keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Marraskuulumisia....

Parvekkeella syyskrookusten kukinta alkaa olla jo ohi. Kukkien väri oli ihana, klik. Siirrän ruukut talveksi kellariin ja istutan sipulit keväällä pihalle. Kuvan oikeassa reunassa näkyy riippaorvokki, jonka sulloin lyhtyyn kovien pakkasten ajaksi. Lyhdyn ovet laitoin tietty visusti kiinni ; )

Pakkasten mentyä, otin riippaorvokin taas esille. Nyt ulkona on + 3 astetta ja pakkasia ei ole luvattu tälle viikolle.
Riippaorvokin metrin mittaiset versot kulkevat pitkin pöydän pintaa... ja se kukkii vieläkin : ) Talveksi se pääsee taas pimeään kellariin. Se talvehti siellä siis viime talvenkin.

Banskupelakuusta katkesi iso oksa, jonka leikkasin kahtia ja laitoin varret maljakkoon. Kuvassa näkyvät uudet lehdet se on kasvattanut nyt, maljakossa olleessaan. Yllätyksekseni....
... toinen pistokkaista on kasvattanut hennot juuret, vaikka on näin pimeää. Ihme juttu !

Huomasin tässä yksi päivä, että herttaköynnöksessä on pari kukkaa. Olen aiemmin yrittänyt kuvata niitä, onnistumatta. Taas kokeilin kuvausta, ja nyt onnisti... eli alla kuva herttaköynnöksen kukasta. Siinä näkyy myös pieni nuppu alempana, samassa varressa. Kuvan voi suurentaa klikkaamalla kuvaa. Vanhempi postaus herttaköynnöksestäni löytyy tästä.
Sipulikukkien istutus ruukkuihin
Joulukuun alussa on aika istuttaa kukkasipulit ruukkuihin kellariin, odottamaan kevättä. Sipulit ovat olleet pusseissaan kellarissa jo jonkin aikaa. Tutkin niitä, kun kuvasin hyasinttimaljakkoa, ja näyttivät olevan vielä erittäin hyviä. Onkin jännä nähdä, onko mitään eroa kukinnan alkamisessa, siis verrattuna teidän sipulikukkaistutuksiin, jotka on istutettu jo aiemmin syksyllä. Mielenkiintoista... : )

Sarin joulublogi
Siirryn tästä vähitellen postailemaan sinne, näin joulun lähestyessä.....
Sinne tulee myös jo perinteeksi muodostunut Kukkiva joulukalenteri. Osoitehan on tuttu http://sarinjoulublogi.blogspot.com


15 kommenttia:

 1. Riippaorvokin ovat mullakin nyt varastossa, saapi nähdä sitten miten talvehtivat.

  VastaaPoista
 2. Minulla talvehti riippaorvokki ihan vain ikkunalla kun ei parempaa talvehdittamispaikkaa ole tarjolla. Selvisi hengissä viime talvesta ja toivottavasti jälleen tulevasta.

  VastaaPoista
 3. Meneekö nuo syyskrookukset vuodesta toiseen maassa? Vai pitäskö ne ottaa aina talveksi pois, ettei palellu?
  Niin se vaan joulu pikkuhiljaa saapuu =).

  VastaaPoista
 4. Suloisia kukkia tuossa orvokissa ja herttaköynnöksenkukka on jänskän näköinen.

  VastaaPoista
 5. Tuija - todennäköisesti talvehtivat hyvin : )
  Minullakin viime kevättalvena toinen pääsi kuivahtamaan pahasti, mutta toipui siitä ... eli vaikuttavat tosi sitkeiltä ; )

  Anonyymi - pidetään peukkuja, että nytkin riippaorvokkisi talvehtii hyvin ! Huoneenlämmössä talvetus taitaa olla kaikkein haastellisinta. Auttaa paljon, jos ikkunan edessä on viileää, siis ikkunasta hohkaa kylmä ; )

  Multasormi - syyskrookus talvehtii hyvin etelässä, sille hyvässä paikassa. Pohjoisempana sipulit kannattaisi nostaa maasta myöhään syksyllä kellariin... näin oletan, en ole siis kokeillut ; )
  Joulu lähestyy, vaikkei siltä yhtään tunnu. Meillä nytkin sataa vettä.

  santra - herttaköynnöksen kukka on tosi erikoinen. Meinasi koko kukinta jäädä huomaamatta. Sitä kun on tottunut, että kukat ovat värikäitä ja erottuvat lehdistä : )

  VastaaPoista
 6. Heips!

  Kun sie olet niin taitava puutarha-asioissa, niin kertoisitkos, mitäs nyt, kun istuttamani krookukset kasvoivat vahingossa jo nyt isoiksi aluksi vaikka niiden piti vasta keväällä heräillä? On ollut niin lämmintä ja sateista että luulivat kai kevääksi? Osa krookuksen aluista meni keltaisiksi, kun tässä oli muutama pakkasyö sateiden välissä... Menivätkö krookukset nyt ihan pilalle? Voisiko ne kaivaa ylös ja istutella ruukkuihin sisällä kukkimaan...?

  Nimimerkki: vasta-alkaja.. =)

  VastaaPoista
 7. Una - vastaan sinulle huomenna iltapäivällä, sillä haluan ensin käydä katsastamassa pihalla meidän krookusten tilannetta ; )

  VastaaPoista
 8. Riippaorvokkisi on uskomattoman ihana, mistä olet sen hankkinut?
  Löysin viime viikolla marketista vielä sipulikukkia, 50 senttiä per pussi. Laukat olivat vielä ihan hyvän näköisiä ja ostinkin niitä muutaman pussin;) Pitäis vissiin laittaa tänään maahan, huomiselle ovat luvanneet lunta!

  VastaaPoista
 9. Una - jättäisin krookukset maahan kasvamaan, sillä niiden rytmi on hieman sekaisin. Saattaa olla, että toipuvat kevääksi tai vasta seuraavaksi kevääksi... aika näyttää. En siis kaivaisi niitä sisälle.
  Minulle ei ole koskaan käynyt krookusten kanssa noin, muistaakseni ; ) Sen sijaan helmililjat tekevät vähän lehtiä joka syksy. Kävin pihakierroksella ja meillä oli näkyvissä vain noita helmililjojen lehtiä.
  Muistatko, milloin istutit krookukset ?
  Nimimerki: ihmeissään... ; )

  pioni - olen ostanut sen toissa kesänä Marketanpuiston Puutarhamarkkinoilta, joltain pieneltä taimikasvattajalta. Olen nähnyt niitä myös isommissa liikkeissä, mutta pieninä erinä ja vähän sivummassa ; )
  Teitpä hienoja sipulilöytäjä ! Onneksi kukkasipuleita voi istuttaa maahan, vaikka maanpinta olisikin jäässä.... rautakangen avulla tosin, hih ; )

  VastaaPoista
 10. Kiitos Sari. =) Annan siis niiden olla siellä. Muistaakseni jo syyskuussa istutin ensimmäisiä, mutta viimeisiä vasta lokakuussa ja niissäkin on alkuja näkyvissä. Miulla myös helmililjatkin ovat esillä. Innoissani varmaan liian aikaisin ne laitoin, mutta ymmärtää kai sen, kun vuosien jälkeen on maata, johon kukkia laittaa... Eikä tästä pihasta nimittäin tänä keväänä pilkistänyt yhtä ainoaa sipulikukkaa, eikä paljon mitään muutakaan. Edelliset omistajat eivät olleet pahemmin kukkia istutelleet. Ei täällä siis ollut juuri mitään muuta kuin pari syreeniä. Ei edes omenapuita eikä mitään... vaikka kyse on rintamamiestalon pihasta. Kumma juttu. =) Mutta NYT pihassa on paljon perennoja, muutama omenapuu, jne jne ja paljon noita sipulikukkia joita tosin ilkeät fasaanit yrittävät kiskoa pois ja ne ovat syöneet mm tulppaaninsipuleitani. =( Mokomat!!

  Mutta, annan siin krookukset olla. Samoin jo esiintyöntyvät hyasintit... =)

  Katsotaan, mitä keväällä ilmestyy. =)

  VastaaPoista
 11. Tuo riippaorvokki on kaunis. Tuollainen pitäisi itsellekkin löytää ensi kesäksi!

  VastaaPoista
 12. Ostin "talviturvetta" säkillisen, vielä ei varmaankaan ole hyvä sitä mm. atsalean tai ruusujen juurille laittaa? Viime vuonna unohtui kokonaan mutta onneksi tuli niin julmetusti lunta, että säilyivät silti hyvin...

  VastaaPoista
 13. Una - minulle ei ole koskaan käynyt noin, mutta meillä sipulikukat on aina istutettu tosi myöhään eli lokakuun keskivaiheilla tai lopussa. Sitähän varotellaan, ettei kannata istuttaa liian aikaisin, etteivät sipulit lähde kasvuun. Näin se näköjään on, lämpimänä syksynä.
  Pidetään peukkuja, että sipulikukkasi toipuvat kevääksi ja kukkisivat upeasti : )
  Fasaanien touhuja voi koettaa estää esim. laittamalla keppejä maahan pystyyn. Nehän kun eivät ole mitenkään ketteriä ja siroja lintuja ; )

  Mari - keväällä riippaorvokin taimi on aika huomaamaton, kaikkien värikkäästi kukkivien taimien seassa. Eli saa olla aika tarkkana, että taimet huomaa : )

  minna w. - talvisuojaukset laitetaan, vasta kun talvi on tulossa... siis pitkän sääennusteen mukaan. Täällä etelässä talvea ei vielä näy, joten meilläkin ryhmäruusujen ja Endless Summer -hortensioiden talvisuojaukset on tekemättä...
  joten tarkkaillaan siis sääennusteita ; )

  VastaaPoista
 14. Karolina - tuo onkin tosi kiva idea ! Kiitos : )

  VastaaPoista