torstai 1. joulukuuta 2022

Joulukuusen kaato kuun mukaan - 1. luukku

Joulukuusen kaato kuun mukaan takaa sen, että neulaset pysyvät pitkään kuusen oksissa. Tämä on siis vanhaa perinnetietoa, joka pätee edelleen. Tänä vuonna joulukuusen kaatoaika on jo hyvissä ajoin ennen joulua ja tarkemmat päivät näet tämän jutun lopulla. 

Tietysti kuusen sulattaminen ennen kuusenjalkaan laittamista tulee tehdä oikein sekä itse kuusenjalkaan laitto. Vielä kun muistaa pitää kuusenjalassa vettä runsaasti, niin joulukuusi kestää pitkään ja voi lopulta kasvattaa kerkät eli uudet heleän vihreät vuosikasvaimet.


Joulukuusi säilytetään ulkona viileässä...

Joulukuusi säilyy parhaiten ulkona sellaisessa paikassa, johon ei käy tuuli. Moni pitääkin sitä parvekkeella, terassilla tai autokatoksessa. Kaadettu kuusi säilyy hyvin ulkona talviaikaan jopa neljä viikkoa. Silloin sille ei laiteta vettä.


Kranssihavut ja muut kerätään myös kuun mukaan...

Kaikenlaiset kranssihavut ja varvut kerätään myös kuun mukaan hyvänä päivänä, niin ne pysyvät pitkään vihreinä.
Kuvassa on kuusen pienistä oksista tehty minikuusi 😍 Tämä säilyy hyvänä vain ulkona.

Joulukuusen kaato kuun mukaan...


Joulukuusen paras kaatoaika on tänä vuonna 5.12.2022 asti. 


Kuusen voi kyllä kaataa vielä 6.-7.12., mutta silloin pitää olla erityisen huolellinen veden lisäyksestä kuusenjalkaan. 
Myös 24.12. on hyvä aika kaataa kuusi, jos haluaa tehdä sen jouluaattona eikä ole pakkasta. Nimittäin kuusen sulattamiseen menee 1-2 vuorokautta. Eli paras aika kaataa kuusi on lähipäivinä 😊


Jouluterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä niille, jotka laittavat oikean kuusen. Muistan aina yhden joulun alustan, kun meidän sisälle tuotu kuusi alkoi haisemaan ihan hirveelle. Se oli vietävä pois ja haettava uusi. Ei keksitty mitään muuta syytä kuin iso lämpötilan muutos ulkoa sisälle. Taisi olla kovat pakkaset kaato hetkellä ja jouluksi lämpeni.
  Tekokuusi tuli taloon kun lunta oli yhtenä joulunaluksena jo reippaasti yli haaranperien. Isäntä sano ettei lähde rämpimään umpihankeen ja kävi ostaan muovikuusen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas outoa, sillä kuusihan yleensä tuoksuu hyvälle. Ellei sitten sen päälle ole ruiskuttu jotain pahalle haisevaa, vaikka virtsaa. Monet muuten käyttää kuusen suihkussa, ennen olohuoneeseen vientiä. Silloin se ei ärsytä niin paljon allergisia.
   Tekokuuset on nykyään suosittuja, monestakin syystä. Ja helpottaa kyllä paljon, kun ei tarvitse kahlata paksussa lumihangessa ;)

   Poista