sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Huono aika leikata omenapuita, kuun mukaan

Nyt parhaillaan on huono aika leikata omenapuita kuun mukaan. Ajattelin muistuttaa tästä, sillä ensi viikolla sää jo lämpenee ja moni odottaa malttamattomana leikkaushommia. Eli jos nyt leikkaa omenapuita, ne todennäköisesti kasvattavat tosi paljon vesiversoja. Se on huono juttu, jos haluaa helppohoitoisen omenapuun, joka kukkii runsaasti ja tuottaa omenia.


Leikkaus aiheuttaa vesiversoja kuun mukaan...

Omenapuu tekee herkästi vesiversoja eli suoraan ylöspäin kasvavia oksia, kun sitä leikkaa aivan liian paljon yhdellä kertaa. Jos leikkauksen tekee vielä kuun mukaan huonoon leikkausaikaan, niin vesiversoja tulee vielä enemmän. 
Silloin ollaankin jo pulassa, sillä vesiversot pitäisi leikata pois... mutta herkästi niitä kasvaa taas uudelleen. Eli vesiversoista voi muodostua jatkuva vuosittainen ongelma puulle. 

Älä siis leikkaa liikaa ja älä ainakaan kuun mukaan huonoon leikkausaikaan. Sen sijaan hyvinä omenapuiden leikkauspäivinä omenapuu ei lähde tekemään runsaasti vesiversoja, ei edes näin keväällä leikattaessa.

Herkkyys vesiversoihin on myös lajikeominaisuus...

Osa omenapuiden lajikkeista on voimakaskasvuisia ja siksi herkästi kasvattavat myös vesiversoja enemmän. On myös lajikkeita, joiden kasvutapa on pysty eli oksat luonnostaan kasvavat ylöspäin. Tällaiset lajikeominaisuudet on aina hyvä ottaa huomioon puun leikkaamisessa ja alkuhoidossa. Ja tietysti myös jo pihan suunnittelussa.

Hyvä aika kylvöpuuhiin kuun mukaan...

Huomenna maanantaina alkaa taas hyvä jakso kylvöihin ja muuhun esikasvatuspuuhaan. Jaksolta voi myös valita eri kasveille parhaimmat päivät, jos haluaa niin tarkasti hyödyntää tätä kuun mukaan ajoittamista. Kuvassa on punahatun kasvatusta siemenistä.

Kuun mukaan ajoittaminen vanhaa perinnetietoa...

Tämä kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Jossain maissa se on ollut käytössä katkeamatta, kun taas meillä Suomessa se jäi tehoviljelyn jalkoihin silloin muinoin. 
Nyt se on tullut uudelleen suosioon, eikä ihme. Tietyissä puutarhatöissä siitä on iso apu eli se vähentää työn määrää ja säästää aikaa.

Kuun mukaan hyvät päivät eri puutarhatöille ja eri kasveille katsotaan kuukalenterista. Päivien valinnassa on aina tärkeää ymmärtää myös puutarhan hoidosta, kasvien ominaisuuksista sekä seurata oman paikkakunnan pitkää sääennustetta.

Jotta hyvien päivien valitseminen ja kuukalenterin tehokkaampi käyttö olisi helpompaa, olen tehnyt aiheesta useamman verkkokurssin. 
Tällä "peruskurssilla" on lisää omenapuiden leikkauspäivistä sekä siementen kylvöpäivät. Viikon ajankohtaiset puutarhatyöt löytyy listattuna, jotta ne eivät pääse epähuomiossa unohtumaan.

Löydät lisätietoa kurssista www.sarinpuutarhakurssit.fi. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet siitä ohjeesta, jota esimerkiksi Virossa puutarhakoulussa opetetaan: omenapuu leikataan kesällä, jolloin raakileet saavat tilaa ja heidän oppiensa mukaan silloin ei tule niin paljon vesiversoja kuin kevätleikkauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Suomessakin leikataan loppukesällä omenapuita ja se on ihan yleistä. Kun puu on iso, sen oksistoa on hankala hahmottaa kesällä, koska puussa on lehdet ja jos omenat vielä painaa oksia. Siksi kevätleikkaus on helpompi, kunhan sen tekee kuun mukaan hyvinä leikkauspäivinä.
   Jotkut leikkaa omenapuitaan keväällä ja loppukesällä, etenkin jos puuta pidetään tietyssä muodossa.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Enpä sitten ihan vielä leikkaa. Hyvin vähän puussani onkin leikattavaa, sillä leikkaan kahdesti vuodessa, niin se pysyy paremmin muodossa, kuten kommentissa yllä mainitset. Syyskesällä vain ei tosiaan näe kaikkia versoja kunnolla kaiken lehtimassan alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tosiaan kannattaa vielä malttaa leikkaamisissa, niin vesiversojen kasvu pysyy minimissä. Itse tykkään leikata omenapuut näin keväällä juuri sen takia, että saa leikattua puille hyvän rakenteen. Siis kun näkee oksat paremmin.
   Suunnittelin ostavani uuden omenapuun, jota voisin leikkaamalla pitää tiukassa muodossa. Silloin sitä olisi leikattava keväällä ja loppukesällä. Saa nähdä, ehdinkö valmistella sille paikan nyt jo keväällä, vai siirtyykö istutus syksymmälle.

   Poista