maanantai 24. elokuuta 2020

Kukkia ja värien runsautta

Meidän pihalla on paljon kukkia ja värien runsautta, etenkin näin elokuussa. Iso osa kukista on perhosille ja pörriäisille mieluisia. Ja elokuussahan on paljon päiväperhosia liikkeellä. Välillä on tullut mieleen jopa, voiko kukkia olla liikaa. Tämä kuva hieman hämää... alla olevassa kuvassa näkyykin jo isompi osa kukista.


Daalioita ja taas daalioita...

Oranssit vanhat daaliat kukkivat aina runsaasti ja kukissa oikein kuhisee perhoset, kimalaiset ja muut pörriäiset. Niistä olen kirjoittanut jo monet kerrat. Nyt vihdoinkin myös kerrottu daalia `Cabbalero` on avannut kukkansa. Kukat on niin isot ja nuppuja paljon, että versot tuettiin ennen ukkoskuuroa.


Näissä oransseissa daalioissa on aina enemmän perhosia ja pörriäisiä, mitä punatähkissä. Ja kohta kun syrikät avaavat kukkansa, niin silloin niissä oikein kuhisee perhoset. Syyssyrikkä onkin paras perhoskasvi.


Punatähkät helppoja ja varmoja kukkijoita...

Oranssit daaliat ja punatähkät on kivan  näköisiä yhdessä. Niiden värit sopivat hyvin yhteen. Kuvassa daalioiden kukat ovat kääntyneet aurinkoon päin, kuten ne aina tekevät.

Kummatkin on hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Punatähkät kannattaa jakaa muutaman vuoden välein, niin kukinta pysyy runsaana. Ja tietysti paras paikka punatähkille on aurinkoinen kohta pihalla, jossa maassa on läpäisevyyttä.

Näyttävät syysleimut hurmaavat myös tuoksullaan...

Meillä on aika paljon näitä syysleimuja, koska niitäkin on tullut jaettua monta kertaa. Lisäksi niiden tuoksu ikään kuin kuuluu vanhan pihan elokuiseen tunnelmaan. Syysleimut on myös hyviä perhoskasveja.

Sain otettua tämän kuvan matarakiitäjästä joitakin vuosia sitten. Se lenteli pitkään syysleimujen kukissa ja piti jännää ääntä lentäessään. Se ei siis pysähdy kukkaan vaan on koko ajan lennossa, kun se imee mettä kukasta pitkällä imukärsällään. Aika jännä otus 😊


Mitä mieltä olette, voiko kukkia olla liikaa?  Tai värejä?


Sadeterkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Onpa aivan ihanat väriyhdistelmät! Tykkään noista väreistä todella paljo, hyvän näköiset yhdessä.
  Ei kai kukkia tai värejä voi olla liikaa ;-) Tuollaisesta daalioiden ja syysleimujen hehkusta voi vain haaveilla täällä, kun ne ovat peurojen suurherkkua. Vaikka pihani on aidattu, hitto soikoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :) Varmasti ympärillä ja väleissä oleva vihreys myös pehmentää väriyhdistelmää. Nykyään näkee aika harvoin tällaisia värikylläisiä isoja kasviryhmiä, siis kotipihoilla. Tästäkin saa kyllä kunnolla väriterapiaa :)
   Voi harmi niitä peuroja, miten paljon ne rajoittaa kasvivalintaa. Meillä on joskus metsäkauriita ollut pihalla ja onneksi ovat syöneet vain tulppaanit. Vaikka kyllä sekin silloin harmitti.

   Poista
 2. Upealta näyttää kukkien ja värien runsaus.Omalla paahteisella takapihalla alkaa elokuussa perennojen kukinnat olla ohi.Istutin viikonloppuna kaunopunahatun ja sinipiikkiputken taimet ,jospa ne toisivat tulevina vuosina väriä ja perhosia vielä loppukesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyviltä valinnoilta. Kaunopunahattu on komea loppukesän kukkija ja kukkii kaiken lisäksi pitkään hyvällä paikalla.
   Meillä noilla daalioilla, syysleimuilla ja punatähkillä on kokeeksi laitettu biohiiltä mullan sekaan. Kasvit näyttävätkin nyt reheviltä ja kukkivat runsaasti vaikka maa on muuten aika pintakuivaa.

   Poista
 3. Ei todellakaan voi olla liikaa värejä tai kukkia. Eikä perhosia ja pörriäisiä. Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vahvat värit on minustakin upeita, vihreyden keskellä.
   Ja kukkia itse asiassa pitääkin olla paljon, jotta niille perhosille ja pörriäisille on ruokaa. Varsinkin nykyään, kun pölyttäjät ovat vähentyneet.

   Poista
 4. Ihanat värit ja väriyhdistelmät! Tukevat toinen toistansa ja tekevät kauniin kokonaisuuden, pidän kovasti! Väriä pitää olla, niin on pitkä ja pimeä talvi ja harmaa maailma, että kesällä saa olla väriä! Upea kuva kiitäjästä, sekin on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totta, ja on kiva tankata värejä loppukesän kukista ja tulevasta ruskasta, niin jaksaa sitten puoli vuotta sitä lehdetöntä aikaa.
   Kävi hyvä tuuri, kun olin silloin juuri kuvaamassa syysleimuja. Harvemmin näkee kiitäjiä pihalla, joten oli kyllä yhdenlainen elämys :)

   Poista
 5. Ei voi olla liikaa värejä. Kaikkea voi olla ihanasti sekamelskassa tai vastavärejä hyödynyäen. Miten vain värit nousevat parhaiten ja herkullisimmin esille.
  Ihanat, loppukesän paahteiset herkkuvärit kuvissasi!
  Ja tuo kiitäjä 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kun kukkia on paljon isoina ryhminä, niin vihreys kivasti pehmentää kokonaisuutta. Ja samalla korostaa värejä ihanasti.
   Kiitäjä oli kyllä upea ilmestys.

   Poista
 6. No ei voi! Aivan ihanan färisiä kukkia näiski kuvis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nuo värit on sellaisia, että ne oikein hehkuvat tietyssä valossa. Ja saa samalla väriterapiaa :)

   Poista