torstai 27. elokuuta 2020

Porkkana kukkii ja muita pihakuulumisia

Ihana ylläri nämä porkkanan kukat. Kuulin kyllä silloin keväällä, että tämä porkkanalajike kukkii herkästi. Silti yllätti se, että lähes kaikki niistä kukkii. Niiden kukat ovat herkän vaaleanpunertavat ja ne sopivat todella hyvin kukkakimppuihin. Nyt on niin paljon muuta pihahommaa, että en ole vielä ottanut kukkia sisälle maljakkoon. Viikonlopuksi voisikin tehdä pienen kukkakimpun.


Tumma porkkana `Black Spanish` kukkii...

Tämä porkkana `Black Spanish` on perinnelajike, jolla porkkana eli juuri on tumma. Ja kukat vaaleanpunertavat. Se on kylvetty tänä keväänä biohiilimultaan pahvilaatikkoon... siitä enemmän Lavakaulukset ja biohiili - helppoa viljelyä -postauksessa. 

Kun porkkanat olivat jo hyvässä kasvussa, niin annettiin mullan hieman kuivahtaa. Se sai aikaan tämän lajikkeen kukinnan. Siemenpussin ostin Maatiainen ry:ltä viime keväänä joltain messuilta. Ja pussissa luki ohjeena, että kuivalla paikalla kasvaessaan voi kukkia liloin kukin. Hyvin kukkii 😊

Yleensä porkkana kukkii vasta toisena vuotena. Eli jos porkkanat on jääneet maahan talven yli tai jos keväällä istuttaa porkkanoita maahan. Tämä lajike onkin siksi kiva, kun se kukkii jo kylvövuonna. Eli toimii loistavasti leikkokukkana.
 Laatikkoon kylvettiin kolmea eri lajiketta. Harmillisesti rusakko söi valkean porkkanan lehdet melkein heti ja näyttää nyt siltä, että keltaisenkin porkkanan lehtiä on syöty.
Jännää, että ovat jättäneet tämän porkkanan kokonaan rauhaan. Ehkä tämä ei ole niin maukas rusakoiden mielestä. 


Persiljaa, basilikaa ja muita yrttejä...

Aiemmin rusakot on syöneet myös persiljan ja salaatit ihan mataliksi. Onneksi keksittiin laittaa ne näihin multasäkkeihin sokkelia vasten. Niiden eteen mahtuu rivi samettikukkaa, jolloin rusakot jättävät persiljat ja muut rauhaan. Tästä kerroinkin jo viimeksi.  
Ensimmäistä kertaa kokeiltiin samettikukkaa reunakasvina viime vuonna, siitä postaus Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha.Kohta kukkii gladiolukset...

Gladiolusten sipulit istutettiin keväällä maahan, ilman esikasvatusta. Hieman jo jännäsin, ehtivätkö kukkia tänä vuonna vai ei. Sitten ne taas yhtäkkiä kasvattivat nuppuvarren.  
Meillä on ollut niin rankkoja sadekuuroja, että varmuuden vuoksi tuettiin jo nuppuvarret ennen kuin kukat aukeavat. 

Kompostiin taas biohiiltä...

Vaikka nyt ei ollut paras mahdollinen aika kompostin hoitoon kuun mukaan, niin laitettiin taas biohiiltä puutarhajätekompostiin. Sitä kun on hyvä laittaa tasaisin välein, niin tehtiin homma nyt. Ensi kerralla pitää biohiilen lisäys tehdä oikeaan aikaan.
Vähän jo kaivettiin kompostia auki, jotta nähtiin miten biohiili on vaikuttanut kompostikasassa. Massa oli  selvästi kosteampi. Komposti ei lähde maatumaan, jos massa on liian kuivaa. Se onkin monella ongelmana, kuten meilläkin. Sen suhteen nyt näyttää tosi hyvältä.

Kerron kokemuksiamme biohiilestä komposteissa Suomen Biohiiliyhdistyksen webinaarissa. Sen pääsee katsomaan ja kuuntelemaan  https://www.facebook.com/SuomenBiohiili/videos/601427940741434/


Kasviryhmän kunnostusta viikonloppuna...

Nyt on vielä kasvava kuu eli viikonloppuna on luvassa ainakin yhden kasvialueen kunnostusta ja muutosta. Samalla lisätään multaan biohiiltä, koska se on silloin helpointa tehdä. Sillä biohiilen lisäyksellä varaudutaan siis tuleviin sateettomiin kesiin. Siitä kerron sitten myöhemmin lisää.

Puutarhaterkuin Sari

5 kommenttia:

 1. En ole tiennyt, että porkkana voi kukkia. Olen ihan luullut, että ne kukkakaupassa myytävät porkkanankukat on jotain erityistä leikkokukkaporkkanaa. Kaunis kukka tälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkana tosiaan kukkii vasta toisena vuotena, yleensä. Siksi harvemmin näkee niiden kukkia. Tällä lajikkeella on ominaista kukkia jo ekana vuotena kuivalla paikalla.
   Ne kukkakaupassa myytävät porkkanankukat voi olla esim. sudenporkkanaa, joka ei itse asiassa ole porkkana. Kauniita kaikki :)

   Poista
  2. Jos porkkana ei kukkisi, ei olisi porkkanan siemeniäkään.

   Poista
 2. Kukkaupasta porkkanankukkia tänään,niin keväisen ihania ovat🤪siksi rupesin guuklailee !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on upeita leikkokukkinakin. Esimerkiksi yksivuotista sudenporkkanaa voi kasvattaa siemenistä. Siitä saa kivasti sitten kukkia maljakkoon :)

   Poista