perjantai 16. joulukuuta 2022

Omat jouluomenat ja pihasuunnittelu - 16 luukku

Omat jouluomenat voi kasvattaa itse omalla pihalla. Monellehan omenat kuuluvat perinteisesti joulupöydän herkkuihin ja ennen muinoin jouluomenat oli juurikin omalta pihalta. Kun miettii omaa jouluomenapuuta pihalle, niin onnistunein valinta tulee pihasuunnittelun avulla.

Jouluomenat ja pihasuunnittelu...

Jos omat jouluomenat on haaveissa, niin kannattaa suunnitella puun paikka huolella, jotta se tuottaa satoa. Ja jos haluaa siitä helppohoitoisen puun, niin paikan ja lajikkeen valinta on silloin tärkeää tehdä oikein.  Eli pihasuunnittelun avulla jouluomenapuulle löytyy sopiva paikka, samoin myös talvilajikkeen valinta on helpompaa. Lajikkeita on nimittäin useita ja vain tietyt lajikkeet toimivat jouluomenina

Omenapuut hyviä pörriäiskasveja...

Omenapuita kannattaa muutenkin suosia pihoilla, sillä ne ovat hyviä pörriäiskasveja. Osa omenapuulajikkeista kasvaa korkeiksi ja leveiksi. Osa taas on kasvutavaltaan hillitympiä. Lajike kannattaa siis valita huolella, etenkin jos piha on pieni. 
Oikein hoidettu omenapuu kukkii runsaasti ja siten pörriäisille on enemmän ruokaa. Ja siten puuhun tulee myös enemmän omenia.

Omenapuiden valintaa Sarin pihasuunnittelukurssilla...

Sarin pihasuunnittelukurssilla on omenapuiden paikan ja lajikkeiden valinnasta ohjeita. Sekä tietoa muun hyötytarhan ja pihan suunnittelusta.

Koska puut kasvavat suhteellisen hitaasti, niiden paikka on aina hyvä miettiä huolella. Harmittaa, jos huomaa vasta kymmenen vuoden kuluttua, että puu vain kituu paikassaan tai aiheuttaa harmia naapureille tai kasvaa aivan liian korkeaksi ja leveäksi tai omenapuun hedelmät eivät sovikaan haluttuun tarkoitukseen. Osa omenapuista kun tekee ekat omenat vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Sarin puutarhakurssit on siirretty nyt uudelle alustalle, jossa videot avautuvat koko näytölle. Sarin puutarhakurssit on yritykseni Puutarha Studion.


Jos mietit vielä joululahjoja, niin näitä verkkokursseja voi ostaa myös lahjaksi. Suosituimpia kursseja lahjaksi on Sarin pihasuunnittelukurssi sekä Satumaisen kaunis kukkanurmikko. Kukkanurmikko on muuten loistava omenapuiden alle.

Jouluterveisin Sari2 kommenttia:

  1. Muistan lapsuudestani, miten meillä oli aina jouluisin omat jouluomenat. Olivat herkkua silloin. Nykyään taitaa kaikki ostaa jouluomenansa kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana lapsuusmuisto :) Harvalla taitaa tosiaan olla jouluna omia omenoita. Se on aika yllättävää itseasiassa, sillä niitä lajikkeita kasvaa ainakin vanhoilla pihoilla. Onhan se kyllä helpompaa ostaa jouluomenat kaupasta, saa varmasti isoja ja kiiltäviä omenia.

      Poista