keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Kukkasipuleita ja kanervia parvekkeelle

Kuun mukaan alkoi taas istutusaika, joten suunnittelin istuttaa parvekkeen kasvatusaltaaseen kanervia ja kukkasipuleita. Planter Kasvatusallas on parvekkeella ensimmäistä talvea, joten jännä nähdä, miten sipulikukat talvehtivat ja kasvavat siinä. Altaaseen jää myös muutama yrtti talven ajaksi ihan testimielessä.
 

Syksyinen Planter kasvatusallas parvekkeella...

Tältä kasvatusallas näytti tänään, ennen kanervien istutusta. Altaassa kasvoi kesällä tomaatit ja yrttejä. Yrteistä on jäljellä  itse siemenistä kasvatetut ruohosipuli ja timjami. Lisäksi on vielä pieni persiljan alku. Tomaatit ja basilika on poistettu jo aikaa sitten.
Kokonaisuus näyttää kivan vihreältä, kun kasvatusaltaan vieressä on kylmää kestäviä ruukkukasveja. Ne siirtyy sisälle, ennen kun parvekkeelle tulee pakkanen. Se ajankohta voi täällä eteläisessä Suomessa olla vasta joulukuussa. Allas siis selvästi kaipaa kauniita kanervia talven ajaksi 😊

Kukkasipuleita kasvatusaltaaseen parvekkeelle...

Syyskuun lopulla istutin altaaseen jo lumikellon ja krookuksen sipuleita. Nyt oli tarkoitus lisätä sinne vielä tulppaaniin sipuleita. Kanervat toki istutetaan ennen sitä.
Kun kaivoin istutuskuoppia kanerville, sai olla tarkkana ettei vioittanut jo istutettuja sipuleita. Lumikelloilla tuntui olevan tosi vähäistä juurtenkasvua. Sen sijaan krookuksilla oli hyvät juuret ja pienet alutkin, kuten kuvasta näkyy.
Hieman sai hakea sopivia kohtia, johon kanervat sai mahtumaan. En nimittäin enää muistanutkaan, mihin kohtiin olin jättänyt istuttamattomat alueet. Ensi kerralla ne pitää muistaa merkitä!

Kanervia ei saa päästää kuivumaan...

Kanervia eli Callunoita sekä Ericoita ei saa päästää kuivumaan. Ei myöskään kannata ostaa kuivahtaneita kanervia, koska niissä ei väri pysy pitkään. Joten kastelin huolella nämä kanervat ennen istutusta. Koska parvekkeella on niin lämmintä, kastelin istutuksen jälkeen myös multaa.
Kastelualtaan vesisäiliöön ei enää lisätä vettä, jotta se ei jäätyessään riko allasta. Lisäksi kun nyt kastelee mullan, niin se pysyy pitkään kosteana. Toki tilannetta kannattaa seurata aurinkoisina päivinä.

Erilaisia kanervia eli Callunoita parvekkeelle...

Minusta kanervat ovat kauniitta syksyllä ja koko talven ajan. Niitä siis piti saada parvekkeelle istutusaltaaseen, koska se näkyy sisälle ikkunasta. Tavallisia metsässä kasvavia kanervia muistuttavat ovat erityisen ihania. Joten nämä laitoin kasvatusaltaan reunaan.

Niiden taakse tuli pari tällaista erikoisen väristä Ericaa. Niissä on myös pieniä kukkanuppuja. Väri on jännän ruskansävyinen.

Parvekkeen pöydälle tulee pari matalaa kanervaa, joiden versojen kärjet ovat tummat. Viikonloppuna täytyy etsiä näille kaunis ruukku. Laitan enemmän kuvia kokonaisuudesta, kun saan parvekkeen syysasun valmiiksi.

Viime vuonna parvekkeella on metsäpuutarha teemana ja silloinkin siellä oli kanervia. Siitä kuvia Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä -postauksessa.

Pari vuotta sitten parvekkeella oli riippuvaoksaisia kanervia. Ne oli huikean kauniita 😊 Siitä kuvia Syysasetelma kanervista eli Callunoista -postauksessa.
Kuun mukaan hyvä istutusaika...

Hyvä taimien ja kukkasipuleiden istutusaika kuun mukaan on nyt 26.10.-7.11.2022. 
Sen sijaan nyt ei ole hyvä aika istuttaa talvivalkosipulia eikä kylvää porkkanan siemeniä. 
Lisää aiheesta löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on Puutarha Studion kursseja.Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Pitäiskö jo istuttaa amaryllikset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin aikoihin voi jo tosiaan istuttaa ensimmäiset amarylliksen sipulit ruukkuihin. Vähän myöhemmin toiset, niin ainakin osan kukinta osuu joulunpyhille. Nimittäin amarylliksen sipulin istuttamisesta sen kukkimiseen kestää yleensä 1-2 kuukautta.

   Poista
 2. Kauniin värinen Erica! Pidän keltaisista kukista ja tuo keltainen kanerva on todella kaunis. Mistäköhän sitä voisi lähteä etsimään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä erikoisemman värisiä kanervia ja Ericoita näkee ehkä eniten myynnissä kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä. Joskus niitä on pieniä eriä markettien kukkapisteissäkin. Kannattaa siis syksyllä tehdä kukkamyymäläkierros :)

   Poista