keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Myrtti kaipasi leikkaamista

Viime kesältä säilynyt myrtti tai oikeammin morsiusmyrtti kaipasi leikkaamista, sillä se ei enää ollut pyöreähkö muodoltaan. Minua viehätti sen lehdistön kaunis muoto, joten päätin leikata sen takaisin muotoon. Tiesitkö, että myrtti kuuluu vanhimpiin huonekasveihin Suomessa. Sitä on kasvatettu säätyläisten kodeissa jo 1800-luvun alussa.


Myrtti selvästi kaipasi jo leikkaamista, vai mitä...

Tältä myrtti näytti ennen leikkausta eli sillä oli latvat kasvaneet pitkiksi ja sen takia pyöreä muoto ei enää näkynyt. Tämä oli kivasti hyvässä kasvussa, joten oli aika tehdä sille kevätleikkaus.

Leikkasin sen siis karkeasti pyöreään muotoon. Minusta se on kivampi näin.

Alhaalta runkoa näkyviin leikkaamalla...

Olen edelleen ihastunut rungollisiin pikkupuihin, joten halusin myrtin runkoa enemmän näkyviin. Tältä se siis näytti ennen leikkaamista...

... ja tältä se näytti leikkaamisen jälkeen. Hieman mietin, pitäisikö vasemmalta myös alin oksa poistaa. Jätin sen kuitenkin kasvamaan, sillä muuten siitä olisi tullut hieman toispuoleinen. Voi olla, että otan sen pois myöhemmin kesällä.

Huonekasvien hoitoon useat sakset...

Puutarhan ja huonekasvien hoito sujuu paremmin, kun on hyvät ja sopivat työvälineet. Minulla onkin huonekasvien hoitoon tavalliset valkokahvaiset oksasakset eli sekatöörit sekä ihan toisenlaiset sakset, joiden nimeä en tiedä. Ne on hieman erikoisemmat, sillä muutama on luullut niitä koriste-esineeksi. Ne on terävät ja tosi kätevät tarkkuutta vaativaan leikkaamiseen. Myrtin leikkaamisessa nämä kummatkin  oli tarpeen.

Myrtti eli morsiusmyrtti ja sen hoito-ohje...

Morsiusmyrtti (Myrtus communis `Microphylla`) viihtyy hyvin valoisalla paikalla, mutta ei pidä auringonpaahteesta. Sitä kastellaan säännöllisesti siten, että multa ei pääse kuivumaan. Keväästä alkusyksyyn sitä on hyvä myös lannoittaa.

Talvella morsiusmyrtti kaipaa valoisaa ja viileämpää paikkaa,  jopa alle +10 astetta. Sitä kastellaan niin, ettei multa pääse täysin kuivumaan. Mitä kylmempi paikka, sitä vähemmän kastellaan. Minulla myrtti talvehti hyvin viileän huoneen ikkunalla, jossa lämpötila oli ehkä 16-18 astetta.

Multa tai ruukku vaihdetaan vasta sitten, kun se on täyttänyt juurillaan koko multatilan. Ei siis joka kevät, vaan 2-3 vuoden välein. Joten seuraavan kerran kun vaihdan muille kasveille multaa, niin lisään myrtin mullanpinnalle hieman uutta multaa. Hoidan tätäkin kasvia kuun mukaan eli eri hoitotoimet tehdään niille parhaiten sopivana päivänä.


Olisi kiva kuulla, onko teistä joku saanut morsiusmyrtin viihtymään useamman vuoden? Vai onko se ollut vain kausikasvi?


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Vanhempi postaus vapaasti kasvaneesta myrtistä, joka oli ihan eri näköinen: Myrtti ja myrsikki - puut on pop!


6 kommenttia:

  1. Ompa kaunis! Pidän enemmän leikatusta, mutta myös leikkaamaton on kauniin näköinen. Hauskat sakset, minäkin luulisin niitä koriste saksiksi 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myrtti on viehättävä ja myös trendikäs, eikä ihme. Se muistuttaa minikokoista monirunkoista puuta ja sopii hyvin luonnollisempaan teemaan. Kuten parvekkeeni kesäiseen metsäpuutarha-teemaan.
      Ne sakset on yllättävän terävät ja käteen sopivat. Moni ei meinaa uskoa sitä, ennen kuin kokeilee leikkaamista niillä :)

      Poista
  2. Pitäisikin kokeilla myrttiä uudestaan, kun se on niin kaunis ja juuri tuollaisena minipuuna niin soma. Minulla oli kerran, mutta se ei kestänyt talvea. Välillä olen poissa kotoa, niin se saattoi kuivua – tai sitten paleltua, kun talo on vain muutama-asteinen poissa ollessani.
    Saksesi taitavat olla sentyyppiset, joita käytetään bonsaiden hoidossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, ja kohtahan näitä on taas myynnissä, kun kesäkausi alkaa.
      Itse yllätyin, miten herkästi, siis salakavalasti, myrtin multa kuivuu. Minullakin se on monta kertaa päässyt melkein liian kuivaksi. Varsinkin nyt, kun kevätaurinko lämmittää, niin sen mullan kosteutta on pakko seurata joka päivä... ja kastella usein. Varjoisammalla ikkunalla se olisi todennäköisesti helpompi.
      Totta, bonsain hoitokuvissa näkee usein juuri tämän tyyppisiä saksia. Näillä saa hyvin leikattua ihan ohuetkin oksat ja tarkasti.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, se on näin muotoiltuna kauniimpi. Ja nyt sen monirunkoisen puun muotokin näkyy paljon paremmin :)

      Poista