keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Kukkanurmikko kukkii jo huhtikuussa

Kukkanurmikko kukkii jo parhaillaan ja monenlaiset pölyttäjät saavat sen kukista ruokaa. Kuten kuvan nokkosperhonenkin. Viime päivinä nokkosperhosia on oikein parveillut pihalla, ja muutama sitruunaperhonenkin on lennellyt. Ja on toki muitakin pörriäisiä ollut liikkeellä.

Kukkanurmikko on helppo tehdä...

Jos haluaa runsaasti kukkivan nurmikon eli kukkanurmikon, se tehdään lisäämällä nurmikkoon sopivia kukkivia kasveja. Helppoa siis 😊 Sen sijaan jos vain jättää nurmikon leikkaamatta, niin siitä ei yleensä tule kukkanurmikkoa vaan korkeaa heinää ja voikukkaniittyä. Tavallisesta nurmikosta voi vähitellen lähteä tekemään kukkanurmikkoa. Siis pienin, mutta tehokkain askelin.
Lisää aiheesta Ekologiselle kaupunkipihalle kukkanurmikko -postauksessa. Siellä on myös kuva nurmikosta, joka on jätetty leikkaamatta pitkään. Se ei useinkaan sovi kaupunkipihoille tai pihoille joissa on ongelmana kotilot ja siruetanat.

Jokainen kukka on keväällä tärkeä...

Näin kevään alussa luonnossa on kukkia vähän, joten nämä aikaiset puutarhakasvit ovat todella tärkeitä perhosille ja pörriäisille. Yksikin kukka nurmikkoalueella ruokkii pölyttäjiä, toki kukkia kannattaa laittaa paljon kukkanurmikolle.
Eka ja tämä toinen kuva on samasta kukasta. Siinä nokkosperhonen viihtyi pitkään, välillä paikkaa vaihtaen.
Kukkanurmikko ja sipulikukat

Kirjokevättähdet ovatkin pölyttäjien suosiossa, ja niiden nokkosperhosten.

Kukkanurmikolla pääsee seuraamaan hyönteisiä...

En ole aiemmin edes huomannut, että tavallisen kimalaisen ja mehiläisen lisäksi on myös muunlaisia pörriäisiä. Nyt kun on tullut seurattua ja kuvattua kukkanurmikon kukkia tarkemmin, niin on huomannut miten erilaisia niitä on. En ole kyllä ötökkäfani, mutta aika jänniä otuksia nämä pörriäiset.

Meidän kukkanurmikolla kasvaa sinivuokkoja...

Sinivuokot ovat melkein hävinneet meidän pihalta, kun puiden kaato muutti valo-olosuhteita. Se mikä on jännää, niin muutamassa kohtaa kukkanurmikolla kasvaa pieniä sinivuokon taimia. Ollaan joskus yritetty siirtää niitä, mutta ne lähtevät niin hitaasti kasvuun uudella paikalla, että ollaan luovuttu siitä. Saavat siis kasvaa vapaasti nurmikolla. Ne pysyvät matalina ehkä en takia, että kukkanurmikkoa leikataan kesäisin ruohonleikkurilla.


Ehkä muistattekin, kun toissa syksynä tehtiin kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta. Se siis kylvettiin siemenistä. Tänä kesänä pitäisi jo näkyä enemmän kukkia. Laitan siitä tänne blogiin kuulumisia vähän kesämmällä.

Kukkanurmikko on niin tärkeä pölyttäjille, ja todella kaunis sekä helppohoitoinen, että siitä löytyy verkkokurssi. Kurssilla on kukkanurmikon teko-ohjeet sekä ohjeistusta kasvien valintaan ja kukkanurmikon hoitoon. Ja myös tietoa, miten voi pilata kukkanurmikon 😉

Lisätietoja löytyy Puutarha Studion sivuilta Kaunis satumainen kukkanurmikko - verkkokurssi.

Aurinkoisin kevätterkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Kukkanurmikko on ihana! Täällä ovat juuri alkaneet kukkia luonnon pystykiurunkannukset ja pikkukäenrieskat, itse nurtsille istuttamieni pienten sipulikukkien lisäksi. Pörriäisillä alkaa olla hyvät olot :-) Nokkosperhosten määrää olen viime päivinä ihmetellyt, niitä tuntuu nyt lepattavan joka puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin sykähdyttävän upealta, meillä pikkukäenrieskat on vasta vihreinä tupsuina. Nokkosperhosilla on selvästikin ollut viime kesänä hyvä lisääntymisvuosi tai talvehtimisvuosi. Meilläkin niitä oli ihan uskomattoman paljon nyt viime päivinä. Onneksi niille on kukkia tarjolla :)

   Poista
 2. Oi ihanuus, mitä herkkuja! Noita pitää muistaa laittaa meidänkin nurmikolle perhosille. Aivan ihania! Näin ensimmäisen sitruunaperhosen tällä viikolla, sille ei olekaan ruokaa nyt.
  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan laittaa muistiin, että syksyllä istuttaa perhosille ja pörriäisille näitä aikaisia sipulikukkia. Ne on edullisia ja varmoja kukkijoita :)
   Toivotaan, että sitruunaperhonen löysi luonnosta tai naapurien pihoilta ruokaa. Leskenlehdet ainakin kukkii jo paikoitellen.

   Poista
 3. Voi Kylläpä siellä jo kukkii! Täälläkin toki ensimmäiset kukat puskevat esiin ja perhosia on lennellyt aurinkoisina päivinä. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha on aika aurinkoinen, joten erilaiset sipulikukat on kukkineet jo pitkään. Vaikkakin osa on joutunut rusakoiden suuhun. Jos teillä on jo perhosia lennellyt, niin kannattaa istuttaa niille lisää tosi aikaisin kukkivia sipulikukkia. Luonnossa niille on tähän aikaan vähän ravintoa.
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 4. Hip hei, minulla on ollut tarkoitus luopua työläästä nurmikkopläntistä ja yrittää muuttaa se niityksi. Mutta kukkanurmikko taitaisi olla helpompi, jos oikein ymmärsin. Täytyy tutustua tuohon verkkokurssiin! Hyvää pääsiäistä 🐣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpi on helpompi, riippuu ihan miten sen kokee. Kukkaniitty pitää niittää ja kerätä niitetty kasvijäte pois. Tämä on monella "kaupunkipihalla" työlään tuntuista. Ja lisäksi ei ole paikkaa niittojätteelle. Toki osalle se on mukavaa puuhaa ja kunto kasvaa :)
   Kukkanurmikkoa taas leikataan ruohonleikkurilla 1-4 kertaa kuukaudessa. Osa sitten ei piha nurmikonleikkuusta :) Eli riippuu täysin pihan hoitajasta.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Poista