sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Kukkapenkkien siistimistä

Kukkapenkkien kanttauksen lisäksi lempipuuhiani puutarhassa on kuihtuneiden kukkien leikkaus. Siis kukkapenkkien siistiminen : )
Pioneista olen leikannut kuihtuneet kukat pois jo aikoja sitten. Näin sen lehdistö on todella kaunis koko kesän.
Punainen kukka on muuten syysleimun, ei pionin ; )

Myös harmaalehtisestä neilikasta leikkaan aina kuihtuneet kukat varsineen pois. Koko kivikko näyttää siten siistimmältä. Kuvan ylälaidassa pilkottavalta hopeahärkiltä on myös leikattu kukkavarret jo aikoja sitten.
Alla kuvat ennen ja jälkeen, eikös olekin iso ero : )


Kuihtuneita kukkia ei siis ole pakko leikata. Ne saa leikata jos haluaa, ehtii, viitsii, ... hih ; )
Joiltakin leikataan /katkotaan vain kukat, ja joiltakin leikataan kuihtuneet kukat varsineen, kuten tältä neilikalta.

Mehitähden kukan lakastuttua myös mehiruusuke, josta se kasvaa, lakastuu. Eli tämän voi nyhtää kokonaan pois. Kuvan mehitähdet kasvavat kivien välissä pystysuorassa "seinämässä".

On myös kukkia, jotka leviävät siemenistä hurjasti. Niiden kuihtuneet kukat leikataan pois heti, jotta ne eivät leviäisi siementaimista joka paikkaan. Tai sitten niiden annetaan levitä ihan vapaasti ; )

Leikkaamatta jätän myöhään syksyllä kukkivat komeamaksaruohot... ja ehkä muitakin : )

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Violetti koristekate, vau !

Välillä pihalla on sellainen kohta, että se kaipaa jotain pientä.... se on kaunis, mutta jotain pientä lisää kohta selvästikin tarvitsee...

Meillä tällainen paikka oli altaan vieressä. Se näkyy sisälle, sisääntuloon ja oleskelualueelle. Kohta oli vehreä ja kauniskin... mutta nyt se on todella kaunis ja kiehtovan näköinen : )
Laitoimme siis violettia koristekatetta pienelle alueelle korostamaan lehdistön ja kukkien väriä. Koristekate on "rouhittua" lastumaista kierrätyspuuainesta ja kuulemma nuo värit ovat turvallisia ja niitä käytetään lastenleikkipaikoillakin.

Alla kuva ennen katetta.
Koska en ollut ihan varma, sopiiko violetti koristekate tähän, niin laitoimme sanomalehtiä katteen alle. Näin se olisi helppo poistaa ja multa ei sekoittuisi katteeseen.
Jos katetta laittaa riittävästi ja mullasta on poistettu rikkaruohot juurineen huolella, sanomalehti on täysin turha koriste- ja kuorikatteen alla !

Kohdasta tuli todella kiehtova, ja värisävy muuttuu valon ja ilman kosteuden mukaan. Kuten kasvienkin värit ; )
Eli violetti koristekate saa jäädä tähän... laitan kohdasta lisää kuvia vähän myöhemmin : )
Kirsikanpunainen kate olisi myös upea.... toisessa paikassa : )
Nämä kummatkin värilliset katteet ovat Siisti Pihan omia. Ja tilasin tuon violetin katteen jo viime syksynä sepelisäkin mukana.. eli hiljaa hyvä tulee, hih ; )
Edit: Sain sitä kirsikanpunaista katetta, jee! Juttu siitä löytyy tästä.

Koriste- ja kuorikate:

Koriste- ja kuorikatetta laitetaan talvenkestäville pensaille yleensä 7 cm paksunen kerros. Puille ja köynnöksille suositellaan ohuempaa kerrosta. Perennoille eli kukkapenkkikasveille karkeaa katetta ei suositella, mutta me laitoimme sitä myös kuunliljojen maan pinnalle, ohuelti. Kuunliljat ovat kasvaneen tuossa jo pari kesää ja ovat muutenkin vahvoja kasveja, eli kestänevät koristekatteen : )

Erilaiset maatuvat katteet, kuten koristekate, lisäävät maan pieneliötoimintaa, estävät uusien rikkaruohojen ilmestymistä ja pitävät maan kosteampana eli vähentävät kastelun tarvetta. Katteita kannattaa siis käyttää !



maanantai 25. heinäkuuta 2011

Hävityspäivät


Kasvien parhaat hävityspäivät ovat
keskiviikosta perjantaihin 27. - 29.7.2011,
etenkin iltapäivällä ja illalla.

Rikkaruohojen ja vesakon hätityspäivät

Tällöin kannattaa raivata vesakko sekä hävittää poistettavat pensaat, perennat ja rikkaruohot. Parasta olisi tietysti kaivaa ne juurineen pois. Samoin kaadettavat poppelit ja haavat kannattaa kaataa hävityspäivänä.
Tämä ajankohta on hyvä hyödyntää kasveilla, joita on vaikea hävittää niiden sinnikkäiden juuristojen ja juuriversojen kasvun takia : )

Jättitatar on yksi esimerkki juuriversoista leviävistä perennoista.... tämän hävittäminen vaatii monen vuoden sinnikkään verson alkujen katkomisen tai myrkyttämisen.

Pajuangervo on hyvä esimerkki juuriversoilla leviävistä pensaista.
Mikäli pujot ovat näin komeassa kasvussa, ne kannattaa repiä juurineen nyt rikkaruohojen hävityspäivänä....
... samoin nokkonen. Tosin kaikkia nokkosia ei kannata hävittää, sillä se on perhosille tärkeä ravintokasvi !!! Ja ihmisille superterveellinen ruokakasvi !!!
On myös olemassa yksivuotisia rikkaruohoja, jotka lähtevät juurineen kevyellä nykäisyllä, milloin vain. Yksivuotisia rikkaruohoja ei kannata myrkyttää.
Nämä voisi kitkeä vaikka tänään ; )
Kasvien hävityspäivät ovat vanhaa perinnetietoa, mikä perustuu kuun vaiheisiin.

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Vihdoinkin löysin herttaköynnökselleni uuden ruukun !

Olen etsinyt sopivaa rukkua pitkään ja monesta paikasta... Olisi kannattanut aloittaa etsiminen läheltä... löysin tämän tästä ihan "naapurista" eli Wanilla Rosesta ; )
Eikös olekin kaunis pieni metallikippo : )

Vähenevän kuun aika ei ole paras mahdollinen mullanvaihtopuuhiin, mutta siitäkin jaksosta löytyy joitakin sopivia päiviä : )
Eli sellaisena siirsin herttaköynnöksen uuteeen ruukkuun. Hommassa oli pientä haastetta, sillä herttaköynnöksen versot olivat tuossa kruunussa, eikä niitä voinut poistaa katkomatta versoja.

Herttaköynnöksellä on jänniä juurimukuloita..
Tässä lopputulos : )
Versoissa on paljon tällaisia pallukoita. Luulen, että ne ovat niitä juurimukuloiden alkuja.

Hoito-ohjeet ja kuvat viime syksyltä näet tästä.

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Yllärihortensia... ja arvoitus !

Kasviyllärit ovat aina niin ihania ! Viime vuoden keväällä istutin omenapuun taimen alle sisäkukaksi tarkoitetun hortensian. Se kun vielä oli ihan hengissä, vaikka kukat olivatkin jo kuihtuneet. Eihän sellaista raaski heittää pois ; )

No nyt se teki yllärin eli kukkii !


Alla kuva siitä tammikuussa 2010, sinikukallisena ; )
Tästä näet siitä enemmän kuvia ja hortensian hoito-ohjeet.


Tunnistatko mikä kasvi ?

Kuvassa on männyn neulasia, joista on helpompi hahmottaa kasvien pienuus ; )
Siinä näkyy myös turkooseja Etanasyötti-rakeita. Etanat ovatkin jättäneet nämä taimet rauhaan.

Kuvat otin yhden innokkaan puutarhaharrastajan kylvömaalta. Hän oli kylvänyt keväällä kaikki laatikoista ja pussukoista löytämänsä siemenet maahan. Osa oli syksyllä itse kerättyjä ja vailla nimeä. Nyt sitten koetimme tunnistaa kasveja ; )

Kuvan kasveista näkee, että kylvömaa on täydessä auringossa, ja että kesä on ollut kuuma ja sateeton.
Tunnistatko kasvin ? Kuvat voi klikata suuremmiksi.

Väillä sitä ihmettelee, mitä kaikkea onkaan tullut haalittua... ja kylvettyä, hih ; )
No, näistä tulee kyllä ihan söpöjä, kun kukat aukeavat...

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Laventelit ruusujen kanssa

Laventelit kukkivat nyt ruusupenkin laidassa tuoksuen niin ihanasti....
... ja on siellä myös vähän kruunuvuokkojakin, jotka laitoin ihan kokeeksi : )


Laventelit kuulemma torjuvat kirvoja, ja niin näyttäisi olevan. Tosin ihan ilman myrkytystä emme ole selvinneet, sillä laventelit ovat vain ruusuryhmän reunassa.
Nämä laventelit olen kylvänyt ehkä kymmenen vuotta sitten, tai voi siitä olla jo enemmänkin aikaa ; )
Viime syksynä kaikki laventelit siirrettiin jaloruusupenkin takareunalle. Näin ne eivät estä ruusujen talvisuojausta. Ne selvisivät hyvin siirrosta ja ekasta talvesta.
Näyttävät viihtyvät uudessa paikassaan todella hyvin : )
Ruusut ovat eri lajikkeita, ja kaikki sopivat niin kivasti laventelin sinisen värin kanssa yhteen : )


Laventelin hoito-ohjeet:

Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) viihtyy auringossa ja läpäisevässä maassa. Laventelia lannoitetaan kohtuudella ja kalkitaan. Keväällä kuolleet verson osat leikataan pois ja muutenkin kasvustoa voi leikata kauniin muotoiseksi. Eli se on puuvartinen pensas.

Maan läpäisevyys on todella tärkeää, jos haluaa niiden talvehtivan. Komeimmat laventelit olen nähnyt Espoossa, aurinkoisessa loivassa rinteessä. Paikka on sateettomana kesänä tosi kuiva, mutta laventelit ovat sen kestäneet jo 25 vuotta : )

Mitenkäs teidän laventelit ovat kestäneet talvet ?
Olisi kiva kuulla : )

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Nyt ne kukkii : )

Vanha syyssyrikkä eli Buddleja avasi ensimmäiset kukkansa... nyt sitten odotellaan aurinkoisia päiviä ja perhosia. Syyssyrikkä oikein vetää perhoset kukkiinsa ! Se on tunnetusti yksi parhaimmista perhoskasveista.
Me olemme kiikuttaneet sen aina talveksi kellariin, mutta siellä Loviisassa, Villa Aaltosen puutarhassa, syyssyrikkä on talvehtinut hyvin maahan istutettuna.

Anemone eli kruunuvuokko kukkii ekalla kukalla. Tämä on kyllä niin ihana väri : )
Kukka sulkeutuu yöksi, ikäänkuin nukkumaan, hih.

Ja ah tätä Edless Summer -hortensia.... niin herkkä : ) Tästä näet sen viime kesänä sinisine kukkineen. Täyttyykin lannoittaa sitä vielä lisää.

Tämän kesän yksi ihanmmista ihanin parvekekasvi (pelakuitten lisäksi) on datura eli hulluruoho. Nyt siinä on kolme kukkaa auki, ja tuoksu on aivan huumaavan ihana, siis aamulla ja iltaisin. Tuoksu leijailee sisälle asti....

ja lisäksi sen kukat ovat niin veikeät ; )

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Tappajaetanat hyökkää ; )

Tässä kuva kadulta otettuna. Kuvassa näkyy, miten espanjansiru- eli tappajanetana jättää limajäljen jälkeensä.


Eilen oli sen verran kostea ja sadekuuroinen päivä, että lähdin tappajaetanien metsästykseen. Sillä halusin nähdä, syövätkö ne oikeasti luonnonmukaista Etanaraetta, joka on rautafosfaattia.
Ripottelin siis rakeita maahan ja heti tappajaetanat alkoivat syödä niitä. Kuvassa yksi juuri popsii raetta. Sen pää on sopivasti kallellaan kameraa kohti 😊 


Eli ensin keräsimme pieneltä alueelta kymmenisen isoa tappajaetanaa, ja kumosimme ne maahan, johon ripottelin rakeet. Tilanne oli siis hieman lavastettu 😉
Rakeiden syönnin jälkeen etanat kuulemma hakeutuvat koloihinsa kuolemaan. Sitä en jaksanut odotella. Otin vain kuvat ja hävitimme varmuuden vuoksi etanat.

Espanjansiruetana voi syödä todella paljon, joten sen käynnin kyllä huomaa kasveista!
Kasvimailla ja kurpitsapenkeissä ne voivat tehdä suurta tuhoa. Sen sijaan vähemmän haittaa on, jos ne syövät raparperin lehteä. Näissä espanjansiruetanoissa on se harmillinen puoli, ettei niillä ole luontaista vihollista, joka söisi niitä.

Olin antanut aiemmin kesällä Etanaraetta kokeiluun pihalle, jossa on tappajaetanoita. Pihan hoitaja kertoi, että rakeiden levityksen jälkeen viljelykaistaleelle ei ole enää ilmestynyt tappajaetanoita ja taimet ovat saanet olla rauhassa. Eli näyttäisi tehoavan tosi hyvin 😊

Tappajaetanat, kuten muutkin etanat, liikkuvat illalla ja aamulla. Niitä on helppo silloin kerätä ja hävittää. Ellei sitten käytä Etanaraetta jolloin ei tarvitse tehdä muuta kuin levittää rakeet maahan, ohjeen mukaan. Rakeista ei muuten ole haittaa muille kuin etanoille.

Tappajaetanat ovat onneksi yleensä aika pienen alueen ongelma, tosin ne liikkuvat pihalta toiselle. Siksi on hyvä tarkistaa ostetut ja saadut taimet, ettei mukana tule etanoita. Mullassa saattaa myös olla etanoiden munia eli rykelmä pehmeitä vaaleita helmiä.

PS. Kannattaa lukea myös anonyymin kommentti kokemuksistaan Ruotsissa

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Sormustinkukan pikkutaimia ja pelakuun kukkia

Sormustinkukan siemenet ovat itäneet, kylvin ne siis 3.7. laatikkoon. Multana käytin tietysti Kylvömultaa.
Aion koulia nuo taimet pieniin ruukkuihin tai suoraan kukkapenkkiin... tai vähän kummallakin tavalla, kunhan hieman vielä kasvavat ; )
Näistä siis pitäisi tulla valkeita sormustinkukkia...

Pelakuut kukkivat nyt hyvin, vaikkakin ovat jääneet vähän muiden taakse. Täydessä auringossa kukinta olisi vielä runsaampaa.
Tämä punavalkea pelargoni on todella korkea. Sen varret ovat jo nyt 60 cm pitkiä, vaikka on vasta heinäkuun alkupuoli. Saa nähdä kuinka korkeaksi se kasvaakaan. Sillä on muuten muhkeat kukkatertut. Se taitaakin olla oikea jättipelargoni ; )
Mårbacka Tulpan ja Tornedalen sopivat hyvin vierekkäin... Linkistä näet niistä kuvia viime kesältä. Kaikki pelakuut siis säilyivät hyvin talven yli : )
Muita juttuja pelakuista löytyy tuosta sivupalkin Juttujen aiheet -otsikon alta.

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Ruusujen Hurmaa -tapahtuma Loviisassa

Olipa ihana perjantai ... ihan täytyy näin iltamyöhään laittaa pari kuvaa teillekin : )
Eli käväisin hyvän ystäväni kanssa Loviisassa, Ruusujen Hurmaa -tapahtumassa. Kolme yksityispuutarhaa oli avannut porttinsa vierailijoille... nämä olivat minulle tapahtuman suurin anti !!!!

Villa Aaltosen piha

Villa Aaltosen piha on aivan hurmaava, runsaine perenna- ja ruusuistutuksineen... Ja todella suuri kiitos pihan emännälle ihanasta puutarhan ja kasvien esittelystä ! Olen käynyt tällä pihalla Wanhassa Wara Parempi -tapahtumassa ja oli jännä nähdä piha näin heinäkuun alussa : )
Ja puutarhan esittely kruunasi kyllä kaiken ! Kiitos ! Kuvia puutarhasta alla ...



Kuninkaanlampi

Toinen avoin puutarha oli Kuninkaanlampi, jossa oli myös paljon ruusuja ja perennoja kukasssa. Ja olihan pihalla iso lampikin ja kasvihuone täynnä erilaisia tomaatteja : )
Lisäksi täällä oli myös kahvila, joka on sinänsä jo ihan elämys.
Täälläkin puutarhan emäntä esitteli pihaa ja kertoili kasvien nimiä.... aivan ihana paikka vieraanvaraisine asukkaineen... kuvia alla....

Kolmas puutarha oli Wanha kauppa, josta myös löytyi ruusupensaita ja taidetta ; )

Ruusujen Hurmaa -tapahtuma on ymmärtääkseni ihan uusi Loviisassa ja tämä perjantai oli vähän kokeilupäivä.... kävijöitä oli aika vähän, eli saimme yksityisopastukset pihoilla. Suuri kiitos näille pihansa portit avanneille !

Suosittelen tätä tapahtumaa ! Menkää ihmeessä tutustumaan näihin avoimiin kotipihoihin, niin ja onhan siellä muutakin nähtävää ja kuunneltavaa : )

8.-10.7.2011 Ruusujen Hurmaa -tapahtuman ohjelma löytyy tästä.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Ah, miten suloisen sininen niitty

Tätä pikku niittyä ihailen aina kesä-heinäkuun vaihteessa, kun sininen rantatädyke ja valkea mesiangervo kukkivat. Paikka on siis keväisin ja sadejaksoina tosi märkä : )
Kuvat voi klikata suuremmiksi...




Minulle kerrottiin, että tuolla asustelee keijuja ja yksisarvisia... ; )
On jännä huomata, miten ohikulkijat pysähtyvät ihastelemaan... ja kuka huomaa tuon pienen alueen kävelytien vieressä...


Olen muuten menossa huomenna perjantaina Loviisaan.
Siellä on Ruusujen hurmaa -tapahtuma nyt pe-su 8.- 10.7.2011... ohjelmatiedot, avoimet puutarhat, taidenäyttelyt, kurssit... löytyvät täältä.

Tuossa sivupalkissa on tämän vuoden puutarhatapahtumia ja ensi vuoden puutarhamessut. Päivitän listoja, kun saan tietooni puutarhatapahtumia : )