perjantai 31. heinäkuuta 2020

Neilikoiden tuoksu leijailee sisälle asti

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Kesän yksi sykähdyttävin asia kotona on parvekkeelta leijaileva neilikan tuoksu. On niin ihanaa herätä aamulla, kun nenään tulee lämmin neilikan kukkien sulotuoksu. Ja etenkin nyt, kun olen joutunut olemaan kotona sängynpohjalla, niin nämä neilikat ovat olleet tosi tärkeitä kesäfiiliksen ylläpitäjiä.

Ruukkuneilikka `Carneval`...

Kaikki neilikathan eivät tuoksu ja eri lajikkeilla voi olla eroja tuoksun vahvuudessa. Aivan mahtavasti tällä ruukkuneilikkamaljan kaikilla neilikoilla oli tuoksuvat kukat. Pyöreään ruukkuun oli siis valmiiksi istutettuna kolme eri väristä neilikkaa. Ruukku oli valkoinen, joten peitin sen mustalla paperilla.

Pidän enemmän tummista neilikoista, mutta onhan tämä vaaleanpunainenkin aika söpö.

Lime värinokkonen on hieman kasvanut...

Parvekkeen pöydällä, neilikoiden takana, on myös limenvihreä värinokkonen. Reilussa kuukaudessa se on rehevöitynyt paljon ja on nyt tosi näyttävä... kuvia siitä kesäkuulta Valkoista ja vihreää kesäkukissa -postauksessa. Aika kivasti neilikan tummat lehdet korostavat värinokkosen vaaleita lehtiä ja päinvastoin.

Ruukkuneilikan hoito-ohje...

Ruukkuneilikka eli tarhaneilikka (Dianthus caryophyllus) viihtyy aurinkoisella  ja puolivarjoisalla paikalla perennaryhmän reunalla, terassilla ja parvekkeella. Sitä kannattaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti, niin se jaksaa kukkia läpi kesän syksyyn asti.
Neilikka kestää hyvin pienen mullan kuivahtamisen, tosin nuput saattavat kuivua. Se kestää myös viileää eli on loistava syyskukka lasitetulla parvekkeella.
Lakastuneet kukat kannattaa taittaa tai leikata pois. Siten se jaksaa paremmin kasvattaa uusia nuppuja.
Periaatteessa tarhaneilikka on yksivuotinen kesäkukka.


Hyvät tuoksut ovat tärkeitä fengshuissakin...

Minulla on jo perinteenä laittaa parvekkeelle tuoksuvia neilikoita. Ne on helppoja lasitetulla parvekkeella ja lisänä ihana tuoksu. 
Pari vuotta sitten tein tuoksulaatikon `Pink Kissess` neilikoista. Se lajike tuoksuu hurmaavasti ja kukkii runsaasti! Sitä voisikin laittaa ensi kesänä pitkästä aikaa.

Fengshuissa tuoksut ovat tärkeitä! Se onkin yksi syy, miksi parvekkeellani on aina jotain tuoksuvaa 😍

Nämä neilikat ovat kotimaisia eli kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Sain ne blogijutun tekoon Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Ihanaa viikonloppua!

Tuoksuvin terveisin Sari

keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Heinäkuun parhaat pörriäiskasvit

Ehkä heinäkuun kaikkein paras pörriäiskasvi meidän pihalla on iso vanha metsälehmus. Se kun kukkii, niin puussa käy aikamoinen vilinä. Puulla ei enää ole alaoksia ja siitä huolimatta puun alla kuulee kukinta-aikaan ihanan tauottoman pörriäisten surinan. Puu on niin tärkeä meidän pihalla, että siitä pitäisi tehdä ihan oma postaus.

Kuva ei ole meidän puusta, koska sen kukkivat oksat on sen verran korkealla. Sen sijaan se on puistolehmuksesta, jonka kukinta on myös komea. Siitä enemmän Lehmus kukkii nyt hurmaavan tuoksuvasti  -postauksessa.

Pihlaja-angervo perhosten ja pörriäisten suosikki...

Moni välttelee pihlaja-angervoa ja jopa poistaa sitä pihaltaan. Se leviää voimakkaasti juuriversoilla, mutta nurmikkoa vasten ongelmaa ei ole. Hieman sääli, että se on niin epäsuosiossa, sillä se on todella hyvä kasvi pörriäisille, ja heinäkuussa lenteleville perhosille.


 Ja onhan se kaunis kukkiessaan.

Heinäkuun pörriäismagneetit perennapenkissä...

Heinäkuun perennoista tähtiputki ja sinikukallinen rantatädyke ovat oikeita pörriäismagneetteja. Vaikka sää olisi huono, niin niissä on aina kimalaisia ja muita pölyttäjiä. Tämä kasviryhmä onkin erittäin onnistunut. Täytynee laittaa siitä ihan oma postaus jossain vaiheessa.



Olisi kiva kuulla, mitkä kasvit oli teidän pihalla pörriäismagneetteja nyt heinäkuussa?


Elokuussa onkin sitten taas ihan omat kasvit pörriäisille ja perhosille 😊

Mukavaa heinäkuun loppua!

Terkuin Sari

maanantai 27. heinäkuuta 2020

Onko siruetanoista mitään haittaa ja Etanarae

Kaupallinen yhteistyö Puutarhasi elämään/Schetelig Oy
"Onko siruetanoista oikeasti mitään haittaa käytännössä?" Tätä kysymystä on näkynyt nyt paljon, joten päätin laittaa muutaman kuvan, mitä tuhoa espanjansiruetana voi tehdä. Kuvat ovat näin heinäkuun lopulta. Eli edelleen kannattaa torjua niitä ja tärkeille kasveille laittaa etanaraetta.

Siruetanat rakastavat daalioita...

Tämä kesä on ollut siitä kiva, että näitä espanjansiruetanoita on ollut vähän liikkeellä. Nimittäin sää vaikuttaa niihin tosi paljon. Kuivalla, kuumalla tai viileällä kelillä ne pysyvät piiloissaan.

Daaliat houkuttaa siruetanoita, etenkin daalian latvat. Onneksi etanat ovat niin isoja, että ne kyllä huomaa heti ja saa noukittua pois. 

Hetken kun siruetana on ehtinyt syödä, niin jälki on tällainen... limaa ja vioittunut nuppu. Joskus ne syövät koko latvan ja lehtiä. Muutama vuosi sitten yksi daalia oli syöty ihan kokonaan. Siruetanoista on kyllä todellista haittaa, sillä pihalla niitä ei ole vain yksi kappale vaan kymmenittäin tai sadoittain.

Keväällä siruetanat oikein ahmivat isolla porukalla mullasta nousevat daalian alut. Nykyään ollaan laitettu Natria Etanaraetta mullanpinnalle, heti kun ekat daalian versot tulevat näkyviin. Se on auttanut todella paljon!

Siruetanoilla on muitakin lempikasveja...

Meillä on rivi kallionauhuksia (Ligularia) ja jännästi siruetanat syövät muutaman niiden lehdet isoille rei`ille. Etanat ovat lehden alapinnalla kätkössä, joten niitä ei heti huomaa edes poistaa.
Nämä kukkii aika laiskasti ja olenkin miettinyt, vaikuttaakohan huonot lehdet kukintaan. Vai onko nuppuaihe syöty, ennen kuin se edes ehti kasvaa.

Muita siruetanoiden lempikasveja on mm. punalatvat, myskimalvat, auringonkukat, narsissitupakat ja helokit. Jonain keväinä niiden alut on kaikki syöty ja jonain keväinä vain vähän.
Mikä on yllättävää niin saksankurjemiekan kukkavarret kelpaavat niille myös. Yhtenä kesänä kukinta jäi vähäiseksi, koska nuput ja varret oli järsitty.
Syksyllä kukkivat alastonimmet  eli syysmyrkkyliljat pitää myös suojata etanarakeella ajoissa eli heti kun nuppu pilkistää maasta. Jos ei ole valppaana, niin siruetana ehtii ensin 😊

Kaikki siemenistä kylvetyt taimet ja kasvimaa...

Meidän pihalla on kaikki siemenistä itäneet taimet ja vähän isommatkin taimet suojattava. Sen takia auringonkukat esikasvatetaan pihalla kylvöpöydällä noin 50 cm korkeiksi. Tänä vuonna ne olivat lähes metrisiä, kun istutettiin ne lopulliselle paikalleen. Ja eikös heti siruetana ollut latvassa. 

Kuivan jakson jälkeen tihkusade...

Aiemmin kesällä kun oli se sateeton jakso, niin ensimmäisen sateen jälkeen siruetanat tulivat heti esiin. Tietysti niitä sitten kerättiin. Kuvassa on litran purkki ja iltaan mennessä oli löydetty noin 1,5 litraa siruetanoita meidän pihalta. Joka ilta kerätään näitä eli pelkkä Etanarae ei riitä, jotta siruetanoiden määrän saa pidettyä hallinnassa.

Maata vasten olevin piharuukkujen pohjaurissa lymyilee usein siruetanoita. Kohta ruukun alta löytyy myös etananmunakasoja. Nämä kun oppii tietämään, niin ne on helppo poistaa ajoissa. 

Natria Etanarae on pelastanut monet pikkutaimet...

Tämä Etanarae on siis pelastanut monet taimet ja kasvit meidän pihalla. Se kuuluukin nykyään meidän pihanhoidon peruspulloihin, jota on aina pihavarastossa valmiina.
Natria Etanarakeen tehoaineena on luonnossakin esiintyvä rautafosfaatti. Etana syö rakeen ja kaivautuu maahan kuolemaan. Se tehoaa myös lehtokotiloihin. 
Aine on turvallinen kotieläimille ja lapsillekaan siitä ei ole haittaa.
Etanaraetta voi käyttää kasvimailla, kunhan ei ripottele sitä kasvin lehdelle vaan mullan pinnalle. 

Pullon korkki annostelee kätevästi raetta. Eikä ole sitäkään vaaraa, että kerralla hujahtaa liikaa. Lisäksi muovipurkissa rakeet säilyvät hyvin, koska pakkaus ei pehmene sateisenakaan kesänä. Iso plussa vielä siitä, että purkki on kierrätysmuovia 👍

Kuvassa vasemmalla on uusi Natria Etanarae ja oikealla vanha. 

Muita ekologisempia puutarhan torjunta-aineita löytyy lisää Puutarhasi elämään -sivulta.

Puutarhaterkuin Sari


Ps. Tänään on ollut niin viileä tuuli, että todennäköisesti illan etanakierroksella ei löydy montaakaan siruetanaa. Samalla muuten tarkistetaan, että pikkutaimien ympärillä on vielä riittävästi Etanaraetta. Lisätään heti saman tien, jos sitä puuttuu. Siruetanat kun ovat liikkeellä illasta aamuun eli läpi yön.

keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Villiversot ja rikkaruohot pois kuun mukaan

Loppuviikolla on #kitkemispäivät sekä erityisen hyvä aika poistaa puiden ja pensaiden villiversot, kuun mukaan. Silloin on niin sanotut "viimeiset päivät". Tällöin kun leikkaa, niin uusien villiversojen kasvu on hillitympää. Vartetuille puille, kuten kuvan rusotuomelle tai rungollisille syreeneille, on hyvin tyypillistä tällainen versojen kasvu. Villiversot tulee aina poistaa, jotta istutettu kasvi kasvaa kauniin malliseksi.

Juuriversot poistetaan myös kuun mukaan ajoittaen...

Esimerkiksi kirsikat ja luumut taasen kasvattavat juuriversoja. Niitä voi olla tosi kaukana itse puusta. Nekin kannattaa poistaa nyt viikonloppuna. Meillä kirsikkapuu on tehnyt rönsyansikan sekaan juuriversoja. Tänään jo kitkin pihalla, mutta nämä juuriversot leikkaan vasta viikonloppuna.

Hauskasti pilvikirsikka on tehnyt rivin versoja pensashanhikin eteen. Todennäköisesti sillä menee siinä juuri, josta se työntää noita juuriversoja. Nämäkin poistan vasta viikonloppuna.

Hyvät kitkemispäivät ja kasvien hävityspäivät 17.-19.7.2020 iltapäivästä


Ruttojuuren hävitys jatkuu...

Loppuviikon hävityspäivät eli "viimeiset päivät" sopivat hyvin myös perennamaisten kasvien hävittämiseen. Itse hävitän näitä ruttojuuria. Ideana on se, ettei tarvitse kaivaa maata lainkaan. Ruttojuuri taantuu eli lopulta häviää tästä kokonaan. Se ei tietenkään tapahdu heti, vaan vaati useamman leikkaamisen. Oleellista tässä on tietysti ajoittaa leikkaaminen tarkasti kuun mukaan hävityspäiviksi. Tämä on siis helppoa puutarhanhoitoa 😊

Tilanne näyttää jo aika hyvältä, sillä lehdet ovat pienikokoisia. Teen näistä oman postauksen loppukesällä, kun näkee tuloksen.

"Rikkaruohot" voi myös siirtää paremmalle paikalle...

Peurankello on kaunis, mutta tosi hankala väärässä paikassa. Meillä se on vallannut matalan perennaryhmän ja sitä ei saa siitä kitkemällä pois. Joten taidankin kaivaa kasvit ylös ja istuttaa peurankellot kukkaniitylle.
Sen aika ei ole nyt, vaan vasta ensi viikolla, kun kuun vaihe on siihen hommaan parempi 😊

Pensaiden ja vesakon hävityspäivät...

Todennäköisesti loppuviikko ei ole se vuoden paras vesakonhävitysaika. Toki voi kokeilla, niin sitten sen tietää. Paras on vasta elokuussa.
Silloin kannattaa hävittää kurtturuusut ja muut puuvartiset, mitkä tekevät juuri- tai kantoversoja. Lisää aiheesta Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä -postauksessa.

Kaikki nämä päivämäärät ja puutarhatöiden ajoittamisen vinkit löytyvät aina koko vuodelle sieltä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.
Lisäsin kurssille tällä viikolla sadonkorjuun, säilönnän sekä vihdan/vastan teon ja kuivakukkien keruun ajankohdista "kalenterin".

Oliko Suuri Kitkemispäivä tehokas?

Olisi kiva kuulla kokemuksianne siitä kesäkuun Suuresta Kitkemispäivästä.
Itse leikkasin ne ruttojuuret silloin ja uusi kasvu on selvästi heikkoa. Eli niihin tehosi.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Kesällä lannoittaminen eli kesälannoitus

Blogiyhteistyö - Biolan
Kesälannoitus on tärkeää, mutta vain joillekin kasveille. Tässä nyt tiiviisti vinkkejä, mitä kannattaa lannoittaa ja mitä ei. Me olemme yleensä lannoittaneet aina heinäkuun alkupuoliskolla, vähän kasvien kasvusta riippuen. Ja tietysti kannattaa lannoittaa ennen sadetta, niin lannoiterakeet liukenevat nopeammin kasvien käyttöön.

Kasvimaan ja lavakaulusten lannoittaminen...

Yleensä kasvimaata ja erilaisia lavaviljelylaatikoita joutuu lannoittamaan myös kerran kesällä. Etenkin niitä kasveja, mitkä vaativat runsasravinteisen maan.  Tällaisia on esimerkiksi tomaatti, kaali, purjo ja kesäkurpitsa. Sen sijaan yrttejä ei lannoiteta kesällä, koska ne viihtyvät niukempi ravinteisessa maassa.
Me siis lannoitimme koko kasvimaan Biolan Luonnonlannoitteella, jossa on merilevää kanankakan ohella. Vaihtelen lannoitteita vuosittain, ja aina käytän luomulannoitteita.
Perunamaata emme enää lannoita kesällä, sillä kevätlannoitus riittää niille hyvin.

Riittääkö lannoite kasvatussäkissä vai ei...

Erilaisissa kasvatussäkeissä viljely on helppoa ja kätevää. Meillä niitä on Biolanin Kastelualtaiden päällä. Siitä lisää Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.

Salaatilla ja persiljalla on Biolan Yrttimaa -säkit ja niitä pitää nyt lannoittaa. Tomaatilla on taasen Biolan Kasvusäkki, jossa riittää ravinteet koko kesäksi eli sitä ei lannoiteta kesällä.
Kannattaa siis aina lukea säkin kyljestä ohje tai katsoa ohje nettisivuilta. Ainakin Biolanilla on kaikki ohjeet ja tuotetiedot selkeästi verkkosivuilla tuotteen kohdalla.
Tällä kertaa kaivoin kasvien väliin pienet kuopat, joihin laitoin ohjeen mukaan Biolan Parvekekasvilannoitetta. Nimittäin samalla rupeamalla sitä sai myös ruostekukkaruukut, vanhat verenpisarat yms.

Daalioiden lannoittaminen...

Daalioissa on jo ensimmäiset kukat avautuneet. Nämä istutetiin juurakoina suoraan lannoitettuun maahan keväällä, ilman esikasvatusta. Nyt siis annoimme näillekin lannoitetta, koska kuun vaihe on siihen hyvä tämän ja ensi viikon.

Varastolannoitus tai kastelulannoite kesäkukille...

Isolle osalle kesäkukkaruukkuja kaivoin siis lannoitteen mullan ja ruukun reunan väliin. Sitä tapaa kutsutaan nimellä varastolannoitus. Siihen käy ainoastaan luonnonmukaiset eli luomu lannoitteet.
Itse tykkään käyttää varastolannoitteena Biolanin Parvekekasvilannoitetta, koska sitä ei tarvitse laittaa kuin kerran näin heinäkuussa. Tietenkin sitä on laitettu myös istutuksen yhteydessä. Ohje löytyy purkin kyljestä.

Sen sijaan tuoksuva begonia ja lilakukkainen amppelisoilikki lannoitetaan nestemäisellä luomu lannoitteella kasteluveden mukana. Amppelit on niin reheväversoisia, etten uskaltanut mennä kaivelemaan niiden multaa. 

Kesäkukkia kannattaa ehdottomasti lannoittaa ihan syksylle asti, jotta ne jaksavat kukkia. Sillä jos mullassa ei ole riittävästi ravinteita, kasvu heikkenee. Rehevät ja komeat kesäkukat saadaan säännöllisellä lannoittamisella ja kastelulla.

Kesälannoitus tärkeää ryhmäruusuille ja loistokärhöille...

Näitä koko kesän kukkivia ruusuja ja kärhöjä pitää lannoittaa kerran näin heinäkuun alussa. Niitähän lannoitettiin myös keväällä. 
Sama juttu kuin kesäkukilla eli vain ravinteikkaassa maassa ryhmäruusut ja loistokärhöt jaksavat muodostaa kukkia läpi kesän syksylle asti. Koska ne ovat talvenarkoja, niin kesälannoitusta ei kannata tehdä liian myöhään kesällä.

Ryhmäruusuillekin kaivoin lannoitteen pieniin kuoppiin, ruusujen väleihin. Se on osoittautunut tosi hyväksi lannoitustavaksi.

Aika hauskasti laventelit ovat jatkaneet ruusuryhmän valtaamista. Parhaillaan punaiset ruusut ovat kukassa ja näyttävät hieman kärsineen lumettomasta talvesta. Sen sijaan vaaleanpunaiset ovat nupulla ja erittäin reheviä. Täytyy siis ensi keväänä tehdä tähän pieniä muutoksia.
Kuvan runkoruusulle pitää vielä antaa varastolannoitus, se ihan unohtui 😊

Siirtonurmikon kesälannoitus...

Tältä näyttää nyt se minun ihana pieni siirtonurmikkoni. Sitä ei siis kasteltu kuivana jaksona. Sen väri on aika vaalea, joten nyt lannoitin sitä kunnolla, edelleen ohjeen mukaan.
Siirtonurmikkoa leikataan useammin ja yleensä se halutaan pitää rikkaruohottomana, jolloin sitä on ihan pakko lannoittaa kevään lisäksi myös kesällä.
 Sen sijaan muita nurmikkotyyppejä ei yleensä lannoiteta enää kesällä.

Älä anna liikaa lannoitetta...

Mitkään kasvit eivät pidä siitä, jos niitä lannoittaa liikaa. Kasvu voi muuttua oudoksi, ei tule nuppuja tai ei tule hedelmiä. Kannattaa siis noudattaa ohjeita ja antaa vain yhtä lannoitetta.

Lisäksi monivuotisilla kasveilla saattaa talvenkestävyys heiketä, jos niitä lannoittaa liikaa tai liian myöhään kesällä. Nyt siis lannoittamaan, jos siihen on tarvetta 😊
Kuvan monivuotisia kasveja ei lannoiteta kesällä. Osalle on annettu keväällä lannoitetta ja osalle annetaan elokuun puolessa välissä syyslannoite. Syyslannoitteesta lisää Kuivana kesänä syyslannoite ajoissa -postauksessa.

Olen saanut kuvissa näkyvät Biolanin tuotteet testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille 😊
Linkit tuotteiden nimissä johtavat tuotesivuille, joista voi katsoa lisätietoja.


Kesäterkuin Sari

maanantai 6. heinäkuuta 2020

Hyötytarha heinäkuussa - omavaraisuus kotipihalla

Näin heinäkuun alussa hyötytarhasta tulee jo satoa.  Näistä kastelualtaista saadaan persiljaa ja nyt taas salaattiakin. Ovat olleet tänä kesänä tosi hyviä, kun oli niin kuumaa ja kuivaa. Meillä on useita muitakin kastelua helpottavia ratkaisuja pihalla, koska puutarhanhoidon kuuluu olla helppoa ja hauskaa.

Nämä kastelualtaat, joiden päällä on multasäkit, on käteviä niille kasveille, joilla pitää olla tasaisen kostea multa. Siis jos multa pääsee kuivahtamaan, niin näiden kasvien maku tai rakenne kärsii heti. Meillä kastelualtaissa on nyt tänä kesänä salaatti, persilja ja tomaatti. Reunalla kasvaa taas samettikukkia, jotta rusakot jättävät salaatit ja persiljan rauhaan.
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Mitä kuuluu kasvimaalle...

Vahapavut eivät ihan vielä kuki. Siruetanoiden takia, emme voi käyttää kasvuharsoa, joten pavut kylvetään vasta, kun yöpakkaset ovat varmasti ohi. Siksi kasvu on vielä alussa.
Taidetaan hieman lannoittaa papuja, kun kuun vaihe on sopiva. Se vahvistaa niiden kasvua kivasti.

Herneet sen sijaan jo kukkivat ja ne on myös tuettu. Nekin kylvettiin vasta, kun yöpakkaset olivat ohi. Kasvimaalla tulossa myös mangoldia.

Perunamaalla perunat on hyvässä kasvussa, aivan kuten maa-artisokkakin. Samoin porkkanat näyttävät kasvaneen hyvin. Nämä kaikki ovat aavistuksen varjoisemmalla paikalla mitä kasvimaa.

Biohiili pelasti taas kesän sadon...

Alkukesän kuumuus ja kuivuus olisi varmasti heikentänyt tulevaa satoa reippaasti, ellei maassa olisi ollut biohiiltä. 
Ollaankin moneen kertaa tänä kesänä kiitelty biohiiltä, sillä kastelu ei ole ollut kovinkaan työlästä. Kasvit eivät kärsi heti kuivuudesta, vaikka pintamulta näyttää jo kuivalta. Ja vähän kun ollaan kaivettu mullan pintaa, niin maa pinnan alla vaikuttaa heti kosteammalta. Maalaji on siis kuivuvaa runsasmultaista hiekkamoreenia.

Lisää juttua biohiilestä kasvimaalla ja mansikkamaalla:

Rastaat on älykkäitä...

Ihmeteltiin, miten mansikkamaan rastasverkkoon tulee jatkuvasti reikiä. Sattumalta näin tekijän. Eli tavallinen rastas lentää päin verkkoa ja jos se ei pääse siitä läpi, yrittää uudelleen. Koska rastasverkko on jo vanha ja hapertunut, nytkin toisella yrittämällä rastas sai puhkaistua siihen reiän, ja pääsi syömään mansikoita. Samalla tyylillä se lentää sieltä ulos. Kyllä rastaat on tosi ovelia ja älykkäitä!
Koska ei nyt päästy ostamaan uutta rastasverkkoa, niin laitetiin cd-levyt roikkumaan verkon sisälle. Toivottavasti auttaa kauppareissuun asti.
Tämä rastasverkko on sitä "uudenlaista", johon linnut eivät herkästi tartu. Tärkeää on tietysti laittaa verkon helmat tiukasti vaikka laudan ympärille, ettei linnut sotkeudu verkon helmaan. Meillä ei verkkoon ole yksikään lintu tarttunut eli toimii.

Mansikkamaata olisi kannattanut kastella juurikastelijalla, koska sillä saa veden suoraan mullan sisään. Jos oltaisi tiedetty, että nyt tulee sateita, niin ei oltaisi säästelty kaivovettä. 
Mansikoista kun ei tule mehukkaita, jos maa on liian kuivaa. Sama koskee muitakin marjoja ja hedelmiä.

Mustarastaille herukoita laulupalkaksi...

Kun kuvasin kasvimaata, niin mustarastas lensi viereiseen punaherukkaan. Ja siinä se oksan takana katseli minua ja välillä otti suuhunsa punaherukan raakoja marjoja. Aika hauska!
Mustarastaan laulu on niin kaunista, että ihan vapaasti saa syödä pensaasta marjoja.
Emme kyllä koskaan suojaa näitä marjapensaita, niistä riittää kaikille.

Omenia, kirsikoita ja päärynöitä aika vähän...

Suklaakirsikka kukki tosi runsaasti keväällä, mutta selvästikin vain osa kukista on pölyttynyt. Eli kirsikoita on tulossa jonkun verran. Sama juttu on myös hedelmäpuilla.
Jos jotain hyvää tässä hakee, niin eipä tarvitse harventaa raakileita 😊

Puutarhanhoito kuun mukaan - erityisosaamista...

Yksi tämän kuukauden omavaraisuuskirjoituksen aiheista oli erityisosaaminen. Minulla se on puutarhanhoidon ajoittaminen kuun muukaan. Se helpottaa ja rytmittää kivasti puutarhanhoitoa. Ja ennen kaikkea se varmistaa toivotun ja hyvän lopputuloksen.

Esimerkiksi mehujen, hillojen, marmeladin yms. tekeminen alkaa kuun mukaan tänään maanantaina. Sitä jatkuu 18.7.2020 asti, pois lukien 9.-11.7.. Hyvänä ajankohtana tehdyt hillot ja mehut kestävät pitkään hyvinä avattuinakin, eivätkä homehdu. On myös erityisiä päiviä, jolloin mansikan maku säilyy mehuissa sekä päiviä, jolloin maku ei säily. 
Yrttien kuivaamiseen onkin eri ajankohdat.
Tietysti kylvöille, istuttamisille, harventamisille, multaamisille, kasteluille jne. on omat ajankohdat. Joitain näistä päivistä ilmoitan blogin Kastelupäivät -sivulla.

#suuntanaomavaraisuus - yhteispostaussarja

Tätä #suuntanaomavaraisuus -yhteispostaussarjaa luotsaavat Tsajut ja Korkeala -blogin kirjoittajat. Tällä kertaa yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...

Kasvuvyöhyke I
Luomulaakso

Kasvuvyöhyke IV
Puutarhahetki


Mukavaa viikkoa!

Terkuin Sari

sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Mustialanruusu tuoksuva perinnekasvi

Mustialanruusu kukkii nyt parhaillaan pihalla. Sen kukissa on juuri se ihana vanhan ajan ruusuntuoksu, jota monet kaipaavat. Nykyään kun on paljon tuoksuttomia ruusuja, niin nämä tuoksuvat ovat entistä arvokkaampia. Meidän mustialanruusun taimi on saatu mummolan pihalta vuosia sitten, kun mummu vielä eli. Hän oli ostanut sen 50-luvun lopulla taimistolta.

Mustialanruusu vanha maatiaiskasvi...

Suomessa mustialanruusu (Rosa `Minette`) on levinnyt 1900-luvun alussa Mustialan maatalousoppilaitoksesta. Sitä on paljon myös Ruotsissa. Ruusun on todennäköisesti jalostanut ranskalainen ruusunjalostaja 1819.
Meillä mustialanruusua näkee edelleen vanhoilla pihoilla, sillä sitä on ennen jaettu naapureille ja sukulaisille juuriversoista. Perinnekasvina se on sitkeä ja jaksaa kukkia autiotalojen pihoillakin.

Hyvä tuntomerkki - mätänevä nuppu...

Mustialanruusu on helppo erottaa muista vaaleanpunakukkaisista ruusuista. Nimittäin sateisena ja kosteana kesänä sen nuput mätänevät harmaahomeen takia. Tänä kesänä tällaisia nuppuja ei näy ainkaan meidän mustialanruusulla.


Mustialanruusun hoito-ohjeet...

Mustialanruusu ( Rosa `Minette`) viihtyy auringossa ja puolivarjossa, tavallisessa puutarha- eli multamaassa. Pieni lannoittaminen keväällä auttaa sitä, mutta ei ole välttämätöntä. Jonain keväinä siitä saa leikata vähän kuivia oksia. Se siis tyytyy hyvin vähään hoitoon.
Menestymisvyöhykkeeksi sille on annettu I-V.

Mustialanruusun kasvupaikan valinnassa kannattaa huomioida, että se tekee jonkin verran juuriversoja. Se kasvaa reilun metrin korkuiseksi ja vähän leveämmäksi. Piikkejä sillä on vähän, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.
Vahvsti tuoksuvat kukat avautuvat yleensä heinäkuun alussa. Kukinta kestää noin pari viikkoa, säästä riippuen.

Olisi tosi kiva kuulla, kasvaako sinun pihallasi tätä mustialanruusua? 
Ja tiedätkö, mistäpäin se on hankittu?

Muita perinnekasveja eli maatiaiskasveja...


Kesäterkuin Sari

perjantai 3. heinäkuuta 2020

Nurmikko kestää kuivuutta - biohiili apuna

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Moni tuskailee kuivana kesänä nurmikon kastelun kanssa. Ja jos ei kastele, niin nurmikko kuivuu pahasti. Nyt voin jo kokemuksesta suositella biohiiltä myös nurmikolle. Sillä tänäkään kesänä ei olla kasteltu meidän siirtonurmikkoa vielä kertaakaan, vaikka oli pitkä sateeton ja kuuma jakso. Kuva on otettu tänään.

Tämä on siis se siirtonurmikko, joka tehtiin vanhan nurmikon päälle. Eli se on korkeammalla muuta nurmikkoa ja siitä onkin postauksen loppupuolella kuva.

Siirtonurmikon kunnostus kuivan kesän jäljiltä...

Meidän maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintaosa kuivuu helposti. Joten pari kesää sitten, kun oli tosi kuivaa, nurmikko kärähti. Ja testimielessä elokuussa 2018 kunnostettiin siirtonurmikko hienojakoisella biohiilellä ja hyötymikrobi-kasvutehosteella. Biohiili harjattiin talikolla nurmikkoon tehtyihin reikiin.
Nyt mielenkiinnolla olen seurannut, miten tämä meidän pieni siirtonurmikko käyttäytyy ilman kastelua.

Viime kesänä siirtonurmikko näytti hurjalta...

Viime kesä 2019 oli meidän alueella vähäsateisin miesmuistiin. Siirtonurmikkoa ei voitu kastella lainkaan ja se kuivui jännästi, osin pysyen vihreänä. Mullassa oli siis jo biohiiltä. Ilman sitä, nurmikko olisi kellastunut kokonaan, sillä meillä osa kukkanurmikosta meni ihan kellertäväksi. 

Yllätykseksi keväällä 2020 siirtonurmikko vihertyi hyvin. Tätä jopa ihmettelin, sillä kuivunut nurmikkoheinä voi kuolla kokonaan tai kuivuneen heinän tilalle voi alkaa kasvaa muita kasveja kuten voikukkaa, ratamoa yms. Nurmikko siis vihertyi ja lähti tuuheutumaan hyvin. Toki lannoitettiin keväällä, kuten siirtonurmikkoa kuuluukin lannoittaa.

Tämän kesän kuivuus ei haitanut lainkaan - biohiili oli apuna...

Alla oleva kuva on otettu tänään eli siirtonurmikko voi hyvin. Tuntuu ihan uskomattomalta! Sen verran olen biohiiltä testannut, että tiedän sen auttavan kasveja saamaan vettä. Ja heti kun tulee sateet, biohiili varastoi maahan vettä, jota kasvit voivat sitten myöhemmin käyttää. Eli ei tarvitse kastella. Ja esimerkiksi emme edelleenkään kastele daalioita, sillä ne pärjäävät hyvin biohiilimullassa. Siitä onkin oma postaus eli Daalioita ei ole kastelu kertaakaan, biohiili toimii! 
Siirtonurmikkoa ja usein leikattavaa heinänurmikkoa kannattaakin lannoittaa nyt kesällä, niin nurmikkoheinät pysyvät tuuheina. Se homma on meilläkin edessä ensi viikolla.

Siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle 2014...

Te, jotka olette seuranneet tätä blogiani, muistatte ehkä tämän siirtonurmikkotestin 2014, siis 6 vuotta sitten. Eli vanhan kukkanurmikon päälle laitettiin siirtonurmikkoa pieni alue. Koska väliin tuli ohut kerros kompostimultaan, niin siirtonurmikko jäi muuta nurmikkoa korkeammalle. Senkin takia se kärsi kuivuudesta. Alla oleva kuva on otettu silloin 6 vuotta sitten siirtonurmikon asennuspäivänä.
Olisi ollut järkevää laittaa biohiili siirtonurmikon alla olevaan multaan, ennen siirtonurmikon asennusta. Mutta silloin en vielä ollut kuullutkaan biohiilestä.

Biohiili auttaa nurmikkoa pysymään hyvänä...

Nurmikko siis hyötyy biohiilestä yhtä paljon kuin viljelylavojen hyötykasvitkin. Sillä biohiili varastoi itseensä vettä ja ravinteita, joita kasvit voivat ottaa tarpeen mukaan.
Samalla biohiili auttaa maan pieneliö- eli mikrobitoimintaa voimaan hyvin. Se myös on kasveille iso etu, sillä kasvit voivat paremmin, kun maassa on hyvä pieneliötoiminta. Sen takia kannattaa käyttää aina luonnonmukaisia lannoitteita, kun maassa on biohiiltä.

Biohiili pysyy maassa vuosikymmeniä ja jopa satoja vuosia. Sitä ei siis tarvitse lisätä, jos kerralla laittaa riittävän määrän.

Lyhyt ohje biohiilen lisäämiseen nurmikkoon...

Ennen nurmikon tekoa...

Jos nurmikko on vasta tekeillä, ladattu biohiili kannattaa sekoittaa nurmikkomultaan 10 litraa/m2. Latauksen voi tehdä myös vasta maassa eli luomulannoite ja biohiili sekoitetaan levitettyyn multaan puutarhajyrsimellä. Sen jälkeen multaa tasoitetaan ja tiivistetään sekä kastellaan runsaalla vesimäärällä - tämä on tärkeää eli sitä biohiilen lataamista! Lopuksi asennetaan siirtonurmikko tai kylvetään nurmikon siemen.
Tähän käy ihan yleiskäyttöön tarkoitettu biohiili.
Biohiilen lataus eri tavoilla -postauksessa on lisää kuvia lataamisesta.

Kasvavaan nurmikkoon...

Jos nurmikko on jo pihalla, siihen painetaan reikiä talikolla noin 15 cm syvyyteen. Talikkoa kannattaa vääntää maassa, jotta reiät tulevat isommiksi. Reikiin harjataan hienojakoista biohiiltä. Taas olisi hyvä saada sitä 10 litraa /m2. Sen jälkeen lannoitetaan ja kastellaan erittäin runsaasti, mielellään peräkkäisinä päivinä.
Hienojakoista kotimaista biohiiltä on myynnissä Carbons verkkokaupassa.

Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä kirjoituksesta pienen rahallisen korvauksen.


Carbons Finland Oy:n biohiiltä on myynnissä heidän omassa verkkokaupassaan sekä pusseja myy myös Hankkija, puutarhamyymälät ja puutarhaverkkokaupat.

Puutarhaterveisin Sari