keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Marraskuulumisia....

Parvekkeella syyskrookusten kukinta alkaa olla jo ohi. Kukkien väri oli ihana, klik. Siirrän ruukut talveksi kellariin ja istutan sipulit keväällä pihalle. Kuvan oikeassa reunassa näkyy riippaorvokki, jonka sulloin lyhtyyn kovien pakkasten ajaksi. Lyhdyn ovet laitoin tietty visusti kiinni ; )

Pakkasten mentyä, otin riippaorvokin taas esille. Nyt ulkona on + 3 astetta ja pakkasia ei ole luvattu tälle viikolle.
Riippaorvokin metrin mittaiset versot kulkevat pitkin pöydän pintaa... ja se kukkii vieläkin : ) Talveksi se pääsee taas pimeään kellariin. Se talvehti siellä siis viime talvenkin.

Banskupelakuusta katkesi iso oksa, jonka leikkasin kahtia ja laitoin varret maljakkoon. Kuvassa näkyvät uudet lehdet se on kasvattanut nyt, maljakossa olleessaan. Yllätyksekseni....
... toinen pistokkaista on kasvattanut hennot juuret, vaikka on näin pimeää. Ihme juttu !

Huomasin tässä yksi päivä, että herttaköynnöksessä on pari kukkaa. Olen aiemmin yrittänyt kuvata niitä, onnistumatta. Taas kokeilin kuvausta, ja nyt onnisti... eli alla kuva herttaköynnöksen kukasta. Siinä näkyy myös pieni nuppu alempana, samassa varressa. Kuvan voi suurentaa klikkaamalla kuvaa. Vanhempi postaus herttaköynnöksestäni löytyy tästä.
Sipulikukkien istutus ruukkuihin
Joulukuun alussa on aika istuttaa kukkasipulit ruukkuihin kellariin, odottamaan kevättä. Sipulit ovat olleet pusseissaan kellarissa jo jonkin aikaa. Tutkin niitä, kun kuvasin hyasinttimaljakkoa, ja näyttivät olevan vielä erittäin hyviä. Onkin jännä nähdä, onko mitään eroa kukinnan alkamisessa, siis verrattuna teidän sipulikukkaistutuksiin, jotka on istutettu jo aiemmin syksyllä. Mielenkiintoista... : )

Sarin joulublogi
Siirryn tästä vähitellen postailemaan sinne, näin joulun lähestyessä.....
Sinne tulee myös jo perinteeksi muodostunut Kukkiva joulukalenteri. Osoitehan on tuttu http://sarinjoulublogi.blogspot.com


perjantai 18. marraskuuta 2011

Mielenkiintoinen lehtijuttu ja köynnöshortensia

TM Rakennusmaailmassa (10/2011) on juttu minusta ja pihastamme... Se on tosi hyvin kirjoitettu ja ei voi kuin ihailla Paula Ritanen-Närhin taitoa. Tekstissä nimittäin puhutaan fengshuipihasta, mutta jutussa ei ole mainittu koko fenghsui-sanaa !
Tiedän nimittäin, että monet haluavat jutussa mainitunlaisen pihan, mutta eivät voi sietää fengshui-sanaa. Siksi juttu on aivan loistava !
Fengshui tietoineen on apuväline, ei itsetarkoitus...


Jutun kuvasta tulikin mieleeni, etten ole laittanut tänne postausta meidän köynnöshortensiasta. Se kasvaa vanhan männyn runkoa pitkin. Köynnöskin on muuten jo aika vanha 😊
Syksyllä köynnöshortensia saa keltaisen syysvärityksen.

...ja talvella se näyttää tältä. Tällä hetkellä siinä on enemmän kuihtuneita kukkaterttuja, jotka sitten lähtevät irti tai muuten vähenevät talven aikana. Minusta köynnöshortensian talviasu on köynnöksistä ehkä kaikkein kaunein.

Kesällä se tulee täyteen makealla tuoksuvia kukkaterttuja... aivan ihania !

Köynnöshortensian hoito-ohjeet :

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) viihtyy puolivarjossa ja varjossa, tuoreessa ja hieman hapahkossa maassa. Sen menestymisvyöhykkeet ovat I-III(IV).
Köynnöshortensian versot tarttuvat tiukasti seinään kiinni, eikä se tarvitse köynnöskehikkoa seinälle. Toisaalta kannattaa kyllä harkita, voiko sitä seinälle laittaa. Sillä se on seinässä sitten seuraavat 50 vuotta ja pidempäänkin. Sitä ei voi ottaa välillä alas, ei edes seinän maalausta varten.
Köynnöshortensia ei kaipaa leikkaamista. Sitä lannoitetaan kohtuudella.

Kun istuttaa köynnöshortensian taimen, se yleensä keskittyy ensimmäisen vuoden pelkästään juurten kasvattamiseen. Vasta sen jälkeen se suostuu kasvattamaan oksia pidemmiksi.
Eli ei kannata huolestua, vaikka keväällä ostettu taimi, ei kasvaisi kesän aikana yhtään 😊


Hain kuvakansioistani köynnöshortensian kuvia... ja törmäsin tähän lumikuvaan. Se on otettu tarkallee vuosi sitten 18.11.2010... ajatella silloin tuli jo pysyvä lumi tänne eteläänkin.
Lunta oikein jo kaipaa!
Oikein ihanaa viikonloppua teille kaikille !
T. Sari

tiistai 15. marraskuuta 2011

Kristalleja ikkunalla

Laitanpa tähän nyt pienen postauksen kuvineen fengshui kristalleista, kun eilen oli niistä puhetta kurssilla.
Minulla on roikkumassa työhuoneen ikkunalla monta kristallia. On pieniä ja isoja, tosin isoimmista tulee parhaimmat spektrit. Kuvassa näkyy muuten parvekkeelta talvehtimaan otettu maljaköynnös, klik, vielä komeassa kukassa. Otin kuvan tänään, kun aurinko paistoin niin ihanasti : )

Parhaat fengshui kristallit ovat muodoltaan pyöreitä ja ne ovat aitoa kristallia, ei siis tavallista lasia. Aidoissa kristalleissa on lyijyä 17-18 %, mikä aiheuttaa spektrien muodostumista.

Tältä spektrit näyttävät seinällä. Jos kristallit liikkuvat, liikkuvat myös spektrit ; )

Välillä ne ovat tosi leveitä ja välillä pieniä. Tähän siis tarvitaan aito kristalli, johon osuus auringon paiste.

Näin talvella noista spektreistä tulee ihan mieleen kesä ja sateenkaaret. Tosin alla oleva kuva on otettu syksyllä ; )

Fengshuin mukaan aidot fengshui kristallit ikkunassa tuovat liikettä ja iloista energiaa huoneeseen sekä koko kotiin.

Otin myyntiin pienen erän näitä kristalleja Puutarha Studion nettikauppaan. Säästät toimituskulut, jos haet tuotteet Nurmijärveltä tai kurssiltani ennen kurssin alkua.

perjantai 11. marraskuuta 2011

Puutarhajätteen kompostointi 2. vuosi

Uusi ja päivitetty sarja puutarhajätteen kompostoinnista, sillä nämä jutut ovat jo aika vanhoja. Olemme kehittäneet kompostointitapaamme mahdollisimman helpoksi.


Kompostin teko - kompostointisarjan 1. osa uusi blogipostaus


Puutarhajätteen kompostin toinen vuosi

Puutarhajätteen kompostoinnin 2. vuoden keväällä, edellisenä vuotena kasattu kompostikasa sekoitetaan huolellisesti. Tai siirretään lapiolla ja talikolla kompostikasan/kehikon viereen, "lepääväksi kasaksi". Näin massa sekoittuu ja kompostoituminen lähtee uudelleen käyntiin : )

2-vuoden komposti lepää kesän

Tässä kasan sivustat on peitetty pressulla, jotta rikkaruohot eivät lähde kasvamaan kasassa. Tuossa päällä on kasvanut kurpitsa. Kuva on siis otettu syksyllä.

Aiempina vuosina emme peittäneet kompostin sivuja pressulla ja rikkaruohoja sai kitkeä usein. Eli kuvassa isolehtinen on kurpitsa kasvamassa "lepäävän kompostikasan" päällä. Ja näkyyhän kuvassa ne työläät rikkaruohotkin ; )

Kurpitsat kasvavat muuten hyvin tuossa kompostin päällä. Ja tietysti kasaa kastellaan sateettomana kesänä. Syksyllä pakkasen palelluttama kurpitsakasvusto poistetaan kasan päältä....
toiseen kasaan.

Kesän uusi jäte...

Eli keväällä tyhjennettyyn kompostikehikkoon kerätään uusi jäte keväästä syksyyn, kuten aiemmassa postauksessa kirjoittelin. Lepäävään kasaan ei laiteta koskaan uutta jätettä !

Hoitamaton komposti eli tunkiokasa

Alla kuva "kompostista" jota ei ole hoidettu. Eli siihen on vain kasattu jäte ja jätetty pariksi vuodeksi oman onnensa nojaan. Tässä näkyy vieläkin jätekerrokset ja osa on maatumatonta.

Puutarhajätteen kompostoinnin 1. vuosi, klik.
Puutarhajätteen kompostoinnin 3. vuosi, klik.


Leppoisaa viikonloppua kaikilla !

tiistai 8. marraskuuta 2011

Talveen valmistautumista

Pari daaliaa pääsi tänään kellariin. Näillä on aika jännän pienet mukulat : )

Mutta osa daalioista on vielä niin vihreitä ja kukkivia, ettei niitä raaskinut kaivaa ylös. Ruukussa kasvava daaliakin on ihan vihreä. Keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi on luvattu meillekin -4 astetta pakkasta. Se todennäköisesti mustuttaa näiden varret... ja sitten viimeisetkin daaliat pääsevät kellariin.

Kesällä tämän kukat ovat tummanpunaiset... mutta nyt ihan hailakat. Kauniita nämäkin : )

Parvekkeelta pitää huomenna ottaa sisälle maljaköynnös sekä kellariin riippaorvokki ja syyskrookusruukut. Tai sitten kipaisen hakemaan sen maljaköynnöksen jo tänä iltana, kunhan saan ensin tämän kirjoitettua ; )

Pihakin on jo haravoitu, eikä puissa ole enää lehtiä juuri ollenkaan. Viimeistään nyt on hyvä viritellä verkot mm. nuorten hedelmäpuiden ympärille. Rungonsuojat niillä onkin ollut jo jonkin aikaa. Ensi viikolla sitten pääseekin laittamaan talvisuojauksia jaloruusuille ja Endless Summer -hortensioille.
Hedelmäpuiden ja jaloruusujen talvisuojauksesta on vanhempi juttu täällä. Myös joitakin pensaita on syytä suojata rusakoilta, klik.

Ennen kuin maa jäätyy kunnolla, täytyy laittaa vielä rhodojen kevätsuojauksen tukikepit. Sitten talveen valmistautuminen taitaakin olla tehtynä, pihalla ; )


Näin tänään tien penkalla multakekoja, ihan tuoreita sellaisia. Toivottavasti otus on kontiainen eli maamyyrä, sehän ei syö kasveja. Jos se on vesimyyrä, niin keväällä näkee sitten tuhon. Vesimyyrä voi syödä kukkasipuleita, pensaiden ja puiden juuria...
Täytyy pitää peukkuja, että myyrät eivät tuosta ojasta levittäytyisi pihoille ! Vesimyyrää taitaa tehokkaimmin karkoittaa vain saalistavat kissat ja "rottakoirat"...

lauantai 5. marraskuuta 2011

Alppiruusuun tulossa paljon kukkia

Ensi kesänä alppiruusu kukkii komeasti, ellei kevätaurinko vioita näitä nuppuja. Nuput tulevat siis jo nyt syksyllä alppiruusun eli rhodon oksien päihin.

Nämä muut kuvat on otettu kesällä, ei nyt, hih ; )
Kuvassa rhodo vasta aloittelee kukintaa....

...ja tässä se on täydessä loistossaan : )

Rhodon kukat ovat kauniita läheltäkin katsottuna.

Alppiruusun eli Rhododendronin eli rhodon hoito-ohjeet:

Alppiruusu viihtyy puolivarjossa ja varjossa. Ikivihreänä se ei kestä kevätaurinkoa, kun maa on vielä jäässä. Siksi liian aurinkoisella paikalla se suojataan esim. suojauskankaalla helmikuun puolesta välistä maan sulamiseen asti.
Alppiruusua voi lannnoittaa sille tarkoitetuilla rhodolannoitteilla. Happaman maan kasvina sitä ei saa kalkita! Sateettomana kesänä sitä kannattaa myös kastella. Alppiruusu pitää siitä, että mullan pinta on katettu esim. männynneulasilla.



Joulunäyttely
Helsingissä, Ritarihuoneella, on todella mielenkiintoinen joulunäyttely. Se on auki enää tämän viikonlopun. Tästä pääset näyttelyn nettisivuille.
Käväisin siellä ja kirjoitinkin siitä vähän joulublogiini, klik.

Fengshui kristallit yms
Kurssilaiset ja asiakkaani usein kysyvät minulta, mistä saisi hankittua hyviä fengshui kristalleja. Laitan niitä myyntiin Puutarha Studion nettisivuille, Tuotteet kohtaan. Homma on vielä vähän kesken, mutta niitä voi jo tilata. Ja voin ottaa paketin mukaan kurssille, niin säästyy postikulut : )

Juttu kompostista tulee ensi viikolla. Tämä on ollut vähän vauhdikas viikko, mm. nettiyhteys ei toiminut. Tuli ihan orpo olo, kun ei päässyt nettiin hoitamaan asioita tai bloggailemaan ; )
Onneksi nettiyhteys taas toimii ... kiitos Elisan ystävällisen ja hyvän palvelun.


Oikein hyvää ja rauhallista Pyhäinpäivää teille kaikille !

tiistai 1. marraskuuta 2011

Ja vielä kukkii....

Tulikellukka on innostunut kukkimaan... luulee ehkä kevään saapuneen, hih ; )
Se on siis kevään ja alkukesän kukkija.

Muutama vuorikaunokkikin kukkii. Kuva on tosi kesäinen, sillä kuvan vuorikaunokki kasvaa kukkaniityllä, mikä on niitetty loppukesällä. Nyt niitty on aika vihreä.

Huomasin vielä anemonessa eli kruunuvuokossakin olevan yhden nupun. Saa nähdä, aukeaako nuppu....

Ja komeamaksaruoho se vaan kukkii edelleen... kuten pensashanhikit, joista en nyt ottanut kuvaa.

Verenpisararuukku nostetaan yöksi sisälle, joten verenpisarat ovat vielä ihan hyviä ja kukkivia. Ne siis aiotaan talvettaa sisällä, klik.

Meillä on vielä edelleen osa daalioistakin pihalla kukkimassa, vaikka on marraskuu... uskomatonta !
Tämä syksy on ihana kukkasyksy ; )

Ja maljaköynnöskin kukkii edelleen lasitetulla parvekkeella... ihmeellistä !