torstai 15. joulukuuta 2022

Vanha atsalea kukkii - 15. luukku

Vanha atsalea kukkii parhaillaan, ja sekin on pinkki ja kaksivärinen. Tämän kukinta tuli täytenä yllätyksenä. Se on ollut kaksi kesää parvekkeella ja talvet sisällä viileähkössä huoneessa. Viime kesässä tai syksyssä on täytynyt ollut jotain erityistä, kun tämä innostui tekemään nuput. 


Vanha atsalea kukkii vähitellen...

Tältä on jo muutama kukka lakastunut ja nyt parhaillaan kukkia oli auki vain viisi. Se on täynnä nuppuja, jotka näyttävät aukeavan vähitellen eri aikaan. Vierellä on nupullinen hyasintti, jotta paremmin hahmottaa, miten isoksi tämä on kasvanut. Taidan leikata sen muotoon keväämmällä.

Vanha atsalea huhtikuussa 2021...

Tältä atsalea näytti uutena, kun se oli täynnä kukkia. Sitä kummasti alkaa arvostaa ammattipuutarhureita, kasvihuoneita ja kukkien viljelytaitoa, joilla saadaan näin tiivis ja näyttävästi kukkiva atsalea 😊
Kevään kukinnan jälkeen syyskuussa 2021 atsalea oli vielä pieni tiivis puu parvekkeen metsäpuutarhassa.

Kauniit kaksiväriset kukat...

Kummasti viime aikoina olen ihastunut kaksivärisiin kukkiin. Näköjään niin olin jo viime vuonna. Tällä yksinkertaisella atsalealla kukan keskeltä sojottavat heteet ja emi tuovat kukkaan koristeellisuutta ja siroutta.


Atsalean oksien kärjissä nuput...

Atsalealla on siis nyt oksien kärjissä nuput ja yksi sellainen näkyy kuvassa kukan yläpuolella, vasemmalla. En silloin ensin edes kiinnittänyt niihin huomiota, kun ne näyttävät melkein lehdiltä tai uuden verson alulta. Kukat on kyllä super ihana ylläri 😊
Atsaleaa voi siis pitää viherkasvina, joten se ei ole kertakäyttökukka. Oleellista sen hoidossa on kastelu, sillä multa ei saa päästä kuivumaan. 


Valkoinen kerrottukukkainen atsalea on myös upea. Se on suorastaan juhlava, etenkin isokokoisena. Lisäksi atsalean tummat lehdet korostavat kukkien valkoisuutta.

Jännän lämpimän punainen atsalea on myös suosikkini. Sen väri on jännän hehkuva. Jutusta löytyy myös atsalean hoito-ohjeet.

Jouluterkuin Sari


 


6 kommenttia:

 1. Kaunis! En ole tiennytkään, että atsalean voi saada kukkimaan uudelleen. Näin sitä oppii uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin yleistä se ei taida olla, että atsalea kukkisi uudelleen. Moni ei edes yritä sitä, vaan heittää atsalean pois kukkien lakastuttua. Itsekin tässä opin nyt uutta :)

   Poista
 2. Ihanan värinen! Hankin kolme vuotta sitten rungollisen atsalean joulun jälkeen alennusmyynnistä ja se on kukkinut joka vuosi muutamalla kukalla loppukesästä tai syksyllä. Kesät se viettää varjoisalla paikalla ja pakkasten tullessa tuon sen ulkoeteiseen. Viime syksynä se pääsi vahingossa kuivahtamaan ja karisti melkein kaikki lehtensä eikä ole vieläkään kunnolla siitä toipunut. Silti se teki muutamaan latvaan kukkia syksyllä. Voi kun saisikin kukinnan joskus yhtä runsaaksi kuin kaupoissa myytävillä atsaleoilla!
  Ihan kaikki jouluatsaleat eivät kuitenkaan viihdy huonekasveina, vaan kukinnan jälkeen kuivuvat pystyyn, vaikka mitä tekisi. Joskus kuitenkin uusia lehtiä alkaa ilmestyä kukinnan päättyessä, jolloin kannattaa ehdottomasti jättää atsalea huonekasviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kerroit kokemuksistasi! Se kannustaa muitakin kokeilemaan.
   Sinun atsaleallasi on ihan eri kukintarytmi, kuin tällä minun, joka vasta nyt aloittelee kukintaa. Se varmaan tulee niiden kasvupaikkojen erilaisista olosuhteista.
   Olen vain haaveillut rungollisesta atsaleasta ja luullut niitä tosi lyhytikäisiksi. Mutta nyt rohkaistun hankkimaan sellaisen. Ne on niin kauniita :)
   Minä olen useamman kerran säilyttänyt atsalean, mutta kevään aurinkoisina päivinä, en ole muistanut alkaa kastella niitä useammin ja ovat päässeet kuivahtamaan. Olen sitten heittänyt ne pois. Voisikohan olla niin, että kotimaiset atsaleat onnistuu paremmin huonekasveina. Ainakin itsellä on sellainen tuntuma.

   Poista
 3. Olipa mahtava yllätys, että atsaleasi alkoi ilahduttamaan sinua kukinnallaan näin joulunalusaikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aivan ihana jouluyllätys :) Kohta siihen avautuu vielä lisää kukkia, ainakin niin pullukoita osa nupuista jo on.

   Poista