tiistai 8. marraskuuta 2011

Talveen valmistautumista

Pari daaliaa pääsi tänään kellariin. Näillä on aika jännän pienet mukulat : )

Mutta osa daalioista on vielä niin vihreitä ja kukkivia, ettei niitä raaskinut kaivaa ylös. Ruukussa kasvava daaliakin on ihan vihreä. Keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi on luvattu meillekin -4 astetta pakkasta. Se todennäköisesti mustuttaa näiden varret... ja sitten viimeisetkin daaliat pääsevät kellariin.

Kesällä tämän kukat ovat tummanpunaiset... mutta nyt ihan hailakat. Kauniita nämäkin : )

Parvekkeelta pitää huomenna ottaa sisälle maljaköynnös sekä kellariin riippaorvokki ja syyskrookusruukut. Tai sitten kipaisen hakemaan sen maljaköynnöksen jo tänä iltana, kunhan saan ensin tämän kirjoitettua ; )

Pihakin on jo haravoitu, eikä puissa ole enää lehtiä juuri ollenkaan. Viimeistään nyt on hyvä viritellä verkot mm. nuorten hedelmäpuiden ympärille. Rungonsuojat niillä onkin ollut jo jonkin aikaa. Ensi viikolla sitten pääseekin laittamaan talvisuojauksia jaloruusuille ja Endless Summer -hortensioille.
Hedelmäpuiden ja jaloruusujen talvisuojauksesta on vanhempi juttu täällä. Myös joitakin pensaita on syytä suojata rusakoilta, klik.

Ennen kuin maa jäätyy kunnolla, täytyy laittaa vielä rhodojen kevätsuojauksen tukikepit. Sitten talveen valmistautuminen taitaakin olla tehtynä, pihalla ; )


Näin tänään tien penkalla multakekoja, ihan tuoreita sellaisia. Toivottavasti otus on kontiainen eli maamyyrä, sehän ei syö kasveja. Jos se on vesimyyrä, niin keväällä näkee sitten tuhon. Vesimyyrä voi syödä kukkasipuleita, pensaiden ja puiden juuria...
Täytyy pitää peukkuja, että myyrät eivät tuosta ojasta levittäytyisi pihoille ! Vesimyyrää taitaa tehokkaimmin karkoittaa vain saalistavat kissat ja "rottakoirat"...

8 kommenttia:

 1. Täytynee lähteä pelastamaan mansikka ja pelaquu. Daaliat ovat vielä maassa. Hyvä, kun pidät kartalla.

  VastaaPoista
 2. Kumma juttu aina tulee kiire viedä kasvit suojaan vaikka syksy jatkuisi kuinka pitkään. Maamyyräm keossa on reikä päällä ja vesimyyriän keon tunnistaa siitä että siinä on reikä sivussa. Meillä on kumpiakin.

  VastaaPoista
 3. Upeat kukat vielä daaliassa!

  Kerran satuin meillä näkemään myyrän, oli niin söpön näköinen pikkukaveri, että jäi jahtaamiset siihen. Onneksi eivät ole tehneet kovin pahoja tuhoja puutarhassa.

  VastaaPoista
 4. Hienoja Daalioita sinulla siellä vielä. Meillä nyt tuli se hetki että pitää hakea pelakuut sisälle, en raski leikata näitä täällä kotona olevia, mielenkiinnolla seuraan niiden elämää kuinka pitkiksi kasvavat.
  Myyriin kuulema voi auttaa koloon laitettu pilaantunut silakka. Kyllä tämä kova flunssa haittaa syystöitä.

  VastaaPoista
 5. Kaunista kaunista jopa mukulatkin ja ihastuttavaa kun on kellari jossa saavat suojan talven kylmyydeltä!
  Juu kyllä sitä on monenlaista puuhaa vielä näin syyskynnykselläkin ennen kuin kunnon talvi yllättää tai tuleeko sitä kunnon ollenkaan...on kuulema luvattu vähälumista ja pakkasentoa talvea:) jää nähtäväksi.
  Minulla kukkii vielä ulkona pari pelakuuta, ruusut, lumihiutalet, runkomalvat ja hortensiat, cyklamit ja eilen huomasin että muutamia helmililjoja kukkii:) ei siis se sama minkä olen näyttänyt..ja keväällä laittamani hyasintin sipulit ne viimejoulusta jääneet, niin niissä on puolenmetrin mittaiset lehdet ja kun osan toin sisälle niin tänä aamuna olivat lehdet lörpsähtäneet..no tietty kun täällä on lämmintä, mutta että tälläistä täällä tälläkertaa, kaikkea en muista,hih!


  Oikein hyvää marraskuuta Sari ystäväin<3

  VastaaPoista
 6. Rouva Kameleontti - kävin hetki sitten katsomassa daalioita, ja ovat edelleen vihreitä. Pakkanen ei osunutkaan vielä siihen kohti. Mutta ensi yö osuu...
  Pelakuu ei kestäkään pakkasta eli hyvä kun huomasit ottaa sisälle : )

  Cheri - näinhän se on ; ) Toisaalta niitä ei viitsisi ottaa sisälle myöskään liian aikaisin. Pihalla kun ne ilahduttavat niin paljon : )
  Välillä on tosi vaikea huomata sitä reikää keosta..., tai sitten myyrät vain haluavat harhauttaa minua ; )

  Sussi - myyrät ja hiiret ovat suloisia. Niitä olisi niin surku tappaa.. onneksi lähtevät pois alueelta, kun haistavat saalistavat kissat ja rottakoirat. Pienet tuhot kuuluvat puutarhaan, onhan se osa luontoa. Mutta varmasti harmittaa, kun myyrätuhoja on paljon..
  Toivotaan, että ensi talvena myyrät syövät kasveja vain ihan vähän ; )

  tia - joskus muinoin saatiin häädettyä myyrät pois pihalta tyhjentämällä tuhkakupit myyrän koloihin. Konstit on monet ; )
  Tuo onkin jännä kokeilu, antaa pelakuitten vain kasvaa haluamallaan tavalla : ) Minun on ihan pakko leikata muutamaa pienemmäksi, jotta kaikki mahtuvat ikkunalle. Banskupelakuitten kanssa on vielä vähän ongelmaa, miten löydän niille hyvän paikan...
  Paranemisia sinulle !

  Sirkka - helmililjasi kukkii.. uskomatonta. Näin eilen yhdellä pihalla ison heinämäisen alueen helmilijan lehtiä. Niistä tuli ihan kevät fiilis : ) Täytyypäs käväistä tutkimassa meidän helmililjat...
  Ajattele jos ei olisi ollenkaan puutarhaa ja kasveja.. olisi tosi tylsää ; )
  Ihanaa marraskuun jatkoa sinullekin Sirkka !

  VastaaPoista
 7. Meillä vesimyyrä tuhosi viime talvena yli sata kukkasipulia. Meinasi oikeesti itku päästä kun tajusi kaverin aherruksen.. Tänä syksynä laitoin kaikki tulppaanit viljelyslaatikkoon jossa on suodatinkangas ja verkko pohjalla. Saa nähdä miten käy.. Vanhaan penkkiin meni enää narsisseja, onhan nekin aika kivoja, ainakin parempia kuin ei mitään! -annukka

  VastaaPoista
 8. Anonyymi Annukka - ymmärrän kyllä hyvin, jos itku pääsisi tuollaisesta tuhosta. Joskus kuulee vesimyyrien syöneen omenpuiden juuret niin pahasti, että omenapuut kaatuvat : /
  Pidetään peukkuja, että myyrät eivät löydä reittiä viljelylaatikkoosi. Muuten, ei ole enää kuin puoli vuotta, niin tulppaanit jo kukkivat : )

  VastaaPoista