torstai 15. kesäkuuta 2017

Vierailu Huiskulan Puutarhalla

Oli tosi jännä päästä käymään yhdessä Suomen suurimmassa kasvihuonepuutarhassa. Olen tehnyt blogiyhteistyötä Huiskulan kanssa pitkään ja siksikin oli tosi kivaa päästä näkemään, missä Huiskulan omat kukat kasvatetaan.

Kukkia, kukkia, kukkia

Kuulemma Huiskulan Puutarhalla on kasvihuoneita noin 30 ja kaikissa kasvatetaan kukkia. Aika huikeeta!
 Lumihiutaleamppeleita roikkumassa ja lattialla.

 Värikkäitä pelargoneja oli monessa huoneessa, osa jo myyntikuntoisia ja osa vielä nupussa.

Siellä näkyi myös näitä värikäslehtisiä trendikasveja, kuten värinokkosta ja koristebataatteja.

Miten hoituu kastelut:

Koska ruukkuja on tuhansittain, tuli mieleen... miten näitä kaikkia kastellaan?
 Ruukut olivat erilaisilla kastelupöydillä tai kouruissa, joihin säännöllisesti nostetaan vettä. Sopivan ajan kuluttua, vesi lasketaan pois. Kasteluvedessä on tietysti lannoitetta. Kuulemma kasteluvesi kiertää koko ajan eli se ei joudu heti viemäriin. Mielenkiintoista... jokin automatiikka varmasti tutkii koko ajan kasteluveden laatua.

Pallokrysanteemeille oli laitettu tippakastelu eli pientä letkua pitkin vesi menee ruukun multaan. Tämä toimisi hyvin myös kotioloissa kasvihuoneessa tai parvekkeella 😊

Entäpä kirvojen tuhot:

Toinen iso juttu kotikasvihuoneissa ja lasitetuilla parvekkeilla on kirvat ja muut ötökät.


Huiskulan Puutarhalla käytetään biologista torjuntaa eli jo ennakolta kasvihuoneisiin on laitettu ns. kirvapankkeja. Kuvan heinäruukku on tällainen kirvapankki, johon on lisätty valmiiksi kirvoja  ja osaan niistä kirvojen luonnollisia tuholaisia. Kirvapankit ovat kuulemma tosi tehokkaita ja niitä käytetään vihannes- ja kukkaviljelyssä.

Pimennystä:

Kasvihuoneen katonrajassa ja seinillä oli nipuettuna kankaita. Mitä ihmettä?
Mustat kankaat ovat kuulemma pimennysverhoja. Esimerkiksi joulutähti ja pallokrysanteemi vaativat tietyn ajan täyttä pimeyttä, jotta ne kukkivat. Tässä etupöydillä näyttääkin olevan pallokrysanteemia.
Muuten, jos katsoo kuvaa oikein tarkasti, niin huomaa oikeanpuoleisten pöytien yläpuolella kryssaruukkuja säännöllisin välein. Siinä on liukuhihna ja liukuhihnalla kulkee pallokrysanteemeja.

Käsityö työllistää:

Vaikka liukuhihna siirtääkin ruukkuja, niin kuulemma kaikkea ei voi automatisoida.
Tässä kerätään hopeaputouksia kuuden kappaleen kennoon ja samalla ruukkuihin laitetaan viivakooditarrat. Kuulemma tämä täytyy tehdä käsin, sillä esimerkiksi kone ei pysty arvioimaan kasvin ulkonäköä. Myyntiinhän menee vain hyvännäköiset ja virheettömät kasviyksilöt.

Uusin huone tulppaaneille:

Huiskulan Puutarha kasvattaa hurjat määrät tulppaaneja leikkokukaksi (16 milj. kappaletta). Tämä kasvihuone on kuulemma tulppaanihuone ja kaikkein uusin.
Nyt tulppaanihuoneessa näytti olevan pallokrysanteemia, ja huoneen tekniikka ihan viimeisen päälle. Oli kyllä niin iso kasvihuone, että hyvä kun sen perälle edes näki.

Valkoliljahuone:

Rakastan tuoksuvia kukkia, ja valkoliljoja, joten valkoliljahuone oli minusta kaikkein ihanin.
Aluksikin tämä oli sympaattisen pieni ja vanha kasvihuone. Ja kuten kuvasta näkyy, siellä oli kaikenikäisiä valkoliljoja. Yhteen kaistaleeseen laitettiin parhaillaan uutta kasvualustaa, johon sitten istutetaan valkoliljan sipulit. Osa sipuleista oli jo pienellä alulla ja takana näkyy monta kaistaletta kehittyviä liljoja. Huiskulan Puutarha kasvattaa siis valkoliljoja leikkokukkana ympäri vuoden. 
Valkoliljat kerätään nupullisina, joten tuoksua ei huoneessa ollut... mutta ihana valkoliljafiilis kylläkin 😊

Kiitos vielä Huiskulan Puutarhalle, että saimme tulla vierailulle! Ja kiitos Katille hauskasta puutarhan esittelystä!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. kiitos, oli kiintoisaa nähdä sieltä kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Noin isossa puutarhassa en ollut koskaan edes käynyt. Minulla meni niissä kasvihuoneissa kulkiessa ihan pää pyörälle mielenkiintoisista kukista, ja suuntavaisto sekaisin ;)

   Poista
 2. Huh, miten iso paikka! Meidän paikalliset puutarhat tuntuvat tuohon verrattuna minikokoisilta. Terkuin Mökinmuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa itsekin ajattelin, kun kävelin siellä kasvihuoneesta toiseen :)
   Huiskulan Puutarhalta kaikki kasvit menevät kuulemma suoraan kukkatukkuun tai ns. tukkuostajille. Eivät siis myy yksityisille, niin kuin monet pienet paikalliset puutarhat.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen visiitti. Kyllä oli aikamoiset vehkeet ja vempeleet Huiskulalla - liukuhihnoja ja automaattikastelua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta :) Olisi kiva nähdä myös, millaista meininkiä on isoilla puutarhoilla esim. Hollannissa. Ja kuinkakohan isoja ne oikeastaan ovat.

   Poista