maanantai 5. joulukuuta 2022

Vanha jouluruusu kukkii uudelleen - 5. luukku

Tämä vanha jouluruusu kukkii nyt uudelleen. Ihan uskomatonta! Se on siis viime vuoden joululta säilytetty jouluruusu. Siinä on kukkia todella paljon ja muutenkin nyt sen lehdistö on minusta paljon kauniimpi. Tällaiset yllärit on kyllä tosi ihania😍

Vanha jouluruusu kukkii komeasti uudelleen...

Kevään aikana tälle jouluruusulle kasvoi uudet lehdet. Se oli parvekkeella, missä oli sille hyvin tilaa, joten lehdistö on kasvanut tosi komean leveäksi. Siten kukkavarretkin tulevat nyt paremmin esiin. Tämä on edelleen siinä samassa ruukussa, jossa se oli alun perin. 
Aika ihana, vai mitä?


Jouluruusu viime jouluna...

Tältä se näytti 5.12.2021 ja kuten kuvasta näkyy, sen lehdistö oli pystymmässä. Koska näitä kasvatetaan aika tiiviisti toisissaan kiinni, lehdet saavat tukea toisista kasveista ja siten lehdet eivät kasva vaakatasoon. Tämä oli kaunis näinkin 😊

Pieni ja tämä isokokoinen jouluruusu...

Vanha jouluruusu on todellakin isokokoinen, siis korkeampi ja leveämpi, mitä ne tavalliset  jouluruusut. Kukkien värikin näyttää muuttuvan vihertävän vaaleaksi, kun kukka on avautunut.
Kokoeron huomaa hyvin, kun laittaa ne näin vierekkäin. 

Nuput ilmestyivät syksyllä...

Talven pakkasten ajan  tämä vanha jouluruusu oli sisällä viileässä huoneessa. Ja heti kun pakkaset loppuivat, siirsin sen parvekkeen viileyteen. Se oli siellä myös koko kuuman kesän, tosin parvekkeen lattialla, suojassa auringon paisteelta.

Syksyllä nostin sen parvekkeen sivupöydälle tuomaan vehreyttä. Siinä samalla yllätyksekseni huomasin, että siihen on alkanut kasvaa uusia alkuja. Lokakuun jälkipuoliskolla aluista oli jo kasvanut terhakoita nuppuvarsia. Ja nyt ne siis parhaillaan kukkivat sisällä.

Jouluruusun säilytys ja hoito...

Jouluruusut on monivuotisia perennoja. Ne kannattaakin säilyttää joulun jälkeen, vaikka ne eivät enää näyttäisi niin komeilta. Mitä kuuluu jouluruusuille helmikuussa -postauksessa näkyy, miten ne ovat alkaneet kasvattaa uusia lehtiä. Tämä vanha jouluruusu on kuvissa se, jolla on musta ruukku.

Tarkemmat ohjeet niiden hoitoon löydät Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksesta. Kannattaa muistaa, että jouluruusut ovat syötynä myrkyllisiä.

Jouluterkuin Sari




8 kommenttia:

  1. On todella ihana ja kaunis ❤️❤️❤️ Olen saanut yhden jouluruusun pysymään elossa kevääseen. Istutin sen siirttiksen marjapensaan alle. Teki nuput nyt marraskuussa ja siellä odottelevat lumen alla kevätaurinkoa. Täytyypä lähteä jouluruusuostoksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, jouluruususi on keväällä valmiina kukkimaan, heti kun lumet sulavat :) Näytät löytäneen sille hyvän paikan.
      Jouluruusut on kyllä upeita, ja kivasti monivuotisia.

      Poista
  2. Millä niistä saa ötökät pysymään poissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirvat lähtee ihan käsin liiskaamalla. Se kannattaa tehdä muutaman päivän välein, niin lopulta kaikki on saatu hävitettyä. Muita ötököitä en itse ole niissä nähnyt. Siis tarkoititko jotain muuta ötökkää?

      Poista
    2. Minä ostin muutama vuosi sitten jouluruusuja (joltain puutarhalta) ja yritin säilyttää niitä kun olivat kukkineet... sitten huomasin kerran tarkemmin katsoessani, että niissä oli mustia, hiukan kiiltäväkuorisia (?) pieniä ötököitä vilistimässä mullassa ja niitä oli paljon. Siihen loppui säilytysyritys, mutta jäin miettimään mitä mahtoivat olla. Vieläkin toivun tästä "järkytyksestä", enkä tohtinut viime vuonna ostaa uusia... juuri k-kaupassa yhtä pyörittelin ja yritin nähdä onko ötökkävapaa ;-)

      Poista
    3. Onpa erikoista. En muista tuollaisia ötököitä nähneeni minkään kasvin mullassa. Jouluruusut yleensä kasvatetaan ulkomailla esim. Hollannissa, jossa voi olla erilaisia hyönteisiä, mitä meillä Suomessa. Ne voivat olla siis ulkoa tulleita ja maassa viihtyviä tai sitten jotain muita.
      Itse olen nähnyt jouluruusuissa vain kirvoja ja joskus pienen etanan.

      Poista
  3. Vau mikä komistus! Minä olen istuttanut puutarhaan, jos olen joskus saanut jouluruusun selviämään kevääseen asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona maahan istutettuna se onkin helppohoitoisin ja kukkii varmemmin.
      Tämän vanhan jouluruusun kukinta oli kyllä aika ylläri. Saa nähdä, kukkiiko se vielä ensi vuonnakin näin ruukkukukkana.

      Poista