sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Puutarhatöiden suunnittelua ja ennakointia

Nyt jo tehdään puutarhatöiden suunnittelua ja ennakointia, jotta pihan hoito tulee tehtyä ajallaan ja pysyy siten helppona. Monet kaipaavat helppohoitoista pihaa ja sellaisenhan saa hyvällä pihasuunnittelulla ja pihatöiden oikealla ajoittamisella. Siis töiden suunnittelu ja ennakointi kannattaa! Niin tekee myös ammattilaiset. Ja vielä kun ajoittaa hoitotoimet kuun mukaan, työt helpottuvat entisestään.

Kirjoitan tästä jo nyt, sillä kohta on omenapuiden leikkausaika. Ja todennäköisesti osa havahtuu siihen vasta sitten, kun parhaat ajat on ohi. Näin käy usein muidenkin puutarhatöiden kanssa. Eli nyt jo kannattaa merkata parhaat päivät kalenteriin.

Siementen kylvöt ja taimien istutus oikeaan aikaan...

Olen itse merkinnyt kalenteriin jo karkeasti, milloin kylvän eri kasvien siemenet. Osa kun pitää kylvää ajoissa sisälle, kuten orvokki, jonka kukinnan haluan alkavan jo aikaisin keväällä. Osa kylvetään myöhään toukokuun lopulla/kesäkuun alussa suoraan ulos, kuten pavut

Tietysti valitsen kylvöpäivät kuun mukaan, mikä varmistaa hyvän kasvuun lähdön. Samoin se varmistaa toivotun sadon tai kukinnan.

Tänä keväänä ajattelin kylvää lisää perennoja siemenistä. Ennakoin niin, että hankin kylvömullan ja siemenet jo hyvissä ajoin. Olen päättänyt jo kylvökuukaudet, joten tarkemmat kylvöpäivät on helppo valita kuun mukaan. Ensimmäisen kuvan tarhaidänunikon olen kylvänyt joskus siemenistä. Se onnistui hyvin.


Puutarhatöiden suunnittelua - omenapuiden ja pensaiden leikkaaminen...

Yksi tärkeimmistä pihatöistä on omenapuiden, luumupuiden ja kirsikkapuiden leikkaaminen. Etenkin omenapuita on melkeinpä pakko leikata, jotta niistä tulee hyvän mallisia ja jotta omeniin ei iske muumiotauti.

Jos parhaat leikkauspäivät menevät ohi, seuraavat onkin sitten vasta vuoden kuluttua. Jotta näin ei käy, niin parhaat päivät kannattaa merkata jo nyt kalenteriin. Kun valitsee päivät kuun mukaan, niin ei tule hankalaa vesiversoa omenapuihin ja muutenkin hedelmäpuut näyttävät voivan paremmin.

Kaikki pensaat ja puut kannattaa leikata kuun mukaan hyvinä päivinä. Päivissä on hieman eroja riippuen siitä, miksi kasvia pitää leikata, mikä kasvilaji on kyseessä ja mikä on tavoite kasvin kasvun suhteen. Siksi yhtä yleisohjetta ei voi antaa puiden tai pensaiden leikkaamiseen.

Puutarhatöiden suunnittelua - rikkaruohojen kitkeminen ja vesakon hävitys...

Tästäkin aiheesta olen kirjoitellut jo monet kerrat. Taas muistutan, että merkatkaan parhaat päivämäärät nyt ajoissa jo omaan kalenteriin. Eli parhaat kitkemispäivät ja vesakon sekä pensaiden hävityspäivät. Kun nämä hävitystyöt tekee parhaina päivinä, niin työn määrä vähenee huomattavasti. Jopa uskomattoman paljon. Voi olla, että pensas kuolee siihen, kun se leikataan maata myöden hyvänä hävityspäivänä.

Kaunis muotoonleikattu pensasaita hoidetaan suunnitelmallisesti...

Muotoonleikatut pensasaidat ovat taas suosiossa, joten niidenkin leikkaaminen ja muu hoito kannattaa ajoittaa suunnitelmallisesti. Silloin aidasta tulee tiivis ja se pysyy lehtevänä. Kaiken lisäksi hoito on paljon helpompaa. Aidan leikkaaminen kannattaa myös ajoittaa kuun mukaan.

Tietoa kuun mukaan ajoittamisesta...

Tietoa kuun mukaan ajoittamisesta ja vuoden 2021 tärkeimmät hyvät päivämäärät löytyvät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion kurssi.


Samoin hyviä päiviä voi myös itse katsoa Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 / Yläkuu kustannus. Täältä blogistakin löytyy monta juttua 😊


Onko sinulla toiveita, mistä haluaisit kuulla enemmän? Voit myös vastata sähköpostilla, joka löytyy blogin sivupalkista ja kännykällä ylävalikon Puutarha Studio -sivulta.

Tässä nimittäin suunnittelen myös kevään blogipostauksien aiheita.

Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Minä taidan leikata omenapuut sen mukaan milloin haistan oikean ajankohdan😂 Katson myös säätiedotuksia ennen kuin ryhdyn työhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kyllä hyvä hajuaisti, heh ;) Joillekin voi muodostua "puutarhurin vaisto" ajan myötä ja se kyllä helpottaa puutarhan hoitoa :)
   Tosiaan sääennustetta kannattaa aina vilkaista, ennen kuin lähtee kevättalvella leikkaamaan kasveja.

   Poista
 2. I've never seen pink poppies before! I admit they are beautiful!
  Greetings

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. They are so beautiful. It is Papaver Orientale hybr.

   Poista
 3. Tänään kylvän chilit, onkin ihanaa upottaa käpälät multaan ja aloittaa kesän ennakointi! Jo viime vuonna totesin, että mykorritsaa ja rahkasammalta sisältävään multaan istutetut taimet olivat ne kaikkein tukevimmat ja parhaimmat. Enää en muita multia suostu käyttämään, niin iso ero itävyydellä ja taimen kasvulla tosiaan oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ne ensimmäiset kylvöpuuhat on ihan hurjan ihania. Samalla keväisiä, vaikka ulkona pyryttäisi lunta.
   Saman olen huomannut itsekin rahkasammaleesta. Se on ihan huippuhyvä kasvualusta niin amarylliksille, kylvöihin kuin muillekin. Pitääpä taas muistaa ottaa mykorritsa käyttöön. Kiitos muistutuksesta, sillä meinasi unohtua pussi kaappiin :)

   Poista