perjantai 10. helmikuuta 2023

Terassin suunnittelu - pihasuunnittelu

Terassin suunnittelu vaatii hieman tietoa, vaikka moni luulee, että se on vain paikan ja terassimateriaalien valintaa. Valitettavasti niillä valinnoilla lopputuloksena terassi on usein epäkäytännöllinen oleskeluun ja väärän kokoinen. Jälkeenpäin sitä on hankala ja kallis lähteä muuttamaan, joten terassi kannattaa suunnitella ajatuksella. 


Terassin kokoon ei ole standardia...

Riippuu paljon asukkaista ja heidän elämäntavoistaan, minkä kokoinen terassi on juuri heille sopiva. Terassin kokoon ei siis ole olemassa standardia. Monissa valmistaloissa ja uudiskohteissa terassi on suunniteltu talon ulkonäköön sopivaksi, ei siis oleskelupaikaksi. 

Terassin suunnittelu oman perheen tarpeisiin, onkin yksi iso ja tärkeä oivallus monelle pihasuunnittelukursseillani oleville. Ja ne opiskelijoiden suunnittelemat terassit ovat hyvinkin erikokoisia ja erimallisia. Siksi oikeastaan päätin tehdä tämän postauksen, jotta lukijatkin tämän oivaltaisivat, ennen ensi kevään terassiprojekteja 😊


Kulkeminen terassilta pihalle...

Terassin suunnittelu alkaa kulkemisen suunnittelulla eli miten kuljetaan ovista. On myös hyvä miettiä kulkeminen terassilta esimerkiksi pihan grillipaikalle tai kasvihuoneeseen. Parhaat kulkureittien kohdat ovat aina ne loogisimmat.


Terassin koon suunnittelu - ekologinen pihasuunnittelu...

On hyvä miettiä, mitä terassilla haluaa tehdä. Sillä se vaikuttaa paljon siihen, kuinka iso terassin on hyvä olla. Liian isoa terassia ei kannata tehdä, sillä turhan iso terassi on epäekologinen. Sen pohjatyöt, rakenteet ja ylläpito vaatii materiaaleja sekä usein kemikaaleja, joten niiltä olisi vältytty, jos terassi olisi mitoitettu oikein.

Liian pieni terassi ei myöskään ole hyvä. Silloin pihalla raikkaassa ulkoilmassa oleilu jää vähäisemäksi, hankalan pienen terassin takia. Moni onkin siinä tapauksessa ennemmin sisällä jopa koko kesän ajan.

Terassit ja oleskelualueet kannattaakin mitoittaa oman perheen toiveisiin ja tarpeisiin. Se vaatii vain hieman pohtimista ja mitoittamista.

Jos sinua kiinnostaa fengshui, niin toimiva ja sopivan kokoinen terassi on hyvää fengshuita. Ja toimimaton sekä ahdas terassi taas ns. huonoa fengshuita.

Muistan vieläkin yhden asuntomyynti-ilmoituksen, jossa kehuttiin 40m2 terassia. Todellisuudessa se oli talon ympärillä olevaa kapeaa terassia, johon ei mahtunut kuin tuolit seinää vasten riviin. Eli terassin iso neliömäärä ei kerro yhtään mitään, eikä takaa koskaan toimivaa terassia.


Terassin suunnittelu osa pihasuunnittelukurssia...

Opetan siis muutamassa opistossa pihasuunnittelua harrastelijoille. Ne kurssit ovat tältä keväältä jo täynnä.
Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssin verkossa voi aloittaa vaikka heti. Se on siis yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi. Lisää tietoa siitä näet www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolla.



Haluatko, että jatkossa kirjoitan näitä pieniä vinkkejä pihasuunnitteluun liittyen?


Puutarhaterveisin Sari





2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä kirjoitus! Aika harvalla on nykyään oleskeluun hyvä ja sopivan kokoinen terassi. Joko se on liian pieni tai jättikokoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Saman havainnon olen tehnyt itsekin. Terassin mitoittaminen eli suunnittelu ei ole lainkaan vaikeaa, mutta moni ei sitä älyä tehdä. Kun terassi on valmis ja kalusteet paikoillaan, niin vasta sitten huomataan tuliko terassista toimivan kokoinen vai eikö.... sen olisi siis voinut mitoittaa jo etukäteen eli suunnitella se ennen terassin tekoa.

      Poista