lauantai 31. joulukuuta 2022

Kielot, rosmariini ja alkuja

Kielot tuoksuvat edelleen niin upeasti. On aivan ihanaa, kun huoneen oven aukaisee ja nenään leijailee kielojen sulotuoksu. Olikin tosi hyvä idea istuttaa kieloja eri aikaan, niin niiden kukinnasta saa nauttia vieläkin. Tuoksun ohella ajatukset ovat jo siirtyneet kevääseen eli tuleviin kylvöihin, talvisäilytyksessä oleviin kasveihin ja kevätkukkiin.

Rosmariini talvehtii ikkunalla...

Tämä iso rosmariini oli kesän parvekkeella ja syksyllä otin sen sisälle talvisäilytykseen. Aiemmin rosmariinin talvetus ei ole onnistunut, mutta nyt näyttää hyvältä.
Rosmariini kasvaa altakasteluruukussa ja sen on viileän huoneen ikkunalla. Minulla on toinenkin rosmariini, joka on riippuvaoksainen. Se on talvisäilytyksessä meidän Teräsleidillä ja kuulemma sekin voi erittäin hyvin ikkunalla.

Rosmariinin hoito kuun mukaan...

Olen tietysti istuttanut rosmariinit kuun mukaan hyvänä ajankohtana. Tätä altakasteluruukussa olevaa olen myös kastellut kuun mukaan hyvinä Kastelupäivinä.

Tällä on selvästi jo pientä uutta kasvun alkuakin. Kuva tästä rosmariinista kesäkuun alusta näkyy Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa.

Sipulikukkien alkuja jääkaapissa...

Kuten aiemmin, niin nytkin minulla on kasvamassa pikkuiiriksiä kevätkukaksi. Eli istutin kevätkurjenmiekan sipuleita ruukkuihin jääkaappiin joulukuun alkupuolella. Ja nyt ne näyttävät jo lähteneen kasvuun.
Ruukut ovat siis edelleen jääkaapin viileydessä, kuvasin ne vain ikkunalaudalla. Todennäköisesti nämä kukkivat helmi-maaliskuussa ja pidän niitä silloin parvekkeella, mikäli ei ole pakkasta. Viileässä niiden kukinta kestää aina pitkään.

Näitä pikkuiiriksiä on todella helppo hyötää kukkaan sipuleista. Ne onnistuu aina. 

Parvekkeella planter kasvatusaltaassa persiljan alku on vielä vihreänä. Sen vieressä, kuvan keskellä, mullasta pilkottaa krookuksen alkuja. Istutin siis tähän kasvatusaltaaseen kokeeksi erilaisia kukkasipuleita ja talvivalkosipulia. Jännä nähdä, miten ne onnistuvat.

Tulevat siementen kylvöt...

Huomenna aion tutkia siemenpussilaatikkoani ja siemenhinnastoja. Houkuttaisi kylvää jotain aikaisin esikasvatettavaa kuten rimpsureunaista orvokkia, mutta toisaalta esikasvatusikkunalautani on jo aika täynnä talvetettavista pelargoneista ja värinokkosista.

Onneksi tässä ei ole kiire vielä kylvöjen kanssa, sillä tammikuussa kannattaa kylvää vain muutamia kasveja. Niistä enemmän Tammikuun ekat kylvöt -postauksessa.

Kaikki siementen kylvöt teen aina kuun mukaan hyvinä kylvöpäivinä. Siten siemenet lähtevät hyvään kasvuun. Jos on huonosti itävää siementä, niin silloin erityisesti kannattaa huomioida kuun vaiheet ja kylvää kasville parhaana kylvöpäivänä. 
Olen nimittäin testaillut tätä monet kerrat ja tehnyt näistä kuun mukaan ajoittamisista verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito. Se on siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyy verkkokurssisivustoltani www.sarinpuutarhakurssit.fi .


Inspiroivaa ja iloista uutta vuotta 2023!Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

  1. Ihania versonkärkiä ja vihreää. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eikös olekin aivan upeita, ja niin ihanan keväisiä :)

      Poista