tiistai 31. toukokuuta 2011

Yrtit on nyt istutettu

Nyt on viljelylaatikot valmiit, ja jäämme odottelemaan suuuuuuurta satoa ; )

Eli istutimme yrtit puutarhalta ostetuista taimista. Ja tietysti niille piti laittaa nimilaput, johon kertakäyttöveitset olivat kuin luotuja.
Keittiön emäntä Miia kertoi, että tavallinen persilja menee keitossa ruman väriseksi mutta sileälehtinen persilja eli lehtipersilja pysyy vihreänä. Vau, taas opin uutta.
Istutimme muuten kumpaakin : )

Siemenistä kylvimme mm. salaatteja, retiisiä ja sitä retikkaa, josta aiemmassa postauksessa oli kuva. Kylvö olikin tosi tarkkaa puuhaa....

Herneet ja pensaspavut oli laitettu likoamaan jo kukonlaulun aikaan. Ja nyt iltapäivällä ne olivat valmiit kylvettäviksi. Liotus näet nopeuttaa niiden itämistä.

Sitten olimme saaneet lahjoituksina raparperin, lipstikan, omenamintun ja marjapensaiden taimia, suoraan kotipihoilta.
Niille kaivettiin nurmikkoon kuopat. Kuopanpohjalle laitettiin hieman hevosenlantaa, mikä peitettiin mullalla. Ja lopuksi päälle istutettiin taimet.
Raparperille ei saa antaa paljoa typpeä eli lannoitetta ! Se saikin vain pari kikkaretta.

Työn täyteisen päivän päätteeksi oli" puutarhureille" yrttijalkakylpy. Keräsin orvokin kukkien lisäksi rosmariinin, rakuunan ja salvian lehtiä. Lehdet pilkoin pieniksi, jotta tuoksu tulee voimakkaammin esiin.... Ja kaiken kruunasi kosmetologi Airin tekemä jalkojen kuorinta ja rasvaus. Ja lintujen laulu ja rauhallinen taustamusiikki.
Koko aulassa leijui aivan huumaava tuoksu ! Ja "puutarhurit" tuntuivat olevan haltioissaan : )

Kaikki Lomakoti Kotorannan Viherpeukalo -viikon jutut näet tästä.
Eli olen "kouluttajana" tämän viikon tällä tuetulla lomalla Kotorannassa.... mukavien lomalaisten ... ja henkilökunnan kanssa.

Yrtti- ja vihannespäivän alkutohinoita

Heti aamulla Tuula, Sanna, Antti ja Marja rakensvat meille viljelylaatikot.... ja minä pidin luennon lomalaisille Yrtti- ja vihannesviljelystä.


Tauolla sain kuvattua kanadanhanhien poikasista lähikuvia.



Olettko muuten nähneet kokonaista retikkaa ? Keittiön emäntä näytti meille Ranskasta tulleen retikan, aivan käsittämättömän suuri.
Tämä oli tällainen pikapostaus, sillä nyt täytyy rientää viljelylaatikoiden istutus- ja kylvöpuuhiin : )

maanantai 30. toukokuuta 2011

Viherpeukaloviikko Kotorannassa alkoi : )

Vau, mikä näkymä !

Kanadanhanhilla on jo suloiset pienet poikaset.


Kuvat ovat siis täältä Lomakoti Kotorannasta, Sääksjärven rannalta. Aamulla vielä satoi, mutta nyt kun Viherpeukalo-viikko alkoi, tuli aurinko näkyviin ; )

Kielojen tuoksua ja lintujen laulua.... aivan ihana paikka !

On täällä myös istutettuja kukkiakin....

Huomenna tiistaina meillä on ohjelmassa yrtit ja vihannekset. Odotettavissa on tosi mielenkiintoinen päivä.
Keittiön emäntä on tehnyt viikon ruokalistankin teemamme huomioiden. Saa nähdä mitä hyvää, hän on keksinyt. Pääsin syömään äsken kevään ensimmäistä raparperipiirakkaa, nam.

Postailen tällä viikolla täältä Kotorannasta kaikkea kivaa, aiheeseen liittyvää : )
Kaikki Viherpeukalo-viikon postaukset pystyt lukemaan tästä.

torstai 26. toukokuuta 2011

Kuupuutarha eli valkoisten kukkien puutarha

Tässä näkymä Kuupuutarhastani.... tulppaanit ja pikkuorvokit ja kaunokaiset kukkivat....


Nämä kerrotut tulppaanit istutin syksyllä, muut tulppaanit ovatkin vanhempia. Alla olevan kuvan pioni on suuri ilonaihe, sillä se on hankittu Pionien Kodilta viime kesänä ja nyt siinä on noin monta nuppua : )
Pionin kukkarunsauteen vaikuttaa selvästi pionin juurakon koko. Tästä näet viime kesän jutun tuosta ihanasti kukkivasta pionista : )
Arovuokot nuput ovat tosi suloiset. Kohta ne kukkivat, ja runsaammin kuin koskaan : )
Kuupuutarhassa on myös Endless Summer -jalohortensioita. Kaikki ne ovat säilyneet hyvin talven. En ole vielä leikannut noita kuivia oksia pois, sillä ne suojaavat , ettei kukaan ymmärtämätön koira tms. vaan astu niiden päälle. Taidan uskaltaa leikata ne viikonloppuna ; )
Viime kesänä jalohortensiat kukkivat niiiiiiiin ihanasti, klik.
Kuvasta näkee vielä lannoiterakeet, jotka ovat vasta osittain liuenneet.

Toinen juttu, minkä olen ihan unohtanut kertoa. Istutin ihanimmistakin ihanimpia anemoneja puutarhaan vähän sinne ja tänne. Kuvan anemonesta eli kruunuvuokosta näet tästä.
Viime keväänä ostin marketista valkoisten kruunuvuokkojen mukuloita, mutta yksikään niistä ei lähtenyt kasvuun.
Tilasin aikaisin tänä keväänä nämä sinisten kruunuvuokkojen mukulat Korpikangas Siemen-Fröltä. Jospa nämä lähtisivät paremmin.
Pidin niitä vesikipossa eli liotin ne ennen istutusta parisen tuntia. Ennen liotusta näyttivät ihan isoilta rusinoilta, ja kuvassa ne ovat liotuksen jälkeen. Voikukka on tuomassa väriä ; )
Nyt on niin paljon puuhaa, että tietokoneen ääressä istumiseen ei tahdo löytyä aikaa... eli vähän harmittaa, kun en ehdi käydä teidän muiden blogeissa. Eiköhän nämä kevätkiireet kohta hellitä, kun kesä, siis kesäkuu alkaa ; )

tiistai 24. toukokuuta 2011

Vanhan maljaköynnöksen leikkaus ja punkkien myrkytys

Alla kuva viime kesän maljaköynnöksestä kevään alussa. Se oli jo pari metriä korkea ja sain vähän väliä leikata noita pitkiä versoja poikki... ; )
Siis talvehti tosi hyvin huoneenlämmössä, valoisalla ikkunalla.

Maljaköynnöksen kukat ja hoito-ohjeet näet tästä, viime vuoden jutusta.
Kun aurinko paistoi kunnolla maaliskuussa, leikkasin maljaköynnöksen reippaasti lyhyemmäksi. Näin sen saa kukkimaan paremmin : )

Vihannespunkkeja maljaköynnöksessä

Talvella tähän vanhaan maljaköynnökseen oli ilmestynyt salakavalasti vihannespunkkeja. Eli lehtiin tuli pienen pieniä pisteitä ja lehden alapuolella näkyi suurennuslasilla punkit. Ne ei muuten tee ihmisille mitään, älkää pelätkö hih ; )

Pari kertaa pesin lehdistön laimennetulla  mäntysuopaliuoksella, mutta aina ne tulivat uudelleen.
Messuilta löysin luonnonmukaisen torjunta-aineen. Eli maljaköynnöksen leikkauksen jälkeen muovi lattialle suojaksi ja ei kun myrkytyspuuhaan.... aineen pitää osua lehden alapinnalle, missä punkit ovat. Oli vähän hankala homma, kun tuota köynnöstä ei voinut kumota. Viikon kuluttua myrkytin vielä pari verson kärkeä, kun niissä näytti olevan muutama punkki.

Tehosi, jeee !!!! Nyt tutkin vähän väliä maljaköynnöksen uusia lehtiä, näkyykö niissä pisteitä eli punkkien imemisjälkiä.... ja ei ole näkynyt !!!

Punkit ovat aika yleisiä kuivassa sisäilmassa. Monet paprikanviljelijät ovat sen huomanneet ; )
Ja voivat levitä muihin punkkiherkkiin sisäkasveihin. Yläkuvan pullojukkaan ei punkit iskeneet, vaikka se olikin ihan maljaköynnöksessä kiinni.

Uusi maljaköynnös

Ostin toisen maljaköynnöksen, sillä en voinut vastustaa sitä. Niin herkän vaaleanpunainen : )

Kesä saapui

Kesä on tullut !!! Eilen huomasin pääskysten saapuneen.....ihanaa !

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Esikot ovat levinneet kivasti

Monta, monta vuotta sitten tähän syreenien alle kylvettiin pari pussia esikon siemeniä. Siinä ne ovat saaneet kasvaa ja siementää rauhassa.
Nyt paikka on aurinkoinen, mutta kun syreeneihin ja puihin tulee lehdet, muuttuu paikka puolivarjoiseksi. Esikkojen seassa kasvaa myös valkovuokkoja ja imikkää.

Siementaimien kukan koko ja väri vaihtelee.... eniten on keltaisia ja punaisia.
Viereisen syreenin alla kasvaa myös esikkoja, ja puistolemmikki. Tässäkin kohti niille on annettu kasvurauha eli saavat tulla röntsäsen näköiseksi, ja muodostaa siemeniä.

Kuupuutarhaan tilasin viime kesänä pari valkoista suikeroesikkoa Särkän perennataimistolta. Nämä ovat vähän erityyppisiä kuin nuo edellisissä kuvissa. Eli suikeroesikkoa lisätään jakamalla.
Tämä on niiin ihana valkea mätäs Kuupuutarhassa : )
Sitten meillä on vielä kukkapenkissä yhtä esikkoa, jonka alku on saatu sukulaisen pihalta. Kasvutapa on samanlainen kuin suikeroesikolla eli saattaa olla sitä.
Valkea suikeroesikko ja tuo yläpuolen "ehkä suikeroesikko" ovat jo kukkineet. Ylempien kuvien esikot kukkivat parhaillaan ja otinkin ne kuvat eilen. Klikkaamalla kuvaa, näet kuvan suurempana.

Olisi kiva saada vielä palloesikkoa. Sen kukat ovat pallomaisessa tertussa. Palloesikolle on hyvä varata paikka, jossa maassa on läpäisevyyttä eli on vähän talvenarka. Mietin sille vielä sopivaa paikkaa... näytti tuolla Särkällä olevan niitäkin myynnissä.

Esikot:

Esikot (Primula) viihtyvät auringosta puolivarjoon ja tuoreessa maassa. Osa niistä leviää siemenistä ja osa ei. Lehdistö saattaa olla loppukesällä vähän pilkullinen tms, ja se on ihan normaalia.

perjantai 20. toukokuuta 2011

Viherpeukaloviikko... ja komea sirotuomipihlaja : )

Vähän jänskättää... reilun viikon päästää on se Viherpeukalo-teemallinen tuettuloma, Lomakoti Kotorannassa, täällä Nurmijärvellä. Olen silloin siellä "kouluttajana".
Mukaan mahtuu vielä muutama. Lisätietoja näet tästä vanhasta jutusta tai Kotorannan sivuilta.

Tänään käväisin Kotorannassa palaverissa ja otin sieltä nämä kuvat : )

Paikka on Sääksjärven rannalla, harjun päällä. Järvi on todella puhdas, sillä se on lähdepohjainen ja rannoilla on vain vähän rakennuksia.
Pihalla kukki komeasti melkein 50 vuotiaat sirotuomipihlajat - Amelanchier laevis. Aurinko paistoi aamulla vähän väärästä suunnasta eli kuva ei ole paras mahdollinen ; )
Lehdet ovat näin keväälllä puhjetessaan punaruskeat ja vihertyvät ihan kohta. Voi se olla rusotuomipihlajakin, mutta tuo lehtien voimakas rusehtava kevätväri viittaa siroon...
Tuosta oksien ali kun käveltiin, leijaili pensaasta alas valkeita terälehtiä... se oli ihan satumaista : )

Sirotuomipihlajat ja muut tuomipihlajat:

Sirotuomipihlaja, kuten myös ruso- ja isotuomipihlaja viihtyvät auringossa ja puolivarjossa niin kuivassa kuin tuoreessakin maassa. Kotoranta sijaitsee harjualueella, kuivalla hiekkakankaalla. Eli nämä tuomipihlajat ovat tosi loistava pensasvalinta : )

Tuomipihlajiin tulee tummia marjoja ja ne eivät ole myrkyllisiä. Syysväritys on myös upea, aurinkoisella paikalla.

Siro- ja rusotuomipihlajat ovat yksiä lempipensaistani : )

torstai 19. toukokuuta 2011

Nyt on lannoitettu, ja istutettu pelakuun taimet

Lannoitin eilen jaloruusut, loistokärhöt ja Endless Summer -hortensiat. Vielä tänään on erittäin hyvä päivä lannoittamiseen, ja loppukuukin on sopivaa aikaa. Siis kuunvaiheiden mukaan... lannoitteet jäävät multaan, eikä huuhtoudu niin herkästi sateen mukana.
Vanhempi juttu luonnonlannoitteista löytyy tästä.
Harasin käsiharalla mullanpintaa, jotta lannoiterakeet menevät vähän mullan sisään. Jos ei kohta sada, on pakko kastella, jotta rakeet liukenevat kasvien käyttöön.


Eilisessä Vartti-lehdessä oli juttu minusta ja pelakuista. Juttu oli jo aiemmin Porvoon seudun lehdessä..... ja yksi innokas pelakuuharrastaja soittikin sieltä suunnalta...
... ja sain häneltä paketin, jossa oli kaksi aivan ihanaa luonnonpelakuun alkua.
Laitan tähän kuvan alusta, ihan itsellekin muistin tueksi : )
Istutin ne saviruukkuihin. Ja jään seuraamaan niiden kasvua ...
Nämä ovat kyllä super ihania ! Hmm, moni ei ehkä ymmärrä innostustani, hih ; )

tiistai 17. toukokuuta 2011

Käväisin torilla...

Kävin meidän torikukkamyyjällä, täällä Nurmijärven kirkonkylällä, tutkimassa kesäkukkavalikoimaa.
Tosin nyt on vielä viileää ja yöpakkasriski, että varsinaiset ostokseni teen vähän myöhemmin. Myös suuremmat valikoimat tulevat puutarhaliikkeisiin ja toreille lähempänä kesäkuun alkua.
Orvokit eivät ole onneksi moksiskaan, vaikka yöllä lämpötila kävisi pakkasen puolella : )

Alla kuva pikkuorvokista viikko sitten. Näitä on kylväytynyt Kuupuutarhani yhteen kukkapenkkiin kymmenittäin, toissa kesänä kasvaneesta orvokkiruukusta, klik.
Orvokista näkee selvästi, että ei ole satanut. Laitan paremman kuvan, kun muutkin niistä kukkivat...
Torilla on myös jo hyvä valikoima yrttejä....
Ja mielenkiintoinen uutuus Mikrotomaatti. Niistä saisi kohta kypsiä tomaatteja ; )

Tomaatti ei viihdy viileässä, joten en vielä ostanut tätä. Torimyyjäkin piti näitä taimia auton lämmössä ; )

Meillä satoin kuulemma eilen vähän, eli edelleen odotellaan sateita...

Sain tänään yllätyspuhelun pelakuuharrastajalta, kerron siitä lisää heti, kun paketti saapuu ja saan kuvattua sen. Minulla on myös muutama muu mielenkiintoinen asia, jonka haluan jakaa kanssanne... heti kun saan ne kuvattua ; )
Tämä kevät on niin kiireistä aikaa, ettei meinaa ehtiä muuta tehdä kuin töitä, hih : )

perjantai 13. toukokuuta 2011

Sataisi jo .....

Vaahterat kukkivat niin ihanasti.... vaikkakaan ei ole satanut piiiiitkään aikaan.
Meillä on niin kuiva maa, että alppiruusuja saa jo kastella. Ja viime vuonna istutetut havukasvit kaipaavat jo kiireesti vettä.


Alla olevat kuvat otin eilen... pellot ovat niin kuivia, että helikopteri nostatti aikamoisen pölypilven.


Nyt kannattaakin olla varovainen tulen kanssa...

Olen tänä viikonloppuna Jyväskylän suunnalla, opettamassa puutarhafengshuita konsulttiopiskelijoille. Tiedossa on mielenkiintoinen viikonloppu : )

Fengshuissa tuli ja vesi on voimakkaimmat, ja samalla hallitsemattomimmat elementit. Niitä kumpaakin tarvitaan, sopivassa suhteessa.
Tämä vesikuva on viime vuodelta, meren rannalta....

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Vanhan suklaakosmoksen mullanvaihto

Tein löydön kellarissa viime lauantaina... sinne oli jäänyt talvensäilytyksessä ollut kukkaruukku - suklaakosmos. No tietenkin olin unohtanut kastella sitä huhtikuussa, koska kaikki muut ruukut oli viety sieltä jo pois.

Suklaakosmos

Otin suklaakosmoksen pois ruukusta ja aloin varovasti poistaa multaa juuriston ympäriltä, jotta näen onko siellä mitään eloa. Mullasta paljastui pieni elämää pullea juurakko, vähän kuin "porkkanarypäs". Juurakon ylälaidasta pilkisti myös muutama verson alku. Istutin juurakon heti uuteen multaan. Multa peitti sen juuri ja juuri.

Tänään keskiviikkona suklaakosmos oli kasvattanut jo näin isot alut. Ja tuosta vanhasta puumaisesta varrestakin on työntynyt pari pientä silmua.
Alla kuva viime syksyltä suklaakosmoksen lehdistöstä. Tämän juurakko oli tosi pieni....
..ja se ehti kukkia vain vähän. Sain siitä kuitenkin yhden lähikuvan : )

Suklaakosmos ja hoito-ohjeet:

Suklaakosmos (Cosmos atrosanguineus) viihtyy auringossa. Mitä aurinkoisempi paikka sen enemmän se kukkii ja samalla kasvu pysyy napakkana. Sitä lannoitetaan ja kastellaan kuten daalioita ja näköjään talvehtii myös samalla tavalla, kellarissa.
Suklaakosmoksen kukka tuoksuu ihan suklaalle, läheltä nuuhkaistuna : )


Hevoskastanjassa näkyy jo nuput. Tänä vuonna onkin odotettavissa komeaa kukintaa.