perjantai 28. huhtikuuta 2017

Tulppaanit on nyt syöty

Pari päivää sitten aamulla oli kuin suoraan sadusta... kaunis lumi peitti maan ja siniset krookukset sekä vihreät lehdet pilkistivät lumen läpi. Siellä seassa käyskenteli suloinen bambi, siis metsäkauris.


Mutta mitä se tekikään....

... se söi kaikki tulppaanit. Nyt meidän koko pihan tulppaaneista on jäljellä enää 10%. Siis apua, mikä ahmatti! Tosin saattoi hyvinkin olla, että sen kaverit ovat vähän auttaneet. Yleensähän nämä metsäkauriit kulkevat pienissä laumoissa.

Siinä meni meidän kymmeniä vuosia vanhat  "tavistulppaanit" eli Darvin `Appeldoorn`-tulppaanit. Saa nähdä, miten niille käy, jaksavatko kukkia ensi keväänä.

Vähän kyllä harmittaa. Tässä on mietinnässä verikarkotteen tekeminen tai jotain muuta helppoa. Aitaa emme kuitenkaan halua lähteä tekemään.

Onneksi metsäkauris jätti krookukset syömättä. Nämä vaaleat pastellit ovat lemppareitani.

Siemenistä levinneet kirjokevättähdet sekä posliinihyasintit saivat myös olla rauhassa. Näitä täytyykin lisätä pihalle. Jos kauriit tai rusakot jatkossa popsivat osan sipulikukista, niin ainakin nämä kukkivat sitten.

Olisi kiva kuulla, onko teillä eläimet syöneet sipulikukkia? Ovatko olleet näin valikoivia, kuin meillä?

Hyvää vappuviikonloppua!

Terkuin Sari



19 kommenttia:

  1. Voi harmi!! Tuo potuttaa niin mielettömästi, kun on koko pitkän talven odottanut kevättä. Minä olen nyt laittamassa riista-aitaa, sillä ne syövät paljon ja nopeasti, yksikin kauris pystyy tekemään suuret tuhot, ja usein ne ovat porukassa vielä. On ihan turhaa istuttaa tulppaaneja, jos ei ole riista-aitaa, sen olen todennut.
    Viime syksynä istutin persiansinililjaa ja toisista sinililjoista poiketen ne on totaalisesti syöty, joka aamu löydän uusia sipuleita maan pinnalla, kun hirviö on vetänyt naatista ne ylös. Samoin menivät rusokoiranhampaat, jotka olivat nupulla. Ei tässä sanat riitä, enkä pysty enää näkemään noissa eläimissä juurikaan kauneutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin blogistasi kuvia kauriiden jäljiltä. Teillä on niitä niin paljon, etten yhtään ihmettele aitaamista.
      Meillä on ekan kerran käynyt nyt näin täystuho tulppaaneille. Onneksi meillä on enemmän narsisseja ja muita sipulikukkia kuin tulppaaneja, joten tämä ei ihan maata kaada. Harmittaa vain se, jos ne vanhat tavistulppaanit eivät toivukaan syönnistä.
      Metsäkauriiden polku kulkee nyt meidän pihan läpi. Ajateltiin koettaa karkottaa ne kulkemaan tietä pitkin. Saas nähdä onnistutaanko :)
      Kiitos paljon. kun kerroit noista rusokoiranhampaista. Meillä on keltakukkaista koiranhammasta ja niitä eivät vielä ole keksineet. Joten heti vietiin koiranhampaille suoja. Ja varmuuden vuoksi atsalea, nuoret puut ja pensasmustikat on edelleen suojattuna verkolla.

      Poista
  2. Kyllä on hianon näkööset krookukset! Kirijokevättähärekki nii tasaasesti levinny.
    Harmi tuhoja. Meillä ei onneksi oo mitää tuholaasia, suuria eikä piäniä......viälä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättähdet leviävät siemenistä tosi hyvin, ja siemeniä tulee aina paljon. Siksi noin tasainen kevättähtimeri :)
      Saatte olla kyllä onnellisia, kun teillä ei ole näitä kasveja syöviä otuksia. Meillä niitä piisaa... on metsäkauriit, rusakot, harakat, fasaanit ja espanjansiruetanat. Mutta puutarhahan on aina osa luontoa :)

      Poista
  3. Meillä on jänikset syöneet melkein yhden yön aikana kaikki krookukset! Kyllä harmittaa, koska nyt ei pihassa ole käytännössä katsoen mitään kukkivaa, kun scillat ovat vasta nupulla, ja minulla ei ole kuin muutama hassu kevättähti ja posliinihyasintti :( Täytyy niitä myös lisätä. Kuulin kampaajaltani, että jänikset saa karkotettua hiuksilla, koska ne kavahtavat ihmisten hajua, ja ensi vuonna aion hakea tukon kampaajaltani ennen kevätkukintaa. Vaikka en tiedä auttaako sekään...No, tulppaaneita odotellessa, ne jänikset on jättäneet onneksi rauhaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan väitetään, että hiukset eli ihmisten haju karkottaa jäniksiä ja rusakoita. Ne muuten kannattaa laittaa pihalle heti, kun krookukset tulevat näkyviin. Jänikset voivat syödä krookusten alut, siis jo ennen niiden kukintaa.
      Kevättähdet ja posliinihyasintti ovat upeita leviäjiä ja siten tosi näyttäviä kukkijoita. Ja eivät kelpaa pupuille eikä kauriille heti ensimmäisenä :)

      Poista
  4. Nyt täytyy tosiaan suunnitella tulppaani-istutukset ihan eri tavalla... niin, että ne on helppo suojata. Yritämme myös karkottaa metsäkauriit kulkemaan muualta, kuin pihamme läpi, mutta suojaus on kyllä se varmin tapa ;)
    Nyt muuten tajusin, että taisivat myös syödä kirjopikarililjat. En huomannut niitä yhtään kukkapenkissä, tosin katselin vain tulppaanien jämiä. Onneksi sipulikukat, etenkin tulppaanit, ovat aika halpoja.

    VastaaPoista
  5. Näin tosiaan on käynyt, että jänikset ovat syöneet krookusten alutkin. No, kaikesta oppii ja ensi vuonna täytyy toimia aikaisemmin. Yleensä en paljon harmittele menetyksiä, mutta tämä täysi kukattomuus tällä hetkellä jotenkin harmittaa kovasti. Mutta tällaista se puutarhurointi on, onnistumisia ja epäonnistumisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhan hoidossa oppii paljon juuri kantapään kautta. Kunhan vaan muistaa sitten vuoden kuluttua ;)

      Poista
  6. Eikä! Varmasti tuli paha mieli tulppaanien puolesta. Auttaisikohan vaikka valkosipuleilla vuoraaminen, en osaa sanoa. Meillä on valtavia rusakoita, ne saavat aikaiseksi samanlaista jälkeä. Ihanat kuitenkin nuo krookukset, minulla ne ei varmaan kuivan maan takia oikein jaksa kukkia kuin pari päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän epäilyttää pahalle haisevien kasvien käyttö, sillä metsäkauriit olivat syöneet tulppaanit niin tarkasti muiden kasvien välistä. Muistaakseni ne tai rusakot söivät viime vuonna kevätsipulin versoja. Vai olisko naapuri käynyt leikkaamassa niitä ;)
      Tosiaan krookukset eivät viihdy kuivassa maassa. Sen sijaan tulppaanit pitävät paikasta, joka kesällä on kuiva.

      Poista
  7. Voi itku!! Meillä rusakot parturoivat puutarhaa, peurat kiertelevät vielä onneksi lähimetsässä. Peurat voivat olla melkoisia täystuhoja, myös piikikkäät ruusupensaat maistuvat kuulemma paremman puutteessa. Kuulin myös hyviä kokemuksia tuosta hiusniksistä,kokeilen rusakoihin kuunliljonen ympärille tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiusniksiä kannattaa ilman muuta kokeilla, vaikkakin kunnon metalliverkko on varmin suoja.
      Meillä metsäkauriit ovat syöneet jopa happomarjasta alaoksia, ja ruusuista. Onneksi se syönti vain tuuheuttaa pensaita :)

      Poista
  8. Voi ei!
    Vaikka ovat kauniita, ovat näköjään siellä etelässä paikoin maanvaiva!
    Onneksi jäi pikkukukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä tosi suloisia, mutta suursyömäreitä sille päälle sattuessaan ;)
      Tämä taas muistutti siitä, että pihalla kannattaa suosia monilajisuutta. Siis paljon erilaisia kasveja, niin talven tai eläinten jäljiltäkin pihalla riittää kukkia :)

      Poista
  9. Upeat kuvat joka tapauksessa! Meillä kävi naapurin tulppaaneille samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia kuvia saa varmastikin vain kerran elämässään :)
      Joten harmitus ei ole järin suuri. Ja nyt huomattiin yhdessä kohtaa tulppaanien säilyneen :)

      Poista
  10. Ihmettelin, mikä kumma on syönyt meidän tulppaanin lehdet ja varret. Rusakkoja pihadda kulkee, mutta koskaan ennen ei tulppaneja ole syöty. Yksi ystäväni laittoi sitten linkin tänne. Jäljet ovat kuvan perusteella juuri sellaiset kuin meilläkin tänä vuonna. Joskus aikaisempina vuosina kauriita on harvakseltaan näkynyt. Ilmeisesti ovat taas täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, todennäköisesti syöjät ovat olleet kauriita tai peuroja. Meidän pihallakin liikkuu isoja rusakoita ja ne eivät ole syöneet tulppaaneja. Jos tulppaanit on näin tehokkaasti ja kokonaan syöty, sen täytyy olla rusakkoa isompi eläin.
      Kannattaakin pitää suojat vielä nuorilla hedelmäpuilla, jotta kauriit eivät nyt syö ohimenneessään niitä.

      Poista