perjantai 14. lokakuuta 2022

Sammalnurmikko - tuleva trendi ?

Sammalnurmikko taitaa olla tuleva trendi, sillä aika moni haluaa sellaisen pihalleen. Tämän syksyn pihasuunnittelukursseilla olleista yllättävän moni on ihastunut sammalnurmikon hyviin ominaisuuksiin. Tietenkään se ei sovi ihan kaikille pihoille. Tämä kuva on toukokuulta ja sammalnurmikko onkin heti lumen sulamisen jälkeen jo ihanan vihreä.


Sammalnurmikko tuleva ekologinen trendi...

Sammalnurmikko on nurmikkotyypeistä ekologisin siinä mielessä, että se vaatii hoitoa vähiten kaikista nurmikkotyypeistä. Sitä leikataan ruohonleikkurilla ehkä pari kertaa kesässä, riippuen sammaleen seassa olevan heinän kasvusta. Yleensä aikaa myöden sammaleen osuus kasvaa ja heinän määrä vähenee eli hoito helpottuu entisestään.
Lisäksi sammal on luonnonkasvi, joten sammalnurmikko lisää pihan monimuotoisuutta.

Toinen ekologinen nurmikkotyyppi on kukkanurmikko, jossa on pölyttäjille kukkia. Se on matala nurmikko, jossa voi hyvin pelata ja leikkiä. Siitä lisää kuvia Ihana kukkanurmikko -postauksessa.

Pehmeä jalan alla...

Sammal on hyvin pehmeää jalan alla, mikä on osalle mieluisin asia sammalnurmikossa. Näin syksyllä, kun on ollut sateita ja ilman kosteus on suuri, sammal on ihanan upottavan pehmeää. Meilläpäin viime kesät ovat olleet erittäin vähäsateisia, joten vasta nyt sammalnurmikko on pehmeimmillään. Muualla päin Suomea sammalnurmikko voi olla läpi kesän upottavan pehmeää jalan alla. 

Miten saa sammalnurmikon pihalle...

Helpoiten sammalnurmikon teko onnistuu, jos paikka on varjoinen tai kostea. Silloin sammalnurmikon pohjatyöt tehdään siten, että nurmikkoheinät eivät viihdy siinä hyvin. Eli tehdään pohjatyöt päinvastoin, mitä nurmikolle suositellaan. Myös nurmikossa viihtyvää sammalta voi silputa sammalnurmikon pinnalle, jos sitä saa kerätä jostain sammaloituneesta nurmikosta.

Sammalnurmikon, kukkanurmikon ja tavallisen nurmikon paras tekoaika on syksy. Silloin ei yleensä tarvitse kastella eli säästää omaa aikaa ja rahaa. Ohjeet nurmikon tekoon löytyy Pihan toteuttaminen ja istuttaminen -verkkokurssilta. 

Sammal lähteen hyvin näin kostealla säällä ihan nurmikosta nyhtämällä.


Sammalnurmikko ei ole pelinurmikko, sillä sammal ei kestä kovaa tallausta ja se lähtee helposti irti. Nurmikko kannattaakin valita aina omien mieltymysten ja nurmikon käyttäjien mukaan.


Olisi kiva kuulla, miten sinä koet sammalnurmikon? Onko se kiva vai pihan kauhistus?


Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. No vallan tavatonta! Meillähän ratsastetaan sitten trendin aallonharjalla :D
  Takapihalla on aina ollut sammalta nurmikolla ja oikein kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on tosiaan trendikäs sammalnurmikko, jota osa uuden pihan omistajista toivoo hartaasti. Eikä ihme, onhan sillä niin monta hyvää ominaisuutta, helppohoitoisuuden ohella.
   Ja mitä enemmän sammalta, sen pehmeämpi ja parempi :)

   Poista
 2. Meillä on jo pitkään ollut sammanurmikkoa. Mies sitä joskus yritti pois olikohan "sammasyöppö" tms. Ei lähtenyt. Minä taas olen aina pitänyt siitä, juuri sen vihreyden ja pehmeyden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen sammal pyrittiin poistamaan nurmikosta, koska sammaloitunut nurmikko koettiin "huonosti hoidetuksi". Osalla oli siksi jopa paineita saada sammal pois nurmikosta.
   Nykyään ekologisten arvojen suosion myötä sammalnurmikkoa jopa tavoitellaan. Kivasti trendit ja asenteet muuttuvat :)

   Poista
 3. Keväällä vasta ostettiin talo ja olin niin iloinen kun lumen alta paljastui sammalnurmikko! Edelliset oli yrittäneet poistaa sitä kun tallista löytyi kaiken maaliman torjunta aineet. Onneksemme ei olleet onnistuneet! Puolet isosta pihasta pidetään niittynä missä sammal ei kasva ja sinne heittelin lisää niittykukkien siemeniä ens kesälle. En keksi mitään huonoa sanottavaa sammalnurmesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipäs teillä tosi hyvä tuuri, kun saitte upean ja toivotun sammalnurmikon. Moni siitä vain haaveilee. Toivotaan, että kukkaniitystänne tulee kaunis ja runsaskukkainen! Kukat on niin tärkeitä pölyttäjille ja onhan niitä ihana katsellakin :)

   Poista
 4. Jotkut sanoo, että sammal on hyvä immuniteetin, vastustuskyvyn parantamiseen. Siis että kannattaa hengitellä sammaleen läpi. Ilmeisesti ottaa pala sammalta käteen ja haistella sitä ihan läheltä ja saada siten siitä leijuvat hyvät pöpöt. Mietin että onko pihanurmen sammal yhtä terveysvaikutuksista kuin metsässä kasvava. Onhan se hieno lisä plussa jos pihasammal edistää terveyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä upea plussa sammalnurmikolle, jos se edistäisi noin konkreettisesti terveyttä. Kauniin ja vihreän pihan on pitkään tiedetty vaikuttavan asukkaiden terveyteen positiivisesti. Eli mitä enemmän vihreää, sen parempi :)

   Poista