perjantai 1. maaliskuuta 2024

Lämpökompostorin tyhjennys myös talvella

Lämpökompostorin tyhjennys tehdään myös talvella ja nyt siihen oli kivan lämmin sää. Tyhjennys onkin yksi lämpökompostorin tärkeä hoitotoimenpide, jolla saa sen pysymään toiminnassa talvisin. Se ei siis jäädy niin herkästi, kun sitä tyhjentää usein ja vähän kerrallaan.


Tyhjennyskaukalo paikalleen ensimmäiseksi...

Tämä meidän vanha Biolan Pikakompostori on ostettu 1999 eli se on 25 vuotta vanha ja toimii edelleen tosi hyvin. Sen mukana tuli silloin tyhjennyskaukalo, joka laitetaan alaluukun eteen kun kompostoria tyhjennetään.
Se onkin ollut tosi kätevä, sillä kompostoria tyhjennettäessä alaluukusta putoaa aina kompostimassaa maahan eli siihen tyhjennyskaukaloon.
Siis kun alamme tyhjentämään lämpökompostoria, laitamme aina ensin tyhjennyskaukalon sen eteen.

Alaluukusta puolivalmista multaa pois...

Lämpökompostorin alaluukusta otetaan lapiolla alinta kompostimassaa pois saaviin. Sain Biolanilta sellaisen vinkin, että kannattaa ottaa vain 2-3 ämpärillistä kerralla eli kompostoria tyhjennetään usein ja vain vähän kerrallaan. 
Saavin viemme kylmään pihavarastoon, mutta sen voisi myös pitää ulkona, sillä siinä on kansi päällä. Kun kevät etenee ja puutarhakomposti sulaa, hautaamme sinne saavin kompostimassan.

Tältä kompostimassa näytti eli on jo aika maatuneelta. Selvästikin kompostori on toiminut hyvin, mihin on vaikuttanut tosi paljon käyttämämme Biolan Tehokuivike. 

Tehokuiviketta lämpökompostorin pohjalle...

Kun kompostimassaa on otettu alaosasta se 2-3 ämpärillistä, levitämme kompostorin pohjalle kerroksen kompostikuiviketta. Näin viileään aikaan siis Biolan Tehokuiviketta, jossa on biohiiltä ja rypsirouhetta. Nykyään se turpeetonta, kuten myös heidän tavallinen kompostikuivike. 
Olen aiemminkin kirjoittanut Biohiili pitää kompostorin toiminnassa pakkasellakin -postauksessa biohiilen eduista. Sitä voi siis ostaa erikseen tai käyttää Tehokuiviketta, joka sisältää biohiiltä.

Kompostimöyhentimellä massan pudotus alaspäin...

Kun alaluukku on suljettu, on aika pudottaa kompostimassaa alaspäin kompostimöyhentimellä. Se on paras työkalu siihen. Ollaan kokeiltu aiemmin monenlaista, mutta kompostimöyhentimellä tiiviitkin kohdat saa helpolla pudotettua alas.

Lopuksi pinnalle kerros laadukasta kompostikuiviketta...

Ennen kuin lämpökompostorin kansi laitetaan taas kiinni, peitetään kompostimassan pinta kuivikkeella. Ja tietysti, jos olisi biojätettä kompostoriin, niin sen olisi voinut laittaa ennen pinnan kattamista kuivikkeella. Kompostorin reunat on muuten hyvä pyyhkiä puhtaaksi vaikka kuivikkeella, niin kansi sulkeutuu tiivisti.

Lämpökompostorin tyhjennyskaukalo takaisin varastoon...

Tämän verran kompostorista putosi tyhjennyskaukaloon eli se on tosi kätevä, kun kiveys ei likaannu. Säilytämme sitä pihavarastossa, kompostimassaa sisältävien saavien ja kompostimöyhentimen vieressä.
Näin talvella Tehokuivike säilytetään huoneenlämmössä, mikä myös auttaa kompostoria pysymään lämpimänä pakkasilla. Jääkylmä kompostikuivike nimittäin viilentää kompostoria.

Syksyllä kirjoitin Lämpökompostori säästää jätemaksuissa -postauksen, johon laskin paljonko rahaa säästyy meidän alueella, kun kompostoi biojätteet.

Puutarhajätekomposti, jonne viemme lämpökompostorista otetun kompostimassan, säästää myös rahaa. Siitä lisää Puutarhakompostista ilmaista multaa 50 kottikärryllistä -postauksessa.


Kompostointi on siis helppoa ja todellinen ekoteko 😊


Puutarhaterveisin Sari6 kommenttia:

 1. Tuollainen kaukalo näyttää kätevältä. Meidän uudehkon lämpökompostorin mukana ei tullut tuollaista. Löytyisiköhän niitä tai vastaavia jossain myynnissä? Tiedätkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biolanilla on tämän kevään uutuutena Tyhjennyskaukalo. Siinä on kahvat sivuilla eli voisin kuvitella sen olevan vielä kätevämpi käytössä. Tosiaan sitä on myynnissä kompostoreita myyvissä liikkeissä ja tietysti myös Biolanin verkkosivujen verkkokaupassa.

   Poista
 2. Biolan myy tyhjennyskaukaloa nykyään varaosana. Niitä saa heidän verkkokaupastaan ja kompostoreita myyvistä kaupoista, esim. K-raudasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan Tyhjennyskaukalo on heillä kevään uutuutena. Se onkin tosi kätevä kompostorin tyhjennyksessä, kun kompostorin edusta ei likaannu.

   Poista
 3. Meillä on sen verran uudempi Biolanin kompostori, ettei sen mukana tullut kaukaloa. Alaluukkua tyhjentäessäni laitan kompostin eteen ja osittain sen etureunan alle kahtia taitetun pressun. Se on helppo nostaa sellaisenaan kottikärryyn tai sen avulla kipata multa haluamaansa paikkaan. Näin maa pysyy puhtaana kompostorin edustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä vinkki! Säästyy turhalta siivoamiselta, kun kompostimultaa ei karise maahan kompostorin eteen. Monellahan on betonikivet tai laatat sen edessä, niin ne on kiva olla puhtaat.

   Poista