torstai 8. maaliskuuta 2012

Luonnonkukkia ja puutarhakasveja...


Oikein hyvää naistenpäivää kaikille teille 
upeille ja ainutlaatuisille naisille !

Kukkia on hyvin monenlaisia, vähän niinkuin on meitä naisiakin : ) 
Luonnonkukat ja puutarhakasvit kasvavat sulassa sovussa, kaunistaen toinen toisiaan. Kuvassa on siis kurtturuusu ja matara.Alla oleva rantatädykekin on siirretty kukkapenkkiin... kaunista !

Meidän pihalla kasvaa myös kieloja, rentukkaa, rantakukkaa, keltakurjenmiekkaa, saniaisia... jotka on siirretty luonnosta, maanomistajan luvalla ; ) 
Ajattelin lisätä luonnonkukkia, sillä osaan niihin tulee paljon perhosia. Ja ovathan ne todella helppoja kasvejakin, kun pärjäävät ilman hoitoa.

Oletko sinä istuttanut luonnonkukkia puutarhaasi ?

Edit: vanhempi postaus suloisesta koiranputkikimpusta pikkumaljakossa, klik.

18 kommenttia:

 1. Mukavaa naistenpäivää! Minulla on pihassa keväällä jättikokoinen valkovuokkomatto. Sinivuokkoja, kieloja ja rentukoita on myös aikaisin ilahduttamassa. Kesälläkin on paljon luonnonkukkia, koska osa pihasta on luonnontilassa. Melkein kaikki niittykukat ovat edustettuina ja kuivaan osaan olen siirtänyt joitakin ketokukkia, jättiläiskoivun juurelle ei kannata istuttaa mitään muuta. Luonnonkasvit ovat runsaita ja ihania myös maljakoissa ja hoitavat itse itsensä.

  VastaaPoista
 2. Kaikki luonnonkukat olen jättänyt puutarhaan ja etupihalle, mitä on ollut ja ilmestynyt, mataraa ja erilaisia kelloja ja puna-apila.

  VastaaPoista
 3. Ihana yhdistelmä rantatädykettä ja tähtiputkea! Ja lehtosininaltvaakin, aivan ihanan näköinen paikka.
  Mulla on ainakin ketoneilikkaa, kieloa, valkovuokkoa, kevätlinnunsilmää ja joitakin saniaisia siirrettyinä luonnosta. Muutama vuosi sitten, kun tienvieren ojat kaivettiin koko saarella uudestaan, pelastin yhden valkolehdokin, joka ilokseni ryhtyi kasvamaan Viljo-kissani haudalla ja on jo tehnyt itselleen kaverinkin.

  VastaaPoista
 4. Luonnon kukat ne vasta kauniita ovatkin omalla pihalla:)
  Hyvää naistenpäivää suurenmoiselle puutarhanaiselle!

  VastaaPoista
 5. Tuo rantatädyke on kaunista! Kieloja kyllä pitäisi saada kukkapenkkiin... Saniaista meiltäkin löytyy.

  VastaaPoista
 6. Sari, olemme täysin samoilla linjoilla. Luonnonkukista monet ovat hurmaavia puutarhakukkien joukossa. Olen istuttanut kulleroita, mataraa, rantakukkaa, valkovuokkoa, puna-ailakkia, lupiinia, alpeilta kaivamiani esikoita, metsäorvokkia sekä siirtänyt lehtoomme muutaman metrin päästä valkolehdokin paikkaan, jossa se nyt saa olla rauhassa lisääntymässä. Muita en juuri nyt muista, mutta miten kauheaa, että koiranputki näyttää minusta kauniilta, valkoiselta pitsiltä lupiinien joukossa...lehtomme niissä osissa, joissa muut kukat eivät pärjää isojen lehmusten varjostuksen takia.

  VastaaPoista
 7. Ihania yhdistelmiä, omaa silmää miellyttää varsinkin tuo ensimmäinen pari. Iloa ja aurinkoa Naistenpäivään!

  VastaaPoista
 8. Kauniita kuvia!
  Meilläkin kasvaa saaressa kieloa ja rannalla äidin pihalta siirtämiäni saniaisia, lehtosinilatvaa ja kulleroita.
  Anopilta olen saanut paljon sinivuokkoa ja tädiltäni sain viime kesänä rantatädykettä.
  Joku tykkäsi koiranputkesta, minunkin mielestä se on kaunista lupiinien ja kurtturuusun joukossa!
  Kuinka kauniita kimppuja saakaan kun yhdistää luonnonkukkia esimerkiksi ruusujen kanssa...
  Oikein ihanaa naistenpäivää ja kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 9. Ihania luonnonkukkia!
  Meilläkin on paljon luonnonkukkia pihapiirissä ja tykkään hurjasti niistä.
  Mukavaa naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 10. Cheri - kiitos : ) Vau, valkovuokkomatto kuulostaa niin super ihanalta !
  Meillä ihmeellisesti sinivuokkon taimia ilmestyy nurmikolle... niiden emot lienee pensasaidan kätköissä ; )

  Sussi - kellokukat on niin kauniita. Kissankelloja olen yrittänyt saada jo monena vuonna kasvamaan heinikkoon. Ja taas sitkeästi aion jatkaa ; )

  Saila - valkolehdokin tuoksu on aivan huumaava : ) Olen joskus asunut "metsässä", jossa niitä kasvoi tosi paljon. Ja ne huomasi vain tuoksusta ; )

  Eija - oi kiitos : ) Jotain oleellista puuttuu pihalta, jos siellä ei ole luonnonkukkia !

  Mari - rantatädyke leviää siemenestä tosi hyvin. Tässä lähistöllä kostean niityn reunalla näin sitä valkoisenakin.
  Ei mene kauaa niin saa taas tuoksutella kieloja : )

  Leena Lumi - koiranputki on aivan hurmaava maljakossa. Taidanpa laittaa tähän postaukseen linkin vanhasta koiranputkikimppu-jutusta.
  Metsäorvokki kuulostaa viehkolta...hmm : )

  Tiina - kiitos, tänään olikin oikein kaunis päivä : )
  Matara kaunistaa niin monia kasveja kukkiessaan, että sitä olisi kiva saada lisää pihalle...

  Eeviregina - kiitos : ) Luonnonkukissa on jotain sellaista herkkyyttä, mikä puuttuu monelta jalostetulta puutarhakasvilta. Ehkäpä juuri siksi niitä onkin niin kiva yhdistellä : )

  Susanne - kiitos : ) Nurmikossakin näkee montaa pientä luonnonkukkaa, voikukan lisäksi. Niitä ei vaan yleensä tule huomattua.... ; )

  VastaaPoista
 11. Hyvää naistenpäivää!
  Luonnonkukat on kauniita, tottakai. Mulla on vain saniaisia ja kieloja, mutta ensi suvena nappaan kotipihalle ainakin tervakukan joka on mua kutsuvasti katsellut tienposkesta;)Tahtoisin myös kaikki vuokot.

  VastaaPoista
 12. Hyvää tätä päivää Sari!:)
  Meillä on metsä heti tie on vaan välissä ja sieltä on levinneet valkovuokot ja sinivuokotkin ja naapurille oli metsästä levinnyt valtavasti kieloja, hän sitten antoin minulle niistä kasan
  ja kaivoin kuopan kuin orava, mutta lähti kuin lähtikin siitä kukkimaan:)
  Samoin sain ystävältäni muovipussillinen sinivuokkoja, jotka ovat nyt suuria mättäitä ja ovat levinneet sinne sun tänne.
  Kyllä vaan meillä myös perhoset ilahduttavat kauneudellaan ilolla!:)

  VastaaPoista
 13. Tuo ruusu ja matara näyttää tosi kivalta! Pitää metästää itellekin tuota mataraa.=)

  VastaaPoista
 14. elämäni matkat - kiitos : ) Tervakukkka onkin viehättävä, omalla jännällä tavallaan.
  Noita vuokkkoja on myös myynnissä taimimyymälöissä, sillä monethan niistä ovat harvinaisia...

  Sirkka - sinivuokon kukkien väri on todella kaunis : )
  Jos on joskus päässyt käymäään sinivuokkometsässä, etenkin illanvalossa, ei sitä unohda ikinä. Se on aivan mykistävä kokemus...
  Sinä pääset kokemaan sitä fiilistä jo ihan omalla pihalla, vau : )

  Laura - matara on niin hento luonnonkasvi, ettei se häiritse vieressä kasvavia kasveja. Sehän on vähän kuin kukkakimpuissa käytetty harsokukka : )

  VastaaPoista
 15. Minäkin annan "kaikkien kukkien kukkia", mitkä pihalleni tulevat ja olen myös luonnosta siirtänyt, sekä "matkamuistoina" tuonut sellaisia, joita meilläpäin ei ole kasvanut. Valkolehdokkia kasvaa lähimetsässä. Sen siirto ei onnistu, sillä se tarvitsee sienikaverin elääkseen. Pitäisi kai tuoda iso maapala mukana saadakseen sen menestymään.

  VastaaPoista
 16. Nummentonkija - luonnonkukissa on ihan oma hohtonsa : )
  Valkolehdokki on koko maassa rauhoitettu kasvi. Sitä näkeekin nykyään enää niin harvoin. Tai sitten tulee kuljettua metsissä niin vähän ; )

  VastaaPoista
 17. Kun asuu tällaisessa vanhassa villiintyneessä puutarhassa, en ole oikein edes varma, mitkä kaikki ovat luonnonkukkia ja mitkä taas eivät. Viime kesänä siirsin luonnosta uuteen lampeeni useampia jokikasveja, luhtalemmikin siirto näytti onnistuneen parhaiten, mutta odotan nyt innolla, mitä sieltä nousee kunhan sulaa ja lämpenee. Kotkansiipeä on siirretty myös ja se vihtyy hyvin. Siirsin myös jotain pientä kellokukkaa niitylle ja neilikkaa ja ahomansikkaa. Metsästä olen kantanut myös saraa, niistä tulee lammen rantaan tosi kauniita mättäitä.

  VastaaPoista
 18. Leena Craftinsane - onko sillä oikeastaan edes merkitystä, onko kasvi luonnonkukka vai puutarhakasvi... kauniitahan ne ovat kaikki : ) Kotkansiipi on komea, etenkin kosteilla paikoilla. Ja ah, kukkaniittyjä.. : )
  Monet luonnonkukat ovat olemukseltaan ja kukinnoiltaan vertaansa vailla, kuten vanamo. Sitä olen jo pitkään haaveillut omalle pihalle... sopiva paikka vaan tulisi ensin keksiä.

  VastaaPoista