sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Syyskuun Kitkemispäivät kuun mukaan

 

Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan on taas alkamassa. Ajattelin tässä ihan muistuttaa niistä, jotta ne eivät mene epähuomiossa ohi. Ne on siis niin hyvät kitkemispäivät, että ne kannattaa hyödyntää, jos vain mitenkään voi. Mitä huolellisemmin saat syksyllä rikkaruohot poistettua, niin ensi vuonna kitkemistä on huomattavasti vähemmän. Siis jos kitket rikkaruohot oikealla kitkemistekniikalla ja kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä.

Mansikkamaan ja kasvimaan syksyinen kitkeminen...

Mansikkamaalta sekä myös lavakauluksista ja kasvimaalta on hyvä kitkeä kaikki rikkaruohot pois heti, kun sato on kerätty. 
Meidän mansikkamaa kitkettiin jo jokin aika sitten. Nyt kun alkaa taas hyvät Kitkemispäivät, niin käymme vielä kitkemässä sieltä muutamat siemenrikkaruohot, kuten kuvan punakukkaisen mansikan seassa kasvavan vesiheinän.

Kivituhkan ja hiekkalaatikon kitkeminen kuun mukaan...

Nyt kannattaa myös poistaa kivituhkasta eli hiekkapihasta kaikki heinät ja muut rikkaruohot. Siinä on hyvä katsoa sääennustetta etukäteen ja valita aurinkoinen päivä. Eli nyt sen voisi tehdä heti tiistaina 12.9.2023 iltapäivän puolella.
Sama kannattaa tehdä hiekkalaatikon hiekallekin, jos se on alkanut vihertyä rikkaruohoista.


Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan
12.-14.9.2023, iltapäivällä

Seuraavat parhaat Kitkemispäivät on vasta lokakuun puolessa välissä, joten nämä päivät kannattaa senkin takia ehdottomasti hyödyntää. 

Toimivat kitkemistekniikat eri rikkaruohoille ja paikoille...

Kitkeminen on tehokasta silloin, kun sen tekee kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä ja kasville parhaiten sopivimmalla kitkemistekniikalla. Hankalat monivuotisetkin rikkaruohot saa silloin hävitettyä tehokkaasti, ja silti aikaa kitkemiseen kuluu paljon vähemmän.
Samalla kitkeminen ei enää tunnut niin tuskaiselta ja rankalta😊

Vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" kuvaa hyvin kitkemistä. Eli viisas on se, joka kitkee kuun mukaan ja oikealla kitkemistekniikalla.


Olen tehnyt Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssin niille, jotka kaipaavat ohjeita, miten rikkaruohot saa hävitettyä pihalta mahdollisimman helposti.
Kurssin ohjeilla oppii, miten eri rikkaruohot kitketään niille parhaiten sopivalla tekniikalla ja kitkemistyökalulla. Monesti onnistunut kitkeminen on kiinni pienistä asioista ja jos niitä ei huomioi, rikkaruohot kasvavat takaisin nopeasti.

Verkkokurssilla on myös tarkemmat ohjeet, miten kivituhkapihasta saa kätevästi heinät ja rikkaruohot poistettua. Silloin hiekkapinta pysyy myös pidempään rikkaruohottomana.
Lisätietoja kurssista: Tehokas kitkeminen kuun mukaan Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Olen jo pidempään suunnitellut kokeilla noita kitkemispäiviä, mutta aina on ollut jotain menoa. Nyt olen vapaapäivillä kotona, joten aioin oikein keskittyä kitkemiseen. Sitä hommaa nimittäin löytyy kesän jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että kokeilet nyt kitkemistä. Huomaat varmasti jälkeenpäin, että kohdat, jotka kitket nyt, ei ala kasvaa uutta rikkaruohoa niin nopeasti mitä ennen. Todennäköisesti rikkaruohot myös lähtevät helpommin juurineen.
   Tärkeää nyt kitkemisessä on se, että aloittaa sen vasta iltapäivän puolella, eli aamupäivällä ei kitke lainkaan. Mukavia kitkemispäiviä!

   Poista