä värinokkonen näytti maaliskuun lopulla viime vuonna. Sen lehdet saavat ruskehtavan värin auringossa ja hyvin valoisalla ikkunalla. Kasvatan tätä rungollisena, kuten kuvasta näkyy. Saa nähdä, kauanko se pysyy hyvän näköisenä. Yleensähän värinokkonen uusitaan pistokkaista joka vuosi.

Värinokkosen lehdet värikkäämmät pihalla...

Viime kesänä tätä värinokkosta oli myös piharuukussa. Siellä lehdet saivat ruskehtavan sävyn lisäksi aavistuksen violettia. Väritys tulee uusiin lehtiin eli vanhat alalehdet olivat edelleen vihertäviä. Aika veikeän värinen.

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 19. tammikuuta 2024

Painava lumi katkoo pensaiden oksia

Painava lumi katkoo herkästi pensaiden oksia ja tämänhän moni on oppinut kantapään kautta. Ajattelin tässä nyt kuitenkin vielä muistuttaa siitä. Ja teissä blogin lukijoissa on ehkä mukana niitäkin, joille puutarhaharrastus on ihan uutta ja jännää. Eli sääennuste lupaa sunnuntai-illaksi lämpöasteita, jolloin lumi muuttuu painavaksi ja voi katkoa pensaiden oksia.


Karista pensasaidan päältä lumi ennen suojasäätä...

Kuvassa muotoon leikattu pensasaita on taipunut ihan vinoon lumen painosta. Jos sen oksat on pitkään näin vinossa, aita voi jäädä vinoon asentoon eikä palaudu pystyyn edes kesällä. Sen takia muotoon leikattujen aitojen päältä karistetaan lumet ajoissa. Eli ennen kuin kevyt pakkaslumi muuttuu painavaksi sään lämmetessä. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan kannata karistaa lunta kovakouraisesti, jotta jäiset ja arat kasvit eivät vaan vioitu.

Painava lumi katkoo ja murtaa oksia...

Jos painavaa lunta on kerääntynyt paljon esim. rungollisen pensaan oksiston päälle tai tuijan päälle, lumi voi katkoa ja murtaa niitä. Kuva tuijasta, jota lumi murjoi pahasti Varo lumi painaa kasveja -postauksessa.

Kuvassa syyshortensialle on käynyt näin. Yksi iso oksa murtui pahasti, joten sitä piti keväällä sitten leikata reippaammin. Se aiheutti sitten sen, että syyshortensian kaunis muoto muuttui toispuoleiseksi. Nyt vain toivotaan, että pensaan uusi kasvu korjaa kohdan ajan kanssa
On myös pensaita, joita ei haittaa, vaikka muutama oksa murtuu tai katkeaa. Tällaisia on esimerkiksi angervot.

Pihan lumityöt voi myös tuhota kasveja...

Pihasuunnittelussa huomioidaan talvi ja lumityöt. Siinä kannattaa varata lumikasoille riittävästi tilaa, jotta lunta ei tarvitse kasata pensaiden tai puun taimien päälle. Usein runsaslumisen talven jäljiltä paljastuu kasveilla tuhoja, joita sitten leikataan. Osa kasveista ei toivu tuhosta, vaan niiden tilalle pitää ostaa uudet taimet. Siis jos pihan suunnittelussa ei ole huomioitu lumitöitä.

Eli kun suunnittelet pihaa tai pihan muutoksia, muista myös talviset lumityöt 😊

Puutarhaterveisin Sari




keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Puutarha fengshui - kiinnostaako?

Kiinnostaako puutarha fengshui vielä teitä? Olen aikaa sitten luvannut kirjoittaa siitä tänne blogiin, mutta se on aina jäänyt muiden aiheiden jalkoihin. Nyt voisin tänä vuonna kirjoittaa siitä pienen sarjan aiheista, mitkä kiinnostaisi teitä. Puutarhafengshui on todella laaja teema, joten olisi kiva kuulla toiveita aiheista.


Fengshuissa kasveilla on omat merkityksensä...

Perinteisesti fengshuissa suositaan tiettyjä kasveja, kuten pioneja. Ensimmäisessä kuvassa onkin taiteesta tuttu puuvartinen puupioni meidän pihalta. Sen lehdistö on ihan erilainen, mitä meillä tutummilla kiinanpioneilla on. Puupionin kukka on myös tosi muhkean iso.

Fengshuissa on kasveilla monia merkityksiä ja myös symbolisia merkityksiä. Koska olemme Suomessa, niin tärkeää on suosia meillä menestyviä kasveja.

Fengshuin viisi elementtiä myös puutarhassa...

Viisi elementtiä eli vesi, puu, tuli, maa ja metalli ovat puutarhassa eri asioissa läsnä. Niillä on myös siellä oma vaikutuksensa ja merkityksensä fengshuin mukaan. Esimerkiksi valkoiset kukat liitetään metalli-elementtiin.

Kauneutta unohtamatta...

Yksi hyvin tärkeä asia, mikä monelta unohtuu fengshuissa, on kauneuden suuri merkitys. Eli vaikka miten tasapainottaa viittä elementtiä pihalla, niin jos kokonaisuudesta ei tule kaunis, pihan fengshui ei riittävästi korjaannu paremmaksi.
Ja mikä on kaunista, se riippuu ihmisestä 😊

Paljon muuta merkityksellistä...

Puutarha fengshuissa on paljon muitakin asioita, joilla on merkitystä. Oleellista on tarkastella niitä asioita, joilla on kyseisellä pihalla eniten merkitystä ja vaikutusta.
Joskus se voi olla hedelmäpuun istuttaminen pihan Suku-alueelle, symboloimaan jatkuvuutta. Ja joskus se voi olla oven edustan kukkien vaihtaminen toisen värisiksi.

Eli kiinnostaako teitä fengshui ja jokin tietty aihe siinä? Voit toki laittaa sähköpostillakin, jos et halua tänne kommentoida. Blogin sähköpostiosoite on sarinpuutarhat at gmail.com


Puutarhaterveisin Sari


Ps. jos et tiedä, niin olen fengshui-konsultti ja hortonomi 😊



sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Taatankurjenmiekka vanha perinnekasvi

Taatankurjenmiekka, joka on siis vanha perinnekasvi, on jäänyt minulta ihan esittelemättä täällä blogissa. Meidän pihalla sitä on ollut jo vuosikausia ja sen alun saimme sukulaisen maalaistalon pihalta. Nykyään meillä sitä kasvaa yhdessä isossa kasviryhmässä. Se onkin helppo ja varma kukkija, kuten niin monet muutkin perinneperennat.


Taatankurjenmiekan kukat...

Taatankurjenmiekan (Iris variegata) ylemmät terälehdet on aina ruskeankellertävät. Alemmat terälehdet ovat aina viininpunaiset, joissa on runsaasti vaaleita viiruja.
Heti kun kirjoitin edellisen lauseen, niin huomasin kuvan keskimmäisessä kukassa yhden viininpunaisenlehden olevan puoliksi keltainen😊
Taatankurjenmiekka on kuulemma saanut nimensä innokkaan puutarhaharrastajan nobelkirjailija F.E.Sillanpään mukaan. 
On myös paljon lähes saman näköisiä, mutta ne ovat jotain muuta lajiketta. Monesti pihoilla näkee ylälehdiltään kirkkaankeltaisia ja ne eivät siis ei ole taatankurjenmiekkaa.

Taatankurjenmiekka ja sen miekkamaiset lehdet...

Taatankurjenmiekalla, kuten myös yleisimmillä tarhakurjenmiekoilla, lehdet ovat miekkamaiset ja noin 3 cm leveät. Lehdistön korkeus on yleensä noin 50 cm eli polvenkorkuisia.


Taatankurjenmiekan hoito-ohjeet...

Taatankurjenmiekka kukkii runsaimmin aurinkoisella paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää multamaata, sillä liian kosteassa maassa se ei viihdy. Muuten se on hyvin sitkeä ja vaatimaton hoidon suhteen. 

Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä vielä teistä jonkun pihalla, vai onko tämä jo täysin hävinnyt?


Lisää postauksia perinneperennoista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari



perjantai 12. tammikuuta 2024

Ensimmäiset siementen kylvöt kuun mukaan

Nyt alkoi ensimmäiset siementen kylvöt kuun mukaan tietyillä kasveilla. Vielä ei siis kannata kylvää tomaattia, tsinniaa tms. lyhyen esikasvatuksen kasveja. Joka kuukausi on hyvä jakso kylvöihin kuun mukaan, joten ei kannata hätäillä. 

Siementen kylvöjakso 12.1.-24.1.2024 kuun mukaan


Orvokin siementen kylvö kevätkukaksi tammikuussa...

Orvokit lähtevät hitaasti kasvuun ja siksi niillä on pitkä esikasvatusaika kylvöstä kukkivaksi taimeksi. Jos haluaa kasvattaa orvokkeja kevätkukaksi, siemenet kylvetään nyt tai helmikuussa. Mitä aikaisemmin kylvää, sitä aikaisemmin kukinta alkaa. 

Taimien kasvatuspaikan tulee olla jo aurinkoinen tai siinä on oltava hyvät kasvivalot, jotta taimista kasvaa napakoita ja kelvollisia. Tämä koskee kaikkien kasvien esikasvatusta.
Kokemuksia Miten onnistui orvokin kylvö ilman lisävaloa -postauksessa, aurinkoisella ikkunalla.
Itse olen monena talvena kylvänyt rimpsureunaisia orvokkeja, joiden kukat olivat niin ihanan värisiä. Nyt tietysti tekisi taas mieli kylvää niitä, mutta ikkunalla ei oikein ole tilaa.

Jättiverbenan kylvöt tammikuussa kylmäkäsittelyyn...

Tähän aikaan kylvetään myös ne kasvit, joilla kylvöksen kylmäkäsittely tekee esikasvatuksesta pitkän. Kuvan jättiverbena on tällainen ja lisäksi kasvuun lähtö sillä on hidas. 
Tätä monet pitävät hyvänä perhoskasvina, mutta meidän pihalla perhoset ovat enemmänkin muissa kukissa kuin jättiverbenassa. Se on kyllä kaunis ja siro, sekä helppo kasvattaa.
Lisää kuvia Jättiverbena kylvetty -postauksessa.

Kuukausimansikan ja chilin kylvöt kuun mukaan...

Tammikuussa kylvetään myös chilien siemenet, jotka vaativat pitkän esikasvatuksen.
Jos haluat nyt kylvää chilejä tai kuukausimansikoita, niin kuun mukaan kylvö kannattaa tehdä  17.-18.1.2024 tai helmikuussa.
Itse olen kylvänyt nämä valkoiset kuukausimansikat siemenistä kauan aikaa sitten. Ne on talvehtineet pihalla hyvin jo vuosia.

Pelargoni kukkii toukokuussa...

Kuvan pelargonit kylvin tammikuussa ja ne aloittivat kukinnan toukokuun puolessa välissä. Eli jos haluaa kasvattaa siemenistä pelargoneja ja toivoo niiden kukkivan jo toukokuun lopulla, siemenet kannattaa kylvää ajoissa tammikuussa. 
Pelargoni ei vaadi suurta ruukkua😊  Lisää kuvia näistä sekä ohjeet kasvatukseen Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa -postauksessa.

Lisää ohjeita kuun mukaan ajoittamisesta...

Jos sinua kiinnostaa puutarhanhoidon ajoittaminen kuun mukaan, löydät lisää tietoa verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Siellä on myös vuoden 2024 parhaat kylvöpäivät listattuna eri kasveille esikasvatukseen ja pihalle suorakylvöihin. Tietyillä kasveilla on poikkeuksellinen kylvöaika, josta ohjeet kurssilla. Katso lisää kurssista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Esikasvatusterveisin Sari