sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Perennojen istutus kuun mukaan

Perennojen istutus kannattaa myös tehdä kuun mukaan. Silloin ne lähtevät hyvään kasvuun. Nyt parhaillaan on hyvä ajankohta perennojen istutuspuuhaan, joten eilen jaoimme muutamat päivänliljat.  Tuttuun tapaan teimme sen kaksistaan eli homma kävi nopeasti eikä ollut liian raskasta. Maa oli nimittäin tosi märkää sateiden jälkeen, joten kaivaminen oli vähän työläämpää.

Päivänliljojen jakotaimet takaisin maahan...

Jaoimme siis matalaa keltakukkaista päivänliljaa sekä tätä korkeampaa punakukkaista. Samalla saatiin otettua niiden seasta monivuotiset rikkaruohot pois. Nythän ei ole vielä kitkemisaika kuun  mukaan, mutta jakamisen yhteydessä rikkaruohot otetaan aina pois. Samalla saatiin lisättyä ladattua biohiiltä multaan maanparannukseksi.

Lisää jakamisesta voit lukea seuraavista postauksista:

 • Punatähkän jakaminen, mikä kannattakin tehdä muutaman vuoden välein. Punatähkä on tunnetusti hyvä perhoskasvi.
 • Tulikellukan jakaminen. Tulikellukka on kiva alkukesän kukkija, jolla on oranssit kukat ja peittävät lehdet.
 • Syysleimujen jakaminen. Meillä on useammassa kohtaa syysleimuja ja ne jaetaan noin 5 vuoden välein, joskus pidemmälläkin välillä.

Siemenistä kasvatetut perennat odottavat istuttamista... 

Kylvin keväällä punakärsämön siemenet esikasvatukseen ikkunalaudalle. Toukokuun alussa pienet taimet pääsivät isompiin ruukkuihin ja eilen siirsin ruukut pihalle puolivarjoon. Taimet olivat jonkun aikaa parvekkeella, totuttelemassa ulkoilmaan ennen pihalle pääsyä. 
Seuraavaan istutusaikaan mennessä kesäkuussa, niille täytyy valmistella oma alue kasviryhmään. Eli pärjäävät hyvin näin, kunhan muistaa kastella ruukkuja.


Samoin punahatun taimet odottavat kesäkuun istutusaikaa, sillä niillekin pitää valmistella oma alue kasviryhmään. Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa enemmän niiden kasvatuksesta. Se on muuten tosi helppoa.

Joku kyseli, miten viime vuonna siemenistä kasvatetut punahatut talvehti. Tässä nyt kuva niistä eiliseltä. Eli hyvin ovat lähteneet kasvuun, vaikka etanat ovatkin hieman syöneet niiden lehtiä. Todennäköisesti siirretään näitä hieman, sitten kesäkuun puolella hyvänä istutusaikana. 

Kesäkukkaistutuksen keijunkukka `Creme Brulee` talvehti...

Syksyllä istutettiin tämä keijunkukka `Creme Brulee` kesäkukkaruukusta kasvimaan reunaan. Ja nyt se näyttää lähteneen hyvään kasvuun eli sillekin pitää etsiä uusi paikka. Lehdet ovat kivan värikkäät, mutta mihin kasviryhmään sen sijoittaisi, niin se vaatii hieman miettimistä. Tai sitten sitä pitää ostaa muutama taimi lisää 😊

Kuupuutarhan kunnostus jatkuu...

Viime syyskuussa aloitettiin Kuupuutarhan perennapenkin kunnostus maanparannuksella, josta enemmän Syksy paras aika parantaa maata -postauksessa. Silloin istutimme joitakin perennoja siihen "säilytykseen". Niistä kirjavalehtinen keijunkukka ja jokin syysmaksaruoho näyttää nyt tältä. Seassa heinännäköinen on pikkusipulikukkien lehtiä, jotka kohta alkavat kellastua ja lakastua.
Kuupuutarhan kunnostus siis jatkuu kesäkuussa. Nyt on lähes kolme viikkoa aikaa suunnitella kasvit ja käydä ostamassa ne, ennen seuraavaa hyvää istutusaikaa kuun mukaan. Istuttaminen ja kasvien siirtely onkin helpompaa, kun kaikki on suunniteltu etukäteen 😊

Juhannuspionissa on nuppuja...

Vähän jännään, kukkiiko juhannuspioni tänä kesänä. Siinä on jo useampi nuppu, tosin ne ovat aika pieniä vielä. Nimittäin nämä meidän juhannuspionit ovat kärsineet siirroista ja yhtenä keväänä metsäkauriit katkoivat niitä eli eivät ole kukkineet kunnolla vuosiin. Pionit kannattaa muuten siirtää aina syksyllä, jos siihen on tarvetta. Ja tietysti kuun mukaan.

Puutarhanhoitoa kuun mukaan...

Tässä olisi nyt kaksi päivää aikaa istuttaa perennoja ja seuraava istutusajankohta on 11.-23.6.2021. Siitäkin voi katsoa vielä tarkemmin kukkiville ja lehtikasveille omat parhaat päivät.

Ensi viikolla alkaa kitkemisaika ja taas muistuttelen Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla parhaista kitkemispäivistä.
Kitkemispäivät löytyvät myös Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta ja Wanhan ajan Kuukalenterista.

Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

 1. Ai hitsi, empäs tiennyt että terassiruukun kirjavat keijunkukat olisi voinut istuttaa maahan syksyllä. Jätin ne ruukkuun talveksi ja nehän kuoli. Jos nyt ostan uudet (olivat todella kauniit myöhään syksyyn asti) ja istutan ne syksyllä maahan, niin säilyykö ne varmasti talven yli maassa? Jos istutan kuun mukaan siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa nämä perennamaiset kesäkukat istuttaa syksyllä maahan, vaikka kasvimaalle tai lavakaulukseen. Ne yleensä talvehtii niin tosi hyvin... siis jos syksyllä niiden kohdalle ei jää vesi seisomaan mullan pinnalle.
   Eli istuta ne syksyllä huolellisesti maahan, niin suurella todennäköisyydellä talvehtivat kyllä hyvin :)

   Poista
 2. Seuraava istutusjakso onkin sopivasti 10. kesäkuuta jälkeen :)
  Mukavaa, kun saa hetken levähtää istutus- ja kylvöpuuhista, siivota ja rakentaa. Tämä lomapäivä olikin hyvä valinta, sain kylvettyä siemeniä uuteen kohopenkkiin ja istutettua muutamia taimia niiden kylvettyjen kaveriksi. Nyt toivotaan maltillista vesisadetta pitämään siemenet kosteana.
  Seuraava lomapäivä onkin jo perjantaina, jolloin tehtävälistalla on kunnostaa paikka lavakaulukselle. Siihen istutukset sitten kesäkuussa. Ja maalata tulevan kukkalaatikon laudat, joista lähdenkin nyt pesemään linnun likaamat kohdat puhtaaksi :)
  Mukavia toukokuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kuun vaiheet rytmittää kivasti puutarhatyöt. Töihin tulee sopivaa vaihtelua, eikä yhtä hommaa ole jatkuvasti tai liikaa :)
   Kun juuri noin etukäteen suunnittelee pihahommat, niin kaikki sujuu kuin tanssi... ja kaikki tulee tehdyksi. Meillä on edessä perunanistutustalkoot ja se on niin tärkeä päivä, että muut työt saavat silloin jäädä. Toivotaan vain hyvää säätä :)
   Oikein mukavaa kuun loppua sinullekin!

   Poista
 3. Hei Sari, samettikukka ei ole perenna, mutta onko nyt hyvä aika istuttaa siemenestä kasvatetut taimet? On vähän pakkokinistuttaa nyt, kun leikkaus edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei enää ole hyvä aika istuttaa samettikukkaa eli kesäkukkia. Seuraava ajankohta alkaa 11.6.2021.
   Jos sinulla on pakko istuttaa, niin tee se huomenna 27.5.

   Poista