sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Tuoksuva leijonankita ja kirvat

Tuoksuva leijonankita kuuluu suosikkeihini kesäkukista. Olen muutenkin ihastunut tuoksuviin kukkiin, joten niitä tulee ostettua talvetettujen kesäkukkien lisäksi. Tämän ihanuuden löysin meidän torilta eli ruukussa kasvaa kolme eriväristä leijonankitaa. Niiden värit on muuten erittäin trendikkäät.


Tuoksuva leijonankita kukkii syksylle asti...

Toinen syy, miksi olen niin ihastunut näihin leijonankitoihin on tietysti se, että ne kukkivat vielä myöhään syksyllä. Kaikki leijonankidat ei muuten tuoksu ja näistäkin vaaleanpunaisella ja keltaisella on vahvin tuoksu. Näiden kukka on ns. kerrottu eli siksi erikoisemman näköinen kuin perinteisellä leijonankidalla.


Kivasti näissä on paljon nupullisia sivuhaaroja, mikä tietää muhkeaa kukintaa. 


Työpöydällä tuoksumassa...

Pidän tätä nyt työpöydällä, tuomassa kesäistä puutarhafiilistä. Hieman rassaa, kun ei pääse pihalle vaan täytyy tehdä työhuoneella vielä töitä. Tämä on siis eräänlainen lohtukukka 😊


Leijonankita ja sen hoito...

Leijonankita (Antirrhinum) viihtyy ulkona auringossa ja osittain puolivarjossa. Sen voi istuttaa maahan tai terassiruukkuun hyvään multaan. Leijonankidasta on paljon lajikkeita, joiden korkeudet vaihtelevat 20-100 cm. Kesäkukkien tapaan sitä kastellaan säännöllisesti eli mullanpinta saa vain kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Samoin sitä lannoitetaan syksylle asti, niin se jaksaa kasvattaa uusia kukkia. Lakastuneet kukat poistetaan, nimittäin sekin lisää uusien nuppujen kasvua. 


Kirvat ja niiden häätö...

Näin sisällä tai parvekkeella siihen voi tulla kirvoja. Nyt kun kuvasin näitä kuvia, niin huomasin siinä muutaman vihreän kirvan. Ne tietysti liiskasin heti käsin. Nimittäin kirvojen ei kannata antaa lisääntyä parvekkeella, muuten ne voivat levitä muihin kasveihin.

Parvekkeella, sisällä ja pihallakin tehokkain luomuaine on luonnon pyretriini. Se käy myös syötäville kasveille. Koska se on mieto eli luomua, pitää ehdottomasti noudattaa ohjeita, jotta aine tehoaa. Eli kirvat ruiskutetaan aineella vasta illalla, kun aurinko ei enää paista. Silloin pölyttäjätkin taitavat jo olla nukkumassa. Tästä on oma postaus eli Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini.


Herkullisen tuoksuvia neilikoita kesäkukkana...

Vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia ei taida olla montaa. Tässä niitä, joita olen itse löytänyt ja todennut hyviksi.


Oletteko huomanneet muita vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia? 

Tuoksuvin kesäterveisin Sari


Ps. Olethan jo osallistunut edellisen postauksen arvontaan tästä.

2 kommenttia:

 1. Oih miten herkullisen värisiä ja erikoisia leijonankitoja oletkaan löytänyt! Upeita. Minusta leukoijalla on myös ihana tuoksu ja joskus tavallisilla orvokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvä tuuri, kun satuin näkemään nämä torikojun pöydällä. Pakkohan tällaiset kaunottaret oli ostaa :)
   Totta, leukoijalla on myös hyvä tuoksu kukissa. Harmi vain, että sitä näkee aika vähän myynnissä taimina. Sen kyllä voisi itsekin esikasvattaa siemenistä.
   Ja orvokit tuoksuvat aivan ihanalle esim. keväisellä parvekkeella.

   Poista