keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Kylvöjä ja koulintaa taas kuun mukaan

Nyt loppuviikon ajan on hyvä tehdä kylvöjä ja pikkutaimien koulintaa, kuun mukaan. Koska itselläni on nyt tosi työntäyteinen viikko, niin kokosin jo valmiiksi kaikki tarvittavan. Näin pääsen kylvöpuuhaan heti, kun tulee vapaa hetki. Nämä päivät kannattaa hyödyntää, sillä seuraava ajankohta on vasta reilusti huhtikuun puolella.


Maaliskuun kylvöjä...

Tomaatit on hyvä kylvää nyt, etenkin kasvihuonetomaatit. Aion kylvää jo avomaatomaatit, sillä saan pidettyä niitä toukokuun ajan parvekkeen suojissa. Yleensähän niiden kylvöä suositellaan vasta huhtikuulle. 
Tomaatin kylvö kuun mukaan -postauksessa on ohje, miten arvioidaan omaan kasvatuspaikkaan sopiva kylvöaika. Siihen siis vaikuttaa se, missä päin Suomea asuu ja missä aikoo tomaatteja kasvattaa.
 
Lisää kasvivinkkejä, joita voi kylvää nyt, Maaliskuun kylvöjä -postauksessa.
Suunnitelmissani on kylvää taas anisiisoa sekä muutamaa perennaa. Ja voi olla, että Kevätmessuilta  ostan vielä jotain jännää.
Kuvan ruukussa kasvava mehikasvi on muuten kylvetty siemenistä. Se on siis huonekasvi.

Taimikennot ja sammalnapit valmiina...

Itse tykkään kasvattaa taimia näissä pienissä taimikennoissa, koska taimia saa mahtumaan pieneen tilaan. Toki pienet taimet täytyy myöhemmin istuttaa isompiin ruukkuihin tai sitten suoraan ulos lopulliselle paikalle. 
Sama tilansäästö on myös sammalnapeilla. Niissä näyttää kasvit pärjäävän hyvin vähän pidempään, mitä olettaisi. Kuvia ja lisää juttua siitä Kokemuksia Biolan Sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta -postauksessa.

Kelta-ansat varmuuden vuoksi...

Kylvöksissä ja taimikasvatuksessa voi olla riesana harsosääskien toukat, jotka elää mullassa ja vioittaa taimien hentoja juuria. Harsosääskiä torjutaan tarrapintaisilla kelta-ansoilla, joihin aikuiset harsosääsket eli "pikkukärpäset" tarttuvat.
Minulla on onneksi lenteleviä "pikkukärpäsiä" tosi vähän, sillä laitoin jo jouluna kelta-ansat joulukukkiin, missä niitä näytti pörräävän. Siitä enemmän Kukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat -postauksessa.
Kuvan kelta-ansassa näyttää olevan vain kaksi pientä "pikkukärpästä".

Pienten taimien koulintaa...

Tältä näyttää tänään sen erikoisen värisen värinokkosen pienet siementaimet. Kylvin tähän ruukkuun vain muutaman siemenen hajakylvönä ja nyt loppuviikolla aioin koulia ne omiin pieniin ruukkuihin. Tai ehkä sittenkin taimikennoon. Lisäksi koulittavana on esim. erikoisen punaista laukkaneilikkaa, joka on perenna. Nämä kummatkin erikoisuudet on Seklos LT siemeniä Korpikankaalta, siis ihan uudenlaisia.

Kuun mukaan hyvä aika tehdä kylvöjä ja koulintaa...

Kuun mukaan puutarhatöiden ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Se on edelleen pätevää. Monet ovatkin kokeneet käytännön puutarhatöissä sen erittäin toimivaksi ja helpottavan puutarhatöiden ajoittamista.

Hyvät päivät kylvöihin ja koulintaan 20.-24.3.2024


 Tietyillä kasveilla on poikkeavat kylvö- ja koulinta-ajat, niistä enemmän Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Olisi taaskin mennyt muuten ohi nämä kylvöpäivät. Ehdin istuttaa jo vanhat pelarkoonit uuteen multaan ja leikata ne lyhyiksi. Joten viikonloppuna on hyvin aikaa kylvöpuuhille 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kylvöpäivät menee tosiaan helposti ohi arjen pyörteissä, jos ei ole laittanut niistä muistutusta itselle. Mukavia kylvöpuuhia!

      Poista