perjantai 22. kesäkuuta 2018

Tuoksuvaa juhannusta

Pihalla tuoksuu nyt aivan hurmaavalle, vaikka juhannusruusujen kukinta on jo ohi. Parhaillaan pihallamme kukkivat kuvan pihajasmike sekä köynnöshortensia ja kiinanpionit. Jotenkin juhannukseen kuuluu kesän tuoksut, ja helpoiten niiden tuoman kesätunnelman saa kasveilla, joissa on tuoksuvat kukat. Ja tuoksut kuuluvat myös fengshui puutarhaan, ja parvekkeeseen.

Tuoksuva pihajasmike...

Pihajasmike (Philadelphus coronarius) on tosi super ihana pensas. Meillä niitä on muutama vanha yksilö, mitkä ovat korkeita ja leveitä eli kukkia on paljon. Ja kukkiessaan koko piha täytyy huumaavan suloisesta tuoksusta. Niiden oksia tulee otettua usein sisälle maljakkoon.
Kuvia tästä meidän isoimmasta pihajasmikkeesta näet postauksesta Pihajasmike huumaa tuoksullaan.

Siis upea ja helppo pensas (aurinkoon tai) puolivarjoon tuoreeseen maahan. Kasvaa muuten jopa 3 metriä korkeaksi ja leveäksi sekä menestyy I-III(IV)-vyöhykkeillä. 

Köynnöshortensian makea tuoksu...


Köynnöshortensia kukkii vieläkin, ja levittää ympärilleen makeaa tuoksua. Siinä on aina paljon erilaisia pörriäisiä ja siitä kuuluunkin hauska tasainen surina. Sen versot tarttuvat tiukasti kiinni taustan seinään, tai meillä se kasvaa männyn rungossa. Helppo kuin mikä, eli sitä ei hoideta millään tavalla. Lisää kuvia siitä Mielenkiintoinen lehtijuttu ja köynnöshortensia.

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) viihtyy tuoreessa maassa puolivarjosta varjoon, tai hyvällä paikalla ihan auringossakin. Se ei viihdy, jos maa kuivuu liikaa. Korkeana köynnöksenä se voi kasvaa 10 metriä korkeaksi ja menestyy I-III vyöhykkeillä.

Valkoinen pioni sateen jälkeen...

Vielä kolmas upea tuoksuva kukkija on nyt tämä valkoinen vanha pioni. Sen tuoksu on yllättävän vahva ja hieno. Se on jokin vanha kiinanpionin lajike, sillä se kuuluu pihan alkuperäisiin kasveihin.

Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) on siis perenna ja viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla läpäisevässä multamaassa. Senkin hoito on tosi helppoa, kunhan muistaa tukea pionit ajoissa. Sade ja tuuli nimittäin kaatavat maahan sen painavat kukat varsineen.
Helpoimpia pioneista on juuri kiinanpionit, joita on paljon eri lajikkeita. Osa niistä tuoksuu ja osa ei. Myös niiden kukkien värit vaihtelevat valkoisesta punaisen eri sävyihin.

Fengshui puutarha ja tuoksuvat kasvit...

Koska fengshuissa huomioidaan kaikki aistit, on kukkien tuoksut tärkeitä. Osa tuoksuu vahvasti ja osa miedosti. Eli jos perheessä on tuoksuherkkiä, voi valita mietotuoksuisia. 
Ja parvekkeellekin löytyy tuoksuvia kesäkukkia, kuten mausteiselle tuoksuvat neilikat, tuoksupelargonit sekä yrtit.

Tunnelmallista ja tuoksuvaa Juhannusta kaikille!

Kesäterkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Kiitos, samoon!
  Meillei nua viälä kuki. Meillon juhannusruusun aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juhannusruusut tuoksuvat niin juhannukselle kuin olla ja voi :) Meillä ne kukkivat silloin hellejaksona ja tosi lyhyesti. Onneksi pihalla on koko ajan jotain tuoksuvaa :)

   Poista
 2. Ihanat kasvit, kaikki tuttuja ja niin kauniisti tuoksuvia... <3 Täällä päin nuo kaikki vasta aloittelevat kukintaansa. Tuoksuvaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Meillä ne kohta lopettelevat, ja seuraavat tuoksujat alkavat kukkia... kuten ihanat vanhat laventelit. Kivasti täällä blogissa näkee, miten eri vaiheessa kukinta on eri puolilla Suomea :)

   Poista
 3. Tunnelmallista juhannuksen jatkoa Sinulle - kauniit kuvat ihanista kukkasista !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Näitä tuleekin kuvattua aina paljon, ja samalla nautittua niiden suloisesta tuoksusta.

   Poista
 4. Jasmike meilläkin levittää tuoksuaan... on tämä hanaa aikaa! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Niin on... paljon kukkia, tuoksuja ja linnunlaulua.

   Poista
 5. Upeita! Meidän puutarhastamme löytyvät myöskin nuo tuoksuvat ihanuudet. Tosin jasmikkeet ja pionit ovat vielä nupuillaan. Ihmeesti pionit myös säästyivät eilisiltä rankkasateilta, saavat niin ilmeisen hyvin suojaa vartetun aroniapensaan lehvistä. Ja köynnöshortensiat ovat kyllä sitkeitä tapauksia. Siirsin niitä viime kesänä puutarhassamme ja pelkäsin, menetänkö ne, mutta sitkeästi vain jatkavat kasvuaan. Suloista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tuo meidänkin köynnöshortensia on siirretty siihen talon seinustalta vuosia sitten. Ja seinustallakin se oli jo kasvanut pitkään, koska peitti jo koko seinän katon rajaan asti. Vähän hirvitti sen siirto, mutta kun se joka tapauksessa piti poistaa seinustalta, niin pakkohan yrittää siirtoa ;)

   Poista
 6. Upeat juhannuskukkijat sinulla!

  Minä istutin muutama vuosi sitten kaksi pikkujasmiketta puutarhaani. Pari ensimmäistä vuotta jaksoivat kasvaa hyvin. Sitten pari vuotta sitten keväällä päätin laajentaa kukkapenkin ulottumaan jasmikepensaisiin saakka, ja jouduin kaivamaan multaa vähän niiden juuriltakin. Parin viime talven jälkeen pensaat ovatkin kuivuneet tosi pahasti, toinen tänä vuonna maahan asti. Muuta syytä en keksi kuin pintajuurien vaurioitumisen ja parin viime vuoden kuivat alkukeväät. Toki pensaat ovat myöd menestymisvyöhykkeensä rajoilla (IV).
  Osaisitko sanoa oman selityksesi pensaiden versojen kuivamiseen/kuolemiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syynä kuivumiseen/kuolemiseen voi hyvinkin olla juuri nuo mainitsemasi asiat. Jos pensailta on katkennut paljon tärkeitä juuria ja kasvavat menestymisensä rajä-alueilla, ei mikään ihme että kärsivät.
   Kaivoimme vanhasta pihajasmike pensaasta ison alun, jolloin juuria meni pakostakin poikki. Istutimme sen toiseen kohtaa pihaa. Pari ekaa vuotta sekin kuivatti aina oksia ja oli kituvan oloinen. Nyt se on tosi rehevä ja voi hyvin. Eli toivoa on vielä pensaillasi :)

   Poista