sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Biohiili pelasti daaliat rutikuivana kesänä

Biohiili pelasti taas meidän vanhat daaliat, sillä tämä kesä on vähäsateisin miesmuistiin. Emme voi kastella näitä daalioita, koska kaivossa ei riitä vesi. Ilman biohiiltä daaliat olisivat siis jo kuivettuneet ja kuolleet. Nythän ne ovat hyvän vihreitä, niissä on paljon nuppuja, ja kukkiakin on kivasti pörriäisille. Normaalikesänä ne pärjäävät hyvin pelkällä sataneella vedellä, koska ne on istutettu maahan, jossa on biohiiltä, joka varastoi vettä kasvien käyttöön.

Daaliapenkissä biohiili tuo vahvaa kasvua...

Eniten kuivuus ja kuumuus näkyy nyt daalioiden matalana kasvuna ja nopeasti lakastuvina kukkina. Kukat on myös hieman pienempiä. Muuten daaliat ovat vahvassa kasvussa, kun ottaa huomioon, että myyrä söi syksyllä pahasti niiden juurakot. Biohiili selvästikin auttaa kasveja kestämään kuivuutta.

Jos oltaisi kasteltu vaikka kerran viikossa, niin nämä daaliat näyttäisivät normaaleilta runsaskukkaisilta, kuten Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa viime kesänä. Se biohiili nimittäin sitoo itseensä vettä, jota sitten kasvit ottavat käyttöönsä eli kastelujen väli pitenee.
Kun alkaa tulla sateita, niin todennäköisesti nämä daaliat aloittavat loistavan kukinnan ja jatkavat syksylle asti.

Koska ei ole satanut, niin meidän toisesta kaivosta loppui jo vesi. Onneksi on toinen kaivo, jossa vielä riittää vettä kasvimaan ja kesäkukkaruukkujen kasteluun. Vähän kyllä jo jännätään, tuleeko tänä kesänä kunnon sadetta lainkaan.

Edit - Lataamisesta on tullut kysymyksiä, joten tässä siitä oma postaus Biohiilen lataus eri tavoilla

Siemenistä kasvatetuilla daalioilla myös biohiiltä...

Viime vuonna siemenistä kasvatetut daaliat säilytettiin talven yli kellarissa ja keväällä istutettiin ne maahan. Ne eivät lähteneet kasvuun. Otin yhden juurakon maasta ylös ja se oli pehmeä eli vaikutti mädäntyneeltä.
Joten istutimme juurakoiden väleihin esikasvatetut leikkokärsämöt. Vähän yllätyimme, kun daalioista alkoi kasvaa pienen pieniä alkuja. Nyt alut ovat jo vähän isompia ja saas nähdä milloin aloittavat kukkimisen.
Kärsämöjä olemme kastelleet kesän aikana ehkä pari kertaa, jotta taimet pysyvät hengissä näin kuivana kautena. Tähän multaan on myös lisätty biohiiltä ja kuvassa mullan pinnalla näkyykin pieniä mustia biohiilen paloja. Sitä ei jatkossa tarvitse lisätä, koska biohiili säilyy mullassa vuosikymmeniä.Yksi hyvä puoli tässä kuivuudessa on se, että maan pintaosa on jo niin kuivaa, ettei siinä lähde rikkaruohot kasvuun. Tosi hyvä juttu on myös se, että siruetanoita on paljon vähemmän liikkeellä ja ovat vain muutamassa paikassa, joista ne on nopea noukkia.

Ensi viikoksi on luvattu sateita. Toivotaan, että ennuste pitää nyt paikkansa 😊

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa lisää biohiilestä

2 kommenttia:

 1. Toivottavasti sateita tulee! On surullista nähdä karrelle kuivuneita puutarhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyt on luvattu loppuviikolle kunnon sateita ja useammalle päivälle.
   Totta, tässä just katselin yhden lähitalon pihaa, jolla rajapensasaita on mennyt ihan ruskeaksi. Se tuskin toipuu siitä, jos tulevat kesätkin on näin kuivia. Saas nähdä, millainen syksy tulee olemaan.

   Poista