sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Puutarhanhoito mukavampaa yhdessä tehden - omavaraisuus kotipihalla

Puutarhanhoito on paljon mukavampaa yhdessä tehden, kuin yksin pakertaen. Meillä on jo vuosia ollut tapana tehdä tietyt rankemmat puutarhatyöt kaksisteen tai kolmistaan. Siinä samalla saa juteltua ja mietittyä yhdessä tulevia suunnitelmia. Myös aikaa säästyy yllättävän paljon muuhun puuhaan. Nimittäin tietyt puutarhatyöt kun tekee yhdessä, työ valmistuu nopeasti.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Työläs perunoiden istutus yhdessä mukavampaa...

Yksi työläimmistä hyötytarhan töistä on siemenperunoiden istutus. Varsinkin se on kiva tehdä yhdessä, niin samaa hommaa ei tarvitse yksin tehdä pitkään. Meillä on siis vanha perunakuokka, jolla tehdään perunamaalle ensin vaot.

Puutarhanhoito kottikärrykoirien kanssa leppoisampaa...

Lähes aina puutarhatöissä on mukana yksi tai useampi kottikärrykoiristamme. Niiden läsnäolo luo tiettyä leppoisuutta ja rentoutta. Voisi luulla, että ne hidastavat töitä, mutta niin ei käy. Koirat on niin tottuneita kulkemaan kottikärryjen mukana ja seuraamaan puuhiamme, että niistä on enemmänkin iloa. Tässäkin kuvassa istutamme piharuukkuihin pistokkaista lisättyjä värinokkosia, ja yksi koiristamme tuli heti viereen seuraamaan puuhaa.

Daalian juurakoiden istutus ja nosto yhdessä mukavampaa...

Daalian juurakoiden istutus maahan keväällä ja niiden nosto kellariin syksyllä on kätevämpää tehdä kaksin. Se on myös paljon nopeampi tapa, kuin jos tekisi sen yksin. Tässä on siis ne meidän yli 30 vuotta vanhat oranssit daaliat. Niistä kuvia kukkivina Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa.

Kompostimullan kärräys kevyempää yhdessä tehden...

Valmiin kompostimullan kärräys kasvimaalle ja kasviryhmiin on kevyempää, kun sen tekee yhdessä. Toissa vuonna laskimme, että kompostimultaa tulee noin 50 kottikärryllistä. Kärräämme sitä aina vähitellen kevään ja kesän aikana. Keväällä sitä viedään kasvimaalle useampi kottikärryllinen, vähän riippuen siitä, pitääkö multaa säästä johonkin isompaan projektiin.

Kuvassa itse asiassa haudataan puutarhakompostiin lämpökompostorista otettua puoliraakaa multaa. Meillä siis nämä puutarhakompostit on avokomposteja ja tämä kasa oli siirtymässä lepoon.
Kirjoitin edellisessä postauksessa siitä, miten tärkeää lämpökompostoria on tyhjentää myös näin talvella. Se auttaa kompostoria pysymään toiminnassa. Siitä lisää Lämpökompostorin tyhjennys myös talvella -postauksessa.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraistelun-onnea

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2024

Tilliläntilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-onnea-vuodenajoista-ja-ihmisista-ymparillani/Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Puutarhaterveisin Sari
12 kommenttia:

 1. Upea koirakaveri apulaisena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on tosiaan ihana ja aina innokkaasti mukana puutarhatöissä.

   Poista
 2. Totta, moni työ hoituu joutuisammin kun tekijöitä on kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen huomaa hyvin, esimerkiksi daalioiden juurakoiden maahan istuttamisessa keväällä ja niiden syksyisessä nostossa kellariin. Aikaa säästyy todella paljon, kun sen tekee kaksisteen. Pitääkin muistaa ottaa ihan aikaa, kun seuraavaksi niitä istutetaan.

   Poista
 3. Olen kyllä täsmälleen samaa mieltä että moni homma on sekä mukavampaa että sujuu nopeammin kun yhdessä tehdään! No, lapset ei ehkä yleensä nopeuta mutta aika usein hekin puuhissa mukana. Puolison kanssa ollaan todettu että ollaan ihan hirvittävän hyvä tiimi, tehdään sitten remonttia tai puutarhahommia tai mitä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi puutarhanhoitoa voi kotona tehdä mukavuus edellä, silloin homma on myös kivaa. Yhdessä tekeminen on tosi arvokas asia lapsille ja usein sen ymmärtää vasta vuosia jälkeen päin. Eli hyvä te :)

   Poista
 4. Puutarhailu on todellakin mukavaa yhdessä tekemistä. Apupuutarhurin kanssa teemme milloin mitäkin. Talvela eri juttuja kuin kesällä. Nyt on valmistunut taas lisää linnunpönttöjä, houkuttelemaan puutarhaan lisää kirvansyöjiä. Ja on lintuja tavattoman mukava katsellakin ja kuunnella. Isokin homma tuntuu pieneltä yhdessä tehden, ja työ valmistuu joutuisasti. Kottikärrykoiraa meillä ei ole, mutta sen sijaan on puutarhamuokkaajaglenni, joka huolehtii, että sipulikukkapenkki on uudessa järjestyksessä vähän väliä. Tärkeä työ sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, iso homma tuntuu paljon pienemmältä yhdessä tehden. Meillä on tänä keväänä edessä jättiurakkana kompostimullan kärräys pihalle. Se tietään n. 100 kottikärryllistä multaa. Yksin se olisi aika tuskaa, mutta onneksi meitä on useampi kärräämässä sitä. Jokaisella on tosiaan oma tärkeä työnsä, niin koirillakin :)

   Poista
 5. Meillä on perunaa olut aina vähänlaisesti kasvamassa, mutta olen tuon vakohomman jättänyt johonkin historiaan. Tasamaalle olen riviin laittanut ja hyvin on kasvanut, kokeile pieni määrä, miltä se sinusta vaikuttaisi? Siinä missä teillä koirat, meillä kissat viihtyvät myös kasvimaalla kanssani, yhtä hyvin tosin viihtyvät polttopuuhommissa, joita miehen kanssa yhdessä tehdään. Sirkelin ääni on sen verran kova, että kissat ovat vähän matkan päässä, mutta tulevat heti näkyviin kun ääni loppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan yksi kesä kokeiltu tasamaalle perunaa, mutta multaaminen oli hankalan tuntuista. Miten olet tehnyt sen, onko sinulla siihen jokin vinkki?
   Lemmikit kaverina puutarhatöissä piristää kummasti puuhaa. Eläimet ei tosiaan pidä kovaäänisistä työkoneista. Meillä koirat pidetään aina silloin sisällä tai kauempana pihalla. Ne kun eivät ole pihalla vapaina, jolloin voisivat itse valita paikkansa.

   Poista
 6. Olisi kyllä hienoa kun saisin puutarhahommiin apua joskus. Meillä on isännän kanssa sellainen sopimus että nurmikon leikkuu on ainoa puutarhahomma jota hän joutuu tekemään. Siihen on toki erittäin pätevä syy sillä hänellä on olkapäävamma joka estää kaikenlaiset lapio- ja kantohommat. Niinpä tee yksin sen mitä jaksan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin jokaisella meillä on jotain rajoitteita puutarhatöissä. Itselläni se on aikapula, sillä työni on sen luonteista, että välillä tulee työsumia ja pihahommat silloin siirtyy. Onneksi osaan jo ennakoida ja priorisoida puutarhatöitä, niin se ei oikeastaan haittaa enää.
   Pihaa ja puutarhanhoitotapoja kannattaa myös alkaa muuttamaan helpommiksi itselle. Sitä ollaan tehty meidän pihalla jo vuosia. Se luo samalla pihanhoitoon jännää mielekkyyttä ja innostusta.

   Poista