perjantai 9. helmikuuta 2024

Haaveiden omenapuu ja sen valinta

Omenapuiden kukintaa moni jo haikailee, sillä se aloittaa kesän. Kukkia täynnä oleva omenapuu on tosi näyttävä ja levittää ihanaa tuoksua ympärilleen. Ei siis ihme, että moni edelleen haluaa omenapuun omalle pihalle, jo sen upean kukinnan takia. Toki usein halutaan omenapuusta myös hyvää satoa... se edellyttää onnistunutta lajikevalintaa.


Haaveiden ja unelmien omenatarha omalle pihalle...

Omenatarhan tunnelman voi saada jo yhdellä omenapuulla, kun se kukkii runsaasti. Sen paikka pihalla kannattaa siis aina valita huolella. 
Jos tilaa on useammalle omenapuulle, pääsee nauttimaan toukokuisesta kukkamerestä ja super ihanasta omenankukkien tuoksusta. Jännästi muuten tällä kuvan lajikkeella on nuput vahvan punaiset.

Omenapuiden lajikkeiden valinta...

Jos olet ostamassa omenapuun taimea, valitse lajike huolella. Jos haluat siitä vain koristepuun, silloin voit valita lajikkeen, jolla on upean punaiset omenat.
Jos taas haluat syödä omenia tai tehdä niistä omenahilloa, valitse silloin lajike joka sopii käyttötarkoitukseesi. Sillä osa lajikkeista ei maistu hyvältä suoraan puusta syötynä ja osasta ei saa maukasta hilloa.
On paljon muitakin ominaisuuksia, jotka tulee aina lajikkeen mukaan. Esimerkiksi omenapuun kasvutapa, leikkaustarve, puun koko jne..

Pelkäätkö muumiotaudin iskevän omenapuuhusi...

Itse valitsen aina sellaisia lajikkeita, jotka eivät ole arkoja muumiotaudille. Eli sekin on lajikeominaisuus. Samoin kuin muidenkin tautien herkkyys. Eli jos haluat omenapuun, jonka omeniin ei iske kuvan muumiotauti, valitse muumiotaudille vastustuskykyinen lajike. Niitä on onneksi useita. Muista myös ne muuta sinulle tärkeät lajikeominaisuudet, jotta varmasti saat haaveidesi omenapuun.

Omenapuun lajikkeiden ominaisuudet verkkokurssilla...

Tällä viikolla lisäsin uutta materiaalia Sarin pihasuunnittelun verkkokurssille, missä on omenapuun eri lajikkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia. Materiaali helpottaa valintaa, kun ominaisuudet näkee yhdellä silmäyksellä.

Jos mietit oman pihan suunnittelun aloittamista, aloita se nyt. Ei kannata odottaa lumen sulamista.  Kun aloitat suunnittelun helmikuussa, suunnitelmasi on valmiin, kun kevät saapuu. Pääset ajoissa keväällä  istutuspuuhiin.
Sarin pihasuunnittelun verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe taas! Jos nyt itse voisin valita omenapuumme uudelleen, tekisin sen paljon tarkemmin. En huolisi muumiotaudille herkästi sairastuvia lajikkeita lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätin kirjoittaa tästä, kun olen huomannut monen valitsevan omenapuut pihalleen pelkän omenan värin mukaan.
   Muumiotaudille herkkiä omenalajikkeita kannattaa tosiaan välttää, etenkin jos ei ole innokas leikkaamaan omenapuita vuosittain. Eli pääsee helpommalla, kun ei niitä valitse.

   Poista
 2. Kysykää ammattilaisilta neuvoja omenapuun hankintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä idea ja etenkin jos itsellä on selkeä kuva niistä omenapuun ominaisuuksista, joita puulta ehdottomasti haluaa. Silloin asiantuntija osaa neuvoa sopivat lajikkeet.
   Harva vain tietää tai ymmärtää, mihin kaikkiin ominaisuuksiin omenapuun lajike voi vaikuttaa. Siksi laitoinkin kurssille laajempaa tietoa omenapuun lajikkeista, jotta on helpompi valita itselle parhaiten sopivat lajikkeet. Siis niin omenien käytön ja puun hoidon suhteen.

   Poista