perjantai 8. maaliskuuta 2024

Helppohoitoisempi piha kasvivalinnalla

Kasvivalinnalla on iso merkitys, jos tavoitteena on helppohoitoisempi piha. Aika moni nimittäin tuntuu haluavan pihastaan helppohoitoisempaa, minkä olen huomannut pihasuunnittelukursseillani sekä neuvontakäynneillä. Jopa ihan uusilla pihoilla voi olla kohtia, mitkä koetaan työläinä hoitaa ja ne halutaan muuttaa helppohoitoisemmiksi. 
Tässä nyt muutamia asioita, joita pihasuunnittelussa voi ottaa huomioon, kun halutaan helppohoitoisempi piha.

Talvenkestävät vai talvenarat kasvit...

Pihakasvien valikoima on nykyään todella laaja ja osa niistä on kasvatettu Suomessa ja osa tulee ulkomailta. Osa kasveista on hyvin talvenkestäviä ja osa talvenarkoja. Kaikkein arimmat kuolevat talvella, vaikka niille laittaisi talvisuojaukset. 
Eli jos haluat helppohoitoisemman pihan, suosi talvenkestäviä kasveja, joita ei tarvitse talvisuojata. Niitä ei myöskään tarvitse uusia joka kevät, koska ne kestävät meidän ankarat talvet. 
Puuvartisille on laadittu menestymis- eli kasvuvyöhykkeet, joista näkee niiden talvenkestävyyden omalla asuinseudulla.

Leviääkö kasvit liikaa...

Jos haluaa helppohoitoisemman pihan, kannattaa poistaa liikaa leviävät kasvit. On nimittäin kasveja, jotka leviävät juuriversoilla tai siemenistä yhä laajemmalle alueelle. Niitä joutuu siis kitkemään usein joka vuosi. Jos tällaisten kasvien kitkeminen tuntuu työläältä, niin ne kannattaa poistaa. Tilalle voi silloin valita helppohoitoisempia kasveja.
Vanhan ajan tuoksuva pihasyreeni on upea kasvi, mutta väärässä paikassa kasvaessaan sen juuriversot tekee pihasta työlään ja vaikeahoitoisen. Siis kasvivalinnan lisäksi, myös kasvin paikan valinta voi vaikuttaa pihan helppohoitoisuuteen. Tämä onkin tuttu aihe pihasuunnittelukursseilla😊


Leikattavat kasvit - vai helppohoitoisempi piha...

Jos kasvien leikkaaminen tuntuu työläältä ja hankalalta, leikkaamisen voi ostaa palveluna. Tai voi poistaa pihalta ne kasvit, jotka vaativat säännöllisen leikkaamisen tiettyyn aikaan. Tällaisia on esimerkiksi kuvan vuorimänty, joka on leikattava joka kesä, jos haluaa sen pysyvän tiiviskasvuisena tai matalana. Kuvassa se vielä odottaa leikkaajaa.

Helppohoitoisempi piha kasvivalinnalla...

On aina hyvä miettiä ensin, mitkä pihan hoitotoimet on itselle mieluisia ja mitkä tuntuu työläiltä tai ei muuten halua tehdä niitä. Sen mukaan on helpompi suunnitella pihaa sellaiseksi, että sen hoito tuntuu kivalta puuhalta, joka antaa myös onnistumisen tunnetta.
Eli oikealla kasvivalinnalla saa pihasta helppohoitoisen, oli sitten piha uusi tai vanha.

Jos et vielä tiedä, niin olen opettanut puutarhaharrastajille pihasuunnittelua jo vuosia ja se onkin yksi intohimoni. Pihasuunnittelun opeilla saa pihasta helppohoitoisen, oli pihan tyyli millainen tahansa. 

Itse tehty pihasuunnitelma on riittävän hyvä -postauksessa lisää siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa. Samat asiat päätee uuden pihan suunnitteluun sekä vanhan pihan kunnostamiseen.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Onpa kaunis kuva sireenin kukista! Helppohoitoiset kasvit ovat parhaita meille kiireisille nykyihmisille! Aika harvalla on aikaa hoitaa pihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan keväästä kuvat kukkivista syreeneistä on aina niin ihania, joten oli pakko laittaa yksi postaukseen :)
   Tuo on totta eli jos kokee olevansa aina kiireinen, niin pihan on hyvä olla tosi helppohoitoinen. Silloin sen hoidosta ei tarvitse stressata. Eli jos nyt piha on työläs, niin sen voi muuttaa helppohoitoisemmaksi, eikä se ole edes vaikeaa.

   Poista