keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Retiisit kylvetty kasvatusaltaaseen

Retiisit on nyt kylvetty kasvatusaltaaseen, koska kuun vaihe oli siihen hyvä. Kylvin vain yhden pätkän erivärisiä retiisejä kokeeksi, sillä multa kasvatusaltaassa on jo vanhaa. Tässä samalla tulee testattua mullan vaihtamisen tarve. Kasvatusaltaassa on kyllä biohiiltä sisältävää multaa, joten mullan pitäisi edelleen olla hyvässä kasvukunnossa. Siis jännä nähdä, miten itävät.

Retiisit kätevästi siemennauhana...

Löysin messuilta siemenpussin, jonka siemenistä kasvaa keltaisia, valkoisia, punaisia ja punavalkoisia retiisejä. Siemenet on siemennauhassa sopivin välein eli taimia ei tarvitse harventaa. Nimittäin juureksilla on tärkeää, että juurella on tilaa kasvaa, jotta siitä tulee toivotunlainen. Kun kylvetään normaalisti siemenistä, niin siemeniä menee herkästi useampi lähekkäin eli siksi kylvös vaatii taimien harventamista.

Siemennauha helpottaa siis kylvöä ja jatkohoitoa. Kylvö on myös paljon nopeampaa eli vie vähemmän aikaa, sen huomasin nyt.  

Kylvönauhassa siemenet on paperien välissä, sopivin etäisyyksin. 

Näin kylvin retiisin siemennauhan...

Ensin vedin multaan n. 1 cm syvän vaon.

Sen jälkeen leikkasin saksilla kylvönauhasta sopivan pätkän ja laitoin sen vaon pohjalle

Ennen kuin peitin kylvönauhan mullalla, kastelin vedellä kylvövakoa, jotta nauha varmasti kastuu kokonaan.

Sen jälkeen peitin kylvönauhan mullalla eli nauha jäi n. 1 cm syvyyteen. Sitten tiivistin kylvövaon kohdan multaa käsin painelemalla. Jätin painauman näkyviin, jotta on helpompi kastella jatkossa. Kasvatusaltaassa on vasta vasemmassa reunassa pinaatin siemenet kylvettynä ja nyt rivi retiisiä. Kastelen siis vain niitä. 
Ensi yöksi on luvattu kovempaa pakkasta, joten laitoin jo peitteen suojaksi kasvatusaltaan päälle, jotta pintamulta ei jäädy. Kuvassa näkyvät kevätkukat siirsin pöydälle ja kohta suojaan nekin.
Tästä kätevästä kasvatusaltaasta lisää Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa.

Retiisit nopeita ja helppoja kasvattaa...

Retiisit on siitä kivoja, että kylvöstä sadonkorjuuseen kestää vain noin kuukausi. Siis nopeita kasvattaa. Toki silloin lämpötilan tulee olla vähintään 12 astetta eli nyt menee hieman kauemmin. Retiisit kasvaa parhaiten ja maukkaimmiksi kevään viileydessä tai viileänä kesänä tai syksymmällä.

Retiisit on myös helppoja kasvattaa, sillä siemenet kylvetään multaan ja kastellaan. Kun multaa ei päästä kuivahtamaan, retiisit kasvavat vauhdilla maukkaiksi. Jos taas multa kuivahtaa liikaa, niiden maku muuttuu kitkeräksi.
Yleensä retiisiä kylvetään viikon välein, sillä ne kannattaa syödä n. kuukauden kuluttua kylvöstä. Eli ne "vanhenee" nopeasti. 
Ja tietysti retiisi kylvetään kuun mukaan vähenevällä kuulla.
Tämä kuva on kesältä, jolloin kasvatin retiisejä kastelualtaassa. Siinä niiden multa ei päässyt kuivumaan ja retiisien maku pysyi hyvänä.
Kastelualtaasta enemmän Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeista! Yhtenä keväänä laitoin porkkanat kylvönauhalla ja siemenet eivät lähteneet kasvuun. Nyt oivalsin kuvistasi syyn - kylvönauhan kastelu jäi minulta tekemättä. Näin sitä taas oppi uutta 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvönauhan kastuminen ihan läpimäräksi on tosi tärkeää, jotta siinä olevat siemenet lähtevät kasvuun. Näin kun sen kastelee jo kylvövaossa, niin se on varmasti läpimärkä. Tämän itse opin joltain, joka kokeili kylvönauhaa useamman kerran, ennen kuin sai siemenet itämään hyvin.
   Siis hyvä vinkki jaettavaksi eteenpäin :)

   Poista