Näin alkusyksystä pelargonit näyttävät vielä tosi kauniilta. Alla oleva kirjavalehtinen `Caroline Shmidt`on yksi lemppareistani. Se kukkii tuossa kohti tosi vähän nyt, sillä siihen ei paista enää aurinko. Melkeinpä juuri lehdistö tekee siitä kauniin : )
Innostuin kasvattamaan rungollista pelakuuta, ihan alusta asti eli pistokkaasta. Nyt tämä pieni runkopelakuu `Mårbacka Tulpan` näyttää tältä.
Tänään on niin pilvistä, että kuvatkin ovat vähän tummia. Alla `Tornedalen` pelakuu, josta jätin leikkaamatta yhden oksan keväällä. Kesällä se on kasvanut oikein hujopiksi ; )
Pelargonien hoito syksyllä:
Vielä en aio siirtää pelargoneja sisälle. Mutta heti kun yöpakkasia on luvattu, siirrän pihan pelakuuruukut autokatokseen suojaan. Pelargonit kestävät pari astetta pakkasta näin syksyllä, tosin ne eivät pidä siitä.
Sade saattaa pilata pelakuitten kukat täysin ja sellaiset yksilöt siirtäisin katoksen alle tai kuistille. Kukkien sateenkestävyys on lajikekysymys.
Kun selkeästi ilmat ovat kylmenneet siirrän osan pelakuista pimeään kellariin ja osan viileähkön huoneen ikkunalle. Muutama pelakuu on pakko leikata pienemmäksi, jotta kaikki pelakuut mahtuvat talvisäilöön. Muuten en niitä leikkaa syksyllä, vaan vasta keväällä : )
Kevätleikkauksesta olen postaillut keväisin, klik.
Nimetön pioni...
Muistatteko sen jutun nimettömästä pionista, jonka kuvan laitoin nyt tuohon alle.
Sen verran nimiasia on selvennyt, että Rea Peltonen arvioi kuvien perusteella pionin nimeksi `Barbara`. Laitoin hänen kommenttinsa tuohon kyseiseen pionijuttuun, klik.
Rea on toinen Pionit -kirjan tekijöistä : )
jos pelargonit siirtäisi jo nyt kellariin, olisiko niiden talvehtiminen epävarmempaa? Parveke on kovin täysi, ja haluaisin väljyyttä viemällä pelakuut jo talviteloille...
VastaaPoistaOlipas ihan ajankohtaista tietoa noista pelergonioista. Ollaan täällä pohdittu, että miten niiden kanssa tulisi tehdä, jotta saisi ne menemään talven yli. Itsellä ei kylläkään ole, mutta tehtäväkseni jäi niiden talvi hoito. Näitä juttuja kun lukee, niin taidanpa hankkia muutaman pelargonia ensi keväänä. On tuo kellarikin käytössä, niin voi sinne säilöä.
VastaaPoistaKiitos Sari tiedoista;)
Kiva kun pionin nimi ehkä selvisi, mulla on myös Rean kirja kovassa käytössä, olenhan pionihullu, vaikken minä nimistä mitään tiedä.
VastaaPoistapelargonioiden hoitopäivä oli eilen ja ihan vielä nuppuja on paljon tulollaan, toivotaan aurinkoa ja lämpöä niin kukkivat vielä pitkään.
Nähdääkö sunnuntaina Riitan kirpparilla?
Kiitos taas ohjeista, Sari. Onko sinusta parempi talvettaa pelargoniat pimeässä kellarissa vai viileässä huoneessa? Olen luullut, että niiden pitäisi talvehtia valoisassa. Kellarissa olisi paremmin tilaa ja taatusti viileää.
VastaaPoistaKauni tuo pioni. Minullakin on samanlainen.
VastaaPoistaTeen samoin pelarkonien kanssa kuin, leikkaan vasta keväällä.
Mukavaa syksyn alkua sinulle!
Ihana tuo Mårbacka Tulpan! Mun pelakuut ovat menneet aivan karseiksi sateissa. Saapa nähdä selviytyvätkö edes. Lähdenpä nyt heti tyhjentämään ruukkuja tulvavedestä. :) Iloiset viikonloput!
VastaaPoistaMullakin pelargoniat vielä pihalla. Muutaman talven on yksi niistä viettänyt meidän makuuhuoneessa ja sinne se pääsee seuraavaksikin talveksi. Nuo muut vien ehkä autotalliin, kokeilua:)
VastaaPoistaMinä pidän pelargoneja kasvihuoneessa ja verannalla pitkälle syksyyn. Muutaman talvetan mökin ikkunalla, viileässä. Maakellarini on kostea, joten siellä ne vain homehtuvat eli uusia joutuu ostamaan joka vuosi.
VastaaPoistaAivan uskomattoman kaunis tuo pioni!
Mukavaa vkonloppua!
T. Sari Puumulista
Minä en ole aikaisemmin pelargonioita talvettanut, mutta nyt ajattelin viedä kaikki talveksi tyhjillään olevaan häkkikellariin joka on kylmä ja pimeä. No, ei kyllä itsellä ole tietoa kuinka siellä tulevat selviämään talven yli. Pitäisi ehkä käydä kastelemassa muutaman kerran talvella!
VastaaPoistaOnpa kaunis lehdistö tuolla Carolinella, todella! Pelargonit ovat ihania, tähän asti olen keskittynyt vain kukkien väriin, mutta ensi keväänä täytyykin pohtia lajikkeita tuosta lehtinäkökulmasta.
VastaaPoistaKiva nähdä, millainen kaunotar rungollisesta Mårbackasta tulee. Toivotaan, että se kasvaa ripeästi :)
Kukkahattuneiti - sitä täytyisi ihan kokeilla. Pelakuut kyllä ovat sitkeitä kasveja : )
VastaaPoistaMinulla on kohta sama ongelma tilan puutteen kanssa, kun syyskukkasipulit saapuvat. Vielä en kuitenkaan hanki syyskukkia, vaan vasta paljon myöhemmin, toivottavasti ; )
Tarja - ole hyvä : ) Kellari on hyvä paikka talvisäilytykseen. Pelakuita kannattaa kellarissa käydä välillä katsomassa ja tarvittaessa kastella niitä hieman.
Pelakuut on niin upeita ja kukkarunsaita eli osta ihmeessa ensi keväänä : )
Tuija - nyt on niin vielä lämmintä, että pelakuut ja muutkin jaksavat kukkia ja kasvaa... eikös olekin ihanaa : )
Nähdään siis sunnuntaina. Tulen kirpparille ilman muuta : )
Cheri - ole hyvä : ) Kummassakin talvetus onnistuu. Viileän huoneen ikkunalla pelakuitten lehdistö pysyy vihreänä, joten keväällä kasvuun lähtö on nopeaa ja kukkinta hyvin aikainen. Kellarissaa lehdistö kuolee ja keväällä kukinta vain alkaa vähän myöhemmin...
Minä laitan rakkaimmat pelakuut ikkunalle, ja muut ihanuudet kellariin : )
sylvi - pionit ovat kyllä ihania : ) Ja tuota Barbaraa tuntuisi olevan aika monessa vähän vanhemmassa pihassa.
Pelakuut ovat helppoja talvetettavia, eikös vain : )
Mukavaa syksyn alkua sinullekin !
Tuire - sade pilaa pelakuun kukat, tosin harvahkot kukat kestävät sadetta paremmin. Niin ja lehdistö menee rumaksi, jos multa on liian märkää koko ajan.
Toivotaan, että pelakuusi toipuvat, kun multa kevyesti kuivahtaa tulvan jäljiltä ; )
Ihanaa viikonloppua sinullekin !
pioni - nyt näyttää lämpimät kelit jatkuvan vielä ensi viikollakin, eli pelkuut saavat edelleenkin olla ulkona ilahduttamassa : )
Tiedän ihimisiä, jotka talvettavat pelakuut yms. autotallissa onnistuneesti. Eli kokeilu kannattaa : )
Puumuli - tosi kosteassa maakellarissa voi ollakin ongelmia homeen kanssa. Meillä toisessa kellarissa on aika kosteaa ja talvella yhtään kasvia siellä ei ole tarvinnut kastella, siis kellarin kosteuden takia.
Ihanaa viikonloppua sinullekin !
raijanpaivia - pelakuitten talvetus koneellisessa kylmähuoneessa onnistuu yleensä ihan loistavasti. Pelakuita kannattaa käydä katsomasssa välilä ja kastella hieman tarvittaessa. Liikaa vettä ei kannata kuitenkaan antaa. Kokeile ihmeessä : )
Geranium - rungollinen `Mårbacka Tulpan`on kyllä hassu, sillä se ei ole kasvanut kesällä juuri ollenkaan. Onneksi sentään kukkinut.. toivottavasti ensi kesänä kasvaa vähän enemmän ; )
Minulla on kolme kirjavalehtistä pelakuuta, ja ne ovat vallan ihania kasviryhmissä ja yksittäin. Tämä valkokirjava on niistä ehdoton lempparini. Sosittelen : )
Kauniita pelargonioita! Minulla jäi omat talven yli säilyneet jotenkin pieniksi ja vähäkukkaiseksi. En tiedä mikä meni pieleen mutta hengissä kyllä ovat.
VastaaPoistaMari - tutullani pelakuut ovat tosi kitukasvuisia ja nyt rumia.
VastaaPoistaTodennäköisesti hänen käyttämänsä multa on pysynyt liian kosteana. Minä ostan pelakuille aina halpaa multaa, missä on siis paljon hiekkaa ; )
Olethan muistanut lannoittaa pitkin kesää, se vaikuttaa suoraan kasvuun ja kukintaan. Pelakuut vaativat kunnon lannoitusta : )
En ole vielä pelargonioihin kerennyt innostumaan. Kauniita ne on, mikäpä kasvi olisi ruma ;). Mutta ei ole ollut aikaa vielä niihin. Ehkäpä se innostus iskee joskus. Tiedänpä tulla tänne lukemaan lisää pelargonioista sitten ja Oma Piha-lehdessähän on myös ollut oikein juttusarja niistä tänä vuonna.
VastaaPoistaKaunis on myös pionisi, jolle nimikin on ehkä löytynyt.
Multasormi - minäkin innostuin pelakuista vasta, kun lasitetulla parvekkeella muut kukat kärsi ja saivat ötököitä kuumana kesänä. Pelakuut ovat loistavia tällaiseen paikkaa kuten myös paahteiselle katetulle terassille. Pelakuista on viime vuosina julkaistu myös upeita kirjoja, ihan suomennettuna : )
VastaaPoistaKyllä pelakuut ovat ihania !
Siis jollakin muullakin jäi Pelargonit kituliaiksi? Omillani kellastui lehdet ja kasvua ei juurikaan ollut. Luulen että liika kalium sai tämän aikaiseksi. Enää en osta Pelargonilannoitetta vaan annan sitä punaista kastelulannoitetta.
VastaaPoistaTosi kiva palsta tämä :)
Lissu - pelakuut ovat tosi helppoja ja sitkeitä kasveja. Yleensä ne saa hengiltä liiallisella kastelulla eli multa on aina litimärkä, tai pakkasilmalla tai unohtamalla kastelun kuukausiksi ; )
VastaaPoistaToivottavasti pelakuusi toipuvat vielä : )