maanantai 31. elokuuta 2020

Tuoksuvat freesiat pikkumaljakoissa

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 
Työpäivä on kiva aloittaa, kun työhuoneella tuoksuu nyt freesiat. Se on jännä, miten erilainen työfiilis tulee kauniista leikkokukista. Ja etenkin kun niistä leijailee nenään ihana tuoksu. Mietin ensin, mitä laittaisin niiden kanssa, sillä freesioilla ei ole lehtiä. Hakisinko pihalta seuraksi kukkia vai lehteviä oksia. Piti siis vähän kokeilla taas 😊


Valkoiset kerrotut freesiat ja auringonkukka...

Sain pienen auringonkukan lahjaksi ja se sopi aika kivasti näiden freesioiden kanssa. Tuo hyvin tällaiseen pilviseen päivään aurinkoa. Vai mitä mieltä olette?


Valkoinen freesia ja vihreät oksat...

Toisaalta valkovihreän yhdistelmä on kauniin tyylikäs. Tässä on siis kerrottuja valkoisia freesioita ja kanukan oksia. Meillä on keltakirjava kanukka pihalla, jossa on yksi vihreälehtinen iso oksa. Nämä otin siitä.


Kanukka kukkii nyt uudelleen ja siinä näyttää olevan tulossa lisää nuppuja.


Kerrotut kukat on tosi kauniit ja niiden tuoksu aivan suloisen ihana😍

Sirot freesiat pikkumaljakoissa...

Freesiat on aina olleet suosikkejani sen ihanan tuoksun takia. Ne ovat myös siron herkkiä ihan yksittäinkin maljakossa. Koska työhuoneellani seinät ovat valkoiset, niin kaipasin näiden seuraksi vihreää. Jos freesiat olisivat värikkäämmät, vihreää olisi todennäköisesti vain vähän. Pidän nimittäin freesioiden kaartuvista varsista ja nupputertuista. Harvalla kukalla ne ovat näin kauniit. 



Näistä lähtee niin suloisen ihana tuoksu, ettei meinaa malttaa lähteä työhuoneelta pois 😊

Freesioita on siis myös keltaisia, oransseja, punaisia, sinisiä ja liloja. Kukka voi olla yksinkertainen tai kerrottu. Upeat keltaoranssit freesiat Pirtsakat kukat kevään juhlaan -postauksessa.

Freesian, kuten muidenkin leikkokukkien, kukat kestävät pidempään, jos ne vie yöksi viileään. Maljakkoveteen kannattaa laittaa leikkokukkavirkistettä tai vaihtaa vesi päivittäin.


Sain nämä ihanat freesiat Huiskulasta blogiyhteistyönä. Kiitos siitä heille!

Tuoksuvin kukkaisterveisin Sari 

lauantai 29. elokuuta 2020

Puutarha on osa luontoa

Puutarha on aina osa luontoa, oli piha sitten iso tai pieni. On tietysti pihoja, joita on tehty enemmän luonto huomioiden. Niissä voi saada hienoja luontoelämyksiä, ihan päivittäin. Se jos mikä poistaa stressiä, laskee verenpainetta ja muutenkin tuo hyvää oloa. Eli oma piha voi olla terapiakeidas.


Värikkäitä päiväperhosia ja pörriäisiä...

Perhosia ja erilaisia pölyttäjiä saa helposti houkuteltua pihalle oikealla kasvivalinnalla. Etenkin perhosten näkeminen sykähdyttää ja ilahduttaa aina. Parhaillaan meidän pihalla on tosi paljon nokkosperhosia daalioissa, ekan kuvan punatähkissä ja syrikässa. Syyssyrikät onkin parhaita perhoskasveja. Toki pitää myös muistaa perhosten toukille omat kasvit ja pörriäisille hyönteishotellit.


Puutarhassa kuuluu myös heinäsirkkojen siritys...

Tänä vuonna tuntuu heinäsirkkoja olevan paljon enemmän tai sitten se vain tuntuu siltä. Ne on aika huomaamattomia ja pieniä... siritys paljastaa niitä olevan lähistöllä 😊

Puutarhassa on paljon muitakin pieniä luonnonolioita...

Muurahaisia on monenlaisia myös pihalla. Esimerkiksi pionin nupussa näkee aina näitä pieniä mustia muurahaisia. Niistä ei ole mitään haittaa eikä harmia, päin vastoin.

Pienet sammakonpoikaset jää helposti aikuisilta huomaamatta. Ne on niin pieniä ja kasvillisuuden suojassa, että harva lapsistakaan niitä huomaa.  Se on jännä kokemus, kun pääsee näkemään ison joukon pikkusammakoita loikkimassa nurmikolla. Kerran olen yhden asiakkaan pihalla nähnyt sen ja piti kyllä jokainen askel astua varovasti. Ja näky oli ihan taianomainen😊

Puutarha on osa luontoa linnuille ja oraville...

Jos pihalla on puita, etenkin isoja puita, siellä on usein myös paljon pikkulintuja ja oravia. Ne on niitä, joiden puuhia tulee seurattua läpi vuoden. Siis myös talvella. Eli puutarha, kuten luontokin, on aina täynnä elämää. 

Maa on elävä puutarhassa ja luonnossa...

Maassa ja mullassa on mikrobeja, mykorritsaa ja muita maan  pieneliöitä, mitkä pitävät maan hyvässä kunnossa kasveille. Eli maa on myös elävä. Joten ei ole lainkaan sama, mitä maahan laittaa.
Kompostia tai hyvää kasvimaan multaa kun kaivelee, niin näkee niitä isompia maan pieneliöitä. Jos ne puuttuvat, maa ei voi hyvin ja kasvit kärsivät. Maa siis kannattaa pitää elävänä ja suosia luomulannoitteita sekä kompostimullan lisäystä.

Puutarhan hoito kuun mukaan on luonnon rytmien mukaan toimimista. Sitä ei vain tule ajatelleeksi. Ei siis ihme, että puutarhanhoito sujuu siten niin paljon paremmin ja helpommin.

Syksy hyvä aika suunnitella pihan parannuksia...

Jos tuntuu vähänkään, että piha kaipaa parannusta, niin nyt on hyvä aika aloittaa sen suunnittelu. Monesti pihasta saa jo pienillä muutoksilla paljon enemmän ekologisemman eli tuotua enemmän luontoa puutarhaan.

Vaihtoehtoja on paljon, kuten perhos- ja pölyttäjäkasvien lisääminen pihalle, vanhan nurmikon muuttaminen kukkanurmikoksi, kukkaniityn perustaminen, ison puun istuttaminen, sammakkolammen rakentaminen, puutarhakompostin perustaminen jne.


Opistojen pihasuunnittelukurssit, joilla opetan, ovat täynnä, mutta Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssille mahtuu mukaan.

Olisi kiva kuulla, onko teidän pihalla luonnoneläimiä tai miten muuten luonto näkyy pihalla?  

Puutarhaterkuin Sari

torstai 27. elokuuta 2020

Porkkana kukkii ja muita pihakuulumisia

Ihana ylläri nämä porkkanan kukat. Kuulin kyllä silloin keväällä, että tämä porkkanalajike kukkii herkästi. Silti yllätti se, että lähes kaikki niistä kukkii. Niiden kukat ovat herkän vaaleanpunertavat ja ne sopivat todella hyvin kukkakimppuihin. Nyt on niin paljon muuta pihahommaa, että en ole vielä ottanut kukkia sisälle maljakkoon. Viikonlopuksi voisikin tehdä pienen kukkakimpun.


Tumma porkkana `Black Spanish` kukkii...

Tämä porkkana `Black Spanish` on perinnelajike, jolla porkkana eli juuri on tumma. Ja kukat vaaleanpunertavat. Se on kylvetty tänä keväänä biohiilimultaan pahvilaatikkoon... siitä enemmän Lavakaulukset ja biohiili - helppoa viljelyä -postauksessa. 

Kun porkkanat olivat jo hyvässä kasvussa, niin annettiin mullan hieman kuivahtaa. Se sai aikaan tämän lajikkeen kukinnan. Siemenpussin ostin Maatiainen ry:ltä viime keväänä joltain messuilta. Ja pussissa luki ohjeena, että kuivalla paikalla kasvaessaan voi kukkia liloin kukin. Hyvin kukkii 😊

Yleensä porkkana kukkii vasta toisena vuotena. Eli jos porkkanat on jääneet maahan talven yli tai jos keväällä istuttaa porkkanoita maahan. Tämä lajike onkin siksi kiva, kun se kukkii jo kylvövuonna. Eli toimii loistavasti leikkokukkana.
 



Laatikkoon kylvettiin kolmea eri lajiketta. Harmillisesti rusakko söi valkean porkkanan lehdet melkein heti ja näyttää nyt siltä, että keltaisenkin porkkanan lehtiä on syöty.
Jännää, että ovat jättäneet tämän porkkanan kokonaan rauhaan. Ehkä tämä ei ole niin maukas rusakoiden mielestä. 


Persiljaa, basilikaa ja muita yrttejä...

Aiemmin rusakot on syöneet myös persiljan ja salaatit ihan mataliksi. Onneksi keksittiin laittaa ne näihin multasäkkeihin sokkelia vasten. Niiden eteen mahtuu rivi samettikukkaa, jolloin rusakot jättävät persiljat ja muut rauhaan. Tästä kerroinkin jo viimeksi.  
Ensimmäistä kertaa kokeiltiin samettikukkaa reunakasvina viime vuonna, siitä postaus Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha.



Kohta kukkii gladiolukset...

Gladiolusten sipulit istutettiin keväällä maahan, ilman esikasvatusta. Hieman jo jännäsin, ehtivätkö kukkia tänä vuonna vai ei. Sitten ne taas yhtäkkiä kasvattivat nuppuvarren.  
Meillä on ollut niin rankkoja sadekuuroja, että varmuuden vuoksi tuettiin jo nuppuvarret ennen kuin kukat aukeavat. 

Kompostiin taas biohiiltä...

Vaikka nyt ei ollut paras mahdollinen aika kompostin hoitoon kuun mukaan, niin laitettiin taas biohiiltä puutarhajätekompostiin. Sitä kun on hyvä laittaa tasaisin välein, niin tehtiin homma nyt. Ensi kerralla pitää biohiilen lisäys tehdä oikeaan aikaan.
Vähän jo kaivettiin kompostia auki, jotta nähtiin miten biohiili on vaikuttanut kompostikasassa. Massa oli  selvästi kosteampi. Komposti ei lähde maatumaan, jos massa on liian kuivaa. Se onkin monella ongelmana, kuten meilläkin. Sen suhteen nyt näyttää tosi hyvältä.

Kerron kokemuksiamme biohiilestä komposteissa Suomen Biohiiliyhdistyksen webinaarissa. Sen pääsee katsomaan ja kuuntelemaan  https://www.facebook.com/SuomenBiohiili/videos/601427940741434/


Kasviryhmän kunnostusta viikonloppuna...

Nyt on vielä kasvava kuu eli viikonloppuna on luvassa ainakin yhden kasvialueen kunnostusta ja muutosta. Samalla lisätään multaan biohiiltä, koska se on silloin helpointa tehdä. Sillä biohiilen lisäyksellä varaudutaan siis tuleviin sateettomiin kesiin. Siitä kerron sitten myöhemmin lisää.

Puutarhaterkuin Sari

maanantai 24. elokuuta 2020

Kukkia ja värien runsautta

Meidän pihalla on paljon kukkia ja värien runsautta, etenkin näin elokuussa. Iso osa kukista on perhosille ja pörriäisille mieluisia. Ja elokuussahan on paljon päiväperhosia liikkeellä. Välillä on tullut mieleen jopa, voiko kukkia olla liikaa. Tämä kuva hieman hämää... alla olevassa kuvassa näkyykin jo isompi osa kukista.


Daalioita ja taas daalioita...

Oranssit vanhat daaliat kukkivat aina runsaasti ja kukissa oikein kuhisee perhoset, kimalaiset ja muut pörriäiset. Niistä olen kirjoittanut jo monet kerrat. Nyt vihdoinkin myös kerrottu daalia `Cabbalero` on avannut kukkansa. Kukat on niin isot ja nuppuja paljon, että versot tuettiin ennen ukkoskuuroa.


Näissä oransseissa daalioissa on aina enemmän perhosia ja pörriäisiä, mitä punatähkissä. Ja kohta kun syrikät avaavat kukkansa, niin silloin niissä oikein kuhisee perhoset. Syyssyrikkä onkin paras perhoskasvi.


Punatähkät helppoja ja varmoja kukkijoita...

Oranssit daaliat ja punatähkät on kivan  näköisiä yhdessä. Niiden värit sopivat hyvin yhteen. Kuvassa daalioiden kukat ovat kääntyneet aurinkoon päin, kuten ne aina tekevät.

Kummatkin on hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Punatähkät kannattaa jakaa muutaman vuoden välein, niin kukinta pysyy runsaana. Ja tietysti paras paikka punatähkille on aurinkoinen kohta pihalla, jossa maassa on läpäisevyyttä.

Näyttävät syysleimut hurmaavat myös tuoksullaan...

Meillä on aika paljon näitä syysleimuja, koska niitäkin on tullut jaettua monta kertaa. Lisäksi niiden tuoksu ikään kuin kuuluu vanhan pihan elokuiseen tunnelmaan. Syysleimut on myös hyviä perhoskasveja.

Sain otettua tämän kuvan matarakiitäjästä joitakin vuosia sitten. Se lenteli pitkään syysleimujen kukissa ja piti jännää ääntä lentäessään. Se ei siis pysähdy kukkaan vaan on koko ajan lennossa, kun se imee mettä kukasta pitkällä imukärsällään. Aika jännä otus 😊


Mitä mieltä olette, voiko kukkia olla liikaa?  Tai värejä?


Sadeterkuin Sari

perjantai 21. elokuuta 2020

Hyvä tunnelma fengshuilla eli fengshui suunnittelua

Miten saada hyvä tunnelma pihalle? No tietenkin fengshui suunnittelulla. Siitä on olemassa useita koulukuntia ja erilaisia painotuksia. Ja kannattaakin tarkkaan valita vain itseä puhuttelevaa tietoa, niin ei haksahda epäoleellisiin asioihin. Pihan hyvä fiilis eli pihan tunnelma luodaan valitsemalla värit ja muodot sekä sijoittelu fengshuin pohjalla olevien oppien mukaan. Eli sen tiedon, mikä jää jäljelle, kun muiden maiden kulttuurien ja uskontojen vaikutteet on siitä poistettu. Osa siitä fengshuista on samaa kuin suomalainen "terve maalaisjärki", mikä hektisessä elämänrytmissä usein on unohduksissa. Ja osa taas fengshuita, jota opiskellaan ja opitaan vuosien kokemuksella.


Punainen väri on kuin tulta...

Yhtenä esimerkkinä... fengshuissa kuvan pelargonin punainen väri katsotaan tuli-elementtiin kuuluvaksi. Se onkin auringon valossa hehkuva ja kiinnittää meidän huomion, kuten tuli aina tekee. Koska se on niin vahva ja energinen, niin iso punaisten kukkien ryhmä sijoitetaan fengshui-kompassi tiedon mukaan. Riippuu hyvin paljon pihasta, mikä kukkaryhmälle on hyvä paikka. Sitä ei siis katsota bagua-kartan mukaan tai sijoiteta suoraan pihan eteläosaan. 

Osa ihmisistä on niin herkkävaistoisia, että tekevät valinnat fengshuin mukaan "oikein". Silloin kannattaakin kuunnella omaa intuitiota. Osa taas haluaa käyttää fengshui-konsulttia apuna. Fengshuissa on siis viisi elementtiä, joista yksi on tuli-elementti. Jokaisella elementillä on omat merkityksensä.


Fengshui ja luonto omalla pihalla...

Jos omalla pihalla on paljon luonnoneläimiä ja muutakin vahvaa luontoa, se luo pihalle jo paljon hyvää fengshuita. Jos taas ne puuttuvat, niin piha on silloin eloton eli vailla elämää, ikään kuin steriili. Se taas luo pihalle huonoa fengshuita. Tämä onkin nykyään iso haaste osalla pihoista. 


Mitkään muut fengshui muutokset eivät korjaa pihan elotonta fengshuita. Ja nykyään tämä on yhä tärkeämpää huomioida. Se tulee siitä, että ilman pölyttäjiä ja muita luonnonkappaleita täällä maapallolla, me ihmiset emme pärjäisi. Siksi yhteiselo kuuluu näkyä myös pihalla. Lisäksi piha, jossa lentelee värikkäitä päiväperhosia tai oravat juoksentelevat puussa, on tunnelmaltaan paljon viehättävämpi ja houkuttavampi.


Luonnonmateriaalit vai muovi...

Jos haluaa aidon fengshui puutarhan, niin terassilaudaksi ei valita komposiittia, koska siinä on muovia. Tulee aivan toisenlainen tunnelma, kun on käytetty puuta terassilaudoituksena. Tämä on etenkin meillä Suomessa, jossa on paljon metsiä. Toki puuterassi vaatii hoitamista, ja se on itse asiassa hyvä juttu fengshuin mukaan.

Fengshuissa suositaan muutenkin aina luonnonmateriaaleja. Siihen on monta syytä ja yksi on se vahva luonnon kunnioitus. 

Nyt jos on uusi komposiittiterassi tai polyrottinkikalusteet tms muovimateriaalia, niin ei kuitenkaan kannata menettää yöunia. Pihalla ei silloin ole paras mahdollinen fengshui. Tällöin kannattaa tehdä niitä muita valintoja fengshuin mukaan... ja seuraavalla hankintakerralla valita luonnonmateriaaleja 😊


Syötävän kasvattaminen omalla pihalla...

Syötävien kasvien kasvattaminen omalla pihalla on myös fengshuin mukaan tärkeää. Se voi olla hyvinkin pientä kuten kuvan multasäkeissä yrttejä. Kuva on otettu meidän pihalta nyt elokuussa. Reunalla kasvavat samettikukat on tänäkin vuonna tehneet sen, että rusakko ei ole syönyt persiljaa ja salaattia. 


Fengshuissa pätee myös pihasuunnittelun perusasiat...

Kun pihaa suunnitellaan fengshuin mukaan, huomioidaan aina myös pihasuunnittelun perusasiat. Fengshui itsessään ei ole tyylisuunta, vaikkakin siinä niin vahvasti suositaan luonnonmateriaaleja ja kunnioitetaan luontoa. Sen takia sitä voi käyttää lähes kaikkiin puutarhatyyleihin ja kaikenlaisiin pihoihin. 

Pihasuunnittelusta olenkin tehnyt verkkokurssin niille, jotka haluavat suunnitella pihansa itse. Kurssilla ei tällä hetkellä ole lainkaan fengshuita. Kurssin "päivitys" on siirtynyt syksymmälle ja tuli mieleen, että voisin laittaa sinne myös fengshuin pääasiat pihasuunnittelun näkökulmasta. Lisätietoja kurssista Puutarha Studion sivulta Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssi.


Fengshui on tosi mielenkiintoista ja on jännä nähdä, miten se on muuttumassa nyt maailman muuttuessa. Olen ollut siis fengshui-konsulttina jo 20 vuotta. Ja edelleen opiskelen sitä 😊


Ihanaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 19. elokuuta 2020

Tiikerililja `Tiger Babies` ja perinteinen tiikerililja

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Tämän tiikerililja `Tiger Babies` lajikkeen kukat ovat hauskasti hieman punertavat. Joten ne sopivat täydellisesti yhteen vaaleanpunaisten sormustinkukkien kanssa. Jännästi jopa korostivat toistensa kauneutta. Kuva ei ihan anna oikeutta kokonaisuudelle, sillä kuvassa ei näy niitä korkeita vaaleanpunaisia sormustinkukkia. Rakastan liljoja, joten meidän pihalla niitä onkin monenlaisia.


Tiikerililja lajike `Tiger Babies`...

Tämä tiikerililja lajike `Tiger Babies` kukki heinä-elokuun vaihteessa eli hieman aikaisemmin kuin perinteinen tiikerililja. Se vaikuttaa myös matalammalta. Kukat on kyllä upean väriset, sanoisin jopa trendikkäät  😊



Perinteinen tiikerililja...

Perinteinen tiikerililja (Lilium lancifolium) on maatiaiskasvi. Meidän pihalla on sitä vain tämä yksi. Hieno sekin on laventelipenkin reunalla.


Ruskoliljalla kukat ylöspäin...

Toinen maatiaislilja on ruskolilja (Lilium bulbiferum) ja sen oranssit kukat ovat maljamaisesti ylöspäin. Laitoin tähän nyt tämänkin kuvan, sillä monet sekoittavat nämä kaksi oranssia maatiaista keskenään.

Meidän pihalla liljat näyttävät viihtyvän parhaiten näin, muiden kasvien lomassa. Silloin myöskään liljakukot eivät niin vainaa niitä. Ja jo muutamalla liljalla saa kivoja sommitelmia perennojen kanssa. 

Tässä samalla suunnittelin uusia liljoja muutamaan kohtaan. Tarkat värisävyt on vielä hieman mietinnässä. Jotenkin minua on alkanut viehättää vaaleankeltainen yhä enemmän, mutta toisaalta tummatkin liljat on aika upeita. Voi olla, että ostan niitä jo nyt syksyllä tai sitten viimeistään keväällä. Niiden sipuleita kun on myynnissä kumpaankin aikaan.


Tiikerililja `Tiger Babies` sipulit on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!


Lisää postauksia liljoista...


Kesäisin terveisin Sari

sunnuntai 16. elokuuta 2020

Perennojen siemenien kerääminen

On taas perennojen siemenien keräämisen aika. Joitakin ollaan jo kerätty aikoja sitten ja joidenkin siemenien kypsymistä vielä odotellaan. Kuvassa myskimalva, joka kukkii parhaillaan ja samalla kypsyttelee aiemmin kesällä kukkineiden versojen siemeniä. Ne kannattaisi kerätä heti, sillä näyttävät jo karistavan niitä maahan. Kohta on meidän kukkaniityltä, joten siemenet saavat tässä kohtaa pudota maahan.


Akileijat, myskimalva ja harmaamalvikki helppoja kasvattaa siemenistä...

Keräämme kukkapenkeistä myskimalvan ja harmaamalvikin siemenet, sillä niiden siemenistä on helppo kasvattaa uusia taimia. Toisekseen, kun leikkaa siemenkodat ajoissa pois, niin siemenet eivät putoa kukkapenkkiin. Niistä kun tulee uusia taimia, eli kitkettävää 😉
Näistä ihanista vaaleanpunaisista perennoista lisää Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva -postauksessa.

Lehtoakileija on myös helppo kasvattaa siemenistä, joten senkin siemenet keräämme perennapenkeistä. Ne kannattaa kerätä ennen kuin siemenkodan kärki avautuu. Kukkaniityltä otetussa kuvassa, siemenkodan kärki on jo avautunut ja siemenet valmiita.
Kuvia lehtoakileijasta kukkivana Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä -postauksessa.


Palavarakkaus ja sen siementen kerääminen...

Punakukkainen palavarakkaus vielä kypsyttelee siemeniään, joten niitä ei olla kerätty. Osan jätämme keräämättä eli se saa hieman levitä paikallaan.

Auringontähti voimakas leviäjä...

Alla oleva auringontähti (Telekia) kuuluu niihin voimakkaasti siemenistä leviäviin, joilta leikkaamme lakastuneet kukat heti pois. Emme kerää siis sen siemeniä, koska sitä on jo pihalla riittävästi. Eli kaikkia siemeniä ei kannata kerätä ja kylvää 😊
 

Upeat kellokukat on helppoja kylvää siemenistä...

Erilaisia kellokukkia on paljon ja ne onkin helppoja kylvää siemenistä. Meillä on mm. ukonkelloa ja sen siemenistä voi tulla valko- tai sinikukallisia. Kuvassa onkin ukonkellon siemenkotia. Kuvan oton jälkeen leikkasimme kukkavarret poikki ja veimme ne kuivumaan. Siemenet nimittäin jatkavat kehittymistä varsissa, vaikka varret on katkottu.

Varjoliljan koristeelliset siemenkodat...

Varjoliljalla on hyvin koristeelliset siemenkodat kukkavarsissa. Ne tekisi aina mieli jättää talventörröttäjiksi, mutta ne eivät aina pysy pystyssä, joten osan leikkaamme kuivumaan. Varjolilja lisääntyy siis siemenistä ja otamme talteen leikattujen varsien siemenet, kun siemenkodat ovat avautuneet.
Kuvia varjoliljan kukista Varjolilja - näyttävä perinnekasvi -postauksessa.

Toinen sipulikasvi, joka tekee siemeniä on ukkolaukka. Kuvia siitä Ukkolaukka leviää siemenistä, jee -postauksessa.


Siemenien kerääminen ja versojen kuivattaminen...

Jos joutuu keräämään siemenkodat ennen niin aukeamista, kannattaa koko kukkavarsi leikata poikki. Varret voi laittaa kuivumaan  paperikassiin huoneenlämpöön tai vastaavaan paikkaan. Siitä olenkin kirjoittanut aiemmin Perennojen siemenet kerätään talteen -postauksessa, jossa on lisää perennoja.

Osa perennojen siemenkodista ja kukkavarsista laitamme kuivumaan laatikkoon tai tarjottimelle huoneenlämpöön. Kun siemenet karisevat laatikon pohjalle, laitamme ne vanhaan paperipussiin tai pieneen purkkiin. 

Tärkeää on muistaa laittaa nimilappu! Keväällä ei muuten millään muista, mitä siemeniä mikäkin on 😊


Olisi kiva kuulla kokemuksianne, minkä muiden kasvien siemeniä kannattaa kerätä? 

Ja onko jotain kasvia, jonka siemeniä ei kannata kerätä?


Puutarhaterveisin Sari