lauantai 3. joulukuuta 2022

Kranssimateriaalit ja pihasuunnittelu - 3. luukku

Kranssimateriaalit voi kerätä pihalta, kun se on huomioitu pihasuunnittelussa. On paljon kasveja, joista saa tehtyä helpolla kranssipohjia. Ja tietysti itse kranssihavut ja muut vihreät voi myös kerätä ihan omalta pihalta, niin ei tarvitse lähteä hakemaan niitä kauempaa ja kysellä lupia maanomistajilta. 

Kranssipohjien materiaali ja pihasuunnittelu...

Kasvit, joista saa ehkä parhaiten tehtyä erilaisia kranssipohjia, ovat aika isokokoisia. Joten niiden paikka pihalla kannattaa suunnitella huolella, jotta ne mahtuvat pihalle. Taimet on aina ostettaessa pienikokoisia, mutta kasvuun päästyään niistä voi tulla yllättävän leveitä ja korkeita, jos sitä ei ole alun perin huomioinut.

Kuvassa on kirjavalehtisen kanukan nuoria punertavia versoja. Ne ovat kasvaneet hyvin ja niistä saisi tehtyä nyt monta kranssipohjaa. 

Kranssihavut ja pihasuunnittelu...

On myös paljon erilaisia havukasveja, joista voi leikata kranssihavuja. Tuijat ovat ehkä helpoimpia ja aika yleisiä. Ne myös kestävät hyvin leikkaamista.
Pihasuunnittelussa voi valita pihalle juuri kranssin tekoon sopivia kasveja, mutta niiden kasvupaikka on syytä suunnitella huolella. Jo sen takia, että kasvit lähtevät hyvään kasvuun, mutta myös sen takia, ettei kranssimateriaalin ottaminen tee pihasta epäsiistin näköistä.


Myös erilaisista kuusista saa hyvää kranssimateriaalia. Niiden oksien leikkaamistapaan on hyvä perehtyä, jotta jäljelle jäänyt oksa kykenee jatkamaan kasvua keväällä.

Näistä pihasuunnittelun tärkeistä asioista on enemmän Sarin pihasuunnittelukurssilla. Se on verkkokurssi ja yritykseni Puutarha Studion.

Jouluterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Me olemme leikanneet tuija-aidan aina syksyllä ja olen ottanut ison osan leikkausjätteestä talteen kranssientekoon. Hyvin ovat säilyneet ulkona koko talven. Suosittelen kyllä tuijaa kranssikasviksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea leikata tuija-aita vasta syksymmällä, niin saa samalla kranssimateriaalit! Silloin leikkaaminen kannattaa tehdä kasvavalla kuulla.
   Tuija on siitäkin kiva, että kranssissa se myös kestävää pitkään kauniina.

   Poista