keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Talventähti kevään ensimmäisiä kukkijoita

Talventähti on yksi kevään ensimmäisiä kukkijoita. Otin nämä kuvat eilen eli pari päivää siitä, kun viimeiset lumet oli sulaneet niiden kohdalta. Niiden kukissa näytti vierailevan kivasti myös erilaisia hyönteisiä. Se ei kuitenkaan kuulu parhaimpiin pörriäiskasveihin, mutta on kiva lisä muiden aikaisin kukkivien sipulikukkien seassa.


Talventähti on yksi kevään ensimmäisiä kukkijoita...

Kevään aikaiset ja ensimmäiset kukkijat on niin tärkeitä ilahduttajia, että niitä on kiva olla monessa kohtaa puutarhassa. Joten talventähtiä on sen takia meillekin istutettu useampaan kohtaan. Se kukkii siis maalis-huhtikuun vaihteessa, hieman kevään etenemisestä riippuen.

Tässä kuvien kohdassa talventähdet  on viihtyneet todella hyvin. Kun taas muista kohdista, ne on vähitellen hiipuneet. Tämä on selvästikin niille mieluinen paikka.

 

Matalat sipulikukat ja talvivihreät perennat...

Kuten kuvasta näkyy, matalia kevään sipulikukkia ei kannata istuttaa talvivihreiden perennojen sekaan. Helposti käy niin, että perennojen lehdet peittävät aikaiset kukkijat kokonaan.
Tässä kohtaa meillä on käynyt niin, että viime kesänä siirrettiin kasviryhmän reunaan keijunkukkia. Nyt sitten muutamasta kohdasta pilkistää talventähtiä. Ehkä siirrän talventähdet hieman paremmalle paikalle.


Talventähti lisääntyy siemenistä...

Se mikä näissä talventähdissä on myös kivaa, ne lisääntyvät siemenistä hyvällä paikalla. Taimet myös kehittyvät nopeasti eli siementaimi voi kukkia jo noin 3 vuoden kuluttua itämisestä. Meillä on nyt tänä keväänä kukkivia talventähtiä selvästi enemmän, mitä viime keväänä.
Alla olevassa kuvassa näkyykin oikein rypäs eri kokoisia eli eri ikäisiä siementaimia.

Talventähti viihtyy puutarhamaassa...

Talventähti tai oikeammin italiantalventähti (Eranthis hyemalis) viihtyy puolivarjossa ja auringossa. Maan on hyvä olla ravinteikasta multavaa puutarhamaata. Aurinkoisella paikalla olisi parempi, että kesällä muut kasvit peittävät alueen mullanpinnan täysin.

Talventähti istutetaan pihalle pienistä mukuloista. Niitä on myynnissä syksyisin, kuten tulppaanien ja krookusten sipuleita. Talventähden mukulat kuuluu niihin kasveihin, jotka kannattaa istuttaa maahan heti, kun niiden myynti alkaa. Siten mukulat eivät pääse kuivahtamaan, vaan lähtevät maassa hyvään kasvuun.

Postauksia kevään ensimmäisistä sipulikukista...
Talventähteä näkee vähemmän pihoilla, joten olisikin kiva kuulla, onko teistä jollain kasvamassa sitä? Ja missä päin Suomea?


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

  1. Minulla niitä kukkii juuri parhaillaan vanhassa liljapenkissä. Kyllä ovat siinäkin lisääntyneet vuosi vuodelta 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin ihanalta. Niistä muodostuu hyvinkin peittävä keltainen kukkamatto aikaa myöden. Meillä niitä on vasta aika vähän.

      Poista