sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Kesäkukkien siementen kylvö

Joidenkin kesäkukkien siementen kylvö tehdään jo helmikuussa. Joten nyt kylvin muutaman kasvin siemenet. Tai oikeastaan vain osan niiden siemenistä. Yhdessä siemenpussissa voi nimittäin olla yli tuhat siementä ja ihan niin montaa tainta en tarvitse.


Narsissitupakan pienet siemenet...

Narsissitupakan esikasvatus kestää tosi pitkään, joten kylvin sen nyt heti. Sen siemenpussissa on noin 2000 siementä ja ne on tosi pieniä. Kylvin niistä siis vain pienen osan.
Narsissitupakka on valoitäjä eli siemen tarvitsee valoa itääkseen. Sitä ei siis peitetä mullalla.
Lisää vastaavia on Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.

Kylvömullan tasoitus ennen kylvöä...

Kastelin kylvömultaa hieman ensin ja sen jälkeen tasoitin mullan pintaa kevyesti. En löytänyt muuta pientä tasapohjaista hommaan sopivaa, kun muovipullon korkin. 
Etenkin kun siemenet ovat pieniä ja niitä ei peitetä mullalla, on parempi, että mullanpinta on suht tasainen. Joten vasta tämän jälkeen kylvin mullan pinnalle siemenet.

Kylvöksen kastelu sumutinpullolla...

Kun siemenet oli kylvetty mullan pinnalle, kastelin vielä multaa sumutinpullolla. Se auttaa siemeniä painumaan tiiviimmin multaa vasten, jolloin ne eivät kuivu niin herkästi.

Kylvöastia peitetään läpinäkyvällä muovilla...

Lopuksi peitin kylvöastian läpinäkyvällä muovilla, jotta mullanpinta ei kuivu niin herkästi. Muovissa on hyvä olla reiät tms., niin muovin sisälle ei tiivisti liikaa kosteutta ja ilma vaihtuu. Narsissitupakan siemenet itävät parhaiten 15-20 asteessa, joten laitoin kylvöastian viileälle ikkunalle.

Mitä muita kasveja voi kylvää nyt helmikuussa siitä enemmän Helmikuun kylvöjä -postauksessa.

Erikoisen värinokkosen siemeniä...

Ehkäpä muistattekin, että olen ihastunut edelleen värinokkosiin eli isokirjopeippeihin. Ne on helppoja huonekasveina ja kesällä ulkona terassikasveina. Nyt löysin Korpikankaan verkkokaupasta tällaisen erikoisen värinokkosen siemeniä. Sen lehdet on tosi jännät, joten se oli pakko hankkia. Nyt siis kylvin myös sen siemenistä osan.

Aion kylvää myös perennojen siemeniä, mutta myöhemmin. Valitsen siis kylvöpäivät ja muidenkin puutarhatöiden ajoitukset tarkasti kuun mukaan.


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Vau minkä värinen värinokkonen, taidanpa käydä kurkkimassa Korpikankaan sivuilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan upean värinen ja nyt tietysti jännään, saanko ne lähtemään kasvuun. Tämä on aika harvinainen tai tekee huonosti siementä, sillä siemenpussissa oli vain 30 siementä. Tavallisempien värinokkosten siemenpusseissa on ainakin 100 siementä eli tosi paljon.

   Poista
 2. Onpas todella erikoinen värinokkonen! Tuollaista en ole nähnyt missään ennen. Tiedätkö, onnistuuko niiden kylvö aina helposti kotonakin? En ole vielä uskaltanut kokeilla. Mieli kuitenkin tekisi 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värinokkosen kylvö ja taimikasvatus onnistuu hyvin ihan kotona valoisalla ikkunalla. Olen kylvänyt niitä useamman kerran ennenkin. Ne ovat aina itäneet tosi hyvin, vaikka se voi hieman kestää. Kokeile siis ihmeessä :)

   Poista