perjantai 3. heinäkuuta 2020

Nurmikko kestää kuivuutta - biohiili apuna

Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Moni tuskailee kuivana kesänä nurmikon kastelun kanssa. Ja jos ei kastele, niin nurmikko kuivuu pahasti. Nyt voin jo kokemuksesta suositella biohiiltä myös nurmikolle. Sillä tänäkään kesänä ei olla kasteltu meidän siirtonurmikkoa vielä kertaakaan, vaikka oli pitkä sateeton ja kuuma jakso. Kuva on otettu tänään.

Tämä on siis se siirtonurmikko, joka tehtiin vanhan nurmikon päälle. Eli se on korkeammalla muuta nurmikkoa ja siitä onkin postauksen loppupuolella kuva.

Siirtonurmikon kunnostus kuivan kesän jäljiltä...

Meidän maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintaosa kuivuu helposti. Joten pari kesää sitten, kun oli tosi kuivaa, nurmikko kärähti. Ja testimielessä elokuussa 2018 kunnostettiin siirtonurmikko hienojakoisella biohiilellä ja hyötymikrobi-kasvutehosteella. Biohiili harjattiin talikolla nurmikkoon tehtyihin reikiin.
Nyt mielenkiinnolla olen seurannut, miten tämä meidän pieni siirtonurmikko käyttäytyy ilman kastelua.

Viime kesänä siirtonurmikko näytti hurjalta...

Viime kesä 2019 oli meidän alueella vähäsateisin miesmuistiin. Siirtonurmikkoa ei voitu kastella lainkaan ja se kuivui jännästi, osin pysyen vihreänä. Mullassa oli siis jo biohiiltä. Ilman sitä, nurmikko olisi kellastunut kokonaan, sillä meillä osa kukkanurmikosta meni ihan kellertäväksi. 

Yllätykseksi keväällä 2020 siirtonurmikko vihertyi hyvin. Tätä jopa ihmettelin, sillä kuivunut nurmikkoheinä voi kuolla kokonaan tai kuivuneen heinän tilalle voi alkaa kasvaa muita kasveja kuten voikukkaa, ratamoa yms. Nurmikko siis vihertyi ja lähti tuuheutumaan hyvin. Toki lannoitettiin keväällä, kuten siirtonurmikkoa kuuluukin lannoittaa.

Tämän kesän kuivuus ei haitanut lainkaan - biohiili oli apuna...

Alla oleva kuva on otettu tänään eli siirtonurmikko voi hyvin. Tuntuu ihan uskomattomalta! Sen verran olen biohiiltä testannut, että tiedän sen auttavan kasveja saamaan vettä. Ja heti kun tulee sateet, biohiili varastoi maahan vettä, jota kasvit voivat sitten myöhemmin käyttää. Eli ei tarvitse kastella. Ja esimerkiksi emme edelleenkään kastele daalioita, sillä ne pärjäävät hyvin biohiilimullassa. Siitä onkin oma postaus eli Daalioita ei ole kastelu kertaakaan, biohiili toimii! 
Siirtonurmikkoa ja usein leikattavaa heinänurmikkoa kannattaakin lannoittaa nyt kesällä, niin nurmikkoheinät pysyvät tuuheina. Se homma on meilläkin edessä ensi viikolla.

Siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle 2014...

Te, jotka olette seuranneet tätä blogiani, muistatte ehkä tämän siirtonurmikkotestin 2014, siis 6 vuotta sitten. Eli vanhan kukkanurmikon päälle laitettiin siirtonurmikkoa pieni alue. Koska väliin tuli ohut kerros kompostimultaan, niin siirtonurmikko jäi muuta nurmikkoa korkeammalle. Senkin takia se kärsi kuivuudesta. Alla oleva kuva on otettu silloin 6 vuotta sitten siirtonurmikon asennuspäivänä.
Olisi ollut järkevää laittaa biohiili siirtonurmikon alla olevaan multaan, ennen siirtonurmikon asennusta. Mutta silloin en vielä ollut kuullutkaan biohiilestä.

Biohiili auttaa nurmikkoa pysymään hyvänä...

Nurmikko siis hyötyy biohiilestä yhtä paljon kuin viljelylavojen hyötykasvitkin. Sillä biohiili varastoi itseensä vettä ja ravinteita, joita kasvit voivat ottaa tarpeen mukaan.
Samalla biohiili auttaa maan pieneliö- eli mikrobitoimintaa voimaan hyvin. Se myös on kasveille iso etu, sillä kasvit voivat paremmin, kun maassa on hyvä pieneliötoiminta. Sen takia kannattaa käyttää aina luonnonmukaisia lannoitteita, kun maassa on biohiiltä.

Biohiili pysyy maassa vuosikymmeniä ja jopa satoja vuosia. Sitä ei siis tarvitse lisätä, jos kerralla laittaa riittävän määrän.

Lyhyt ohje biohiilen lisäämiseen nurmikkoon...

Ennen nurmikon tekoa...

Jos nurmikko on vasta tekeillä, ladattu biohiili kannattaa sekoittaa nurmikkomultaan 10 litraa/m2. Latauksen voi tehdä myös vasta maassa eli luomulannoite ja biohiili sekoitetaan levitettyyn multaan puutarhajyrsimellä. Sen jälkeen multaa tasoitetaan ja tiivistetään sekä kastellaan runsaalla vesimäärällä - tämä on tärkeää eli sitä biohiilen lataamista! Lopuksi asennetaan siirtonurmikko tai kylvetään nurmikon siemen.
Tähän käy ihan yleiskäyttöön tarkoitettu biohiili.
Biohiilen lataus eri tavoilla -postauksessa on lisää kuvia lataamisesta.

Kasvavaan nurmikkoon...

Jos nurmikko on jo pihalla, siihen painetaan reikiä talikolla noin 15 cm syvyyteen. Talikkoa kannattaa vääntää maassa, jotta reiät tulevat isommiksi. Reikiin harjataan hienojakoista biohiiltä. Taas olisi hyvä saada sitä 10 litraa /m2. Sen jälkeen lannoitetaan ja kastellaan erittäin runsaasti, mielellään peräkkäisinä päivinä.
Hienojakoista kotimaista biohiiltä on myynnissä Carbons verkkokaupassa.

Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä kirjoituksesta pienen rahallisen korvauksen.


Carbons Finland Oy:n biohiiltä on myynnissä heidän omassa verkkokaupassaan sekä pusseja myy myös Hankkija, puutarhamyymälät ja puutarhaverkkokaupat.

Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Samaa olen ihastellut jo pitkään. Siinä huomasi heti biohiilen vaikutuksen, ja toki sillä kasvutehosteellakin oli varmasti oma vaikutuksensa.
      Aion nyt lähipäivinä lannoittaa nurmikon. Jännä nähdä, kuinka nopeasti se muuttaa nurmikon sävyä entisestään vihreämmäksi. Tämä testailu on niin kivaa :)

      Poista
  2. Vitsi kun tän olisin tiennyt pihaa rakentaessa. Meillä talon eteläpäädyn nurmikko kellastuu joka kesä. Ja kallista kaupungin vettä ei viitsi tuhlata nurmikkoon. Taitaa olla aika työlästä laittaa sitä näin jälkeen päin?
    Reijo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosiaan helpompaa lisätä biohiili mullan levityksen aikana, kuin vasta valmiiseen nurmikkoon.
      Hienojakoisen biohiilen saa talikolla tehtyihin reikiin vaikka harjalla harjaamalla. Voi olla, että siihen on parempiakin menetelmiä. Esim. nurmikon ilmaajan tekemiin viiltoihin voisi ehkä saada biohiiltä, riippuu tietysti laitteesta.

      Poista
  3. Kannattaako nyt helteen aikana tehdä talokolla reikiä ja niihin biohiiltä.? Kyseessä tänä keväänä laitettu siirtonurmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sen laittaa nytkin, kunhan lannoittaa nurmikon ja kastelee nurmikkoa runsaasti. Kastelua on hyvä tehdä useampana päivänä.

      Poista