tiistai 29. kesäkuuta 2021

Ihania kukkaylläreitä

Nyt on useita ihania kukkaylläreitä pihalla. Yksi niistä on kuvan vaaleanpunakukkainen kiinanpioni. Meillä kiinanpionit ovat vahvan punaisia tai valkoisia, ja nyt yksi saatu pionin juurakko kukkii hempean vaaleanpunaisin kukin. Se ei ole kukkinut kunnolla koskaan aiemmin. Siinä on vielä ihana tuoksukin, siis avain ihana kukkaylläri!

Siemenistä kasvatetut harjaneilikat kukkii...

Ehkä muistattekin, kun viime kesänä istutettiin siemenistä kasvatetut harjaneilikan taimet daaliapenkin reunaan. Nyt harjaneilikat kukkivat näin komeasti. Niitä on paljon, ympäri penkkiä. Oli kyllä loistoidea esikasvattaa taimet toukokuussa, niin syksyllä ne olivat jo tosi isoja lehtiruusukkeita, lisäksi talvehtivat hyvin. Ja mitä rehevämmät lehtiruusukkeet, sitä komeampi kukinta😊

Sormustinkukat löysivät uuden paikan...

Sormustinkukat yllättivät hieman paikan valinnallaan. En olisi uskonut, että ne kukkivat näin komeasti varjoisammalla paikalla. Aivan ihania tässä kohtaa!

Kurjenkellot ihania kukkaylläreitä...

Olen useamman kerran kylvänyt kurjenkellon siemeniä meidän pienelle kukkaniitylle. Jostain syystä ne eivät siellä ole lähteneet kasvuun. 
Sen sijaan niitä alkoikin kasvaa oleskelupaikan reunalla tuolien takana. Ihan mystistä, miten siemenet ovat voineet kulkeutua sinne. Aivan ihana kukkaylläri tämäkin!

Talvisäilytetyt narsissitupakat kukkivat jo...

Viime vuonna esikasvatin narsissitupakkaa ja osa niistä saatiin säilymään talven yli kellarissa. Yllätykseksi ne kukkivat jo runsaasti, tuoksuen niin ihanalle. Täytyykin muistaa seurata, käykö niiden kukissa yöperhosia.

Piikkiputki kukkii kohta...

Tämä mysteerikasvi, joka on todennäköisesti jokin piikkiputki, aloittelee kukkimaan kohta. On kyllä aika hieno tiikerililjan ja tähkälaventelien vieressä. Ja hieman piikikäs. Sitä ei muuten ole siruetanat syöneet eikä siinä ole kirvojakaan näkynyt.


Vanhat tähkälaventelit ovat levittäytyneet lisää ryhmäruusujen sekaan. Ei kyllä millään raaskisi vähentää laventeleita, kun ne näin hyvin menestyvät. Jännästi nuput ovat eri sinisen sävyisiä, vaikka kaikista tulee kuitenkin sinikukkaisia.

Hauska ylläri...

Tässä joku aika sitten ihmettelin meidän Teräsleidille, että missä on yksi kriinumeista. Hän ei ymmärtänyt ollenkaan mitä tarkoitin, koska kuulemma kaikki kriinumiruukut on syrikän vieressä. Olin hieman eri mieltä ja jäin ihmettelemään kadonnutta kriinumiruukkua. Ruukut oli siis talven kellarissa.

Eilen huomasin pihajasmikkeesta pilkottavan isoja lehtiä... siellä se kadonnut kriinumi oli.  Aika jännästi teki kuitenkin komeat lehdet jasmikkeen oksien katveessa. Hyvä niin, sillä muuten ei oltaisi huomattu sitä lainkaan😊
Ja minä huokasin helpotuksesta, koska tämä isoin kukkii aina eniten ja sen kukat tuoksuvat niin hyvälle.



Oikein ihanaa ja kukkarunsasta viikkoa!


Terkuin Sari



 

perjantai 25. kesäkuuta 2021

Juhannuskukat metsäpuutarhassa

Juhannuskukat metsäpuutarhassa ovat hieman erilaisempia, mitä yleensä mielletään juhannuskukiksi. Toisaalta tänä vuonna perinteiset juhannuskukat, kuten juhannusruusut ja syreenit ,ovat jo kukkineet helteiden takia. Siinä mielessä erikoinen kukkajuhannus 😊


Tummat ja tuoksuvat juhannuskukat... 

Suklaakosmoksen tummat ja tuoksuvat kukat ovat kivan keveitä eli täydellisiä parvekkeen metsäpuutarhaan. Pilvisenä hetkenä kukat näyttävät melkein mustilta ja auringossa taasen viininpunaisilta. Mikä huippua, kukissa on suklainen tuoksu. Näin parvekkeen pöydällä niiden tuoksun tuntee vahvasti. Kaverina niillä on tummalehtiset sarat eli heinää.



Toukokuussa metsäpuutarhassa kukki ruukullinen kieloja, joiden lehdet ovat edelleen vihreitä., punaisine varsineen. Kaikki parvekkeen metsäpuutarhan heinät ovat erilaisia saroja.


Vihreää metsäpuutarhassa...

Metsäpuutarha on aina metsäinen eli päävärinä on vihreä. Jouluinen pieni männyntaimi, joka oli joulupuuna, on kasvattanut uudet söpöt vuosikasvaimet. Tämä oli siis parvekkeella talven.
Minulla on jo toinen männyn taimi odottamassa joulua, taas seinänvierustan sepelissä. Se on jännä, miten siihen tuleekin juuri näitä männyntaimia.

Parvekkeella on toinen vihreä ihanuus kasvamassa eli kukat lakastuttanut atsalea. Se kasvattaa parhaillaan uusia versoja, joten siitä saa upean minipuun metsäpuutarhaan.


Juhannuskukat parvekkeen metsäpuutarhassa...

Toki parvekkeella on edelleen ne rimpsureunaiset orvokit. Tässä viininpunakukallinen, jonka kukkien tumma sävy on muuttunut vaaleammaksi, todennäköisesti näiden kovan helteen takia. Kaunis se on näinkin.

Esikasvatettu tuoksuherne avasi ekat kukkansa sopivasti juuri juhannukseksi. Tämäkin taitaa kärsiä kuumuudesta, koska kukat ovat aika pienet. Tuoksu on kuitenkin tutun ihana 😊

Eli jos ei nyt syystä tai toisesta pääse maalle viettämään juhannusta, voi luoda kukkivan metsäpuutarhan vaikka parvekkeelle, terassille tai jopa olohuoneeseen. Omaan tyyliin soveltaen😊

Hauskaa ja kukkaisaa juhannusta!


Terkuin Sari

tiistai 22. kesäkuuta 2021

Kesäkukilla väriä perennapenkkiin

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Kesäkukilla saa kivasti väriä perennapenkkiin, jos perennojen kukinnassa on taukoja. Samalla tulee vaihtelua, kun eri vuosina voi käyttää eri värejä ja kukkia. Tai jos on uusi piha ja juhlat tulossa, niin runsasta kukkaloistoa saa helposti kesäkukilla eli yksivuotisilla kasveilla. Tähän meidän perennapenkkiin valitsin värintuojaksi yhtä suosikkiani leijonankitaa.

Tuoksuva leijonankita kukkii pitkään...

Pidän tuoksuvista kukista, mikä tekee leijonankidasta suosikkini. Kun sitä muistaa kastella ja lannoittaa sekä poistaa lakastuneet kukat, se kukkii pitkälle syksyyn. 
Usein kesäkukat istutetaan terassiruukkuun tai parvekkeelle, mutta suurin osa viihtyy myös maahan istutettuna. Leijonankitaa minulla onkin ollut lähes joka vuosi perennapenkeissä.

Tähän päivänliljojen ja jaloangervojen eteen tuli siis kaksi muhkeaa leijonankidan tainta. Ne on kahta eri punaisen sävyä ja mielestäni tuovat silläkin kivaa elävyyttä muuten niin vihreään yläpihaan.

Värikäslehtiset keijunkukat...

Värikäslehtisillä keijunkukilla saa myös lisää väriä ja korostavat samalla leijonankidan kukkia. Keijunkukka on monivuotinen perenna eli kukkapenkkikasvi. Sitä myydään myös ruukkuistutuksiin kukkivien kasvien ohella. Ruukussa ulkona ne tuskin talvehtivat, mutta näin maahan istutettuna kestävät talven paremmin.
Tämä on siis keijunkukka Heuchera `Boysenberry`.


Kesäkukilla väriä perennapenkkiin...

Tähän perennapenkin kohdalle on aiemmin kasattu iso lumikasa ja siksi siinä on enimmäkseen erittäin varmoja ja kestäviä perennoja, kuten päivänliljoja ja kieloja. Kohta toimii jatkossakin varalumenkasauspaikkana, joten ainoa tapa lisätä siihen kukkivaa, on nämä kesäkukat.
Punainen väri valittiin siksi, että ryhmässä kasvaa punakukkaisia jaloangervoja ja lähistöllä on vanhat pelargoniruukut, punaisine pelargoneineen.

Ilta-auringossa kukat ja keijunkukan lehdet näyttävät ihan erisävyisiltä.


Muhkeat leijonankidan taimet on kotimaisia, kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla. Sain kukat Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Vinkki - myös purppura-apilat, joita myydään ruukkuistutuksiin, talvehtivat hyvin maahan istutettuna, aivan kuten keijunkukat. Myöhään syksyllä ne istutetaan terassiruukusta vaikka kasvimaalle. Ja keväällä siirretään takaisin terassiruukkuun.

Vinkki - tällaisena hellejaksona huomaa hyvin, miten kasvit eivät nuukahda, kun mullassa on biohiiltä. Meillä sitä on kaikissa kesäkukkaruukuissa, joko valmista biohiilipussimultaa tai sekoitetaan itse ladattua biohiiltä tavalliseen pussimultaan. Lisää aiheesta Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan.

Puutarhaterveisin Sari

lauantai 19. kesäkuuta 2021

Kirvat hyvä vai huono, ja ruusunnuppupistiäiset

Onko kirvat hyvä vai huono asia puutarhassa, riippuu paljon pihasta. Eilen kitkemisen välissä tuli katsottua tarkemmin kasveja ja heti löytyi kirvoja monestakin kasvista. Meillä on ehkä vain yksi kasviryhmä, josta saadaan joka kesä hävittää kirvoja. Mutta muualla kirvat ovat ihan hyviä, ja tärkeitäkin.
 

Kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ryhmäruusuissa...

Pitkälle jalostetut ryhmäruusut, mitkä kukkivat keskikesältä pakkasiin asti, saavat joka kesä kirvoja riesakseen. Poikkeuksellisesti viime kesänä ei niissä ollutkaan kirvoja. Ehkäpä totuttiin siihen, sillä nyt kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ehtivät tehdä tuhoja, ennen kuin huomasin ne.

Normaalisti tällä ryhmäruusulla olisi jo useita nuppuja varren päässä, mutta nyt ne on kaikki syöty pilalle. Onneksi ryhmäruusut tekevät uudet nuput jonkun ajan päästä eli kukinta vain myöhästyy.


Kuvassa nuolet osoittavat "vihreitä matoja" eli ruusunnuppupistiäisen toukkia. Ne syövät nuput ja verson kärjen hyvin nopeasti ja tehokkaasti 😉

Kumppanuuskasvit ei auta aina...

Tästä oppi samalla sen, että kumppanuuskasvit eivät aina auta. Laventelin pitäisi karkottaa tai hämätä tuhohyönteiset vahvalla tuoksullaan, mutta silti nyt suurin osa ruusujen nupuista ja latvoista on syöty. Osa näistä meidän ruusuista kasvaa aivan laventelien seassa, kuten tämä edellisen kuvan ruusu.

Kirvat kasveissa hyvä vai huono...

Meidän pihalla kirvat ja toukat kasveissa on ihan hyvä juttu, sillä ne vioittavat yleensä vain lehtiä. Sehän ei haittaa itse kasvia, mikäli suurin osa lehdistä jää ilman vioitusta. 
Nimittäin kirvat ja ne perhostoukat ovat tärkeää ruokaa pihan pikkulinnuille. Kuvassa kanukan lehtien alapinnoilla ja kukkien varsissa on mustia kirvoja ja niille emme tietystikään tee mitään. Saavat siis olla.

Pikkulinnut syövät puutarhan tuhohyönteisiä... 

Tästä syystä oman pihan puihin kannattaa laittaa linnunpönttöjä, niin pikkulinnut viihtyvät pihalla. Meidänkin pihalla tähän aikaan moneen pönttöön lentää lintu, nokka täynnä hyönteisiä. Kuvan lintu on ehkä punarinta tai leppälintu. Tunnistako sinä tämän linnun?

Tuhohyönteisten torjunta myöhään illalla...

Meillä on nyt edessä ryhmäruusujen, etenkin niiden latvojen, ruiskutus luonnon pyretriinillä. Aine on hyväksytty luomuviljelyyn ja sopii syötävillekin kasveille, niin ulkona kuin sisällä.
Teemme ruiskutuksen myöhään illalla, jotta pölyttäjät eivät enää lentele ja myös siksi, että luonnon pyretriinin teho häviää nopeasti auringonvalossa. 

Alla kuva parin vuoden takaisesta Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini -blogipostauksesta. Käytämme siis edelleen Solabiol Hyönteisten torjunta-ainetta, jonka tehoaineena on luonnon pyretriini. Meillä tiivistepullo on kätevin, siitä kun saa annosteltua sopivan määrän pieneen paineruiskuun. Laimennettu aina säilyy paineruiskussa hyvänä taas seuraavaan kertaan.

Edit - postauksen ensimmäisessä kuvassa on ukonhatun vihreä verso, täynnä tummia kirvoja.

Kesäisin puutarhaterveisin Sari

Ps. Ehdit vielä osallistua arvontaan täällä blogissa tästä. Arvontavoittona on biohiiltä ja mykorritsaa.


keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Suuri Kitkemispäivä 18.6. ja pihakuulumisia

 
Suuri Kitkemispäivä lähestyy ja moni odottaakin sitä innolla, eikä mikään ihme. Itsekin aion taas jatkaa ruttojuuren hävitystä sinä päivänä. Näyttää siltä, että ruttojuuren saa tuhottua tämän kesän aikana, ja tosi helpolla ilman maan kaivamista. Tämän helppouden takia, ajoitan lähes kaikki puutarhatyöt kuun mukaan.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivällä...

Tämä Suuri Kitkemispäivä 18.6. on siis tämän viikon perjantaina aamupäivällä ennen klo12-13.00. Se on yksi vuoden parhaimmista kitkemispäivistä, ellei jopa paras. Tiedän, että monet ovat ottaneet sen päivän vapaapäiväksi, koska rikkaruohot lähtevät silloin hyvin juurineen ja alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Eli kitkeminen on huomattavasti tehokkaampaa. 
Jos asia on sinulle vielä uusi, niin Suuri Kitkemispäivä liittyy kuun mukaan ajoitettuun puutarhanhoitoon. Siitä löytyy useita postauksia täältä blogista.

Punahatun taimien istutus...

Keväällä siemenistä kasvatetut punahatun taimet odottavat nyt pihalla istutusta. Meillä on ajatuksena istuttaa ne Kuupuutarhaan loppukesän kukkijaksi. Ennen kuin päästään istutuspuuhaan, kasviryhmää pitää hieman muuttaa. Onneksi istutusaikaa on vielä noin viikko jäljellä.


Ensimmäinen kukinta esikasvatetulla mysteerikasvilla...

Siitä on vuosia, kun kylvin tämän kasvin siemenet. Taimia tuli kyllä monta, mutta vain yksi on enää jäljellä... meillä kun on niitä siruetanoita, rusakoita, harakoita ja kauriita, mitkä verottavat aina osan taimista.
Koska siementen kylvöstä on jo aikaa, niin tietysti olen unohtanut tämän nimen. Se on ehkä jokin piikkiputki. Nyt viikonloppuna koetan etsiä sen siemenpussin, josko se olisi vielä tallella. Vai tunnistatko sinä tämän mysteerikasvin? Sen lehdistö on kyllä aika näyttävä ja erilainen. Sen takana kasvaa kapealehtinen tiikerililja.

Perunat lähtivät jo kasvuun...

Nämä perunat istutettiin kesäkuun alussa ja ovat kivasti lähteneet kasvuun. Tietysti tavoitteena ei ole komea lehdistö vaan paljon perunoita. Siksi istutusaika olikin valittu kuun mukaan vähenevälle kuulle.

Herneen ja pavun siemenet kasvimaahan...

Nyt tällä viikolla kylvettiin herneet ja vahapavut. Maa olikin niille täydellisen lämmintä 😊 Kuvasta näkee hyvin, millaista on pintakuiva runsasmultainen hiekkamoreenimaa. Nytkin odotetaan siitä huolimatta runsasta satoa, koska maahan on lisätty biohiiltä muutama vuosi sitten. Biohiiltä ei tarvitse enää lisätä, sillä se ja sen hyvät ominaisuudet säilyvät maassa vuosikymmeniä. Siltä edelleen odotamme jännityksellä herneiden kasvua, sillä niin iso ero niiden kasvussa on ollut. Siitä enemmän Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa.

Vuorimännyt leikattu...

Jos et vielä ole typistänyt vuorimännyn uusia vuosikasvaimia, niin se kannattaa tehdä heti. Mutta ei kuitenkaan Suurena Kitkemispäivänä, sillä silloin kannattaa keskittyä vain rikkaruohojen kitkemiseen ja hävittämiseen.

Kesän #kitkemispäivät...

Muistutan edelleen tämän kesän parhaista #kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Vielä ehdit osallistua blogissa olevaan arvontaan tästä. Palkintoina biohiiltä ja mykorritsaa.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Tuoksuva leijonankita ja kirvat

Tuoksuva leijonankita kuuluu suosikkeihini kesäkukista. Olen muutenkin ihastunut tuoksuviin kukkiin, joten niitä tulee ostettua talvetettujen kesäkukkien lisäksi. Tämän ihanuuden löysin meidän torilta eli ruukussa kasvaa kolme eriväristä leijonankitaa. Niiden värit on muuten erittäin trendikkäät.


Tuoksuva leijonankita kukkii syksylle asti...

Toinen syy, miksi olen niin ihastunut näihin leijonankitoihin on tietysti se, että ne kukkivat vielä myöhään syksyllä. Kaikki leijonankidat ei muuten tuoksu ja näistäkin vaaleanpunaisella ja keltaisella on vahvin tuoksu. Näiden kukka on ns. kerrottu eli siksi erikoisemman näköinen kuin perinteisellä leijonankidalla.


Kivasti näissä on paljon nupullisia sivuhaaroja, mikä tietää muhkeaa kukintaa. 


Työpöydällä tuoksumassa...

Pidän tätä nyt työpöydällä, tuomassa kesäistä puutarhafiilistä. Hieman rassaa, kun ei pääse pihalle vaan täytyy tehdä työhuoneella vielä töitä. Tämä on siis eräänlainen lohtukukka 😊


Leijonankita ja sen hoito...

Leijonankita (Antirrhinum) viihtyy ulkona auringossa ja osittain puolivarjossa. Sen voi istuttaa maahan tai terassiruukkuun hyvään multaan. Leijonankidasta on paljon lajikkeita, joiden korkeudet vaihtelevat 20-100 cm. Kesäkukkien tapaan sitä kastellaan säännöllisesti eli mullanpinta saa vain kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Samoin sitä lannoitetaan syksylle asti, niin se jaksaa kasvattaa uusia kukkia. Lakastuneet kukat poistetaan, nimittäin sekin lisää uusien nuppujen kasvua. 


Kirvat ja niiden häätö...

Näin sisällä tai parvekkeella siihen voi tulla kirvoja. Nyt kun kuvasin näitä kuvia, niin huomasin siinä muutaman vihreän kirvan. Ne tietysti liiskasin heti käsin. Nimittäin kirvojen ei kannata antaa lisääntyä parvekkeella, muuten ne voivat levitä muihin kasveihin.

Parvekkeella, sisällä ja pihallakin tehokkain luomuaine on luonnon pyretriini. Se käy myös syötäville kasveille. Koska se on mieto eli luomua, pitää ehdottomasti noudattaa ohjeita, jotta aine tehoaa. Eli kirvat ruiskutetaan aineella vasta illalla, kun aurinko ei enää paista. Silloin pölyttäjätkin taitavat jo olla nukkumassa. Tästä on oma postaus eli Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini.


Herkullisen tuoksuvia neilikoita kesäkukkana...

Vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia ei taida olla montaa. Tässä niitä, joita olen itse löytänyt ja todennut hyviksi.


Oletteko huomanneet muita vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia? 

Tuoksuvin kesäterveisin Sari


Ps. Olethan jo osallistunut edellisen postauksen arvontaan tästä.

perjantai 11. kesäkuuta 2021

Hyvinvoivat kasvit - arvonta

Blogiyhteistyö - Biolan Oy ja Carbons Finland Oy
Hyvinvoivat kasvit ja helppo pihanhoito on monella haaveena. Niin on myös meilläkin. Ollaan vuosien aikana kokeiltu käytännössä kaikenlaista ja osasta olen kirjoitellut tänne blogiin. Kaikkein eniten kasvien hyvinvointiin ja helppoon pihanhoitoon vaikuttaa onnistunut kasvien valinta sekä mullan laatu eli maan vahva mikrobitoiminta. Postauksen lopussa onkin siihen liittyvät arvonta.

Biohiilimulta sitoo kosteutta kasveille...

Jos ei voi kastella kasveja tai maa on hyvin kuivaa tai pihalla on kasveja, joita pitää kastella - isona apuna on tällöin biohiili. Biohiili imee vettä huokosiinsa, joista kasvit saavat otettua vettä, kun niiden multa alkaa käymään kuivaksi. Eli biohiili toimii ikään kuin "vesivarastona" kasveille. Biohiili sitoo myös ravinteita itseensä ja nekin on kasvien käytössä. Näiden lisäksi biohiilen rakenne edesauttaa maan mikrobitoimintaa, mikä taas parantaa kasvien hyvinvointia.

Nämä kolme tekijää biohiilessä on se syy, miksi meidän vanhat daaliat kukkivat viime kesänäkin näin komeasti, vaikka emme niitä kastelleet kertaakaan. Meidän maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli tosi pintakuivaa ja viime kesä oli meidän alueella vähäsateinen.

Olemme testanneet biohiilen vaikutusta näiden daalioiden lisäksi, myös kuvan etualan punatähkille ja punakukkaisille syysleimuille. Tämäkin kuva on viime kesältä ja emme kastelleet kertaakaan näitäkään kasveja. 

Biohiili syötäville kasveille parantaa satoa...

Carbons Finlandin biohiili on tehty puusta, joka on poltettu hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa.
Siis täysin luonnonmukainen tuote, joka sopii loistavasti syötävien kasvien luomuviljelyyn.
Meillä on tullut ennätyssatoja siitä lähtien, kun maahan lisättiin biohiiltä. Viimeiset kaksi kesää on ollut todella kuivia ja kaivosta on vesi melkein loppunut. Siksi emme ole kastelleet kasvimaata kuin alkukesällä, jotta siemenet ja pienet taimet pääsevät hyvään vauhtiin.
Tietenkin olemme lannoittaneet keväisin luomulannoitteilla. Se on tosi tärkeää, jotta tulee hyvä sato!
Tässä kuva meidän isoksi kasvavista herneistä. Ennen biohiiltä sama hernelajike jäi yli puolet matalammaksi. Herneenpalkoja on tullut ehkä nelinkertainen määrä, verrattuna aikaan ennen biohiiltä. Se on edelleen todella uskomatonta! Lisää kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.

Mykorritsa tärkeää mullan mikrobitoimintaa...

Mykorritsat eli kasvien juurien ja sienen muodostama symbioosi. Sen avulla kasvi saa helpommin maasta ravinteita käyttöönsä, laajemmalta alueelta vettä sekä monella muullakin tavalla se parantaa kasvien hyvinvointia. Esimerkiksi kasvi on mykorritsan avulla vastustuskykyisempi kasvitauteja vastaan. Samoin kasvi kestää paremmin tuhohyönteisiä yms stressitekijöitä.
Mykorritsat viihtyvät ja lisääntyvät erityisen hyvin biohiilimullassa. Siksi valitsin nämä kummatkin tähän arvontaan 😊

Luonnossa ja puutarhakompostia käytettäessä maassa on kasvien mykorritsaa hyvin. Sen sijaan uudessa mullassa tai huonosti kasvavalla vanhallakin pihalla, maasta voi puuttua kokonaan mykorritsat. Onneksi mykorritsoja voi nykyään ostaa. Myös muutamassa pussimullassa on lisänä mykorritsaa. 

Itse olen laittanut taimille ja osalle sisäkasveja mykorritsaa istutusvaiheessa. Ja kasvit ovat lähteneet hyvään kasvuun. Pihakasveille en ole sitä kokeillut, koska meillä tulee paljon puutarhakompostista multaa ja sitä laitetaan aina uusille istutuksille. 

Biohiiltä ja mykorritsaa voi lisätä maahan milloin vain...

Se mikä näissä kummassakin on mahtavaa, niin niitä voi lisätä maahan milloin vain. Ennen istuttamista ja siementen kylvöä on tietysti se helpoin tapa. Biohiilen ja mykorritsan lisäys onnistuu usein myös vanhaan kasviryhmään tai vanhalle puulle. Biohiili pitää vain muistaa aina ladata ensin vedellä ja lannoitteella. Lannoitteen kanssa on hyvä olla varovainen, ettei laita typpipitoista lannoitetta enää loppukesällä tai syksyllä


Arvonta - biohiili ja mykorritsa...

Siitä onkin pitkä aika, kun täällä on viimeksi ollut arvonta. Halusin tämän tehdä nyt sen takia, että myös sinä saat mahdollisuuden päästä kokeilemaan biohiiltä ja kasveille tärkeää mykorritsaa.
Arvonnan palkintoja on neljä.
  

Palkinto 1 ja 2 - paketti biohiiltä

Carbons Finland Oy  lahjoitti palkinnoksi paketin biohiiltä, jossa on 5 kpl 4 litran Carbons biohiilipussia.

Palkinnot voitti: Sanna Myllys ja Tähtelän emäntä


Palkinto 3 ja 4 - pussi mykorritsaa

Biolan Oy lahjoitti palkinnoksi Biolan Rootgrow mykorritsa pussin.

Palkinnot voitti: Nicole ja Pioni 


Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen...

Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Arvonta suoritetaan su 20.6.2021 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.
Voitot toimitetaan Suomeen.

Voittajalla on pari päivää aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa/postitusosoitteensa. 
Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. 
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!

Arvonta suoritettu!

Onnea voittajille! Voittajien nimet löytyvät palkintojen kohdalta.  Laitan heille huomenna viestiä, jos yhteystiedot löytyvät. 


Puutarhaterveisin Sari