keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Vanha pilvikirsikka

 Joka kevät tämä pilvikirsikka hurmaa minut täysin. Sen kukkiva oksisto on niin kaunis ja siro.


Puu on jo aika vanha, se lienee istutettu noin 25 vuotta sitten. Kuten kuvasta näkyy se on kapea, mutta korkea puu. Yleensä pilvikirsikat kasvavat 5-10 metriä korkeaksi. Vertailun vuoksi koivut voivat kasvaa jopa 25 metrisiksi. Eli pilvikirsikka taitaa olla vielä pieni puu 😉

Tämä kuva on muualta ja otettu syksyllä. Eli pilvikirsikka tekee punaisia marjoja enemmän tai vähemmän. Niissä ei ole mitään syötävää ihmisille, mutta linnuille kylläkin.

Pilvikirsikan kasvupaikka ja hoito

Pilvikirsikka (Prunus pensylvanica) viihtyy tuoreessa maassa, jossa vesi ei jää seisomaan. Se kukkii komeimmillaan auringossa, ja puolivarjossakin kohtuullisesti. Sillä on kaunis punertava tai kellertävä syysväritys auringossa
Se saattaa tehdä hieman juuriversoja. Meidän pilvikirsikka kasvaa kukkapenkissä, ja juuriversojen kasvu ei ole ollut ongelma. Ne on helppo nyhtää pois.
Lannoitetaan kohtuudella ja sitä ei yleensä tarvitse leikatakaan. Eli helppo kukkiva puu vyöhykkeille I-VI.


Ihan toinen juttu....
Pionin nupuissa on jo nyt muurahaisia. Niistä ei ole mitään haittaa pionille. Muurahaisia ei missään nimessä kannata myrkyttää nupuista, sillä myrkyt saattavat vioittaa itse nuppua.

Ihanaa kesäistä keskiviikkoa, 
tai keväistä keskiviikkoa... missä päin Suomea nyt asutkaan : )

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Uuden perennapenkin teko - osa 1

Tämä kuva on viime kesältä. Maassa näkyy paksu muovi, jonka tarkoituksena on peittää maa ja estää valon pääsy maanpinnalle. Eli se tuohoaa nurmikon.
Ei ole siis  äkkinäisen ihmisen puuhaa, sillä muovi oli paikallaan keväästä syksyyn ; )


Tämä kuva on otettu nyt. Muovi on ollut pois koko kevään ja ne muutamat säilyneet "nurmikkokasvit" ovat ehtineet vihertyä. Ennen muovitusta tässä paikassa oli siis vahva nurmikko.


Nyt kaivoimme ne muutamat rikkaruohot juurineen pois. Tai oikeammin sanottuna, irrotimme rikkauohot juurineen lapion avulla. Karistimme rikkaruohoista mullan pois ja heitimme ne ämpäriin, odottamaan kompostiin pääsyä ; )
Samalla tuli käännettyä koko uusi perennapenkki ja varmistuttua, että multaa oli riittävästi.


Nuukailustamme huolimatta, multaa lähti rikkaruohojen mukana pois eli multaa täytyi lisätä. Otimme sitä tietysti puutarhakompostista. Tämä on jo valmista, ja seulomatonta.

Kompostimulta sekoitettiin vanhaan multaan. Teimme perennapenkistä selvästi kohopenkin eli se on nurmikon pintaa korkeammalla. Näin siinä on painumisvaraa, eikä sateisenakaan syksynä ole liikavesi ongelmana.

Sitten tulikin kahvitauko, ennen kasvien istutusta ; )


Uusien kasvien istutuksessa kannattaa panostaa hyvään ja riittävään multaan, jossa ei ole rikkaruohojen juuria.
Perennapenkin mullan paksuus on hyvä olla vähintään 40 cm....riippuu tietysti vähän kasvilajeista.

Mullan alle ei laitettu mitään kangasta, sillä haluamme pihasta helppohoitoisen luonnonystävän pihan : )

Uuden perennapenkin teko - osa 2 ,klik

perjantai 25. toukokuuta 2012

Ilman juurikastelijaa ei tule enää toimeen ; )


Nyt aloitettiin pihan kastelu ! Siis tiettyjen kasvien kastelu, sillä meillä ei ole satanut vähään aikaan, eikä sateita ole luvassa.
Hankin tämän juurikastelijan loppukesällä ja nyt se on taas otettu varastosta esille. Sillä kastelu on tosi kätevää, kun veden saa suoraan mullan sisään kasvien juuristoalueella. Eli juurikastelija säästää aikaa, ja vettä : )

Kuvassa näkyykin juurikastelija eli tuo L-mallinen metalliputki. Se on liitetty kasteluletkuun. Metalliputken alapää painetaan maahan 10-20 cm syvyyteen, jonka jälkeen päästetään vesi putkeen siinä olevasta hanasta. Melkein tulee taistelua, kuka saa tällä kastella ; )
Kuvan voi klikata suuremmaksi. Juurikastelija on kotimainen tuote ja sitä valmistaa ja myy Esvi Ky. Monet puutarha-ammattilaiset käyttävät sitä kastelussa.

Edit - Uudempaa asiaa aiheesta löytyy Juurikastelija helpottaa kastelua -postauksesta.

Nyt juurikastelijalla kasteltiin aiemmin keväällä istutetut hedelmäpuut, kuten yläkuvassa näkyykin. Sen lisäksi vettä annettiin `Endless Summer` hortensioille (kuva, klik), jotta ne lähtevät hyvään kasvuun ja tekevät monta kukkivaa versoa.

Alla kuvassa pallohortensia `Hayes Starburst`(kuva,klik). Se myös kasteltiin, ja nuo reiät maassa on juurikastelijan jäljiltä. Noin isoja reikiä ei yleensä jää... jollakin on selvästikin ollut omanlainen kastelutekniikka ; )

Loistokärhössä on jo paljon isoja nuppuja. Se kasvaakin vähän kuin "maanpeitekasvina". Kaikki talvenarat kärhöt ja jaloruusut kasteltiin myös juurikastelijalla, jolloin veden sai syvemmälle maahan.

Nyt jos teillä jollain on marjapensaita tai hedemäpuita kuivalla paikalla, niin niiden kastelua on syytä harkita. Tutkijat ovat sitä mieltä, että jos marjapensas kärsii kuivuudesta kukinta-aikana, osa kukista kuivuu eli marjasato jää pieneksi.
Meillä marjapensaiden maa on ihan kosteaa, joten näitä ei nyt alettu kastelemaan.

Vanhat pihakaivot on hyviä puutarhan kasteluun. Tässä pumppu on väliaikaisesti viritetty pienempään kaivoon.... kohta pumppu pääseekin vakipaikalleen isomman kaivon päälle : )

Kastelun perusohje :

Kastele suurella vesimäärällä ja harvoin. Istutetulle pensaalle annetaan vettä 15-20 litraa.

Syyskasteluista vanhempi juttu löytyy tästä, klik.

Edit - tänään pe 25.5.2012 on muuten hyvä kastelupäivä kuun vaiheiden mukaan : )

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Tavis-tulppaanit : )

Tänä keväänä nämä tosi tavalliset tulppaanit kukkivat komeasti. Ne ovat vanhoja, en edes muista milloin ne on istutettu. Kuvasta näkee, miten korkeitakin ne ovat nyt. Ruskeanvihreät kasvustot kuuluvat pioneille ja pionien alla näyttää kasvavan mm. sinisiä helmilijoja.

Nurmikko oli vielä leikkaamatta, kun otin kuvan ; )

Näillä on kukatkin nyt tosi isot.


Toisella puolella pihaa kasvaa kellertäviä taviksia. Todennäköisesti nämä kaikki tavikset ovat Darwin-tulppaanien ryhmään kuuluvia `Apeldoorn` tai `Golden Apeldoorn` lajiketta. Näyttävät siis olevan kestäviä ja helppohoitoisia, kuten niin monet tavikset ; )

Tulppaanien hoito-ohje:

Istuta tulppaanit kuohkeaan multamaahan, missä vesi ei jää seisomaan. Aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka on paras. Yleisohje istutussyvyydestä on, että multaa tulee sipulin päälle kaksi kertaa sipulin korkeus.
Lannoita keväällä sipulikukka-alueet, samalla kun lannoitat muunkin pihan. Jokin yleislannoite on sopiva. Kukan kuihduttua, katkaise kukkaosa siemenkotineen pois.
Lehdet saa leikata pois vasta kun ne ovat lakastuneet. Näin lehdistä pääsee kasvuvoima sipuliin, ja siten ensi kevään kukintaan : )
Tulppaanit suositellaan nostettavan ylös maasta, jotta ne kukkisivat paremmin. Meidän taviksille näin ei ole tehty. Nosto tehdään lehtien laskastuttua. Ja elo/syyskuussa sipulit erotellaan toisistaan ja istutetaan takaisin maahan.

Olisi kiva tietää, miten teidän tulppaanit ovat viihtyneet. 
Ovatko ne kukkineet vuosikausia ?
Entä oletteko nostaneet tulppaanien sipulit vuosittain ylös maasta ?

Kohta meillä kukkii myöhäiset tulppaanit ja muutama vähän erikoisempi laji. Odotan niitä niin malttamattomasti, ne kun ovat viime syksynä istutettuja ; )

maanantai 21. toukokuuta 2012

Ei uskoisi...

... että tämä on se uusi messuilta ostamani kerrottukukkainen jouluruusu, klik. Sillä näyttää olevan ihan super isot siemenkodat tulossa ; )


Jouluruusun siementaimia

Näitä pieniä taimia on ilmestynyt vanhojen jouluruusujen ympärille. Ei kyllä uskoisi, mutta taitavat olla jouluruusun siementaimia. Pienet lehden alut viittaavat selvästi siihen. Nämä on nyt meidän pihalta, ja siellä ystäväni pihalla oli ihan samanlaisia.


Vanha kruunuvuokko

En uskoisi ellen näkiksi... kruunuvuokko on talvehtinut maassa ja tekee jo nyt ekaa nuppua ! Muistan lukeneeni jonkun blogista, että kirjoittajan pihalla oli talvehtineet kruunuvuokoista siniset. Joten hankin näitä siksi pihalle viime keväänä... ja tosiaankin näyttävät talvehtineen. Paksu lumipeite talvella lienee auttanut asiaa : )

Vanhat laventelit

Kruunuvuokot ovat laventelien lähellä. Myös laventelit talvehtivat tänä vuonna ihan käsittämättömän hyvin. Kyllä lumisesta talvesta on paljon hyötyä ! Olen muuten leikannut ne jo pari viikkoa sitten.
Kuvia tästä ryhmästä viime kesältä näet tästä, klik.

Valkoisia kirjopikarililjoja

Kuupuutarhan vieressä olevista kirjopikarililjoista on nykyään enemmän valkoisia, kuin alkuperäisiä punertavia. Ei uskoisi, mutta ne taitavat ymmärtää kasvavansa Kuupuutarhassa eli valkoisten kukkien puutarhassa ; )

Tulppaanit riehaantui

Ostin toissa syksynä joulutulppaaneina myytyjä sipuleita. Hyödin ne kukkaan normaalisti kellarin avustuksella ja viime keväänä ne istutettiin kukinnan jälkeen tähän kukkapenkkiin. Ei uskoisi, mutta tässä kasvaa ne 10 tulppaania nyt ! Ovat tehneet kukkivia sivusipuleita ihan uskomattoman paljon ! Ihmeellistä !

Kyllä puutarha sitten osaakin yllättää, ainakin minut ; )



lauantai 19. toukokuuta 2012

Puutarhakoira

Haluan puutarhakoiran, joka etsisi kadonneet pikkulapiot ja -harat ! Ja olisi se mahtavaa, jos puutarhakoira vetäisi rikkaruohokärryjä, kun minä etenen kukkapenkin kitkemisessä. 

Tämä pikkukoira ei kyllä taida sopia tähän tarkoitukseen ; )




...lämmittelemässä...



Kotorannan Viherpeukaloviikolla yhdellä lomalaisella oli mukana nämä kaksi suloista pikkukoiraa. Oli siellä mukana toinenkin koirapari, mutta en tullut ottaneeksi niistä kuvia. 



Lopuksi pari kuvaa puutarharetkeltämme... eli näihin ihastuin siellä Nukarin puutarhalla :

verenpisara, ( hoito klik)


jalohortensia (hoito, klik)


Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo-teemaloma on Tuettu lomaviikko, johon on haettu Hyvinvointilomat ry:n kautta. Toimin siellä "puutarha-asiantuntijana" vapaaehtoistyönä.
Kotoranta sijaitsee lähdepohjaisen Sääksjärven rannalla, mäntykankaalla, Nurmijärven Kiljavalla.
Viime ja tämän vuoden jutut Viherpeukalo-viikolta löydättästä,klik


perjantai 18. toukokuuta 2012

Juhlapöydän koristelut

Tänään aloitimme kukka-astelmien teon jo aamupäivästä. Kuten kuvasta näkyy, asetelmat tehtiin leikkokukkasieneen.

Jokainen sai tehdä haluamansa tyylisen ja muotoisen asetelman. : )


Juhlapöydästä tuli kaunis ja juhlava. Tämän tyyppisessä koristelussa, kannattaakin käyttää matalia kukka-astelmia, niin näkee esteettä pöydän toisella puolella istujat ; )

Oli muuten maukas illallinen, ja tietysti viherpeukaloteeman mukainen : )

Kotorannan pihalla sirotuomipihlajat aloittelevat kukintaa. Ehkä huomenna nuput aukeavat. Kuvia kukinnasta viime vuodelta näet tästä, klik.



Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo-teemaloma on Tuettu lomaviikko, johon on haettu Hyvinvointilomat ry:n kautta. Toimin siellä "puutarha-asiantuntijana" vapaaehtoistyönä.
Kotoranta sijaitsee lähdepohjaisen Sääksjärven rannalla, mäntykankaalla, Nurmijärven Kiljavalla.
Viime ja tämän vuoden jutut Viherpeukalo-viikolta löydättästä,klik

torstai 17. toukokuuta 2012

Vähän erikoisempia pihakukkia

Viherpeukalot istuttivat eilen kesäkukat. Nyt toivotaan, ettei tule pakkasöitä.

Tänään aamupäivällä lähdimme tutkimaan naapurin eli Kiljavan opiston pihaa. Siellä on tuttujen kasvien ohella myös vähän harvinaisempia lajeja.

Rusokirsikka

Kuvassa on rusokirsikka - Prunus sargentii, joka kukki parhaillaan vaaleanpunaisin kukin. Sen menestymisvyöhykkeeksi on annettu I-II(III) eli menestyy Etelä-Suomessa suojaisella paikalla, tuoreessa ja samalla vähän läpäisevässä maassa.

Koiranhammas

Pihalla kukki myös koiranhammas. Kukkamätäs on niin iso, että siitä pystyy päättelemään kasvin viihtyvän : )
Se on siis vähän erikoisempi sipulikukka.

Kotkansiipisaniaiset

Harvemmin näkee näin isona alueena kotkansiipisaniaista. Tuntui kuin olisi ollut lehtometsässä, vaikka olimmekin harjun päällä ; )

Keisarinpikarililja 

Iltapäivän metsäretkellä poikkesimme Kiljavan sairaalan pihapiiriin... ja mikäs siellä kukkikaan...


... keisarinpikarililja eli Fritillaria imperialis. Se on myyriä karkoittava sipulikukka, ainakin uskomusten mukaan ; )

Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo-teemaloma on Tuettu lomaviikko, johon on haettu Hyvinvointilomat ry:n kautta. Toimin siellä "puutarha-asiantuntijana" vapaaehtoistyönä.
Kotoranta sijaitsee lähdepohjaisen Sääksjärven rannalla, mäntykankaalla, Nurmijärven Kiljavalla.
Viime ja tämän vuoden jutut Viherpeukalo-viikolta löydät tästä,klik

Kesäkukkien hurmaa... ; )

Samettikukat aloittelevat kukintaa kasvihuoneen lattialla... ja yläilmoissa kukkii jo komeasti jättihortensiat. Tällaisista jättihortensioista tulee loppukesää kohti todella isot ja runsaskukkaiset... kunhan muistaa säännöllisesti lannoittaa ja kastella : )

Voiko olla kauniimpaa ! Tässä toisessa kasvihuoneessa oli pöydillä erilaisia pelargoneja ja rungolliseksi kasvatettuja verenpisaroita. 

Vaikka olikin pilvinen päivä, kasvihuoneella kasteltiin normaaliin tapaan.

Eli eilen kävimme kukkaostoksilla Nukarin puutarhalla, joka sijaitsee Nurmijärven Nukarilla. Kukkien lisäksi siellä myytiin luomukananmunia...  joten siellä pääsi näkemään kanojakin ; )

 Ja tietysti puutarhalta sai ostaa kotiin kukkia.

Puutarharetken jälkeen söimme Kotorannassa lounaan ulkona, tietysti järven rannalla : )


Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo-teemaloma on Tuettu lomaviikko, johon on haettu Hyvinvointilomat ry:n kautta. Toimin siellä "puutarha-asiantuntijana" vapaaehtoistyönä.
Kotoranta sijaitsee lähdepohjaisen Sääksjärven rannalla, mäntykankaalla, Nurmijärven Kiljavalla.
Viime ja tämän vuoden jutut Viherpeukalo-viikolta löydät tästä,klik